..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarýna verdiði addýr. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Toplumsal Olaylar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Ýblis
Mesut Kuntan
Þiir > Baþkaldýrý

"ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE" SAÇMA SAPAN BAKIÞLARLA ÝZLÝYORSA BEDENÝNÝ KARANLIÐIN TAM ORTASINDAN ÇEKÝYORSA ELLERÝNÝ TUTUNDUKÇA RÜZGARINA SOÐUK GÜLÜÞLERÝYLE DANS EDÝYOR ÇILDIRMIÞ GÝBÝ ÇATLAK HANÇERÝYLE ÖYLE BAKMA, GÖKYÜZÜNE YAKMA GÜNEÞLERÝNÝ ÝSYAN ETME, ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE ÖYLE BAKMA, GÖKYÜZÜNE YAKMA GÜNEÞLERÝNÝ ÝSYAN ETME, ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE ÖYLE BAKMA... HAYAL MEYAL RÜYALARLA GÝZLÝYORSA BENLÝÐÝNÝ DÖN LANETÝN DÖN KIYISINDAN SAVU

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar
21 
 Yeter Artýk Gýna Geldi Televizyon Programlarýndan  (Ahmet Zeytinci)

Televizyonlarýnda bu kadar fazla dizisi olan bir toplum, niye okusun ki? Okumak, sabýr ister, zeka ister, çalýþkanlýk ister. Ýnsanýn meraký olur tarih okur, þiir okur, mizaha yönelir, onu okur. Gidip de Payitaht Dizisini ya da Diriliþ Ertuðrul Dizisini bölüm bölüm izleyerek tarih bilgisine sahip olamazsýnýz... Ancak böyle zanna kapýlýrsýnýz...
22 
 Ukrayna’da Ýlginç Geliþmeler  (Can Macit)

Ukrayna’da muhalefet lideri Viktor Yuþçenko’u destekleyen hareketi, “George Soros’un Açýk Toplum Enstitüsü'nün organize ettiði” gerçeðine sanýrým karþý çýkan kimse yoktur.
23 
 Ýki Yýllýk Baþkanlýk Sistemi Uygulamalarýný Nasýl Deðerlendirebiliriz?  (Salih Zeki Çavdaroðlu)

Ýki yýldýr uygulanan 'Baþkanlýk Sistemi' nin seyri nedir ?
24 
 Ýtirdiklerimiz (Behri - Tevil)  (Həbib Müntəzir)

Biri vardýr, biri yoxdur, mini acdýr, biri toxdur, bu elin derdleri çoxdur...
25 
 Yeþil Gözlü Selanik...  (Serap TAN)

Tarihin ilk zorunlu göçü.Can yakan bir kitlesel acý yaþandý 1924 mübadelesiyle.Uyum saðlayana dek gözyaþýyla yoðruldular.Hayatlarý boyunca yarým kaldýlar.Oralardan ayrýlýrken belki sordular kendilerine “Þimdi biz gurbetten mi çýkýyoruz? Yoksa gurbete mi gidiyoruz diye?”Belki hayat boyu bu zor sorunun cilt cilt cevaplarý vardý akýllarýnda. ”Bize burasý sahip. Ama biz oraya aidiz” …
26 
 Yüzyýl Önce Yüzyýl Sonra  (YUSUF ALPASLAN ÖZDEMÝR)

100. yýlýnda milli mücadele ve Vahdettin konusundaki söyleþinin deðerlendirme yazýsý
27 
 Sosyolog Nihal Salman Ýle Aile Üzerine Bir Sohbet  (Hakan Yozcu)

Kadýna toplumda büyük bir görev verilmiþ. ‘Yuvayý diþi kuþ yapar’ derler. Buna dayanarak kadýna büyük bir yük verilmiþ. Yüzyýllardan beri kadýn, geri plana atýlmýþ. Ailesine bakmak, çocuk bakmak, erkeðin arkasýnda olmak… Yýllarca erkek ile kadýn yan yana gitmezdi. Kadýn erkek eþitliði yeni yeni konuþulmaya baþlandý. Kadýn çalýþýyor. Çünkü günümüzde sadece erkeðin çalýþmasý yetmiyor. Maddi kültür hýzlý deðiþirken, manevi kültür dediðimiz insan davranýþlarý ve öðrenilmiþ davranýþ kalýplarýnýn deðiþmesi daha uzun sürelidir. Kadýnýn eve yardýmý artmýþ olmasýna raðmen, kadýnýn ev iþleri sorumluluðu daha fazla. Evde çamaþýr yýkamak, bulaþýk yýkamak, temizlik yapmak iþleri kadýna görev olarak düþünülüyor. Oysa kadýn da dýþarýda çalýþýyor ve akþam olunca eþi ile birlikte o da eve geliyor. Evde iþbölümü kadýna daha çok düþüyor. Erkek, evde oturmuþ televizyon seyrediyor. Çay içiyor, kahve içiyor, þunu getir, bunu götür diyerek eþine buyuruyor… Kadýn ev iþlerini de yapýyor. Peki, eþitlik burada nerede?
28 
 Kumar Ha Kumar  (Ahmet Zeytinci)

Buradan uçaða atlayacaðým kumar oynamak için Kýbrýs’a gideceðim, sonrada donuma kadar her þeyleri orada býrakacaðým Þener Þen’in Züðürt Aðasý gibi eve döneceðim. Yemezlerrrrr! Tabi bu mesaj belki de milyonlarca kiþiye gidiyor her gün. Beþ on tanesini kumpasa alsalar, onlar için büyük kâr, büyük nimet. O kadar çalýþanlarý var, aç mý kalsýn onlarda deðil mi? Biz mi aç kalalým peki o zaman?
29 
 Araziye Uyma Üzerine Düþünceler  (Ahmet Zeytinci)

Herhangi bir kurumda araziye uyma niyeti olan, tembel olan elemanlar hemen belli olur topluluk içinde. Bu aslýnda diðer çalýþanlara da haksýzlýktýr. Sýký sýk tuvalete gitmek veya sigara içmek için kurumdan dýþarý çýkmak da yapýlagelen araziye uyma biçimlerindendir... Böyle tipler çok da yýlýþýk ve yalakadýrlar ayný zamanda... Þefleri veya müdürleri kendilerini bir þekilde uyardýðý zaman, altýndan girip üstünden çýkarak durumu kurtarmaya çalýþýrlar...
30 
 Cumhuriyet Ýle Birlikte Osmanlý Mûsýkîsi de Artýk Yeni Rejimin "Ýnlýlâp" Ajandasýndadýr  (Salih Zeki Çavdaroðlu)

Cumuriyet sonrasý baþlatýlan "inkýlap"hareketinde Mûsýkîmizi...
31 
 Bankalar ile Teþriki Mesaimiz  (Ahmet Zeytinci)

Bir bankanýn saðlam sermayesinin olup olmadýðýný anlamak için, herhangi bir þubenin müdürüne gidip ona ''Sizin sermayeniz gerçekten saðlam mý?'' diye sorun. O da size tabi ki ''Saðlam'' cevabýný verecektir. Ama saðlam derken gözlerinin içine bakýn, yalan söylüyorsa hemen heyecanlanacaktýr, Bir de banka þubesine girmeden kapýnýn önünde kediler var mý, yok mu, ona bakýn. ''Sermayeyi kediye yüklemiþ de olabilirler.'' Sermayeyi kediye yüklediler ise üste para da verseler bizimle çalýþýn diye, oradan hemen uzaklaþýn derim...
32 
 Ayasofya Müzesinin Cami Olmasýnýn Arka Planýnda Neler Olabilir?  (Taner SARGIN)

Ekümenlik talebinin nedeni nedir? Ruhban okulunun açýlmasý için çalýþan Fener Rum Patrikhanesi, Lozan Antlaþmasý gereðince, azýnlýk statüsünden dolayý Patrik ve kendisine baðlý 12 metropoliti ancak Türkiye Cumhuriyeti Vatandaþý olan ruhaniler arasýndan seçebiliyor. Ekümenlik damgasý altýnda Konstantinopole olarak çalýþan patrikhanenin amacý kendine gelen yardýmlarý Ýstanbul’un Bizanslaþmasý için gereken iddialý ve büyük amaçlarý olan projelere imza atmak.
33 
 ‘ Üstad’ 37 Sene Önce Bugün Hakk’ A Yürümüþtü  (Salih Zeki Çavdaroðlu)

Necip Fazýl Kýsakürek' in Vefatý...
34 
 Chp Kur’an-ý Gerçekten Yasakladý Mý..?  (Mustafa Yener)

Hey Türkiye’nin aydýnlýk insanlarý; hadi cevap versenize, neden susuyorsunuz..?
35 
 Singapur'da Çocuk Fahiþe, Afrikada Bir Çocuðun Ölümle Dansý  (Taner)

Her insan kendi yaþam alanýnda ulaþabildiði bir yaþam standardýna sahiptir. Her yaþam tarzý da incelemeye deðer ayrý bir ilginçliktir. Ýnsanlar, görebildikleri dar alanýn dýþýnda, göremedikleri dünyaya bilinmez bir karanlýk gözüyle bakýyor. Benliklerini tatmin alanlarýnýn dýþý, asla kavrayamayacaklarý hiçlik durumundadýr.
36 
 ‘baþkanlýk Sistemi’ne Geçmeseydik, Ne Pkk, Ne Fetö, Ne de Corona Virüs Ýle Baþ Edebilirdik!..  (Salih Zeki Çavdaroðlu)

Baþkanlýk Sisteminin Türkiye' deki 2 yýllýk uygulamasý...
37 
 Ýngiltere de Yalnýzlýk Bakanlýðý  (Ahmet Zeytinci)

Yalnýz insan dertlidir, sýkýntýlýdýr. Gece yattýðý zaman yataðýna çeþitli düþünceler gelir gider kafasýna... Yarýnlara ait pek de bir beklentisi yoktur genellikle yalnýz yaþayan insanlarýn... Kimisi kendini ev iþlerine verir, kimisi, çiçeklere böceklere, kimi de deðiþik þeyler yaparak yalnýzlýðýný unutmaya çalýþýr, kitap okur, yazar çizer bir þeyler...
38 
 Türk Ýnsanýn Arabayla Olan Ünsiyeti ve Avrupa’da Makinaya Bakýþ Kültürü  (Yûþa Irmak)

Evet, durum çeþitli devletlerin aynasýnda böyleyken bizde bu konuda bir Amerikan usulu trafik kural ve biçimi neden bu kadar yaygýnlýk kazanamadý diye de sorgulamak lazým. Azýcýk insanýmýzý tanýyorsam ve ruh haletlerini de duygularýný da kendi çapýmda çözebildiysem þöyle bir tahlili yapma hakkýna sahibiz. 1. Türk insanýnýn beyninin bir yerinde makinalara karþý duyduðu gizli, bir tevahhuþ (ürkme, ürküntü korku) hissi, makinalardan çekinmek, kaçýnma insiyaký, 2. Otomobilin mekanik biçimde iþlediðini bilen insanýmýzýn makinanýn duramadýðý takdirde altýnda kalýp, ezilme ve ölme korkusu, 3. Kendi kendine çalýþan, yürüyen, uyaran, bu harika demir yýðýnýna karþý duyulan kavi bir saygý duygusu…
39 
 Sarý Kýz Dur Far Söndür!  (Cafer ÞAHÝN)

Türkiye'nin yakýn zaman tarihine ayna tutan bir yazým.
40 
 Ali Poyrazoðlu : Ne Ýþimiz Var Tanýmadýðýmýz Adamlarla?  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Mitomani hastalýðýna yakalanmýþ bir toplumda, tanýmadýðýmýz adamlarýn arasýnda sýkýþýp kaldýk. Baþýmýzý suyun üzerinde tutabilmek için bir takým hikayeler yazýyoruz. Sonra kendi uydurduðumuz bu hikayelere, kendimiz inanýyoruz. Çünkü gerçeklerle yüzleþmek yerine, kendi hayatlarýmýzý, özümüzü ret ettiðimiz için “iþimize öyle geliyor”.




son eklenenler
Aðýrlaþtýrýlmýþ Muhabbet
Ahmet Zeytinci
Ýnceleme > Toplumsal Olaylar
Veresiye Defterleri Ölmesin
Ahmet Zeytinci
Ýnceleme > Toplumsal Olaylar
Bankalar ile Teþriki Mesaimiz
Ahmet Zeytinci
Ýnceleme > Toplumsal Olaylar
Kumar Ha Kumar
Ahmet Zeytinci
Ýnceleme > Toplumsal Olaylar
Bundan Sonra Çekilmez Olacak
Ahmet Zeytinci
Ýnceleme > Toplumsal Olaylar

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.