..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Tuna Baþar
Tuna Baþar - Tuna Baþar
Site Ýçi Arama:


Deneme
  Bir Þarkýnýn Düþündürdükleri (Tuna) 16 Haziran 2006 Yaþam 

...þarkýyý tekrar tekrar söylerken, yalnýzlýðý hatýrlatan yazarlar, þarkýcýlar, þairler geçiyor aklýmdan. Bir film sahnesinden, bir kitaba giriyorum, bir þiirden çýkýp, bir öyküde buluyorum kendimi. Olaylar, yerler, kiþiler deðiþiyor ,fakat hissettiklerim deðiþmiyor...

  Burasý Neresi? (Tuna Baþar) 7 Temmuz 2006 Yaþam 

...burasý öyle bir yer ki, gürültüler içinden karanlýklar doðuyor, karanlýklar bitmeden korkaklýk boy gösteriyor. Korkaklar lider olup, inanmadýklarý þeyleri inanç diye insanlara yutturmaya çalýþýyorlar...

  Hayat Notlarý (Tuna Baþar) 21 Aðustos 2006 Yaþam 

...mutlu olmak isteyen her insanýn yapmasý gereken en önemli þey, insanlardan beklentilerini ortadan kaldýrmaktýr.... ...dünyanýn en büyük bencilleri, kendi mutluluklarýný baþkalarýnýn mutsuzluklarý üzerine inþa edenlerdir...

  Not Defteri - 1 - (Tuna Baþar) 18 Ekim 2008 Günlük Olaylar 

Ýnsan hayatýnda ilk defa yaþadýðý ve bir daha kolay kolay yaþayamayacaðýný düþündüðü bir duygudan vazgeçer mi? Vazgeçmesi ahmaklýk olmaz mý?

  Not Defteri - 2 - (Tuna Baþar) 19 Ekim 2008 Günlük Olaylar 

Hiç farkýna varmadýðýmýz tesadüflerle dolu hayat. Biz göremiyoruz, fakat ilginç bir þekilde hayatýmýz belli etkileþimler üzerinden þekilleniyor. Bir film olsa hayatýmýz, bu filmi izleyenler yaþanan tesadüfler yüzünden filmin ne kadar ilgi çekici olduðunu fark edip, büyük bir merakla izlemeye devam ederlerdi filmi. Bu tesadüfleri bir de biz görebilsek!

  Günlükler - 1 - / Mart 2008 (Tuna Baþar) 19 Ekim 2008 Günlük Olaylar 

Bir çikolatanýn nelere sebep olabileceðini çok iyi biliyorum. Bir çikolata tanesinin üzerinden bir melek hayatýma girerken, onun farkýna varmadan yýllar geçirebileceðimi ve çok sonra hiç ummadýðým bir zamanda o meleðin hayatýma kattýðý güzellikleri görünce neler kaçýrmýþ olduðumun piþmanlýðýný yaþayacaðýmý asla tahmin etmezdim. Ama oluyormuþ, hiçbir zaman ummadýðýmýz güzellikler de baþýmýza geliyormuþ. Ne mutlu ki bana böylesi bir mutluluðu yaþadým.

  Aklýmda Kalanlar - 1 - (Tuna Baþar) 21 Mart 2009 Yaþam 

Uðrunda ölmeye deðmeyen bir hayat yaþanmaya da deðmez." (Malraux)

  Kýrýntýlar 1 (Tuna Baþar) 21 Mart 2009 Günlük Olaylar 

Olmasý gerekenlerin övünç kaynaðý olarak gösterildiði bir yerde, yalan söylemeyenler elbette alkýþlanýr.

  Not Defteri - 3 - (Tuna Baþar) 21 Mart 2009 Günlük Olaylar 

Antik Yunan dönemi Anadolu topraklarýnda da yaþanmýþtýr ve felsefenin, edebiyatýn ve tiyatronun temelleri bu topraklarda atýlmýþtýr. Biz niçin bu topraklarýn deðerini fark edip Homeros'u, felsefenin tohumlarýný atanlarý, Antik Yunan tiyatrosunu kendi kültürümüze katmaya çalýþmýyoruz?

  Not Defteri - 4 - (Tuna Baþar) 21 Mart 2009 Günlük Olaylar 

Ben birini sevsem, o kiþinin her þeyini merak ederim. Hayatýndaki her þeyi... Doðduðu günden bugüne bütün yaþadýklarýný... Evini, ailesini, arkadaþlarýný, düþündüklerini, okuduðu kitaplardan dinlediði müziklere, her sabah uyandýðý anda hissettiklerinden günün sonunda uyumak için baþýný yastýða koyduðu anda düþündüklerine kadar her þeyi... Ama hiç kimse beni merak etmiyor. Neler yaþadýðýmý, neler hissettiðimi, neleri niçin yazýya döktüðümü, þiirlerimi yazarken neler düþündüðümü... hiçbir þeyi... hiç kimse... merak etmiyor...

  Günlükler - 2 - / Aðustos 2008 (Tuna Baþar) 21 Mart 2009 Günlük Olaylar 

Bir aþkýn ayrýntýlarýný saklamanýn hüznü peþimi hiç býrakmadý: sinema biletleri, yemek fiþleri, gidilen lokantalarda peçetelere yazýlan küçük hatýrlatma notlarý, özel tarihler, birlikte yürünen sokaklara verilen isimler, hediyeler, onun için yazýlan þiirler, otobüs biletleri... Elimde kocaman bir kutuyla, þimdi, yýllar önce onun yaþadýðý evde, ondan geriye kalan küçük ayrýntýlar ve ölümün yaklaþtýðýný hatýrlatan saat sesiyle geçmiþin izini sürüyorum.

  Not Defteri - 5 - (Tuna Baþar) 21 Mart 2009 Günlük Olaylar 

Artýk yaþadýklarýma baþkalarýný ortak etmemeliyim. Bütün sýkýntýlarýmý iç dünyamda çözüp, yüzüme palyaço neþesi eklemeliyim!

  Not Defteri - 6 - (Tuna Baþar) 21 Mart 2009 Günlük Olaylar 

Keþke geriye dönüp hayatýmýzdaki en özel olan ilkleri geri alabilsek zamandan.

  Not Defteri - 7 - (Tuna Baþar) 23 Mart 2009 Günlük Olaylar 

• Bu yýlki Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fransýz yazar Jean-Marie Gustave le Clezio kazanmýþ. "Yenilikçi þiirsel macerayla ve duygusal coþkunlukla dolu, þu anki medeniyetin sahip olduðunun ötesinde bir insan sevgisini ele alan" eserler çýkardýðý için ödüle layýk bulunduðu açýklanmýþ. Clezio'nun Türkçe'ye çevrilen kitaplarý: "Çöl", "Göçmen Yýldýzý", "Altýn Balýk", "Okyanus Kokusu ve Angoli Mala", "Tutanak" ve "Ourania". • Acaba Fransa'da da yazarlar, þairler ve sanatçýlar tarafýndan "Clezio'ya Nobel ödül olarak deðil, siyasi bir ücret olarak verildi!" denilerek imza kampanyasý baþlatýlacak mý?

  Not Defteri - 8 - (Tuna Baþar) 23 Mart 2009 Günlük Olaylar 

Ne yazýk ki toplumumuzda anlam veremediðim bir gariplik var. Hem de çok yaygýn bir þekilde. Birinin yaptýðý þeyi eleþtirenler çok kýsa bir süre sonra ayný þeyi kendileri yapýyor ve bir de bu yaptýðýný savunabiliyor. Bu ne yaman çeliþki böyle!

  Not Defteri - 9 - (Tuna Baþar) 23 Mart 2009 Günlük Olaylar 

Sanatý halka indirmek için ucuz ya da bedava etkinlikler düzenliyorlar. Gerçek birer sanatsever olanlar da sanatýn ne olduðunu bilmeyen bir sürü insan da geliyor böyle etkinliklere. Sanata, sanatçýya, estetiðe deðer vermeyen kiþiler, kendini sanatýn kollarýna býrakmak için gelen kiþilerin de konsantresini bozarak sanatýn deðerinin anlaþýlamamasýna sebep oluyorlar. O nedenle sanatsal etkinlik biletleri bazý insanlarýn gelmesini engelleyecek bir fiyat düzeyinde olmalý ki sanata ve sanatçýya deðer verildiði anlaþýlsýn.

  Not Defteri - 10 - (Tuna Baþar) 1 Nisan 2009 Günlük Olaylar 

Unutulmuþ aþklarýn külleri savruluyor günlerime. Hatýralar birbirine giriyor. Ýçimde büyük bir sýkýntý oluþturup öyle uzaklaþýyorlar benden. Bir fotoðraf karesi, hiç tanýmadýðým bir insanýn gözündeki ifade, þarkýlar, þiirler ve tabii ki þu anda yaþadýðým karþýlýksýz aþkýn büyüklüðü... Her yaþadýðým aþktan geriye bir sürü acý kalmýþ. Ya da her aþk acýtmýþ aslýnda zayýf yüreðimi. Þimdi yinelenme zamaný... Ýçimdeki sýkýntý bunun göstergesi.

  Not Defteri - 11 - (Tuna Baþar) 1 Nisan 2009 Günlük Olaylar 

Þiirle ilgilenen insanlarýn, özellikle de þiir yazmaya çalýþan insanlarýn, çok iyi edebiyat ve þiir bilgisinin yanýnda, felsefeden müziðe, resimden mitolojiye, sosyolojiden sinemaya, psikolojiden tarihe kadar çok geniþ bir ilgi alanýna sahip olmasý gerekir.

  Günlükler - 3 - / Ekim 2008 (Tuna Baþar) 1 Nisan 2009 Günlük Olaylar 

Ýnsan hayatýnda ilk defa yaþadýðý ve bir daha kolay kolay yaþayamayacaðýný düþündüðü bir duygudan vazgeçer mi? Vazgeçmesi ahmaklýk olmaz mý?

  Okuma Defteri I (Tuna Baþar) 1 Nisan 2009 Yazarlar ve Þairler 

Bir Çin atasözü der ki, "Yazlarý uzun okuyun, kýsa yazýn." Yýl içinde derslerimin yoðunluðu nedeniyle çok fazla okumaya zaman ayýramadýðým için bu yazý okumaya, özellikle de Çaðdaþ Türk Edebiyatý üzerine yoðunlaþmaya ayýrdým. Yýl içinde okumayý düþünüp de okuyamadýðým kitap sayýsý 70'i geçmiþ. Ne yazýk ki yaz tatili boyunca hepsini okuyamadým. 52 kitapla yazý tamamladým. Romandan þiire, öyküden denemeye, felsefeden resime; Orhan Pamuk'tan Tezer Özlü'ye, Enis Batur'dan küçük Ýskender'e, Bilge Karasu'dan Ferit Edgü'ye, Ayfer Tunç'tan Aslý Erdoðan'a, Nâzým Hikmet'ten Can Yücel'e; Sessiz Ev'den Haberci Çocuk Cinayetleri'ne, Suya Seng'den Ne Kitapsýz Ne Kedisiz'e, Dört Köþeli Üçgen'den Kapak Kýzý'na, Taþ-Kâðýt-Makas'tan Aðda Zamaný'na kadar yoðun bir okuma döneminden sonra sýra yazmaya geldi...

  Not Defteri - 12 - (Tuna Baþar) 1 Nisan 2009 Günlük Olaylar 

Ýki insanýn birbirine verdiði deðer bir bütün olarak deðerlendirilmelidir. Bir tarafýn verdiði deðer, diðer tarafý dengelemelidir. Bir kiþiye ne kadar çok deðer verirsen, o kiþinin sana verdiði deðer o oranda azalýr. Ya da bir kiþinin sana verdiði deðer ne kadar azsa, bu senin daha fazla deðer vermene sebep olur ki bu da insaný çok yorar.

  Günlükler - 4 - / Ocak 2009 (Tuna Baþar) 8 Mayýs 2009 Yaþam 

Her gece baþýmý yastýða koyduðumda ruhum bedenimin uyku isteðine isyan etti. Bedenimle ruhum iç çatýþmaya girerken uyku benden uzaklaþtý. Her sabah yataktan çýkmam gerektiðini düþündüðümde, gece boyunca uykunun çok az beni bulduðunu hissederek ve bütün gece boyunca gözlerimi defalarca açýp, defalarca yataktan kalkýp kitaplara sarýldýðýmýn farkýna vardým...

  Not Defteri - 13 - (Tuna Baþar) 8 Mayýs 2009 Günlük Olaylar 

Etrafýnda gerçek dostlarý olanlar, yalancý dostlardan kendini arýndýrmayý baþaranlar, zaman ve para gibi maddi kayýplar yaþamazlar. Gerçek dostlarý olanlar, genelde kýsa süreli depresyon ve can sýkýntýlarý yaþayýp, dostlarý sayesinde bunlarýn da üstesinden gelirler.

  Hayat Notlarý - I - (Tuna Baþar) 8 Mayýs 2009 Yaþam 

Hayat notlarýma, bana göre, dünyanýn en büyük þairinden, Nazým Hikmet'ten alýntýyla baþlýyorum. Hayatý "Anlamaða çalýþýyorum, inanmayý yitirmenin pahasýna".

 

 



. : Tuna BAÞAR'dan Ýzmirli Gözüyle : .


  18.10.2008 11:25:14 Günlükler 

Günlükler -2- / Aðustos 2008

1 Aðustos /
3 gündür Afyonkarahisar'dayým. Buraya gelirken, yolculuk boyunca, 2 kitap (Nedim Gürsel "Sevgilim Ýstanbul", küçük Ýskender "Pop H'art") okumuþ olmama raðmen, 3 gündür tek sayfa okuyamadým.

Burada yaptýðým en güzel þey blog sayfamý düzenlemek oldu. Yeni yazýlarýmý, þiirlerimi ve hayat notlarýmý ekledim (Eylülde, Dostluk, Bilinçsiz Sayýklamalar -I-, Hayat Notlarý X, Deðinmeler 3) ve birkaç yeni alt baþlýk açtým (Okuma Defteri, Ýçebakan, Seyir Defteri, Kýrýntýlar)
Okuma Defteri, okuduðum kitaplar üzerine aldýðým notlardan;
Ýçebakan, "Bensel Yazýlar" alt baþlýðýyla kiþisel yazýlardan;
Kýrýntýlar, güncel olaylar üzerine aldýðým notlardan;
Seyir Defteri de sinema yazýlarýndan oluþacak.

4 Aðustos /
"Artistik ve ahlâki deðerlere asýrlar boyu bir türlü eriþemedikleri için bunlar uðruna bir ömür harcamayý enayilik olarak gören ve güzelliði üretmek yerine onu para, þiddet ya da kurnazlýkla elde etmeyi fazilet sayan insanlarýn ülkesindeki okullarda, en az raðbet gören ve pek ciddiye alýnmayan bir ders de resimdi."
Ýhsan Oktay Anar'ýn "Efrasiyâb'ýn Hikâyeleri" isimli kitabýný okurken altýný çizdiðim bu cümle bütün gün aklýmý kurcaladý durdu.  Sanattan yoksun bir eðitim anlayýþýyla yetiþiyor olmamýzýn verdiði üzüntü bir kez daha kendini belli etti.
Picasso, Van Gogh, Salvador Dali, Monet, Da Vinci, Michelangelo, Goya; Nuri Ýyem, Fikret Mualla, Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüpoðlu gibi ressamlardan bihaber insanlarý, özellikle de üniversite öðrencilerini görünce insanýn içi nasýl da derinden sýzlýyor.

 8 Aðustos /
Hayatýmda, ilginç bir þekilde, 8'lerin etkisini hissediyorum. Farklý zaman dilimlerinde, farklý yerlerde, farklý þekillerde bir 8 karþýma çýkýyor ve hayatýmý derinden etkiliyor.
Daha önce 8 Aralýk, 8 Haziran, 8 Ekim ve 8 Mart gibi günlerde yaþadýklarým bugün de tekrar etti. Belki de bugünün 8'lere özel bir tarih olmasýndan ve ard arda sekizlerin dizilmesinden kaynaklanýyor bu durum.

10 Aðustos /
Hayat Notlarý -XI- tamamlandý.

Bir þiir olarak tasarladýðým, 10 kýsa bölümden oluþan metnin, hayat notlarýna daha uygun olacaðýný düþündüm.
...
son ve ilk

nerde baþlar, nerde biter bu gidiþat
hep eksik kalacak
yýkýntýlar arasýnda bu hayat
...

14 Aðustos /
Salâh Birsel'in yazar olmak istediðini söyleyen genç bir bayana verdiði cevap;
"Çok okuyacaksýn, çok yazacaksýn. Fransýz eleþtirmenlerinden Alain'in öðrencisi André Mourois'ya salýk verdiði þeyi uygulayacaksýn. Usta yazarlarýn kimi yazýlarýný alýp, noktasýna, virgülüne varýnca kopya edeceksiniz."

Bu sözler bana Gus van Sant'ýn "Forrester'in Peþinde" isimli filmini hatýrlattý.

19 Aðustos /
Bir aþkýn ayrýntýlarýný saklamanýn hüznü peþimi hiç býrakmadý: sinema biletleri, yemek fiþleri, gidilen lokantalarda peçetelere yazýlan küçük hatýrlatma notlarý, özel tarihler, birlikte yürünen sokaklara verilen isimler, hediyeler, onun için yazýlan þiirler, otobüs biletleri...
Elimde kocaman bir kutuyla, þimdi, yýllar önce onun yaþadýðý evde, ondan geriye kalan küçük ayrýntýlar ve ölümün yaklaþtýðýný hatýrlatan saat sesiyle geçmiþin izini sürüyorum.

24 Aðustos /
Bir Çin atasözü der ki, "Yazlarý uzun okuyun, kýsa yazýn."
Yýl içinde derslerimin yoðunluðu nedeniyle çok fazla okumaya zaman ayýramadýðým için bu yazý okumaya, özellikle de Çaðdaþ Türk Edebiyatý üzerine yoðunlaþmaya ayýrdým.
Yýl içinde okumayý düþünüp de okuyamadýðým kitap sayýsý 70'i geçmiþ. Ne yazýk ki yaz tatili boyunca hepsini okuyamadým. 52 kitapla yazý tamamladým.
Romandan þiire, öyküden denemeye, felsefeden resime; Orhan Pamuk'tan Tezer Özlü'ye, Enis Batur'dan küçük Ýskender'e, Bilge Karasu'dan Ferit Edgü'ye, Ayfer Tunç'tan Aslý Erdoðan'a, Nâzým Hikmet'ten Can Yücel'e; Sessiz Ev'den Haberci Çocuk Cinayetleri'ne, Suya Seng'den Ne Kitapsýz Ne Kedisiz'e, Dört Köþeli Üçgen'den Kapak Kýzý'na, Taþ-Kâðýt-Makas'tan Aðda Zamaný'na kadar yoðun bir okuma döneminden sonra sýra yazmaya geldi...

27 Aðustos /
Cennet nedir ki?
Adem'le Havva için yaratýlmýþ, sonra da yasak bir meyve yüzünden bütün insanlara mükafat olarak sunulmuþ ‘aþk bahçesi'nden baþka nedir ki?

29 Aðustos /
"...
zaman ki sonsuzdur
bitmemiþ þiirler gibidir

bazý hüzünleri
bazý nehirleri tutup anlatmak gibidir

biz ki zamaný týrnak içine alýp yaþadýk
..."

Ýlhan Berk

30 Aðustos /
Çok uzun zamandýr aþk ve dostluk üzerine kafa yoruyordum. Ýki þiirsel karalama ve bir de hayat notu düþmüþüm bir kenara bu konu ile ilgili...
...

bir dostluðun deðirmeninde
öðüterek kurduk aþkýmýzý
zamansýz bir metnin satýr aralarýna gizledik
kaybolduk
ne zaman yakýnlaþsak ruhlarýmýza
aramýzda hep virgül boþluðu yarattýk
...

...
yorgun zamanlarýn gece vardiyasýnda
kaçamak bir sigara dumaný kadar gizemli
yalnýz bir yýldýz gibi þehir ýþýklarý arasýnda kaybolan
yazdýkça çoðalan
bir aþk mýydý dostluk deðirmeninde öðüttüðümüz
bir aþk mýydý ürkekçe yaklaþtýðýmýz
bir aþk mýydý farkýnda olmadan büyüttüðümüz
...

Bu iki þiirsel karalama belki bir þiire yön verebilir. 

Hayat Notu ise þöyle;
"Eðer bir gün birine aþýk olacaksam, dostluk deðirmeninde öðütülmüþ olsun bu aþk."

Tuna BAÞAR

/ aðustosikibinsekiz
izmir-afyonkarahisar /
 
Ayýn Kitaplarý

- Ýlhan Berk "Kitaplar Kitabý" Þiir Yazko 1. baský 1981 120 syf
- Ýhsan Oktay Anar "Efrasiyâb'ýn Hikâyeleri" Roman Ýletiþim 15. baský 2005 245 syf
- Salâh Birsel "Nezleli Karga" Günlük Remzi Kitabevi 1. baský Haziran 1991 119 syf
- Nâzým Hikmet "835 Satýr" Þiir Adam Yay. 9. baský Temmuz 1993 243 syf
- Enis Batur "Kurþunkalem Portreler" Deneme Sel Yay. 1. baský Ekim 1999 150 syf
- küçük Ýskender "Ýskender'i Ben Öldürmedim" Þiir Sel 1. baský Ekim 2005 104 syf
- Aslý Erdoðan "Kýrmýzý Pelerinli Kent" Roman Everest 6. baský Kasým 2006 143 syf
- Edip Cansever "Ýlkyaz Þikayetçileri" Þiir Adam Yay. 1. baský Nisan 1984 70 syf
- Bilge Karasu "Ne Kitapsýz Ne Kedisiz" Deneme Metis 5. baský Ekim 2001 94 syf
- Ahmet Muhip Dýranas "Þiirler" Þiir YKY 10. baský Nisan 2006 161 syf
- "Van Gogh", Resim Boyut 2008 191 syf
- Halil Cibran "Deli" Deneme Arion Yay. 3. baský Aralýk 2003 64 syf
- Ömer Hayyam "Dörtlükler" Þiir Ýþ Bankasý 7. baský Ocak 2008 196 syf
- Salâh Birsel "Dört Köþeli Üçgen" Roman Özgür Yay. 3. baský Kasým 1985 140 syf
- Metin Altýok "Soneler" Þiir Korsan Yay. 1. baský Kasým 1994 59 syf
- Mario Levi "Bir Þehre Gidememek" Öykü Afa 2. baský Temmuz 1990
- Hikmet Çetinkaya "Alaca Bir Öfke" Deneme Cumhuriyet 1. baský Ekim 2000 172 syf
- Halil Cibran "Gezgin" Deneme E Yay Ocak 1191 88 syf

  18.10.2008 11:24:32 Günlükler 

Günlükler -1- / Mart 2008

2 Mart /
Renkli bir Eskiþehir yolculuðu…
Günün sonunda büyük bir karanlýk çöreklendi üzerime.

5 Mart /
S.’nin okumam için verdiði Elif Þafak’ýn “Siyah Süt” isimli kitabýný bitirdim.
Niçin okudum bu kitabý diye kendi kendime soruyorum. Bana ne kattý bu kitap?
Tek ilgimi çeken S.’nin kitabýn ilk sayfasýna yazdýðý þu cümleydi: “saniyeler gözümde bir can ve her saniye bir can kaybediyorum
Sadece bu cümle nedeniyle kitabý, bitirene kadar, elimden býrakamadým.

8 Mart /
Dünya Emekçi Kadýnlar Günü…
G. ve arkadaþlarýnýn Kadýnlar Günü için yazýp oynadýklarý “El ele” isimli oyunu seyrettim.
Uzun zaman olmuþ tiyatroya gitmeyeli. Amatör bir oyun da olsa çok keyif aldým.

“Olasýlýksýzlýk” baþlýklý bir þiirsel karalamam vardý. Ýlk yazdýðým þekliyle bir köþede duruyor olmalý. Ne diyordu; aþk bir olasýlýksýzlýk hesabýymýþ, çok geç fark ettim.
Sanýrým artýk tamamlayabilirim bu þiiri.

9 Mart /
Bütün gün Attilâ Ýlhan þiirleri okudum durdum. Özellikle “Üçüncü Þahsýn Þiiri” ve bu þiirin yarattýðý karþýlýksýz aþk düþüncesi beni rahat býrakmadý.
Bir ara “Karþýlýksýz Aþk Üzerine Çeþitlemeler” baþlýklý bir deneme yazmýþtým. Ona son halini verip yayýnlama vakti gelmiþ olmalý.
R.’nin bir sözü de aklýmdan çýkmadý hiç: “Acaba Attilâ Ýlhan’a bu þiirleri yazdýran kiþiler, bu þiirlerin yazýlmýþ olmasýndan ve bu kadar kiþiyi böyle derinden etkilemiþ olmasýndan memnun muydular?
acaba??

12 Mart /
Bir çikolatanýn nelere sebep olabileceðini çok iyi biliyorum. Bir çikolata tanesinin üzerinden bir melek hayatýma girerken, onun farkýna varmadan yýllar geçirebileceðimi ve çok sonra hiç ummadýðým bir zamanda o meleðin hayatýma kattýðý güzellikleri görünce neler kaçýrmýþ olduðumun piþmanlýðýný yaþayacaðýmý asla tahmin etmezdim. Ama oluyormuþ, hiçbir zaman ummadýðýmýz güzellikler de baþýmýza geliyormuþ. Ne mutlu ki bana böylesi bir mutluluðu yaþadým.

14 Mart /
Týp Bayramý…
AKÜ Týp Fakültesi I. Öðrenci sempozyumu sonucunda bizim hazýrladýðýmýz postere Baþhekimlik Özel Ödülünü verdiler. Ödülümüz de biri dolma, biri de tükenmez olmak üzere iki kalem oldu. Diðerlerini bilmem de bana verilecek en güzel hediyelerden biri bu olsa gerek?
Ne zaman birilerine kalem hediye etme fikri gözümde canlansa, aklýma hemen “Akýl Oyunlarý” filmi gelir. Yýllar sonra eðitim verdiði fakülteye þizofren olduðunu kabul ederek gelen John Nash’in oturduðu masaya tüm öðretim üyelerinin kalem býrakmasý…

kalem saygýyý,
kalem karþýndaki kiþinin baþarýsýný kabul etmeyi de temsil ediyor.

15 Mart /
Sigarasýz 21. gün…
Bir alýþkanlýktan vazgeçmek ya da bir alýþkanlýk edinmek için en az 21 gün gerekir derler. Acaba artýk sigarayý býraktýðýmý söyleyebilir miyim?

Güven Turan’ýn aforizma kitabý “Bakýr Çalýðý”ný sonunda okuyabildim. Ne diyor Güven Turan: “Acý çekmekten mutlu olmalýyýz. Bu, yaþýyoruz anlamýna gelir çünkü.

19 Mart /
Kum dergisinden Suna Dündar mail gönderdi. “Öleyazýlan Aþk” baþlýklý þiirimi yayýnlayacaklarmýþ. Daha önce de bir yazýmý yayýnlamýþlardý.
Evrensel Kültür yazdýðým þiirleri beðenmemiþ ve benden toplumcu þiirler yazmamý istemiþti. Yoðun olarak Nâzým Hikmet, Ahmed Arif, Þükran Kurdakul, Enver Gökçe, Ataol Behramoðlu, Sennur Sezer, Gülsüm Cengiz, Þükrü Erbaþ okumasý sonrasýnda yazdýðým “Çaresiz Þiir”i Evrensel Kültür’e gönderdim.

24 Mart /
Bir daha hiç kimseye “Caným benim!” demeyeceðim.

25 Mart /
Enis Batur
’un “Gönderen: Enis Batur” isimli kitabýný bitirdim.
Niyeyse birilerine mektup yazmak geldi içimden. Ya da kartpostal atmak. Maillere cevap vermek heyecanlandýrmýyor beni. Keþke evime mektuplar gelse ve ben de büyük bir heyecanla cevaplasam.

Geçen sene “Ýlter Su’ya Mektuplar” diye bir projem vardý. Acaba o projeyi tekrar gündeme mi alsam?

26 Mart /
Yýllar önceki bir otobüs yolculuðu…
Özel tarihleri bir türlü unutamýyorum. Bir ara hayatýma giren ve bana güzel anlar yaþatan bir kiþinin hayatýmdan çýkmasýndan sonra, onunla ilgili olan her þeyi unuttuðumu düþünmüþtüm ve þöyle bir not yazmýþtým: Bana en unutulmaz mutluluklarý yaþatan kiþileri unutmanýn verdiði mutluluðu yaþýyorum.
Ama ne yazýk ki kýsa bir süre sonra benim için bir zamanlar özel olan günleri de unutmamýþ olduðumu gördüm. Þu günlerde baþka bir kiþinin anlam kattýðý tarihleri yaþarken, hâlâ yýllar öncenin bir otobüs yolculuðunu hatýrlamýþ olmak ilginç.

28 Mart /
Renkli bir Ýzmir yolculuðu…

Hayat Notlarý -X- tamamlandý. Daha önce Hayat Notlarý -VIII- ve -IX-‘u yayýnlayan Taflan dergisine bunu da göndermeliyim.

30 Mart /
Birazcýk bilseydin ne kadar çok sevdiðimi dostumu, asla býrakmazdýn dostunu!
Bu sözü bana söyleyen kiþi, þimdi beni býrakýp gidiyor...

Tuna BAÞAR

/martikibinsekiz
afyonkarahisar-izmir-eskiþehir/

Ayýn Kitaplarý

- Enis Batur “Gönderen: Enis Batur” Deneme Remzi Kitabevi Ekim 1991 240 syf
- Güven Turan “Bakýr Çalýðý” Deneme YKY Aðustos 2006 96 syf
- Attilâ Ýlhan “Yaðmur Kaçaðý” Þiir Ýþ Bankasý Kültür Yay. Ekim 2005 92 syf
- Oðuz Atay “Korkuyu Beklerken” Öykü Ýletiþim Mart 2004 202 syf
- Franz Kafka “Aforizmalar” Deneme Bordo Siyah Yay. 2005 100 syf
- Ferit Edgü “Tüm Ders Notlarý” Deneme YKY 2003 217 syf
- küçük Ýskender “Bir Daha Bana Benzeme Angel” Þiir Varlýk Yay. 2004 72 syf
- Betül Yazýcý “Ýçimde Kirli Kuþlar” Þiir Etki/Dize Yay. Ocak 2008 72 syf
- Sevim Burak “Mach 1’dan Mektuplar” Aný/Mektup Om Yay. 2004 280 syf
- Ece Ayhan “Aynalý Denemeler” Deneme YKY Nisan 2001 100 syf
- Elif Þafak “Siyah Süt” Otobiyografik Roman Doðan Kitap Kasým 2007 3008 syf

Not: Bu günlükler "Mor Taka" isimli derginin Bahar 2008 tarihli 10. sayýsýnda yayýnlanmýþtýr.


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tuna Baþar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 19.04.2024 23:27:35