..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Oðuz Düzgün
Oðuz Düzgün - Edebi Gazete
Site Ýçi Arama:


Ana Sayfa
  Ýnsaný Gelecek Zamanda Çekimlemek (Oðuz Düzgün) 14 Nisan 2020 Gelecek 

Anglo-sakson dillerinde iki farklý gelecek anlayýþý bulunuyor. Bunlardan birincisi, “future” ya da “futur” örneðinde görüldüðü gibi zamanda konumlanan þahsýn merkeze alýndýðý ve özneleþtirildiði anlayýþ…

  Dikkat! Bulaþ Virüsü Bulaþýyor (Oðuz Düzgün) 13 Mart 2020 Dilbilim 

'Bulaþ' diye bir kelime çýktý piyasaya ve bulaþýcý bir virüs gibi her yere 'bulaþma'ya baþladý.

  Düþünmek Fiili Üzerine Yapýsökümcü Bir Düþünme Denemesi (Oðuz Düzgün) 19 Temmuz 2019 Dilbilim 

Bana hangi dil bilimci ne kadar katýlýr ya da katýlmaz bilmem ama bendeniz, düþüncenin kökü olan 'düþ' ile 'düþmek'in kökü olan 'düþ-'ün etimolojik olarak ortak bir 'tüþ' kökünden geldiðini düþünüyorum.

  Müstehcen Sanatla Ýmtihanýmýz (Oðuz Düzgün) 29 Mayýs 2019 Çaðdaþ Sanat 

“Müstehcen”, Arapça kökenli bir kelime… Çirkin ve ayýp anlamýna gelen “h-c-n” kökünden gelen “müstehcen” kelimesi, ahlâkî açýdan utanç verici fiilleri ifade etmek için kullanýlýr.

  Ýhanet Çamuruna Düþmüþ Altýn Kavramlarýmýz (Oðuz Düzgün) 16 Ocak 2019 Kesinlikle Karþýyým! 

Sadece milletimizin evlatlarýný birbirlerine düþürmekle kalmadýlar, kadim kelimelerimize ve kavramlarýmýza da hiç acýmadan kastettiler.

  Ana - Erkil Bir Medeniyetten Ata - Erkil Bir Zorbalýða (Oðuz Düzgün) 19 Haziran 2017 Toplum ve Birey 

Dilimizdeki Anadil, Anayasa, Anayol, Anaokulu ve hatta Anadolu kelimeleri Anaerkil bir toplum olduðumuzun ispatý. Bu durumda babalara ise sadece iskele kalýyor. :)

  Çoklu Hücre Modeli (Oðuz Düzgün) 28 Mayýs 2016 Fizik 

Hayatýn oluþumu hakkýnda oldukça fantastik bir hikâyemiz var. Bir tek hücre ve ondan evrilen diðer bütün canlýlar... Neden o uygun anda ve uygun þartlar içerisinde, sadece bir tek hücre oluþuversin de milyonlarca hücre yaratýlmasýn? Kar taneleri gibi her biri birbirinden farklý ama bir o kadar da birbirinin ayný hücreler…

  Dillerin Þifresi (Oðuz Düzgün) 12 Aralýk 2015 Dilbilim 

Bugünkü yazýmda farklý dönemlerde yazýlan, yazarlarý tarafýndan DÝLLERÝN ÞÝFRESÝ olarak adlandýrýlan iki farklý kitaptan bahsedeceðim. Bu kitaplardan birisi ve birincisi ise bendenize ait!

  Baskýcý Dilsel Ýktidara Bir Baþkaldýrý (Oðuz Düzgün) 22 Kasým 2015 Dilbilim 

Öncelikle þunu anlamamýz gerekiyor. Dil sadece yaþayan dildir. Gramer kurallarý, konuþulan-yazýlan yâni yaþayan dilden derlenir. Yoksa dil, belirlenmiþ kimi ideal kurallara zorla uydurulmaz. Böyle bir durumda ancak Bâleybelen ve Esperanto gibi yapma diller ortaya çýkabilir. Yoksa doðal dillerin geliþme süreçleri de doðaldýr, doðal kalmalýdýr.

  Nötrinonun Hýzý ve Evrim Taassubu (Oðuz Düzgün) 3 Aralýk 2011 Dinler, Ýnançlar ve Ateizm 

Son bilimsel deneyler, Einstein’ýn ýþýk hýzýný merkez aldýðý “görecelilik” teorisinin bile tartýþýlabileceðini gösterdi.

  Avrupa Birliði Çöküyor Mu? (Oðuz Düzgün) 3 Aralýk 2011 21. YÜZYIL 

Der Spiegel’in kapaðýnda parçalanmýþ bir Avro resmi ve bu resmin hemen üzerinde “Ya Þimdi?” anlamýndaki “Und Jetzt?” ibaresi. Yoksa Avrupa Birliði çöküyor muydu?

  Islam Gehört Zu Deutschland (Ýslam Almanya'ya Aittir) (Oðuz Düzgün) 11 Mart 2011 Özgürlük ve Eþitlik 

Ýslam’ýn Almanya’ya ait olup olmadýðýný elbette bir kýsým duygusal siyasilere soracak deðiliz. Bu soruyu sadece; bilime, tarihe, edebiyata, sanata ve günümüz gerçekliðine sormamýz yeterlidir.

  Ömer Seyfettin Dirildi (Oðuz Düzgün) 6 Aralýk 2010 Beklenmedik 

Evet, sahnede bir mucize yaþanmýþtý. Kýsa bir süreliðine de olsa Ömer Seyfettin dirilmiþti.

  Kur'an-ý Kerim ve Arsenik'te Yaþayan Bakteriler (Oðuz Düzgün) 2 Aralýk 2010 Din 

Kitap eleþtirmenliði öyle kolay bir mesele deðildir ve hele eleþtirilmeye çalýþýlan kitap, Sonsuz Allah’ýn „lâ raybe fih“ (içinde þüphe yok) mühürlü kitabýysa, iþler daha da imkansýzlaþmaktadýr.

  Wikileaks: What I Know It Leaks... (Oðuz Düzgün) 30 Kasým 2010 Ýnternet 

Wikileaks'ýn arkasýnda hangi güçler var? Wikileaks'ýn sembolü ne anlama geliyor?

  Tebbet Suresindeki Mucizeler (Oðuz Düzgün) 25 Eylül 2010 Dinbilim 

“O, þair sözü deðildir; ne az inanýyorsunuz! Kahin sözü de deðildir; ne az düþünüyorsunuz! Kur’an, âlemlerin Rabbinden indirilmedir.” (Hakka/41-43)

  Bir Deizm Eleþtirisi (Oðuz Düzgün) 21 Eylül 2010 Dinler, Ýnançlar ve Ateizm 

Deistler de kainatta görünen muhteþem düzenin farkýndaydýlar elbette ve sonsuz ölçekli bu ince dengelerin, trilyarlarca bilinmeyenli bu denklemlerin bir var edicisi olduðu konusunda da inananlarla hemfikirdiler

  Hangi Tanrý? (Oðuz Düzgün) 18 Eylül 2010 Dinbilim 

Bir Deizm eleþtirisi....

  Evet'imi Vurmasýnlar!/ Sýrada Yeni Anayasa (Oðuz Düzgün) 26 Aðustos 2010 Türkiye 

Adý Milletti, soyadý Çoðunluk… 12 Eylül Referandumunda bazý haklarýný almayý baþardý... Eksik ama gerekli haklardý bunlar. Milleti oluþturan her kesimin uzlaþmasýyla gerçekleþtirilecek yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç duyduðumuz artýk ortada... Þimdi sýrada Yeni Anayasa var...

  Adam Örümcek (Oðuz Düzgün) 23 Aðustos 2010 Din 

Bu yazýmda, þu popüler fantastik kahramanlardan birisinden bahsedeceðimi sanýyorsanýz, þimdiden söyleyeyim, “yanýlýyorsunuz.” Daha otantik, daha gerçekçi bir kahramana çýkacak yollarýnýz yazýyý okuduðunuzda

 

 



Evren neden duruyor böyle yapayalnýz? Onu þenlendirmeli deðil miyiz ruhsal sözlerimizle? Her bir atom, her bir galaksi anlamlý olmamalý mý biraz daha fazla bilimin dediðinden? Evreni oluþturan varlýklarýn ruhlarýyla kelimelerin ruhlarý evlenmeli diyorum ben. Bu evlilikten de edebiyat doðmalý.Tertemiz edebiyat. Ýþte Edebi Gazete'nin rüyasý..



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Oðuz Düzgün, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 19.03.2024 09:39:08