..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden önce yaþam var mý? -Duvaryazýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Haydar Köprülüoðlu
Haydar Köprülüoðlu - Ayrýntý
Site Ýçi Arama:


Deneme
  Çýk Git Artýk Ey Ýklim (Haydar Köprülüoðlu) 16 Temmuz 2011 Gelecek 

Bu yazýmýn özeti, yeteri kadar geliþtiremediðimiz demokrasimiz sorunlar yaratýyor. Ayrým yapýlmadan bu sorunlarý yalnýz Kürt halký deðil, hatta Kürt halkýndan daha çok bütün kesimler yaþýyor. Sivil toplum örgütlerinde, sosyal kurumlarda, bürokraside eskiden kalan ve bugün de kayýp annelerinden, faili meçhul cinayetlere kadar pek çok sorunlu aileler var. Güneydoðu'da terör dolayýsýyla boþaltýlan, yakýlan, yýkýlan binlerce köy, elden çýkan, baþkasýnýn eline geçen mera, bað, bahçe, tarla var. Bu gerçekler dururken, o bölge halkýndan yakýnlýk beklemek zor. Üniter devlet yapýmýza karþý aykýrý düþünceler taþýyan BDP ve yandaþlarýna cevabýmýz, bu boþluklara ilgimizi yönledirmekle olur. Saygýlarýmla.

  Akba Kitap ve Yayýnevi (Haydar Köprülüoðlu) 14 Mayýs 2011 Anýlar 

Geçmiþ yýllarda Ankarayý anlattýðým 'Gün Aþýmý' kitabýmda bulunan bir anýdýr.

  Nazým Hikmet ve Soyaðacý (Haydar Köprülüoðlu) 7 Temmuz 2011 Meslekler & Ýþ Yaþamý 

Nazým Hikmet yazým, 2004'de 'Gün Aþýmý, kitabýmda, þiir ise 1996 yýlýnda ayný ismi taþýyan kitabýmda yayýnlanmýþtýr. Az da olsa deðiþiklik yapýldýðý, aný eklendiði için günümüz tarihi verilmiþtir.

  Ankara'da Eski Ramazanlar (Haydar Köprülüoðlu) 28 Aðustos 2011 Yaþam 

Çaðdaþlýðýn adý var, geçen yýllarýn tadý var. Doðup büyüdüðüm, sokaklarýna gözümü açtýðým, caddelerinde boy gösterdiðim Ankara'nýn eski Ramazanýný anlatmak istemiþtim. Saygýlarýmla.

  Þair ve Þiir (Haydar Köprülüoðlu) 18 Eylül 2011 Unutulamayan Dönemler 

Þair ve þiir öteden beri çok tartýþýlan, sonu gelmeyecek bir konudur. Þair ve þiirin de futbol gibi tartýþýlacak konusu çok. Futbolun federasyonu var, bu duygu, mantýk, düþünce dünyasýnýn federasyonu henüz olmadý, olamadý. Þair ve þiiri futbolla özdeþleþtirdiðimin nedeni þair ve þiirin gerçek sahibi olmadýðýndandýr. Bu tartýþma o kadar çizmeyi aþtý ki, fulbolda olduðu gibi puanlamay ihtiyaç var gibi geliyor bana. Þair ve þiir önce katagorilere ayrýlmalý, her sýnýfýn da ayrý not verilecek karnesi. Þair ve þiirin her düþünceye, her duyguya, mantýða, her beyine hitap etmesi zor olsa da, mümkün olabileceðini sanýyorum. Saygýlar.

  Suç da Ýþler Güçlüsü (Haydar Köprülüoðlu) 5 Ekim 2011 Gelecek 

Yazýmda da belirttiðim gibi Atatürk'ün eli çok güçlü deðildi. Tek parlili bir siyasi yapý, mümeyyizli, çift dereceli seçim,bugünkü anlayýþýmýza göre bir lideri , siyasi yönde güçlü yapamazdý. Onun önderliðinde kurulan Cumhuriyet, devrimler ve lider Atatürk,Türk toplumu tarafýndan büyük kabul görüyordu. Olaylarý önceden sezme gücü vardý. 1. Dünya Savaþýný Osmanlý Ýmparatorluðu'nun kaybedeceðini önceden söylemiþti. Mustafa Kemal, rütbece kendinden büyük muhatabýna bir hareketi sebebiyle karþý çýkýnca, iþimize karýþma Kemal cevabýyla karþýlaþmýþtý. Atatürk Falih Rýfký Atay'a anlattýðý bir anýsýnda o muhatabýna þunlarý söyler : "...Evet çok þey yapacaksýnýz, fakat yapacaðýnýz þeyler korkarým ki memleketi içinden çýkýlmaz bir girdaba sokmaktan baþka bir þeye yaramayacaktýr. Eðer ben ve benim gibi düþünenler, o gün hayatta bulunursak, sizin bugünkü sözlerinizi takdirle yad etmeyeceðiz. Temenni ederim ki, bizi çýkýlmaz müþkülat içinde terketmeyeseniz" demiþtir. Saygýlar.

  Laiklik ve Türban (Haydar Köprülüoðlu) 7 Ekim 2011 Ýliþkiler 

Laiklik ve türban istesek de, istemesek de ülkenin gündemine oturuyor. Daha önceleri sakal, sonra gençlerin saç uzatmasý, erkeklerin taktýðý küpeler bile bazý çevrelerce yadýrganýyor. Türban gibi yaþlý kiþilerin býraktýðý sakala da gericiliðin, yobazlýðýn simgesi gözüyle bakýlmýþtý. Ayný sakalý aydýn kiþiler býraktýðý zaman imaj oluyordu. Moda yaratýcýlarý vaktin birinde, topatan kavunu gibi türbanýn hotuzlu baðlama þeklini moda diye lanse ederse, þiddetle karþý çýkanlarýn eþleri bu modaya uymayacak mýdýr? Saygýlar.

  Hak Verilmez Alýnýr ve Þike (Haydar Köprülüoðlu) 10 Ekim 2011 Doða ve Dünya 

Geriye dönüp baktýðýmýz zaman bazen yaþananlara kendimizde inanmýyoruz. Kiþinin kendini bilmesi kadar Erdem olmaz. Bilmezse bet bereket olmaz, uyum olmazsa devlet olmaz. Bu yazýda gecekonduculardan da bahsettik. Tanýtým yazýmda da kýsaca Devletten bahsetmek istiyorum. 89 Yýldýr savaþa girmedik, oysa 1945 yýlýnýn Almanyasýnda taþ taþ üstünde kalmamýþtý. Hacý Ömer Sabancý da sýfýrdan buralara geldi. Türkiyeyi Almanya ve Hacý Ömer Sabancý'yý ölçü alarak, varýn siz kýyaslayýn. Ýþ çalýþmaktan açýlmýþken Ülkede 300.000 sahte emekli olduðunu, ben söylemiyorum Ýlgili Bakan, Sayýn Yaþar Okuyan söylemiþti.

  Atatürk Diktatör Müydü? (Haydar Köprülüoðlu) 11 Ekim 2011 Anýlar 

Atatürk'ü birkaç defa çok yakýndan gören, onun kitaplarýya ilk derslerini alan bir kiþi olarak, zaman içinde sorgulanan 'Atatürk Diktatör mü' sorusunu cevaplamak istedim. Aslýnda oligarþi yaratan demokrasiden, dürüst, saygýdeðer diktatör neden olmasýn. Saygýlar.

  Ankara'nýn Baþkent Oluþu (Haydar Köprülüoðlu) 13 Ekim 2011 Anýlar 

Ankara'nýn Baþkent Oluþunun 88. Yýldönümü dolayýsýyla 'Gün Aþýmý' kitabýmdan alýnmýþtýr. Saygýlar.

  Yýlanýn Baþý Küçükken Ezilmeliydi (Haydar Köprülüoðlu) 20 Ekim 2011 Günlük Olaylar 

Þehit haberleriyle adeta yýkýlýyoruz. Þehitler elbette ölmez, vatan bölünmez. Biz içimizden bölünürsek, vatan da bölünür. Meclis dururken daðda hak aranmaz. Pkk örgütü Kürt vatandaþý da temsil etmiyor. (devam edecek)

  Zamanýn Ankara'sýnda Cumhuriyet Bayramý (Haydar Köprülüoðlu) 27 Ekim 2011 Post-Modernizm 

Þimdi nostalji olarak anlattýðým o günler, Türkiye'nin Tarihi, o günkü toplumun heyecanla yaþadýðý günleriydi. Tutucular, bazý yaþlýlarýn kanaatlarý farklý olsa da, Türk Toplumu Atatürk'e coþkuyla baðlýydý. Tutucu ve yaþlý toplumu, günümüze göre garip görünse de, Atatürk'ün kadýna tanýdýðý haklara karþý çýkýyordu. Kadýna seçme, seçilme hakký, çarþaftan çýkararak özgürce giyinmelerine, tedirginlik duyuyorlardý. Özellikle kaynanalar kýzlarýna, torunlarýna þöyle söylerdi : "Atatürk size baþýnýzý aç dedi, siz kolunuzu, bacaðýnýzý açtýnýz." Büyüklerinin de haklý taraflarý vardý. Modacýlar boþ durmamýþ, mini etek, japone kol giysileri piyasasýna sunmuþlardý. Kaynanalar olayý cemileþtirir, "Kabak çiçeði gibi açýldýk" da derlerdi. Saygýlar

  Saðlýklý Kalmak En Temel Düþüncedir (Haydar Köprülüoðlu) 1 Kasým 2011 Günlük Olaylar 

Birkaç, konumuna göre birçok konuda olduðu gibi, saðlýk konusunda da, yönetimle, doktorlar arasýnda tam gün tartýþmasý yaþanmýþtýr. Afrikalýlar ülkemden doktor geldi diye sevinirken, ülkem yurt dýþýndan doktor ithal etmektedir. Operatör Doktorluk dalýnda Özel - Tüzel farký ne yazýk ki bazý hastanelerde yaþanýyor. Hipokrat yemini de deðiþim göstermiþ olacak. Saygýlar.

  Gün Aþýmý (Haydar Köprülüoðlu) 8 Mart 2012 Doða ve Dünya 

Atatürk, hilafetten cumhuriyete geçiþimiz, Ankara'nýn Baþkent ilan edilmesi, Kurtuluþ Savaþýmýz Dünyada, 20. asýrda özgürlüklere kapý açmýþ, yanký yapmýþtýr. Bir ilçe görünümünde olan Ankara'nýn kýsa zamanda çaðdaþ, mega bir kente dönüþmesi de Türk toplumunun övüneceði en büyük baþarýsýdar. Saygýlarýmla.

  Bu Kadarý da Fazla (Haydar Köprülüoðlu) 5 Nisan 2012 Günlük Olaylar 

Ýpin ucunu bir kaçýrýrsak bir daha toparlamak çok zor olur. Eskilerin adabý muaþeret denilen görgü kurallarý, birbirimize yaklaþýp tanýþýrken takýnýlan tavýr, hoþgörü, tolerans her kapýyý açan sihirli anahtarlar gibidir. Hani nerede kaldý bunlar. Saygýlar.

  27 Mayýs Harekatý (Haydar Köprülüoðlu) 9 Aralýk 2012 Anýlar 

Askerin 27 Mayýs 1960 müdahalesi bana göre, aleyhine medya oluþturan asker ve bazý basýn mensuplarýna, DP'ye oy verenlerin þaþkýnlýkla aðzý açýk bakmalarýdýr. Saygýlarýmla.

  Þiir Niçin Yazýlýr (Haydar Köprülüoðlu) 21 Nisan 2013 Sanat 

Þiiri kendi görüþlerine göre yorumlayarak dergilerine almayan, þiirini tartýþan, þairini býrakýn eleþtirmeyi, þairliðini bile kabul etmeyen bir çevre var. Her yiðidin ayrana ekmek doðrayýþý vardýr. Bunlarý düþünerek yazmýþ olabilirim. Saygýlarýmla.

 

 



Yaþamanýn doruk noktasý traji komik de olsa, senin, benim, ülkenin ortak noktasýdýr.
Fedâkarlýk yapmana, saygý göstermene deðer.


  19.11.2011 04:01:21  

Aklýnla yaþa, mantýðýnla yön bul, yüreðinle karar ver, duygularýnla mutlu ol.

Akýl var tokmak gibi, uluorta kimlikte

 

 

Akýl var damýtýlmýþ, yedi gözlü imbikte.

  19.11.2011 03:57:12  

Akýl var tokmak gibi, uluorta kimlikte, Akýl var damýtýlmýþ, yedi gözlü imbikte.

 

 


  19.11.2011 03:50:58  

Ailenin iffetin den kadýn, saffetinden erkek, dirliðinden devlet sorumludur.

 

Ahlak dýþý iþlere tolerans göstermek onay vermektir

Adalet, ne kazanmak için pahalý, ne kaybetmek için ucuzdur.

 

Allah, gökle yer arasýndadýr, gözlerini yeryüzünden ayýrarak gören için.



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Haydar Köprülüoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 16.04.2024 13:54:06