..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir önyargýyý yok etmek, atomu parçalamaktan daha zordur. -Einstein
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Ýbreti Alem
Zeliha Gökkan
Þiir > Aþk ve Romantizm

Ýbreti alem Sevda çölünde sürürdüm izini Buldum o kara gözlümü Aldým elime cümbüþü sazýmý Çaldým aþkýn özünü Çalkalanýr denizler vurur dalgalar Yýkanýr bütün kýyýlar Bundan ala duygu mu var Yok anam Yaþarým ölene kadar Bundan öte duygu mu var Yok iþte Yaþarým sonsuza kadar Bir ömür çekerim iþveli nazýný Alýrým bundan hazzýmý Bahara çevirdin kýþýmý ayazýmý Sildin kara yazýmý! Aþktan ölen var desinler ibreti alem b

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
881 
 Denge ve Dengesizlik Süreçleri 1  (Bayram Kaya)

Ya da "bak ben saati buldum. Gidip bununla buðdayý deðiþeyim" diye de üretim hareketi süreci de baþlamamýþtý. Yahut ta kivi çok daha iyi "getiri" yapýyor; elma yetiþtirme ekiciliðini býrakayým da, kivi kazancý yapayým diyen bir ön envanterli süreç baþlatýcýlarý (!) baþlangýç koþullarý içinde hiç yoktu.
882 
 Kurtuluþun Felsefesi 158  (Bayram Kaya)

Ýttifak içinde totemi çatýþma, etnik çatýþmaydý. Etnik çatýþmaya karþýn, üreten yapýlarýn birleþme çekimi vardý. Farklý kullaným ve farklý tüketim olanaðý veren totem mesleki ürünler, gruplarýn kendi aralarýnda birleþmenin paydasý oluyordu. Paydaþlýk nedenle farklý etnik gruplar aiti olan hemcinsler ittifak içinde sosyo toplumsa irade ile ÝNSAN olmuþtular.
883 
 Denge ve Dengesizlik Süreçleri 18  (Bayram Kaya)

Bir grup hareketi içinde grubun nüfusu kadarla tüketim olacakla üretim de bu tüketime göre firenle sýnýrlarýna ulaþacaktýr. Bu doygunluktur. Doygunluk noktalý belirme; hareketin sýnýrlý sonlu oluþ eþiðine gelmesiyle, üretim hareketi bu sýnýrýndan daha fazla geniþleyip; daha az durumlarýný oluþamazdý. Buðdayýný üretmediðiniz kunduranýn üretilmesini de yaptýramazdýnýz. Kundura üretimi tam da buðday üretenlerin sayýsý kadar tüketim olmakla sýnýrlý olur. Daha fazlasýna kimse yorulmak istemez.
884 
 Hafýza Mantýk 1  (Bayram Kaya)

Mantýk doðada vardý ve doðal sistemlerin entegresiyle bir iþleyiþ mantýðýydý. Ýnsan bu yansýmayý fark edip, buna uygun anlamalarýn soyutlama bilinci yapmakla mantýklý olmaktaydý.
885 
 Biz Deklarasyonu 3  (Bayram Kaya)

Köleci yapý ile birlikte kült merkezleri panteon olmaktan çýkmýþtý. "El beyt" olmakla El'in evi, El'in tapýnaðýydý. Bel'in evi, hübelin tapýnaðýydý.
886 
 Eþitsiz El'in Adil Olmasý 4  (Bayram Kaya)

Kiþilerin, El sahipliði üzerinde mal, mülk sahibi olmasý; geri baðlaným yasasý olan som bencilliðimizin sahiplenmesi üzerinde kiþisi bencilliðin karþýlanma meþruiyetine çok uygundu. Buradaki çeliþki þuydu. Bu sahiplik üzerinde herkes çalýþsa, çalýþýrken kendisini paralasa da mal, mülk ve emek gücünün sahibi deðildi.
887 
 Denge ve Dengesizlik Süreçleri 22  (Bayram Kaya)

Ve süreç siz beþ birim de, on birim de üretseniz; üreten sektöre göre olmakla on birim içinde tüketeceðiniz yine bir birimdir. Dokuz birim mütekabiliyet payý deðil; El payý olukla asalak efendilerindir. Üreten sektörler on birim üretmekle; üreten sektörün kullanýmý on birime çýkmýyordu. Üreten sektör yine bir birimle doygunluða eriþiyordu.
888 
 Çeliþkili Gölgeler  (Gülay Zengingül)

Yaþamýn en engebeli kýyýsýnda Kök salmýþlýðýmýz, kendimize Olan inanancýmýzdandý. O köklerde dulduk dostça seviþmeyi, O köklerde var oldu, bedenimizin insan tarafý. Kimi zaman bize can veren Toprakla savaþmamýz, aslýnda kendi iç savaþýmýzdý. Ve b
889 
 Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretiþi 13  (Bayram Kaya)

O toplu iðne baþýnýn içi ne çalkantý ve frekanslar salýnýmýyla dolu. Ýþte kendisi ile ayný þey olan enerji parçacýk içinde de böyle bir þeydir. Yani parçacýk bile homojen deðil. Bir El irade konusu bizi nerelere götürdü. O köprüyü siz irade kullanmakla geçmiyordunuz, o koordinatla o köprüden zorunlu olmakla geçiyordunuz. Kýzýlýrmak þartlarý size, üzerinde geçilmez bir durum olmakla yansýma yapmaktadýr.
890 
 Sistem 10  (Bayram Kaya)

Gel titreþimli salýným üzerinde parçalanmakla git gele veya çekme itme ikili zýt karakterlere dönüþür. Böylece bambaþka bir var oluþun dünyasýna adým atýlýr. Hiçbir oluþum hali ile geri baðlanýmýný oluþan tekillikteki tekilliðin temasýný bulamayan oluþmalar, gelip geçici denge içinde olsalar da hep istikrarsýz olmakla bu çeliþkileri içinde dinamiktirler.
891 
 Paranýn Ýcadý 1  (Bayram Kaya)

Takas: zorunlu ihtiyaçlarýn saðlanmasýna karþýlýktý. Takas edilenler farklý kullaným ve tüketim deðeri olmasýyla, gruplar ekseninde üretiliyordu. Bu tür ürünler gruplar kullanýmý için karþýlýklý deðiþ tokuþla tapýnak beyanlý mütekabiliyeti yükümlülüklerdi. Karþý grup için üretmenin taahhüdünden kaynaklý deðiþ tokuþtu. Takas en az yedi baðlaþma ve baðýntýdan oluþur
892 
 Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 2  (Bayram Kaya)

El’in kendi öncesinin olgu ve olaylarýna ilahi süreç dendiðine göre El’i ilahi süreç ortaya koymuþtu. El’e göre de, kendi öncesi kendisi gibi özel mülkiyetçi süreç deðildi. Kendisi gibi özel mülkiyetçi olmayan döneme de; El olmayan anlamýna; El La-Ýl La diyordu. El, ilahi mana anlayýþýný Ýl La demekle köleci sistemin dýþýna atýyordu.
893 
 Kurtuluþun Felsefesi 150  (Bayram Kaya)

Sosyalizm olgusu kurtuluþa dek yeni baþlangýç koþullarýndan biriydi. Sosyalizm olgusunu veren dayanýþma, seyir halindeki bizim baðýmsýzlýk savaþý denen tarihi oluþun reostasý olmasýyla yeni baþlangýcýn yeni koþullarý içine girmesi gereken yeni bir durumdu.
894 
 Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 18  (Bayram Kaya)

Bu çevre hayat için, hayat çevre için gibi kör bir anlayýþ ortaya konmamalýdýr. Böyle bir þey yok. Bir deðiþme bir akýþ kendisinden sonrasýndan haberi yokken dahi çevresel koþullu belirme þartlarýyla kendisinden sonrasýný belirler.
895 
 Tarihi Kulluk Sözleþmesi 14  (Bayram Kaya)

Doðada tüm süreçler tekil oluþla (yalýtýmla) yola çýkýp tekil oluyordu. Çoðul oluþla yola çýkýp sentez ile tekil oluyordu. Bunlar birbirini doðuran, birbirine dönüþen; yansýma süreçler kesikli sürekliliði olmakla sürekliliktirler.
896 
 El'in Kiþisel Eþmesi 2  (Bayram Kaya)

El mana anlayýþý, ön ittifaka göre ön ittifaktan kopup ayrýlmakla parça olan düþüncedir. Ama El mana anlayýþý uygulamaya konacak olan kendi El süreçlerine göre de bütün olmanýn kendisidir. Uygulamasý içinde her biri ayrý ayrý olan El süreci de bütün olan El mana anlayýþýna göre, parça ve çoklu olan El süreci olmak demektir. El mana anlayýþlý düþünce; ön ittifaktan kopmakla; kendisi de kendisi gibi parça düþünce þekline dönüþecekti. Böylece El mana anlayýþý da tam bir kiþi anlayýþlý mana içerikli düþünceye dönüþecekti. Yani þimdiki deyimle kiþi ilahý ya da kiþi tanrýsý; kiþi rabbi olacaktý.
897 
 Tarihi Kulluk Sözleþmesi 9  (Bayram Kaya)

Ama umulup beklenen vaadi kiþi salt kendileri üzerine doðacak bir vaat olmasýna kalpten inanan kiþi de Nemruttu. Çünkü Nemrutlar açýktan “benim olan benim, senin olan senin” derken kalplerinde olan çeliþki ile samimi deðildiler. Kalplerinde senin olan da benim diyorlardý. Bu nedenle El mana anlayýþý hep baðýþ lütuf, ele, geçirme, istimlak etme, ihale, komisyon, hediye, rüþvet alma rant edinme, kira saðlama gibi ihsanlar üzerine kayraydý. Ama niyet, akýbetle ayný olmayacaktý.
898 
 Sistem 12  (Bayram Kaya)

Sistem dönmeye baþlarken merkezle merkez arasý alanda oluþan merkezkaç kuvveti nedenle element er yükler ve bað enerjisi epey bir gerilir. Gerilme ekseni alan çevreyi eksen etrafýnda büker. Bükme eksenin alan çevresini merkeze doðru çekip sýkýþtýrmadýr. Aðýrlaþan sistemin merkezi, aðýrlaþmanýn bað enerjili burgaçlarýyla döner.
899 
 Yaþam Ne Yapýyor?  (Poyraz Vurgun)

Filozoflarýn, düþünürlerin tarih boyunca çok kafa yormuþ olmasýna ve düþünce olarak deðiþik kamplara ayrýlmýþ olmalarýna raðmen, bireyler de kendince bu sorulara cevaplar aramýþ -arýyor- ve bundan dolayýdýr ki herkes kendince bir yaþam felsefesi oluþturuy
900 
 Totem ve Ýlah 2  (Bayram Kaya)

Tarihi bilincin alt yapý kalýplarý ilah, totem gibi sosyal elci manalar içerenli birikmenin yaný sýra, üreten iliþkiler örgülü akýþla uygarlýða gelen deðiþme dönüþme ve geliþmelerdi.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.