..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen þey o kadar çirkindir ki onu her altý ayda bir deðiþtirirler." -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Bayram Kaya
Bayram Kaya - Bayramlýk
Site Ýçi Arama:


Yazar Tanýtýmý
Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr.

Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.

Yazýsýnýn Özellikleri
Güncel TV tartýþmalarýnýn bana göre konu bilmezliði oluþla sapla samaný; at izi ile it izini karýþtýran; sonu gelmez usançlýklara tepki oluþla kendim kaynaklý birikimlerden bu kabil yazýlarým oluþtu. Bu baðlamda

Edebi Etkiler

Benzer Yazarlar
Okumalarým içinde tarzýma yakýn olan yazarlarý bilmiyorum. Ama okuduklarýmýn bana dolaylý dolaysýz bulunma içinde, bu oluþumu verdikleriyle benim de bu sentezi yaptýðým muhakkaktýr.

Özgeçmiþ
Doðum yeri Kýrþehir ili, Mucur ilçesi; Küçük Köpekli Köyü olan Þair Yazar Bayram Kaya; kayýtlara göre 1950 yýlýnda doðdu.

Þair Yazar önce Hasanoðlan Atatürk Ýlk Öðretmen okulu mezunudur. Ve sonrasýnda da açýk öðretim fakültesi ön lisans mezunu oldu. Milli Eðitim Bakanlýðý sýnýf öðretmenliði lisanslý hizmetiyle emeklidir. Þair yazar oluþla þair ve yazarlýk alaný içindeki çalýþmalarýna baþlamasý; bu saha içinde hakkýyla þiir çalýþmasý yapar bir þair oluþuyla deðil de; bu alana form olarak katýldý. Ve bu formsa dala iliþkin hiç bir deneyimi ve hiç bir ön hazýrlýðý olmadan; bir nedenden ötürü; þiir türü öykünce çalýþmalarýna, baþladý.

2005 yýlý ortamýndaki bitmek tükenmek bilmezle; býktýrýr, nefret ettirir denli türban konulu TV türü program tartýþmalarýndan çok etkilendi. Yazara göre türbana dek bu tartýþmalar yararsýz ve gereksizdi. Türbanýn üreten iliþki olan toplumda üreten bir karþýlýðý yoktu. Bu nedenle türban tartýþmasý lafazanca söz karþýtlýðý olan kurgularýyla, yararsýz olmaktan kurtulamadýðýmýz kasýtlý anlamsýz tartýþmalardandý.

Türban tartýþmalarýnýn içerikleri boþ, tutarsýz, hiç bir tarihselliði yoktu. Türban tartýþmalarýnýn en fazla tarihselliði, iman boyutunu geçmez olmanýn, anlam kargaþasýydý. Þair yazar, bir izleyici sorumluluðu içindeki duyarlýlýðýnýn verdiði katýlýmla konunun irdelenmesini sorun sal olarak derinden hissetti.

Bu tartýþmalarda bilmezce oluþlarýn ötesinde türbanýn çok derin tarihsel seyirleri vardý. Her bir tarihi kýrýnýmlarýn sosyal mana anlayýþýydý türban geleneði. Türbanýn içinde de giderek sýnýf karþýtlýðý taþýyan damarýn þifreleri olmakla türbanýn birçok konu etkisinde gebe olduðu gerçekti.

Örtünme toplumun vesile nedeniydi. Örtünme bir toplum içinde asýl neden olmayýp, bahane (vesile) neden olmasý da türbanýn tarih sel olmasýnýn bir baþka sosyolojik kodlarýný ele verir. Ele verilen bu kodlarla örtünmenin geçmiþteki kendi tarih selliði içinde, sosyal kurum olmanýn mana anlamasý vardýr. Bu yönüyle örtünmenin manaca, bir inþa temeli taþýdýðý da pek açýktý.

Þair yazar örtünme konusunu bu tarihi dürtü ile ele aldý. Baþta sosyal olanla, toplumsal olanýn ayný þey olmadýðýna dikkat çekti. Bu konuda "Ýnanç Ve Toplumsal Talep" içerikli yazýlarýný yazdý. Yazar; sosyal talebi, toplum sal olan talepten ayýrmanýn önemini belirten 100 bölümlük yazý dizilerini bu þartlarýyla benzetili sundu.

Bu diziler tematik açýlýmlarýný veren bir salýnýmla sosyal yapýnýn ve toplumsal yapýnýn iyi anlaþýlmasýný bize dayatýyordu. Sosyal olanla, toplumsal olan kendi tarihi seyri içinde deðiþen dönüþen baðýntý olmalardý. Konu salýnýmlarý olabildiðince bilimsel özlü olmakla ele alýndý. Yazar, doðal inþanýn özünde var olan dinamizmdeki neþvü nema olurlu referansýný izlemekle, bu konudaki çabalarýný sürdürdü.

Kimi kez kavramlar; kimi kez inançlar; kiminde de tarihi mitolojiyi dillendiren veriler içinde anlatým çýkarýmlarý yaptý. Ve bu çýkarýmlarýn bulgu sal veriler olan izleri, geçmiþin galerisi içinde sürülmekle bu konularý ele aldý. En çok bilmezliðimizin oluþtuðu erken dönem süreçlerine tutulan büyütece dayanak olan ýþýðýn aydýnlatmasý içinde günümüzü anlar olmanýn heyecaný; yazarýn en gözettiði hassasiyeti oldu.

Özellikle totem dönem, ön ittifaký dönem ve köleci dönem üç ayrý dönem olaylarý olmalarý nedenle konu iç içe kýyaslarla iþlendi. Üzerinde çalýþýlan tüm yazý içerikleri kendi kapsamýnda; olabildiðince bilimsel akýl verileri ýþýðýndaki takdimlerdi. Milyarlarýn, þu veya bu konu eksenli imanlarý vardý. Ama imanca olan yaklaþýmlarýn içinde verilen mesajlarýn da, geçmiþle olan kendi bað sal kopukluðundan ötürü tartýþmalarýn masal türü anlatýmlarý olmaktan öte; konunun tarihsel oluþlarý da yoktu.

Köleci imanlý söylemlerin tarihsellikleri yoktu. Köleci iman kendi öncesi geleneði kendisine referans almakla, ön ittifakýn verileri üzerine oturmuþtu. Ýmaný söylemler tarihi dönüþüm noktalarý içindeki çok gizemli kýrýným noktalardan çýkýþla yansýmalardý. Kýrýnýmlar yansýmasý; iki farklý deriþim çeliþmesi içinde iki farklý yansýma olmakla; farkýn verdiði açý sal momentumun giderek groteski havalarla sunulmasýydý.

Tarihi oluþmalar bu groteski söylemlerdeki kutsiyeti hücrelerimize kadar geçiþtirdiler. Bu groteski geçiþin etkileri bizleri çok güçlü denetliyorlardý. Ne de olsa bu groteskilik, geçmiþteki geri beslenim alaný üzerineydi. Tarih sellik köleci imanlý anlatýmlarda ya eksikti; ya da hiç yoktu.

Ýmancý anlatým içinde tarih, tarihle deðil de köleci iman verileriyle baþlýyordu. Bu verilerin sözde enginliði! Ýçinde yapýlan tartýþmalar alabildiðine kör döðüþüydü. Tartýþmalar kör döðüþü olmaktan öte gitmediði gibi bunu izleyenler tarihsel bilinçten yoksun olmakla, daha bir ýþýksýz olup; kararýyorlardý.

Totem, ilah, mamon ve Yüce Tanrý kavramlarýný birbirine karýþtýran bilmezlikler veya gizleyicilikler ortada boy gösteriyorlardý. Bilmesinlerciler ya da gizleyiciler (semantizm) hünerli yapýlan iþte, toplum sal olaný sosyal olana indirgeme yapýlmakla hülleye baþvuruyorlardý. Bilmesinleriler tarihsel kýrýnýmla oluþan farklý dönüþüm ve geliþmeleri ele veriyordu. Her biri ayrý ayrý bir dönem aitliði olan bu dört mananýn; farklý dönemlere ait inþa ilkeleri olan mesajlarýný; birbiriyle aynýlaþtýrýyorlardý.

Totem, ilah, Mamon ve Yüce Tanrý anlayýþlý olan manalarýn her biri kendi öncesine ait geliþme düzeyi içinde oluþmuþlardýr. Ön ittifaký döneme iliþkin örtünmeyle, köleci döneme iliþkin örtünme kavramlarý çok farklýydý. Önce olan örtünme, kendi sonrasýný bilmeyen, ancak kendi döneminin etiket bilincini kendi sonrasýnýn içinde taþýyordular.

Yani totem, ilahý bilmiyordu; ilah ta mamonu bilmiyordu. Bu türden her biri bir baþka mana anlatýmlarýnýn tarih sel kodlarýný taþýyan anlamlarýn geri beslenim baðýntýlarýný biz, put saymakla yanýlmaya baþlarýz.

Her birinin bir tarihsel bilinci ve tarihsel baðýntýsý olan geçmiþleri put sayan yaklaþýmlar; en sondaki oluþmanýn kendisini baþlangýcýn içine koyan bu körlükle, bilmesinlericilik bilincini inþa etmiþtiler. Oysa her þey kendi dönemi içinde bir anlam ve tarih sel bilinçti.

Toplumsa inþa baþlayýp, kendi niceli ve niteliksel dönüþümlerini verene kadar, bu 4 mananýn anlam oluþlarýný ayrý ayrý zamanlara denk düþen toplum sal oluþtan kesinlikle soyutlayamazsýnýz. Toplumsal oluþlarýn her birini de kendisinin bir öncesi dönemine indirgeyemezsiniz. Bilim sel inþa, özne nesnel inþanýn yerine yeni bir mana anlamasýný vermekle; Yüce Tanrý anlayýþý bambaþka bir kulvarýn anlamý ve anlatýmý olmasýyla bir tarihsellikti.

Yüce Tanrý anlayýþý evrensel oluþa katýlmaydý. Yerel olandan, genel olanaydý. Ýnsan referanslý mana olmaktan; evrensel referanslý anlam olmayý olabildiðince özün içine katmaydý. Yani dört ayrý mana baþka düzey düzlem iliþkilerinin ifadesiydiler. Bu farklýlýklarý bilmeden sosyo-toplumsa yapýyý bilmeniz olanaksýz olmakla; sosyo toplumsa yapýnýn firarileri de Demokles'in Kýlcý gibi baþýnýzýn üzerinde salýnýr durur olacaklardýr.

Totem ve ilah kavramýna "ilkelin" dini ve "ilkelin" tanrý anlayýþý diyen bilmezlikler vardý. Bu bilmezlikler içindeki her bir olgular da kendi tarih sel kavramlarýný gözler önüne serer. Bu akýþý gözler önüne seren yazar; sayý oluþla bilmediði ama 500'ün üzerinde baþlýk içerikli yazýlarýný oluþturdu. Yazýlarýnýn her biri üç, beþ, kýrk, elli word sayfasýndan; 200 word sayfasýný geçer. Yazarýn bu tarz düþünce iþçiliðini içeren konu anlatýmlarý; sürmekte olan bu türden yazý çalýþmalarý kapsamýnda olmakla, sýr deðildiler.


28.01.2013

Bulunduðu Yer
Mucur/Kýrþehir



Siz duymasanýz da, kaçak yapýlar; yýkým esnasýnda ses çýkarmýþ mýdýr?

Siz ne kadar az dünya iliþkisiyle inþa olursanýz olunuzdu; elbette bu hal, dünyayý bilme ve anlamadaki sýnýrlanýþýnýz olacaktýr.

Ne var ki inþanýn, enerjiyi bir formdan diðer forma geçiriþiyle evren, bilinir olmaktadýr. Ve yine evrenin bilinmesindeki en temel katký; toplumsal güçtür.

Bir toplumunuz olmasaydý; uçaðý kullanma, ya da bilgisayarý kullanýp kullanmama özgürlüðünüz; uzaya gitme özgürlüðünüz; genetik malzemeyle oynama özgürlüðünüz vs. olur muydu?

Özgürlük kiþi serbestlikleri olmayýp; toplumsal güçle baðýntýlý bir kavramdýr. Kiþisi serbestlikleri olan giyim, gözün çapaðýný ayýklama da, ne sosyal baðýntý, ne toplumsal baðýntý, olmayýþla; özgürlük deðildir.

Laiklik vicdani kanaat serbestliði midir? Eðer öyleyse hoþgörü niye vardýr?

Halksal (sosyal) yapýyla, toplumsal yapý, ayný þey midirler?

Bir Sümer kralý, bir Hitit kralý; bir Mýsýr fravunu; bir Yunan Zeus'u vs. neden kýz kardeþleri olan kiþilerle evlenirlerdi? Sapýk mýydýlar?

Siz gerçekten babanýzýn beþiðini sallayabilir misiniz?



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 19.04.2024 14:20:26