..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþünce dilden, dil düþünceden doðar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Toplum
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Santaronide Bu Kaçýncý Senfoni
Mesut Kuntan
Þiir > Yaþam

Diyorsun ya, Kýyýlarým, eteklerine sarýlmadan Deli fýrtýnalar, diner bakýþlarýnda Kirpiðin arasýndan, süzülür mehtap Gözü nemli ürkek, çocuk edalarýnda Yalan! Yýldýzlardan kalplere düþen Notasýz bestenin sahibi Anmayýn o yalancý þairleri Eðin, kýrýn, yakýn kalemlerini Diyorsun ya, Gün ayar ya, o an aklýna Sonradan gelir cevaplar Dün, bugün den ziyan olur Hayýrsýz boþ bu telaþlar Yalan! Öyle savrulsun da, vursun tenime

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum
81 
 Son (Yarým) Ada, Bir Bodrum Masalý - 5  (Leyla ÜNAL)

Ýnsanlar, yani yörenin insaný size yardýmcý olmak için elinden geleni yapardý. Zaman içerisinde topraklarý para edince onlar da bozuldu. Bir filimden bir replik aklýma geldi “Para adamý bozar”. Ýnsanlarýn güzelliðine bakar mýsýnýz, kiracýsý olduðunuz bir evin sahibesi sizin için erkenden kalkýp dolma hazýrlýyor. Bizim insanýmýzýn böyle güzellikleri vardý, peki hala var mý?
82 
 Hayatýnýzda Vefasýzlýða Yer Olmasýn  (Hüseyin Ýbiþ)

vefa; sevgiden yoksun karanlýk kör kalpleri aydýnlýða kavuþturan ýþýk, insanlar arasýndaki dostluklarýn meydana gelmesine vesile olan, kopmasý imkansýz kalýn güçlü bir baðdýr.
83 
 Yolculuk  (Ö.Gökhan Ergüven)

Þimdi sen gidiyorsun. Uzak, gürültülü, herþeyin biraz daha büyük ve daha çok olduðu, istenilen herþeyin belirli bir bedel karþýsýnda sunulduðu, büyük elmaslarýn olduðu bir yere. Birazdan otobüsün hareket edecek. Çoktandýr sýkýldýðýn, nefes alamadýðýn, bir kapana kýsýldýðýn bu yeri geride býrakacaksýn. Kulaklarda hep ayný þarkýnýn tekrar ettiði ve insanlarýn yorgun ama senin nefret ettiðin bir iyimserlikle birbirine gülümsediði bu kasabayý terk edeceksin
84 
 Rastlantý ve Uygarlýk  (Ahmet Odabaþ)

Canlýnýn yapý taþlarýný, canlýlýða iliþkin þifreleri, genleri vs. deðerlendirmek, araþtýrmak durumundayýz. Bir örümcek ile insan arasýndaki yapýsal benzerlikler ve ayrýlýklarý tartýþmak durumundayýz. Çizmeyi aþmak gibi bir gayretim olmayacaktýr. Doðanýn bir parçasý olan insanýn, doðanýn diðer parçalarý ile ilgisi tartýþýlmalýdýr.
85 
 Jartiyer Z  (Ýsa Kantarcý)

cennete gitme yolu
86 
 Etnik ve Kültürel Kimlikler/çaðdaþ Eleþtiri  (Taki Akkuþ)

" Ýliklerimize kadar sinmiþ özgüvensizlikten kurtulmamýz, tarihimizden kopmaktan kaynaklanan edilgen tavrý terk etmemiz þarttýr. Dünyada ve bölgemizde, insan haklarýnýn, demokrasinin ve barýþýn egemen olmasý için üzerimize düþen görevin tarihi bilinciyle davranmak zorundayýz.
87 
 Çiçekleri Döken Bahar  (Müþerref ÖZDAÞ)

Gerçekten baþlayan bu deðiþimlerin sonu bahar, güllük gülistanlýk olabilecek mi? Ya bizim memleketimizin daðlarýna, bahçelerine bahar ne zaman gelecek? Sonbahar mevsimine yeni girdiðimiz ama hala yazdan kalma sýcaklarý yaþadýðýmýz þu günlerde Türkiye kara kýþa mý hazýrlansýn yoksa Arap baharýný inþa etmek için giriþimlerine devam mý etsin? Ne kadar baþarýlý olabilecek bu giriþimlerde?
88 
 Son (Yarým) Ada, Bir Bodrum Masalý - 3  (Leyla ÜNAL)

"Dünyaya nasýl göründüðümü bilmiyorum; ama ben kendimi, henüz keþfedilmemiþ gerçeklerle dolu bir okyanusun kýyýsýnda oynayan, düzgün bir çakýl taþý ya da güzel bir deniz kabuðu bulduðunda sevinen bir çocuk gibi görüyorum" Isaac Newton.
89 
 "Tek Adam"... Þark Dünyasý'nýn "Mitolojik Ýkonu"  (lütfi akarçay)

Ýnsanlýk ve Medeniyetler tarihi boyunca halklarýn kurmuþ olduklarý yönetimler Zaman içinde Firavun,Nemrut,Budha gibi liderleri-kanaat önderlerini “Yarý Tanrý-Tanrý” Biçiminde “Ýkon” konumuna sokmuþlar veya Antik Yunan’da olduðu gibi “antropomorfojist” Bir metodla Tanrýlarý “insanileþtirerek” insan ve toplumun kronik problemlerini aþmaya çalýþmýþlardýr..
90 
 Bir Fýrtýna Tuttu Bizi  (seyfullah ÇALIÞKAN)

Ceplerim erik dolu. Pantolonumun dizi yýrtýk... Akþama eve gidince kesin dayak var. Cebimden çýkardýðým eriðin sapýný koparýp aðzýma atýyorum. Aceleyle yolduðum için erik ve yaprak birbirine karýþmýþ. Cam gibi yeþil, cam gibi kaygan erik diþlerimin arasýnda parçalanýyor. Ekþi suyu dilime dokunuyor. Elimde olmadan yüzüm ekþiyor. Eriði aðzýndan çýkarýp, içindeki beyaz çekirdeði çýkarýyorum. Sonra geri kalaný keyifle çiðniyorum. Nasýlsa dayak garanti, hiç olmazsa þu eriklerin tadýný çýkarayým.
91 
 80’ler Ölebilir mi?  (Yûþa Irmak)

Bugün günlerden cumartesi! Aslýnda hiç halim olmamasýna, vücudumda garip bir aðrý, sýzý ve içten içe üþümeye baðlý titreme olmasýna raðmen elime aldýðým bir kitabýn arasýndan 2004 yýlýna ait bir gazete kupürü düþtü.
92 
 Aklýmýn Çengeline Takýlanlar…  (Yûþa Irmak)

Çok sýradan bir öðle yemeðiydi bizimkisi. Yeni evlenen haným bir arkadaþýmla; havadan, sudan, iþten, geçmiþten, gelecekten sohbet ediyor bir taraftan da ne güzel kahvelerimizi yudumluyorduk… Ne ara konu “zamanýn kýymeti”ni bilmeye geldi inanýn ben de anlamadým ama tam iki saat boþa geçirilen saatleri konuþtuk…
93 
 Soldan Saða Saðdan Sola  (Ahmet Zeytinci)

Soldan saða ikiiiii demirin simgesi... Ýyi de bu kadarda basit sormayýn gardaþým, FE diye herkes bilir, biraz zor sorsanýz... Soldan saða derken solun propagandasýný mý þeyttiriyorsunuz yoksa siz? Gomonis misiniz diyeceðim, hayýr Vladimir Amcam bile kapitalizme geçti arkadaþ... Yine de orasý karanlýk kapitalizme mi geçti, yoksa kapitalizm mi ona geçti oda tartýþma götürür... Mac Donalds açmayla olmuyor bu iþler...
94 
 Sovyetler Birliði Neden Yýkýldý?  (Hidayet Ersin)

Sovyetler Birliði’nin ne kadar büyük bir devlet olduðunu hiç düþündünüz mü? Ne Ýskender baþardý bu büyüklüðü ne de kadim Roma! Elinize bir atlas alýp bakýn; tabii atlasýn biraz eski olmasý gerekiyor. Tek kelime ile müthiþ!
95 
 Yaþamla Bütünleþin  (Hüseyin Ýbiþ)

yaþamak, insanlarýn iki durum arasýnda tecrübe kazandýðý ve edindiði bu tecrübelerini etrafýna aktarmakla yükümlülük sahibi olduðu olaylardan ibarettir;
96 
 "Siyasi Ahlak" ve "Ýdeal Devlet" Üzerine Tarihsel Bir Analiz...  (lütfi akarçay)

Yönetim ve yönetim ahlaký üzerine “semavi kaynaklarý” bir tarafa býrakacak olursak ilk bilimsel denemeler ve yazýlar Antik Yunan’a kadar uzanmaktadýr..Sokrates ve öðrencisi Platon’un Devlet ve “devlet yönetimi” üzerine ortaya koyduklarý çalýþmalar ve sisteme karþý sergiledikleri “manifesto” ve Sokrates’in bedel olarak hayatýyla ödediði “yönetim kritiði” insan ve toplumlar için hep bir “evrensel açmaz” olarak karþýmýzda durmuþtur..
97 
 Þehirler Deðiþiyor Dönüþüyor Ýnsanlarýyla  (Ahmet Zeytinci)

Yüzyýl önceki insanlardan hiç biri þimdi yaþamýyor. Oysa yaþadýklarý dönemlerde belki de bulunduklarý þehirlere, yörelere, beldelere bilgi, kültür ve kiþilikleri ile ne güzellikler katmýþlardý. Bir Mevlana'nýn ve Nasrettin Hocanýn Konya'ya Akþehir'e kattýklarý... Bir Eyüp Sultan'ýn Ýstanbul'a kattýklarý, Bir Emir Sultan'ýn Bursa Ýlimize kattýklarý... Bunlar parayla pulla ölçülecek þeyler deðildir...
98 
 Zafer Toprak Söyleþisi - Tarih  (MUSTAFA ESER)

‘’Doðru bir tarih algýsý için önce yaþadýðýnýz toplumu anlamanýz gerekiyor’’
99 
 Paylaþmak  (Ay Iþýðý)

Paylaþmak büyük önem taþýr insanlar arasýnda. Çünkü mutluluklar paylaþýldýkça çoðalýr, acýlar umutsuzluklar paylaþýldýkça son bulur. Gelin hep birlikte acýlarý paylaþýp mutluluða çevirelim; mutsuzluklarý umutsuzluklarý yok edip, bitirelim.
100 
 Nezakete Davet!..  (Yûþa Irmak)

Konfuciuz (Konfiçyus), hayatýn anlamýný þu iki kavram ile özetler: “Kendine hakim olmak ve nezaketli olmak.” Sonra açýklar, “kendine hakim olmak, insaniyetli olmak demektir.”

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Çocuk ve Et
Tayyibe Atay
Deneme > Toplum
Kadersel Realite
Alp Þahin
Deneme > Toplum
Emekli Meselesi
Tayyibe Atay
Deneme > Toplum
Kýble
Alp Þahin
Deneme > Toplum
Son Ýsyan
Alp Þahin
Deneme > Toplum
Avþarlar
Aziz Dolu
Deneme > Toplum

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.