..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþünce dilden, dil düþünceden doðar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Çaðdaþ Sanat
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Monolog...
Cahit KILIÇ
Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm

Daha önce de kýsaca yazmýþtým ama bir daha yazayým. Bendeniz, hiç kimsenin Allah inancýna, din ve mezhep inancýna veya ateistliðine, deistliðine, kýsaca inançsýzlýðýna karýþmam. Benim nazarýmda; aklý buluða eren herkes kendi seçimini yapar ve herhangi bir dine veya dinleri reddeden saf ve temiz bir ideolojiye inanmak; yine bireyin kendi tercihidir. Beni zerrece ilgilendirmez… *** Bendeniz, kendi inancýma geldiðimde: Bir yaratýcýnýn varlýðý

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat
21 
  ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi  (Hakan Yozcu)

Othello rolünde Ekin Mutlugeldi, baþarýlý bir performans sergiledi. Kudretli komutan kompozisyonunu iyi çizdi. Yalnýz, oyunun aslýnda Othello, zenci bir komutandý. Fakat burada beyaz olarak verildi. Bu da yönetmenin olaya bakýþ açýsý ile ilgili bir yaklaþým.
22 
 Dumana Boðulan "Romeo ve Juliet"  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Oyunda en çok zevk aldýðým sahneler, birinci bölümde Mercutio (Gürol Tonbul), Romeo (Tamer Yýlmaz) ve Benvolio'nun (Mehmet Demiralp) bir arada olduðu sahne. Dumanýn olmadýðý, gök gürültüsü efektinin duyulmadýðý, müziðin sesinin açýlmadýðý “sessiz sakin bir beþ dakika”. Bu üç sanatçý “sadece oyunculuklarýyla”, beni alýp Romeo ve Juliet oyununa götürdüler. Kendimi, “gerçekten oyunun içinde hissettiðim”, sessiz sakin o beþ dakika, oyunun en güzel bölümüydü.
23 
 Ben, "Çýplak Memelerini Deðil" Dansý Ýzlemeye Geldim!  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Eser, “kadýnlarýn nasýl davranmalarýný gerektiðini”, bir kadýna dikte ettirmenin nasýl sonuçlar doðurduðunu anlatýyor. Bu emir tonundaki diktenin kadýnlarý adým adým nasýl delirteceðini gösteriyor da, öyküye paralel olarak seyircileri nasýl delirtebileceði hiç hesap edilmiyor. Modern dansýn ilginç bir sunumu.
24 
 Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti  (Hakan Yozcu)

Çanakkale Zaferi’nin anlatýmý bundan daha güzel bir þekilde olamazdý diye düþünüyorum. Yeni neslin ve ilerde çocuklarýmýzýn anlamasý bakýmýndan yerinde bir proje olmuþ. Her haliyle beðeni topluyor film. Zaten bunu da ertesi gün basýnda geniþçe yer almasý ve herkes tarafýndan konuþulmasý doðru kýlýyor.
25 
 Nikah Þekeri  (furkan dede)

Yurtiçi ve yurtdýþý ürünlerimizi numuneler ile size sunduktan sonra kabul edilen ürünleri hazýrlayarak kargo ile ulaþtýrýyoruz.
26 
 Yaþamdan Öyküye  (Taki Akkuþ)

Okuduklarýmýzýn bizdeki izi, yaþamýmýz ve yaþamýmýzýn beynimizdeki birikimiyle doðru orantýlýdýr. Bu anlamda kalýcýlýðýn da ifadesidir bu karþýlýklý alýþ veriþ. An'larýn bütün oluþturmasý Sanatçý ve aydýnlarca yeteri derecede gözlenip , algýlanmazsa önermeler noksan ve sakat olacaktýr. Sanatýn estetik deðerleri zorunlu olarak siyasi giysinin altýna girdiðinde, alt yapýsýný oluþturan unsurlarýn yaþamla baðý ve bu noktadan soyutlanýþý sorgulanýr.
27 
 Art Ýstanbul 2002 ve Türk Resminin Dünyaya Açýlabilmesi...  (Yücel Dönmez)

Art Ýstanbul 2002 sanat organizasyonu açýsýndan güzel bir etkinlik olarak kabul edildi. Fakat sadece güzel bir sanat organizasyonu Türk resmini dünya sanat platformuna taþýmaya yetebilir mi bunu iyi deðerlendirmek gerekiyor...
28 
 Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu  (Hakan Yozcu)

Her þeyden önce þunu belirtmekte fayda var ki, bu program sadece bir yarýþmaydý. Belli bir formatý vardý, kurallarý vardý. Bu yarýþmaya katýlan her yarýþmacý da bu formata uymak zorundaydý. Zaten kurallarý bilerek yarýþmaya katýldý herkes. Yarýþma KKTC’de de çok konuþuldu. Özellikle Türkan Kürþat’ýn finale kadar gelmesi, herkeste ayrý bir heyecan yarattý. Beklentilerimiz hep Kürþat’ýn yarýþmayý kazanmasý yönündeydi. Ama olmadý. Üçüncülükle yetindik. Peki, bu sonuç kötü bir sonuç muydu? Asla…
29 
 Su Damlasý ve Çocuk  (LOKMAN ZOR)

Ýnsanoðlunun en belirgin özelliklerinden birisi doyumsuzluðudur. Aklý sayesinde diðer tüm varlýklardan ayrýlan insan, yaratýklarýn en doyumsuzu olma konumuna da yine aklý sayesinde ulaþmýþtýr.
30 
 "Düðün Ya da Davul" Üzerine  (M.NÝHAT MALKOÇ)

Sanatla yükselecek bu millet… Kültür ve sanat içimizdeki boþluðu bir yere kadar dolduracaktýr. Devlet, tiyatroyu lüks olmaktan çýkarmalýdýr. Günün yorgunluðuyla eve gelen kiþi, bu yorgunluðunu bir tiyatro temsili seyrederek atabilmelidir. Ülkemizde özel tiyatrolar varsa da bunlar devlet tiyatrolarýna nazaran çok pahalýdýr. Bazen Trabzon’a da deðiþik özel tiyatrolar gelmektedir. Fakat bütçesi kýsýtlý olan
31 
 Tiyatronun Yýkýmdan Önceki Son Oyun: "Peron" Siz Hayatýnýzýn Kaçýncý "Peron" Undasýnýz?  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Bilinmeyen bir istasyonda, “iðrenç bir zamandayýz”. Vincent ve Kornel bir tren istasyonun unutulmuþ peronunda yollarý kesiþen iki filozof. Aslýnda onlar “evsiz” dediðimiz, mülkiyet ve aidiyet duygusunu çoktan aþmýþ insanlar. Yani, hayatta kaybedecek hiçbir þeyleri yok. Kýssadan hisse “peron filozoflarý” olarak iþtigal ediyorlar. Hayat, algýladýðýmýz gerçeklik, birey, toplum, kamu, demokrasi, saygý, felsefe, bilgi, rüyalar, hayaller, kader, aþk, sevgi, umut, aile, farkýndalýklar üzerine konuþurlar.
32 
 "Bir Okkaya Bir Önge" Herkese Göre  (Hakan Yozcu)

Ýlke Susuzlu, oyundan bir iki gün önce çok farklý bir reklam tarzý uygulayarak, izleyicileri salona çekiyor. Maðusa’nýn hareketli trafik köþelerinde tüm oyuncularýyla birlikte ellerinde pankartlar, afiþler ve üzerlerine giydikleri oyunun tiþörtleriyle varlýklarýný duyuruyorlar. Yoldan geçenler ister istemez merak ediyorlar. Tüm görevliler, yoldan geçenlere güler yüzle bakýyor ve onlara sesleniyorlar. El sallýyorlar. “Tiyatromuza buyurun” diye baðýrýyorlar. Bu hareketleri benim çok hoþuma gitti. Bizde belki ilk defa yapýlýyor böyle bir uygulama.
33 
 Postmodernizm Ya da Þiirin Ýflasý  (mehmet taþtan)

Þiiri köklerinden koparýp, yalnýzca ayný kompartýmandakilerin anlayabildiði bir jargona dönüþtürmek, o kiþileri bir süreliðine iyi hissettirse de, yazdýklarýný toplumun gönül kubbesinde "baki kalacak hoþ sedaya" dönüþtürmeye yetmez.
34 
 "Ve Tanrý Delileri Yarattý" Üzerine  (Hakan Yozcu)

Yakup, duymayan garip biri. Münir, ayný sokakta bakkallýk yapan farklý bir kiþi. Yazar, kaderin bir oyunu sonucu, bu iki insaný ayný mekânda karþýlaþtýrýyor. Karþýlaþtýrmaktan da öte, birbirlerini anlayan bu iki insaný dost edip sürekli sohbet etmek amacýyla bir araya getiriyor. Peki, hiç duymayan ve konuþmayan Yakup ile nasýl sohbet edecektir Münir? Yazar, bu ikiliyi öylesine bir araya getiriyor ki aralarýnda adeta manevi bir bað kuruyor. Münir, durmadan konuþuyor, anlatýyor Yakup’a. Öðrencisi gibi eðitiyor onu. Yakup hep dinliyor. Ama hiç konuþmuyor. Karþýsýna oturuyor ve sadece gözleriyle, yüzüyle cevap veriyor sanki:
35 
 Resim Sanatý Üzerine Çeþitlemeler...  (Yücel Dönmez)

Yýllardýr Türkiye'de resim sanatý bir yere varamýyor. Uluslararasý sanat platformunda adýmýz gözükmüyor. Yurt dýþýnda yaþayan ve çeþitli baþarýlara imza atmýþ sanatçýlarýmýz nedense Türkiye'de bu konuda görmemezlikten geliniyor. Aslýnda tüm bunlarýn tartý
36 
 "Kür Þad" Ýlk Kez Sivas’ta Sahneleniyor  (Hakan Yozcu)

Kür Þad, Çin sarayýndaki Muhafýz Birliðinde görevliydi. Bu cesur Türk yiðidi Göktürk Devletini tekrar canlandýrmak için kendisi ile birlikte 39 arkadaþý gizli bir plan hazýrladý. Çin Ýmparatoru Tay-Çung bazý geceler þehirde tek baþýna dolaþýyordu. Bu durum kollanacak, imparator yakalanýp Türklerin baðýmsýzlýðýný tanýmaya zorlanacaktý. Çin sarayýnda esir bulunan Holuku Tigin de kaðanlýða getirilecekti.
37 
 Ayýp Ettik  (Hakan Yozcu)

Cinsellik toplumumuzda hep bir tabu olarak kalmýþ bir konu. Konuþulmuyor, tartýþýlmýyor, hakkýnda görüþ belirtilmiyor. Oysa insan yaþamýnda bir gerçek olgu. Vazgeçilmez bir unsur.
38 
 22. Uluslar Arasý Ýzmir Festivali Bu Yýl Öksüz Kaldý  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Paha biçilemez tarihi ve kültürel mirasýyla Muhsin Ertuðrul Sahnesi ve AKM’yi, yerine yeni bir bina koyamadan sudan sebeplerle yýkmaya kararlý olan zihniyetin bu tavrý akla tek bir seçeneði getiriyor. Her türlü kültürel ve sanatsal faaliyeti sanki destekliyormuþ gibi görünerek, sanatý ve sanatçýyý içten içe baltalama giriþiminin somut bir ifadesi olarak Ýzmir Uluslar arasý Festivalinin deðiþmez bir simgesi haline gelen Efes Antik Tiyatro’yu her türlü sanat etkinliðine kapatarak çalýþamaz hale getirmek! Efes Antik Tiyatro’yu “yýkamadýðýmýz göre bari kapatalým” düþüncesiyle hareket edenler bilerek ya da bilmeyerek (!) 22 Temmuz 2008’de yapýlacak olan efsane þef Zubin Mehta yönetimindeki, Musicale Fiorentino Orkestrasý Festival Kapanýþ Konserini ve Festivali sabote etmiþ oldular!
39 
 Yaþamak Nazým Gibi" Oyunu Üzerine  (Hakan Yozcu)

13 yýl hapiste yatan bir þairin, hapisten çýktýktan sonra askere alýnmak istenmesi nedeniyle Moskova’ya kaçmasý ve bu nedenle kendine “Vatan Haini” dendiði eleþtiriliyor. Oysa “Kendisine Mustafa Kemal’in þiir yazmasýný söylediðini” belirtiyor.
40 
 Resim Piyasasýnda Çin Furyasý...  (Yücel Dönmez)

Þimdilerde Çin’den fabrikasyon tuval resimleri ülkemize ithal edilmeye baþlandý. Toptan 10 dolara alýnabilen bu resimler Çin’de fabrikasyon olarak üretiliyor ve ülkemizde Çin’li ressamlarýn sanat þaheserleri(!) diye pazarlanýyor.




son eklenenler
Sessiz Çýðlýk Üzerine
Hakan Yozcu
Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat
"Gelecek 100 Yýl" Üzerine
Hakan Yozcu
Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat

Hakan Yozcu
Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat
Derman Atik Ýle Tiyatro Üzerine
Hakan Yozcu
Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat
Terapi Üzerine
Hakan Yozcu
Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat
Nikah Þekeri
furkan dede
Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Hakan Yozcu
Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.