..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Cezbe Derketo
Cezbe Derketo - Belki de ben inatçý biriyim.
Site Ýçi Arama:


Son Eklenenler
  Mesafe (Cezbe Derketo) 30 Ocak 2013 Yüzleþme 

Gitmelerle gelmeler ayný yolun üzerindeki bir renk deðiþiklidir. Mesafeler mi?

  Kaçýk (Cezbe Derketo) 4 Ocak 2013 Beklenmedik 

Bir an duraksayýp vitrindeki aynadan kendimi inceliyorum. Yeþil, bedenimi sýmsýký saran elbisem, onunla ayný boyda önünü düðmelemeyerek, elbisemin ve onun altýn sarýsý kemerinin görünmesine izin verdiðim siyah montum, ince topuklu bilekte biten kýsa botlarým, ayný deriden portföy çantam ve özenle yapýlmýþ makyajýmla iyi göründüðüm kanýsýna varýp, karþýya geçiyorum.

  Vertigo (Cezbe Derketo) 17 Aralýk 2012 Yüzleþme 

Seni lanetlemiþler dostum, bunu sen de en az benim kadar biliyorsun. Bakma öyle “neden ama” der gibi. Ben zaten oldum olasý anlayamadým þu insanlýðýn hayat üzerine ördüðü o çelikten örümcek aðý dharmasýný. “Dharma” evet. Sanskrit dilinden bir kelimeymiþ. Kabul et, bu çekici bir kelime. Bazý kelimeler böyledir, kiþi muamelesi görür bende. Önce karþýlaþýrýz, sonra bende büyük bir merak baþlar-onun geçmiþini delice öðrenmek meraký-.

  Dolunay/ertesi/öncesi (Cezbe Derketo) 9 Aralýk 2012 Yüzleþme 

....Kendi tenhalýðýmda ceplerime sevdiðim þairlerin dizelerini doldururum, bir dua, karanlýðýma bir ýþýk, geçiþlerime ilaç niyetine. Rol yapmam daha doðrusu yapamam. Nasýr tutmayan parmaklarýmý nasýrlýymýþ gibi gösteremem ya da düþsel bir boyutun pembe çizgili yollarýnda yürüyormuþum gibi yazamam. ....

  "Bir Bulutla Bir Kaðýt Peçete Arasýnda" (Cezbe Derketo) 4 Aralýk 2012 Ýtiraflar 

....Bilememediklerime doðru kývrýlýyor bütün yollar. Bildiklerimin ýþýðý ürkek ve nazlý. Aydýnlatamýyor tek bir an bile yolumu..... "yüzümü suyun ardýnda buldum kýyýlar bu yüzdendir öyle dediler kýsacýk yoðun bir akþam serin bir akþam öyle söylediler...”

 

 



VE YAZMAK ...

"Yazmak beynin kendine yönelttiði hýrslý dikkatinden doðan güçlü bir boþalma isteðidir." (Yarým Kalan Yürüyüþ, syf: 269)

"Yazmaya kalkýþmak, suç iþlemenin eþiðinde, önyargýlý, tedirgin adýmlarla gezinmekti; yazarak herkesi yargýlayacaktý. Bu da bir anlamda suç deðil miydi?" (Yürek Sürgünü, syf: 9)

"Her yazar bir anlamda hem katil, hem yaratýcý deðil midir? Bazen Tanrý, bazen de cellat olma ayrýcalýðýna sahip olmaktýr yazmak." (Yürek Sürgünü, syf: 133)

"Yazýyorsunuz, çünkü anormalliðinizi bir anormallik olarak yaþayabileceðiniz ve ardýna gizlenebileceðiniz bir kimlik edinme peþindesiniz." (Yürek Sürgünü, syf: 297)

"Yazmak keþfetmektir. Her satýr ise keþfin öncüsü." (Yürek Sürgünü, syf: 480)

"Yaratmak, obur, arsýz bir doyumsuzluktur, elde edilen ve var olanla yetinmeme yetisidir." (Yürek Sürgünü, syf: 481)

"Acýyý yadsýyan, acýyý sevmeyen, acýyý yazdýklarýnýn belkemiði yapmayan, amacý sadece eðlendirmek olan yazar olamaz." (Yüz: 1981, syf: 377)

"Birden yazarlýðýn aslýnda, kötü, sahibinin bile reddetmek istediði bir hayatý, kazanýlacak ünle kanýtlanýlabilir olana dönüþtürme çabasý olduðunu kavradým. Sanat da, bu acýlý dönüþüm sürecine verilen ad olmalýydý." (Yüz: 1981, syf: 378)

"Bazý sözler, önemli ya da güzel olduklarýndan deðil, yol açtýklarý sonuçlar yüzünden unutulmaz deðiller midir?" (Zamanýn Manzarasý, syf: 8)

"Bazýlarý gelecek için, sonsuz hayat edinmek için yazarlar; durumumun bu ikiyüzlü, ödlekçe tavýrdan oldukça farklý olduðunu burada, hemen baþta, þimdi söylemeliyim. Aksine yazarken amacým, geleceði þimdiki zamanla buluþturmaya çalýþmak oldu." (Zamanýn Manzarasý, syf: 10)

"Yazmak -týpký öldürmek gibi- kendimi Tanrý'ya denk hissettiðim bir alan." (Zamanýn Manzarasý, syf: 11)

"Yazmak için aþkýn kendisine deðil, acýsýna gerek duyarýz." (Zamanýn Manzarasý, syf: 11)



"Büyük yazarlar erkekleri ya da kadýnlarý deðil, insaný, aþký yazarlar." (Zamanýn Manzarasý, syf: 24)

"Kalemim, coþkun bir ýrmak gibi varoluþumun yataðýný döve döve yeniden biçimlendirerek, yeni ben'i oluþturuyordu." (Zamanýn Manzarasý, syf: 25)

"Belki hayatýmda bulamadýðým ilahiliði edebiyatta arýyor, varlýðýmý onaylatmaya çalýþýyordum; belki de kendime hayran olmak için yazýyordum. Sonradan anladým. Asýl neden buydu: Hayran edinmekten çok, kendime hayran olmak." (Zamanýn Manzarasý, syf: 25)

"Edebiyat, iyiliði ve kötülüðü yeni baþtan oluþturmak deðil midir?" (Zamanýn Manzarasý, syf: 42)

"Sonu kötü biten her þeyin edebiyat için iyi olduðunun da farkýndayým." (Zamanýn Manzarasý, syf: 42)

"Edebiyat ruhsal arýnmamýz için acý çekmenin etkin bir yolu." (Zamanýn Manzarasý, syf: 42)

"Yazmak: Kimsenin görmediði, görse de farkýna varmadýðý insan manzaralarýnýn ressamý olmak…" (Zamanýn Manzarasý, syf: 48)

"Yazarýn ölümlüye göre üstünlüðü, hikayenin sonunu bilerek baþlamasýdýr; oysa ölümlü için hikayenin sonu sadece yazgýsýna terk edilmiþtir. Ýþte bu nedenle, sonumu kaderin atacaðý zarlara býrakmamak için yazmaya baþladým. Yani yaþamak, ölmemek, yaþamla baþ edebilecek bir yazgý edinmek için." (Zamanýn Manzarasý, syf: 138)

"Bir yazarý büyütüp derinleþtiren, mayasýnda kendini suçlama isteði ve yeteneðinin var oluþudur… Ýlle de sorumlu olmak gerekmiyor, önemli olan yazarýn birey olarak suçlu olmasý da deðil; önemli olan insanlýðý suçlama isteðinin varlýðý ve sürekliliði." (Zamanýn Manzarasý, syf: 218)

"Yazmak baþka hayatlara duyduðumuz meraktan, baþkasý olma isteðimizden doðar…" (Zamanýn Manzarasý, syf: 219)

"

"Bir yazar, hakkýndaki övgülere de, yergiler gibi aldýrýþ etmediðinde olgunlaþmýþ demektir."

"Gerçek yazar, yaþarken asla ün peþinde koþmamalý; hatta olabildiðince uzak durmalý. Çünkü ün, yazarý þimdiki zamana baðlar. Oysa yazar geleceðin, ölümsüzlüðün peþinde olmalý… Gerçek, kalýcý ün gelecekte saklýdýr." (Zamanýn Manzarasý, syf: 299)

"Yazmak, en karmaþýk, en çetrefilli duygularda bile bir açýk seçikliðe ulaþma, bu mahrem duygularýn gizlerini keþfetme isteðinin ortaya konulmasý olmalý. Her yazar eninde sonunda günahlarýný baðýþlatmak için yazmaz mý? Onca çileyi göze almalarýnýn, kendilerini kuþku kazanýnda kaynatmalarýnýn nedeni kendi zindanlarýndan kurtulma umudu olmalý." (Zamanýn Manzarasý, syf: 300)

"Yazmak için öldürmek þart belki de! Pek çok büyük roman, savaþ ya da öldürme üstüne deðil midir?" (Zamanýn Manzarasý, syf: 300)


"Ýyi yazarlar kendilerini ufalayýp öðütürler, sonra da kahramanlarýnýn hamurlarýna katarlar…" (Zamanýn Manzarasý, syf: 301)

"Yazarlar, kahramanlarýný, edinmek istedikleri hayatýn ya da ölümsüzlüðün peþine salan köle tüccarlarýdýr. Köle edinebilenler sadece baþyapýtlarý olan büyük yazarlardýr." (Zamanýn Manzarasý, syf: 301)

"Baþyapýtlar aslýnda bize yazgýlarýmýzýn, ne denli trajik olursa olsun, katlanýlabilir olduðunu kanýtlarlar." (Zamanýn Manzarasý, syf: 301)




"Eðer birisi hakkýnda yazmaya baþladýysanýz, bu zaten onu sonsuza kadar kaybetmiþsiniz demektir." (Zamanýn Manzarasý, syf: 403)

"Yazarak kendim hakkýndaki gerçekleri biraz deðiþtirmek istemiþ olmam da mümkün. Kim kendi gerçeðinin çýplak haline katlanabilir ki?" (Zamanýn Manzarasý, syf: 431)



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cezbe Derketo, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 29.03.2024 13:23:25