..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrým var. Ben deli deðilim. -Salvador Dali
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Saðlýk
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Öpücükler Sana Dudaklarýna
Gülten Aðrýtmýþ
Þiir > Aþk ve Romantizm

Öpücükler sana, Dudaklarýna. Hayal de olsa, Boþ ver aldýrma. Geçer bu günler, Hemen ardýndan Gelir istediðin Yaþanasý yenilikler. Çýlgýnlýk sanma Bu sözcükleri Nedir ki bunlar Þu koca dünyada. Dünya nedir ki Evren varken. Belki de evren Bir minik hücre, Baþka bir bedende. Kimisine doðal gelen Bir baþkasýna anormal. Doðru davranýþý bulmak Bilmece. Bilmeceden kaçmak için Kendi doðallýðýný yaþamak Anlayana sunmak,

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Saðlýk
 Beslenme: Saðlýk Ýçin Bir Zorunluluk Mu Yoksa Bir Lüks Mü?  (Yaver ARANCIOÐLU)

Beslenme, hepimizin hayatýný etkileyen ve önemsememiz gereken bir konudur. Beslenme, saðlýðýmýzý, yaþam kalitemizi, iþ performansýmýzý ve toplumsal iliþkilerimizi etkiler. Ancak maalesef, günümüzde artan gýda fiyatlarý nedeniyle saðlýklý beslenmek herkes için kolay deðildir. Bu durum, hem bireysel hem de toplumsal olarak ciddi sorunlara yol açmaktadýr. Bu nedenle, bu sunumda sizlere þu sorulara cevap vermeye çalýþacaðým: • Beslenme nedir ve insan için neden önemlidir? • Gýda fiyatlarý neden artýyor ve bu artýþ insanlarýn beslenmesine nasýl etki ediyor? • Saðlýklý beslenmek için neler yapmalýyýz ve toplumsal olarak yapýlmasý gerekenler nelerdir? Beslenme: Saðlýk Ýçin Bir Zorunluluk mu Yoksa Bir Lüks mü? Gýda fiyatlarýndaki artýþ, son yýllarda hepimizin hayatýný etkileyen bir sorun haline geldi. Özellikle yoksul ve gýda güvencesiz insanlar, saðlýklý ve yeterli gýdaya ulaþmakta zorlanýyor ve açlýk, yetersiz beslenme ve hastalýklarla mücadele ediyor. Peki, bu sorunun nedenleri ve sonuçlarý nelerdir? Beslenme, insan için bir lüks müdür yoksa bir zorunluluk mudur? Bu yazýda, bu sorulara cevap arayacaðýz. Öncelikle, beslenmenin insan saðlýðý ve yaþam kalitesi üzerindeki etkilerini anlamak için, gýda güvencesi ve gýda adaleti kavramlarýný tanýmlamak gerekiyor. Gýda güvencesi, herkesin her zaman fiziksel ve ekonomik olarak yeterli, güvenli ve besleyici gýdaya eriþebilmesi anlamýna gelir. Gýda adaleti ise, herkesin eþit þekilde gýdaya eriþebilmesi ve gýdayla ilgili kararlara katýlabilmesi anlamýna gelir. Bu iki kavram, beslenmenin insan için bir insan hakký olduðunu gösterir. Ýkinci olarak, gýda fiyatlarýnýn artmasýnýn nedenleri ve sonuçlarý üzerinde durmak gerekiyor. Gýda fiyatlarýnýn artmasýnýn arkasýnda birçok faktör yatmaktadýr. Bunlar arasýnda iklim deðiþikliði, enerji krizi, arz-talep dengesizliði, spekülasyon, ihracat kýsýtlamalarý gibi faktörler sayýlabilir. Bu faktörler, gýda fiyatlarýnýn istikrarsýzlýðýný ve belirsizliðini artýrýr. Bu da insanlarýn beslenme alýþkanlýklarýný deðiþtirmeye zorlar ve saðlýksýz seçimler yapmalarýna neden olur.
 Hangi Duruma Göre Neler Yapýlýr - 6 -  (Ahmet Zeytinci)

Kilo aldýðýnýz zaman kafaya takmayýn diyeceðim, siz de bana mutlaka ''Nasýl takmayayým kilo da veremiyorum.'' diyeceksiniz... Ekmek yemeyi minimuma indireceksiniz bir kere... Ha ekmek yemiyorum günde bir simit ile idare ediyorum diyorsanýz, çok yanlýþ yapýyorsunuz, simit ekmekten daha kalorili bir besindir diyeyim size...
 C Muhabbetleri  (Ahmet Zeytinci)

Kýþ geldi, haliyle, hastalanma, yataklara düþme riskimizde, eðer dikkat etmezsek çok fazla. O zaman gelsin C vitaminleri, gitsin C Vitaminleri, gitmesin yahu, ne gitmesi, vücuda girsin. O zaman ne yapýyoruz? Bol bol mandalina, portakal, greyfurt yiyoruz, yemeyenlere de zorla yediriyoruz. Zorla derken bizimkilere caným iþte aile efradýmýza, yoksa baþkalarýna silah dayayýp da ’’Ye ulan þu mandalinayý, portakalý.’’ diyecek halimiz yok...
 Veremle Savaþ  (M.NÝHAT MALKOÇ)

Hastalýklar insanlarýn yakasýný bir türlü býrakmýyor.Gerçi hastalýklar ilâhî imtihan için bir vasýta ve vesiledir.Allah,bu þekilde insanlarýn sabrýný ve tahammülünü ölçmektedir.
 Biyolojik Silah mý, Doðal Felaket Mi: Kene  (Orhan TURAN)

Türkiye’de ‘virüslü kene’ teþhisini ilk defa 2003 yýlýnda ortaya koyan Türk doktoru Sami Kartý’ya göre ABD Kýrým Kongo Kanamalý Ateþi Hastalýðý virüsünü taþýyan kenelerle ilgili ‘Biyolojik Silah olabilir mi sorusunu tartýþýrken Türkiye, virüsün tanýsýný yeni bulmuþtu
 Hangi Duruma Göre Neler Yapýlýr - 2 -  (Ahmet Zeytinci)

Gerçekten ateþiniz varsa, önce ateþin ayrýmýný yapýn, hastalýk ateþi mi, aþk ateþi mi? Aþk ateþi ise ne mutlu size seviyorsunuz demektir, birilerini. Hastalýk ateþi ise hemen doktora doðru dümen kýrýn. Bayan doktor ise bir de güzelse boþ bulunup da ''Hastayým size doktor.'' filan demeyin, sadece hastayým deyin ve neler yaþadýðýnýzý anlatýn...
 Davud-ý Antaki (Antakyalý Davut)  (kemal düz)

antakya yöresinde bulunan bitkilerden yararlanarak yazdýðý þifalý bitkilerin kitaplarý günümüzde pek çok araþtýrýcýya kaynak olmaktadýr.
 Beyin Ýçin Faydalý ve Zararlý Besinler  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Bazý besinler beyne fayda saðlarken bazýlarý da zarar veriyor. Ýþte beyne faydalý ve zararlý besinler listesi:
 Bireysel Özgürlük ve Homoseksüellik  (Mehmet Sinan Gür)

Kiþisel olarak o insanlardan hoþlanmadýðýmý söylemeliyim. Ancak konu onlardan hoþlanýp hoþlanmamak deðil, onlarýn kendilerin ifade özgürlükleri olup olmadýðýdýr.
10 
 Adý Banka'da Mevduat Toplamýyor Faiz Vermiyor  (Ahmet Zeytinci)

Öyle ya adý bankaysa, oraya bir þey yatýrdýðýnýz zaman bir miktar faiz de almanýz lazým deðil mi? Yoksa, durun durun bu öyle bildiðimiz bankalardan deðil mi? Mevduat toplamýyor, mevduat toplamadýðý için, faiz de vermiyor, ama adý banka iþte Sperm Bankasý hem de... Gidip buraya bir þekilde spermlerinizi býrakýyorsunuz, sonra sizin spermlerimiz uygun bir bayanýn yumurtalarý ile bir araya gelip ortaya çocuk çýkartýyorlar...
11 
 Astým Hastalarý Misvaklý Diþ Macunu Kullanýn  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Bazý cahillerin “bunlar doðal bitkiler, hiçbir zararý olmaz!” yalanlarýna inanmayýn. Bitkiler ya da doðal bazý þeyler hastalýklarýn iyileþmesine katký saðlayabilir, ancak doðru miktarda ve zamanda kullanmak þartýyla. Bu alternatif týp ürünlerinin birbirleri ile ve ilaçlarla oluþturacaðý etkileþimler sonucu ölümlere varan üzücü olaylar meydana gelebilmektedir. Mesela greyfurtun bazý ilaçlarýn etkisini azalttýðý ve etkileþime girdiði gerçeði bilimsel olarak kanýtlanmýþtýr.
12 
 Kaliteli Yaþam Sýrlarý  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Hergün en az 3 kiþiye gülümseyin ve tanýmadýðýnýz en az 1 kiþiye "GÜNAYDIN" deyin.Baþkalarýnýn senin hakkýnda ne düþündüðü seni ilgilendirmez.
13 
 Kalbin Mucizesi : Semizotu  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Kalp Hastalýðý riski taþýyan ve kalp hastalarý için yararlý olan semiz otu Nisan, Mayýs, Haziran aylarýnda haftada 3-4 kez tüketilmelidir.
14 
 Biberiye Bitkisinin Faydalarý  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Bu sene Çanakkale’deki þehitlikleri gezerken bolca biberiye bitkisine rastladým. Hazine bulmuþ gibi sevindim ve biraz topladým. Tabii bunu yaparken kopardýðým biberiyeler için üzüldüðümü de söylemeliyim. Canlarýný acýtýyormuþum gibi geldi bana.
15 
 Bir Tiryakinin Son Sözleri  (M.NÝHAT MALKOÇ)

Sigarayla dostluk kurduðum ilk günler her þey ne kadar da güzel görünmüþtü bana. Þunu itiraf edeyim ki aslýnda sigaradan keyif filan da almýyordum. Çevremde sigara tüttürenlerin cakasýna kurban oldum da denebilir. Sanki o laneti içince büyüyordu insanlar… Çevremizdekiler onlara daha farklý bakýyordu. Büyük olmanýn alâmeti gibi algýlanýyordu sigarayý aðýzda tutmak, öylece konuþmak… Etraftaki kýzlara hava atmanýn yolu da sanki sigaradan geçiyordu. Bu duygularla ellerim titreyerek, cebimde biriken bozuk paralarý büfeciye uzattým. Filtresiz bir Bitlis istemiþtim burma býyýklý, sert mizaçlý adamdan. Paketi uzatýrken de küçümser bakýþlarla baþtan aþaðý süzmüþtü beni. Bu benim sigaraya adým atýþýmýn ilk merhalesiydi. Yaþým kemale ermediði için gerçekleri göremiyordum.
16 
 Ýki Ýzmariti de Ýnceleyelim  (Ahmet Zeytinci)

Siz boþ verin sigarada içmeyin, izmarit de içmeyin. En iyisi bir de izmarit diye balýk var, gidin onu alýn marketten kýzartýn yiyin. Ýzmarit ismi de sýrtýnda ki lekeden dolayý verilmiþ bu balýða. Büyüklerine pabuç, küçüklerine de kancur deniliyormuþ, izmarit balýklarýnýn...
17 
 Ýki Þifa Kaynaðý: Maydanoz ve Dereotu  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Ýkisi de çok faydalý.
18 
 Atatürk Korkusu (Ak) Sendromu  (Hulki Can Duru)

Atatürk’ün Kara Harp Okulu’na giriþinin yýldönümü olan 13 Mart 2011 günü düzenlenen törende bir ilk gerçekleþmiþ ve Atatürk'ün Gençliðe Hitabesi okunurken bazý paragraflar kasýtlý olarak okunmadan atlanmýþtýr.
19 
 Yavaþça Ölmek Ýstemiyorum  (Emine Piþiren)

Dis macunlarinin temel maddesi FLUORID, aslinda ilac endustrisi tarafindan da kullanilan bir tur sakinlestirici etkin maddesi... Fluorid’le ilgili ilk deneyler Nazi Almanya’sinda yapiliyor... Nazi bilim adamlari, icme suyuna karistirdiklari fluoridle cesitli deneyler yapiyorlar ve fluoridin beynin bazi bolgelerini uyusturdugunu; kisilerin direnme, dayanma gucunu kirdigini saptiyorlar... Bu bulus, Nazi toplama kamplarinda kullaniliyor. Icme sularina fluorid karýstýrýlarak, toplama kamplarindaki kisiler, sakinlestiriliyor, uyusturuluyor ve uyumlu kisilikler haline getiriliyor.
20 
 Kanserin Son Kurbaný: Neriman Üçüncü  (M.NÝHAT MALKOÇ)

Karadeniz’de kanser vakalarý artarak devam ediyor; tabir caizse canlarý kýrýp geçiriyor kanser... Çernobil faciasýnýn Karadeniz’de kanseri tetiklediði iddialarý her ne kadar resmi saðlýk çevrelerince inkâr edilse de, bu coðrafyada yaþananlar farklý bir görüntü çiziyor. Nice deðerimizi alýp götürdü kanser… Buna kader deyip geçmek ne kadar doðru acaba?




son eklenenler
C Muhabbetleri
Ahmet Zeytinci
Ýnceleme > Saðlýk
Uzatýn Ellerinizi
Gürcan Erbaþ
Ýnceleme > Saðlýk

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.