..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Yûþa Irmak
Yûþa Irmak - yusairmak
Site Ýçi Arama:


Ýnceleme
  Dilin Düþündürdükleri (Yûþa Irmak) 6 Ocak 2007 Dil 

Günlük hayatta herkes bir þeyler konuþur ya da konuþmak ister. Herkesin anlatacaðý bir þeyler vardýr. Yani bu bir þeylerin içinde bir de baþýmýza aydýn kesilen entel düþünürlere þu sýralar televizyonda tahammül dahi edilmiyor. Oturduklarý yerden binlerce insanýn gözünün içine baka baka nasýl da boþ konuþuyorlar anlamak mümkün deðil! Cidden ne kadar da dili aðzýna bol gelen bir millet olduk biz!.

  Ýdeolojilerin Dostluk ve Düþmanlýk Anlayýþý (Yûþa Irmak) 3 Aðustos 2007 Toplumbilim 

Batýyý kendine model almaya çalýþtýðý halde ne batýlý olabilen ne doðulu kalabilen ülkelerdeki dostluk-düþmanlýk anlayýþý ise cývýk mý cývýktýr. Tarih kitaplarýna bile bu renksiz ve kimliksiz bakýþý hepinizin okuduðuna eminim. “Düþmanlar topraklarýmýza göz dikti, Düþmanlar, ülkemizi iþgal etti, düþmanlar þunlarý yaptý, düþmanlar bize bunlarý yaptý ...” Ama, Allah için düþmanýn kim olduðunu bilen var mý aranýzda? Kurtarýcýlar, ülkeyi düþmanlardan kurtardýlarsa, düþmanlarýn iþgal ettiðinde uygulayacaklarý kanun, ahlak, eðitim vb. icraat niye onlardan daha katý ve baskýcý þekilde uygulanýr ve Ýslâm birinci tehlike ve büyük düþman ilan edilir? Bu kimliksiz yaklaþým, hangi ülkelerle dost, hangileriyle düþman olunduðu belli olmayacak solucan danslarýnýda beraberinde getirir... Faþist milliyetçilere göre dostluðun ölçüsünü elbette ki kan belirleyecektir. Ancak düþman da baþka faþistlerdir: “Türk’e Türk’ten baþka dost yoktur!”, “her þey Türk için, Türk’e göre, Türk tarafýndan!”, “Tanrý Türkü korusun!” vs..

  Sanat Anlayýþýmýz ve Fuhuþ Sektörü! (Yûþa Irmak) 3 Aðustos 2007 Sanat ve Sanatçýlar 

Ýnsani duygu ve düþüncelerin, estetik biçimde ve ruhu besleyecek tarzda dýþa vurulmasý demek olan sanat, bir diðer ifadeyle hoþa giden baðýntýlar yaratma ve çabasý ve iþi, bugün daha çok insani olmayan duygularýn, hayvani çýplaklýðýn, hayvani yýrtýnmalarýn ve hayvani tepinmelerin en adi þekliyle icra edilmesi olarak görülmekte. Ýlkel cahiliyye çýplaklýk ve fuhþunu modernize ederek taklit edebildiði oranda kiþi, büyük sanatçý olabilmekte. Herhangi bir özeliðinin, farklýlýðýnýn, yeteneðinin olmasýna gerek yok; eðer 90 – 60 – 90 ölçülerine uyuyorsa bir genç kýzýn (!) orasýný burasýný cömertçe göstermesi, cývýkça, laþkaca kahkahalar atmasý, dilimizin varmadýðý buna benzer bir kaç hareket yapmasý yetiyor yýldýz, güneþ, kraliçe, sanatçý vb. olmasýna. Medyanýn desteðini de aldýmý arkasýna tüm yollarý artýk açýktýr ve iþi de tamamdýr madde endeksli dünya da ondan sonra vur patlasýn çal oynasýn..

  Meriç Saðcý Mýydý Solcu Mu? Mütefekkir mi, Mütercim mi? (Yûþa Irmak) 10 Ocak 2008 Sanat ve Sanatçýlar 

Bu soru dilime vird oldu haftalardýr soruyorum kendime gerçekten cemil meriç kimdi?! Cemil Meriç bana göre en büyük fikir iþçisi idi. Kültür semamýzýn ‘münzevi yýldýzlar'ýndan biri Cemil Meriç'tir. Ne hazindir ki, adeta unutuldu bu büyük mütefekkir yeni nesil tarafýndan. Halbuki o, kendini irfana adayan bir fikir adamý idi... Tanzimattan beri devamlý bir arayýþ içerisinde olan intelijansiyamýzla paralellik arz eden, fýrtýnalý, daðdaðalý müthiþ bir macera. Ýmandan þüpheye, þüpheden inkara, inkardan maddeciliðe ve nihayet tekrar aslýna rücu eden bir hayat. Biraz daha yakýndan tanýmak için ruh dünyasýna girelim isterseniz. Çünkü, “Bir adamý tanýmak için, düþüncelerini, acýlarýný, heyecanlarýný bilmemiz lazým hiç deðilse. Hayatýn maddi olaylarýyla kronoloji yapýlabilir ancak. Kronoloji, aptallarýn tarihi.”

  Mustafa Muhammed El - Mursi (Þeyh Mustafa Ýsmail) (Yûþa Irmak) 7 Mart 2009 Yazarlar ve Yapýtlar 

Evet, insaný diðer varlýklardan farklý kýlan temel unsur ondaki kalp ve kafa münasebeti, kalbi hayatý ile bir taraftan melekût âlemini imrendiren, bazen çalýþma ve cehd ile bazen de ilham esintileri ile varlýk âleminin sýrlý koridorlarýna dalan, makro ve mikro âlemin muhteþem nizamýný gözler önüne serip ve bu suretle, belki de farkýna varmadan, bazý kalplerin hakikate açýlmasýna akabinde açýk kalplerin ise muhkem kaleler haline gelmesine vesile olur...

  Para, Din, Kitap, Allah, Kelam… (Yûþa Irmak) 7 Mart 2009 Toplumbilim 

Size göre para dediðiniz þey nedir? Bilinmez bir dehliz mi? Çok izafi bir kavram mý? Yoksa para her þeyi mi!? Sanýyorum birine “para ne iþe yarar” dediðiniz zaman her insanýn ruh haletine göre deðiþik tepkiler alýp bunu kendi dünyalýk görüþ ve kavramlarýnýzla nazar aldýðýnýz tepkiler ile karþýlaþtýrýp inanýlmaz kaotik cevaplarla karþý karþýya kalýyorsunuzdur. Lakin aþaðýda da serlevha edeceðim büyük düþünürlerin cevaplarýda sizinkilerden farksýz deðildir… Yeryüzünde vedahi dýþýnda hayatlarýný idame ettiren küçük büyük bütün canlýlarý rýzýklandýran Allah’(cc) baþkasý deðildir. Rýzýklandýrma iþini kendi garantisi altýnda tutan yüce mevlamýz, kâinatýn her karesine bir nimet sofrasý sermiþ ve canlýlarý da bu ziyafete davet etmiþtir. Bu ziyafetten, her canlý istifade ettiði gibi biz insanlar da istifade etmekteyiz.

  Türk Ýnsanýn Arabayla Olan Ünsiyeti ve Avrupa’da Makinaya Bakýþ Kültürü (Yûþa Irmak) 7 Nisan 2011 Toplumsal Olaylar 

Evet, durum çeþitli devletlerin aynasýnda böyleyken bizde bu konuda bir Amerikan usulu trafik kural ve biçimi neden bu kadar yaygýnlýk kazanamadý diye de sorgulamak lazým. Azýcýk insanýmýzý tanýyorsam ve ruh haletlerini de duygularýný da kendi çapýmda çözebildiysem þöyle bir tahlili yapma hakkýna sahibiz. 1. Türk insanýnýn beyninin bir yerinde makinalara karþý duyduðu gizli, bir tevahhuþ (ürkme, ürküntü korku) hissi, makinalardan çekinmek, kaçýnma insiyaký, 2. Otomobilin mekanik biçimde iþlediðini bilen insanýmýzýn makinanýn duramadýðý takdirde altýnda kalýp, ezilme ve ölme korkusu, 3. Kendi kendine çalýþan, yürüyen, uyaran, bu harika demir yýðýnýna karþý duyulan kavi bir saygý duygusu…

  Nesli Dijital’in Ortadoðu Devrimi… (Yûþa Irmak) 7 Nisan 2011 Toplumbilim 

Her þey zihnimden film þeridi gibi geçiyor adeta.. 90’lý yýllarda Terminatör serisinin ilk filmini izlediðimde nutkum tutulmuþtu. Kendi vücudumu bir ay boyunca týpký bir robot gibi kullanmaya kalkýþmýþtým. Babamýn uyarýlarýndan sonra normal hayata dönüp, etten kemikten bir insan olduðumu kabul etmiþtim. Böyle baþladý biz 80 lilerin teknoloji hikâyesi, meraký…

  Türk Erkeði Mevzusu Üzerine (Yûþa Irmak) 3 Þubat 2012 Toplumbilim 

Çok sevdiðim bir kardeþim ile gündelik iþlerden hasbihal ediyoruz. Nasýl oldu anlamadým laf geldi dolaþtý “erkeklerimiz-bayanlarýmýz” olayýnda düðüm oldu kaldý... Ahmet Bey kardeþim bu düðümü az da olsa gevþetmek ve çözmek için konuþmasýnýn devamýnda bana dönerek; “yahu üstadým hanýmlarý anladýk da sen nasýl bilirsin Türk erkeklerini” deyince kem-küm ettim. Evet, kem-küm ettim çünkü söyleyecek çok söz olduðunu düþündüm… Hem mevzuu “saatlerce konuþulsa bitmez!”e de benziyordu! Sonra, olayýn, neresinden konuþursan konuþ hem çok “su götürecek” hem de her eleþtiri oklarýnýn ucu biraz da biz erkeklere deðecekti...

  Zurnanýn Zýrt Dediði Yerde Limoncunun Suçu Ne? (Yûþa Irmak) 6 Aðustos 2012 Türkiye 

Efendiler, Türkiye’de gerek siyasi arenada, gerek politika sahasýnda, gerekse aydýnlar arasýnda halen “politika” ve “ideoloji” kavramlarý bir türlü anlaþýlamamýþtýr! Zaten baþýmýza da ne geliyorsa bu iki mefhumu birbirine karýþtýrmamýzdan geliyor. Bu tespitimi lütfen realist bir genç kalemin veya okurun tespiti olarak görün! Zira ideolojiler bildiðiniz taným üzere, fikir demek. Bu ise üstyapýsal bir kurum, bir yaþama biçimi veya önerisi, belki bir sistem iken, politika belirli çýkarlarý elde etmeye, belli amaçlara ulaþabilmek için devletlerin gerekli önlemleri tercih etmesine, onu almasýna, o kararý uygulamasýna verilen bir addýr. Kýsaca söylemek gerekirse, ilkinin yakýn çýkarlarla ilgisi uzak iken, ikincisinin alakasý ilgisi kati surette yakýn, dolaysýz olarak tam teþekkülü bir birliktelik arz eder.

  Ýkinci Ders: Baþ Öðretmen Kimdir? (Yûþa Irmak) 6 Aðustos 2012 Anadolu Kültürü 

Kim ne derse desin, bir çocuðun ilkokulu aile otaðýdýr. Baþöðretmenleri de anne ve babasýdýr. Yaþadýðý ve yaþayacaðý o bir tek hayatýn ilk dersini anne ve babadan alýr çocuk. Daha ilk ders isimlerle baþlar. Çocuk ismini ve ondaki derin anlamý hemen öðrenmelidir. Mesela Hatice, erken doðandýr, Zeynep güldür. Mehmed, Muhammed’dir ve övülmüþtür, emindir… Her çocuk, ismindeki gizli anlamý taþýr gülüþünde, yürüyüþünde, halinde ve kalinde. Bu arada çaðýmýz, yeni isimleri de yakýþtýrýr çocuklara: Yüksel, Devrim, Önder, gibi. Çaðýn duygularýyla, çaðýn alýþkanlýklarýyla isimleniverir çocuklar. Her yaþanýlan çað, çocukluða yeni bir biçim çizer.

  Ne Doyum Kaldý, Ne de Gerçek Mutluluk (Yûþa Irmak) 16 Aðustos 2012 Türkiye 

Kitaplarla konuþup, kitaplarla hasbihal etmeyi insanlarla konuþmaya tercih ediyorum artýk. Çünkü insanlarýn konuþurken daðýtmayý sevdiðine bir çok kez þahit oldum. Fakat kitaplar öyle mi?! Asla ve katta! Zira kitaplarda bir nizam, bir düzen, bir yerleþke, bir akýþý var! Ýþte bu saydýðým hasletlere sahip kitaplarýn her düþünceyi de topladýðýna inanýyorum. Ýnsanoðlu konuþurken saçabilir, kitaplarla konuþunca o saçýlmýþ tüm þeyler bir anda toplanýverir… Bu yüzden, kimilerinin samimiyetsiz konuþmasýný dinlemektense, aslýnda hiç konuþmayan, ama beyaz sayfalarý arasýnda dilsiz bir þekilde konuþan kitaplarýn limanýna, gölgesine sýðýnmayý daha akýllýca buluyorum…

  Büyük Ülke Olma Yolunda... (Yûþa Irmak) 18 Aralýk 2016 Dönemler 

Bu Ülkenin Büyük Ülke Olmasý Hayal olan bir Ýdeal Deðil, Ýdeal bir Hayaldir! 1958'in 14 Temmuz'unda Irak’ta darbe oldu! Nuri Sait ve Kral II. Faysal devrildi! O dönemin, Ýsrail Devlet baþkaný David Ben Gurion Ýsrail’in baþbakaný ve ikinci savunma bakanýydý. Devrim yarý Nasýr’cý, yarý Baas’cý bir özellik taþýyordu! Ortadoðu’daki bu uyanýþýn dinamiði de elbette kendi içindeydi. Türkiye ise bu uyanýþý baþlatan ülkeler arasýndaydý!

  Deðiþen Dünya ve Teoriler Üzerine (Yûþa Irmak) 16 Kasým 2019 Dönemler 

Statikleþen bir hayat, buz kaplý bir alaný andýrýr. Ýnsan karakterinin gereði dinamiktir, ufkunu geniþ tuttuðu nispette hayatýna netlik kazandýrýr ve bu noktada toplum yapýsýný meydana getiren kültürle beraber, insan ruhu ve düþünceleri de ne kadar dinamikse, o kadar güçlü, saðlam, kararlarýnda saðlýklý ve büyük basiret örneðinin sahibi olmakla baþ baþadýr.

  Kültür ve Medeniyet (Yûþa Irmak) 5 Þubat 2020 Türkiye 

Ýstanbul’un Süleymaniye’sinden, Diyarbakýr’ýn yalçýn Kale’sine, Manisa’nýn Muradiye’sinden Sivas’ýn Þifaiyesi’ne, Bursa’nýn Yeþil Türbesi’nden Konya’nýn Yeþil Kubbesi’ne kadar bütün bu topraklarýn üstünü en zevkli sanat âbideleri ile doluyken bu yapýtlar kimin umurunda? Bir ayfon telefon kadar kýymeti var mý acaba? Sorsak hepimiz için buralar vatan…

  Aydýn ve Politikacýlarýn Savaþý Neden Bitmez? (Yûþa Irmak) 28 Mart 2020 Sanat ve Sanatçýlar 

Birkaç gündür çoðunuzun bildiði meþhur filozof Sokrates’in döneminde kendisini suçlayanlara karþý yapmýþ olduðu meþhur savunmasýný okudum. Bu okumalarý öylesine deðil kendi dönemini, içinde bulunduðu ruh halini, karþýsýndaki muhataplarýný kafamda canlandýrarak gerçekleþtirdim…

  Þiir Üzerine Lakýrdýlar (Yûþa Irmak) 5 Eylül 2020 Modern Þiir 

Þiir için gerek eski, gerek yeni þairler öyle tanýmlamalar kullanmýþlar ki inanýn hepsi birbirinden þirin ve güzel ifadelerle bezeli… Þiirin her insanýn kendi dünyasýnda bir tanýmý madem var o halde bizce þiir; müþahhasý muhayyilenin potasýnda eriterek tecridin imbiðinden geçirme ve idrak üstü bir incelikle zekaya ürperti vererek kelimelere her okuyanýn kendi ruh haline göre ahenk, anlam veya mana kazandýrma sanatýnýn adýdýr diyebiliriz…

  Söz, Aþk ve Edebiyat Üzerine Lakýrdýlar (Yûþa Irmak) 5 Eylül 2020 Estetik Biçimler 

Ýnsanoðlu her zaman güzelin peþine düþmüþ bir yerlidir. Tüm yollar da güzele gitmek için, güzele götürmek için vardýr. O yola giden, ona kavuþturan en güzel yol da hiç kuþkusuz söz ve yazýdýr. Ýnsan gönlü bu yolculuða startý ilk buradan verir.

  Güzel Düþünce Güzel Sözün Etkisi (Yûþa Irmak) 5 Eylül 2020 Dil 

Bir insanýn her olaya güzel bakmasý, güzel düþünmesi, kafasýnda þirinlik için dahi olsa “… mý acaba” kalmamasý için her hal ve kal de hayýrlý ve güzel olanýn peþinden gitmesi o kiþinin akýbetini hayýrlý kýlar. Temiz niyet, güzel düþünce ve güzel söz. Bu üçlü herkesin zirveye de yerin altýna girmesine de vesile olabilecek üçlüler arasýnda yer alýyor. Özellikle güzel sözün insan üzerinde meydana getirdiði tesiri göz önüne alýrsak düþünce ile birlikte dile gelen güzel ve tatlý sözlerin tarifini yumuþaklýkla söylenmiþ, içerisinde þefkat ve merhamet barýndýran, karþýdaki kiþiye deðer veren, samimi, akýlcý, içinde hiçbir alaycýlýk, kýrýcýlýk olmayan, tevazuyla söylenmiþ hikmetli söz olarak tarif edebiliriz…

  Portrait Of May Sartoris Tablosu'nun Düþündürdükleri (Yûþa Irmak) 5 Eylül 2020 Estetik Biçimler 

Ýngiliz halkýnýn çok sevdiði, dikkate deðer bulduðu ve en çok ziyaret ettiði tablolardan biridir Portrait of May Sartoris… Tabloyu ilk kez bir kardeþim paylaþtýðýnda ilgimi çekmiþti. 1830-1896 yýllarý arasýnda yaþamýþ olan ve Sir Frederic Leighton olarak adýný öðrendiðim Ýngiliz ressam ve heykeltýraþýn yaptýðý bu tablo ile ilgili bilgi edinmek için araþtýrma yapma gereksinimi hissettim. Çünkü bu tabloda beni derinlere çeken garip bir hüzün ve çaresizlik gizliydi…

  Cihan Harbi Yahudiler ve Türkler (Yûþa Irmak) 5 Eylül 2020 Dönemler 

25 milyon insan canýna mal olan Cihan Harbi, yalnýz bir þey kazandýrdý: Milliyet bilinci! Her milletin hür olmasý artýk cihan adaletinin bir esasý olacaktýr! Birçok milletler böylelikle esirlikten kurtulmuþtur. Ýhtimaldir bir gün dünya Türkleri ve garip Türklüðümüz de özgürlüðüne bu vesile ile kavuþacaktýr!

  Müteradif (Eþ Mânâlý) Kelimeler (Yûþa Irmak) 5 Eylül 2020 Dil 

Efendim müteradif yani eþ manalý kelimeler ne kadar çok bilirse insan dili de o kadar geliþir ve zenginleþir. Müteradifler, birbirinin ayný ya da ikizi kelimeler deðillerdir. Bu kelimelerin aralarýnda ince bir çizgi vardýr ve bu ince çizgi bize farklý duygular ifade ettirirler.

  Edebiyatýmýzda Halk ve Aydýn Çatýþmasý (Yûþa Irmak) 20 Kasým 2020 Dönemler 

Tanzimat öncesi Türk toplumunda yönetici sýnýfýný teþkil eden aydýnlar, askerî ve sivil bürokrasi ile ulema sýnýfýndan oluþuyordu. Bir yanda da “reaya” adý verilen yönetilenler vardý. Bunlar da esnafý, tüccarý ve köylüsüyle geniþ bir halk kitlesiydi.

  Bursa, Tüm Zamanlarýn Gülü, Bütün Þehirlerin Hafýzasýdýr… (Yûþa Irmak) 20 Kasým 2020 Anadolu Kültürü 

Yeryüzünde, dört mevsim, üç zaman, rengârenk desen, musiki ve yapýtlarla örülü, þehir kimliðini elinde tutan aydýnlýk ve yeþil tek þehir, Bursa’dýr.

  Üçüncü Dünya Savaþý ve Müslümanlarýn Hâli (Yûþa Irmak) 20 Kasým 2020 Türkiye 

Birinci Dünya Savaþý’nýn çýkýþýnda Müslümanlarýn en küçük bir kabahatleri yoktu. Fakat savaþýn en büyük zararýný, Müslümanlar gördü. Devlet-i Âli Osman parçalandý. Bu parçalanmanýn etkisiyle birçok Ýslam ülkesi ya esaret altýna ya da sömürü altýna girdi. Yetmedi, Ýslam: örf, adet, gelenek, göreneklerimizin yok edilmesi için Haçlýlar herþeyi denedi, denemeye de devam ediyor…

  Bilgelik (Yûþa Irmak) 10 Ocak 2021 Entelektüel 

Bilgelik, düþünceye þekil verme sanatý. Bilgide seçicilik þart. Çok bilmek deðil lüzumlu olaný bilmek sabit kriter. Tefekkür kaçýnýlmaz. Baþka türlü, ilmin irfana, malumatýn marifete dönüþmesi imkânsýz. Çünkü, sonu olmayan dikey bir yolculuktan dem vuruyoruz…

  Hasretin Sebebi: Ýlham (Yûþa Irmak) 14 Ocak 2021 Entelektüel 

Ýlham, insan aklýnýn ve gönlünün Cebrail kanadýyla okþanmasý, uyarýlmasý. Yükseliþini, manasýný, tamamýna erdirmek üzere yola çýkmýþ tüm kelimelerin “en güzel” adýyla mana gergefine uðrayarak ve uygun kumaþlarla istikametine devam etmesi.

  Osmanlý’nýn Son Paþasý: Enver Paþa (Yûþa Irmak) 26 Ocak 2021 Tarihe Yön Verenler 

Asya Türklerinin fetihlerle kazanýlan topraklarda ve adaletli hükümlerle elde edilen insan topluluklarý üzerinde kurduklarý tarihinin en uzun ömürlü devletinin son günlerinde genç bir asker dikkatleri çekiyor… Enver Paþa… Osmanlý Devleti’nin son “Harbiye Nazýrý” yani þimdiki karþýlýðý ile “Milli Savunma Bakaný” Enver Paþa… Kýsacasý Enver…

  Bir Yurdu Sevmek (Yûþa Irmak) 4 Þubat 2021 Eðitim 

Ýlkokul çaðlarýmýzda sevdirilmiþti bu yurt bize… Hem de siyah önlüklü, beyaz yakalý, kafalarýmýz üç numara asker traþlý, tüm okul öðrencilerinin ip gibi dizilip hep bir aðýzdan gür bir sesle: “Yurdumu özümden çok sevmektir” diye… Öðretmenimiz sesi gür bir öðrenciyi yüksek bir yere çýkartýr, ona “baþla” diye komut verir vermez avazýmýz çýktýðý kadar baðýrýrdýk yurdumuzu ne kadar çok sevdiðimizi… O yýllar 1990’lý yýllardý. Gaziantep / Nizip; Namýk Kemal Ýlkokulu…

  Cahit Sýtký Bugün de Yarýn da Okunacaktýr (Yûþa Irmak) 24 Þubat 2021 Yazarlar ve Yapýtlar 

Geçen gün Cluphouse’da benden üç yaþ büyük Özgür kardeþimle biraz gevezelik ettik. Kendisi öyle yazýp çizemez ama iyi bir okurdur. Özellikle edebiyat alanýnda yeni çýkan eserleri, eserlerin sahiplerini hem tanýr hem de takip eder. Hatta yeni kalemþörlerden birkaç isim söyleyip sonra güzel bir dille de savundu. -ben kimseyi yermemiþtim, konuþasý gelmiþti- Sonra laf dönüp dolaþtý nedense Cahit Sýtký Tarancý'ya geldi. Özgür abi: “Kim okuyor Yuþa bugün Cahit Sýtký'yý?" diye sitem dolu bir söz söyledi… Daha sonra da; "o þiirler"in eskidiðini filan söyledi…

  Mekanlar ve Fikirler (Yûþa Irmak) 11 Mayýs 2021 Türkiye 

Þahsiyetleri mekanlar oluþturur. Coðrafya kadar þehirler de etki eder insanýn kiþiliðine. Doðulu insan ile batýlý insanýn macerasý biraz da bu mekanlarýn macerasýdýr.

  O, Gariplere Ne Mutlu… (Yûþa Irmak) 20 Mayýs 2021 Yazarlar ve Yapýtlar 

Takrîr edemem çektiðim âlâmý felekten Zirâ ki anýn zikri de bir gûne elemdir (Müverrih Râþid) Ýzzet Molla’nýn bir beyti ile girelim söze. Der ki, Gerdûn sitem-i baht-ý siyâh etmeðe deðmez Billâh bu gamhâne bir âh etmeðe deðmez Hayat, kara bahta sitem etmeye deðmez. And olsun ki bir defacýk bile âh etmeye deðmez bu gam yurdu.

  Hýzýr Dönüþü (Yûþa Irmak) 16 Eylül 2021 Din 

Cebir görüntülü rahmet tezahürleri ürperti halindedir daha. Bilinmeyi murat eden “Ezeli ve Ebedi Ýrade”, marifete götürecek sebeplerin hikmet perdelerini aralamamýþtýr henüz. Þuurlar kapalý, zaman durgundur, hadiseler sükuna demirli, merak ve hayret sessizliðe gömülüdür…

  Prof. Dr. Ahmet Yaþar Ocak Kimdir? Eserleri Nelerdir? (Yûþa Irmak) 29 Eylül 2021 Yazarlar ve Yapýtlar 

Her ne ise, iþte aldýðým kitaplardan biri Kitap Yayýnevi’ndendi ve “Ortaçaðlar Anadolu’sunda Ýslâm’ýn Ayak Ýzleri” adýný taþýyordu. Hocanýn diðer kitaplarý da Timaþ Yayýnevinden çýkmýþ: Türkiye Sosyal Tarihinde Ýslâm’ýn Macerasý ve Osmanlý Sufiliðine Bakýþlar üzerine. Bu üç kitap da “Makaleler-Araþtýrmalar” alt baþlýðýný taþýyor. Hem Türkiye’nin sosyal tarihinde Ýslâm’ýn yerine dair son derece önemli tespitleri barýndýran, hem de Ahmet Yaþar Ocak hocanýn düþünce dünyasýna ýþýk tutan, makalelerin bir araya getirildiði kýymetli eserler…

  Mahþere Uzanan Sevgi: Rüveyda Ya da Ýkinci Mona Rosa (Yûþa Irmak) 24 Aralýk 2021 Sanat ve Sanatçýlar 

Þarkýlarda olduðu gibi þiirde de her yol ‘aþk’a çýkar. Ortak yönleri olsa da ‘yürek’ler kadar çeþitlidir aþklar. Sezai Karakoç’un tabiriyle “kaderin üstünde bir ‘kader’ olduðu” gibi, aþklarýn da ‘aþký’ vardýr. Kor alevler gibi ruhu sarýp sarmalayan, gözleri çeþme, yüreði rehin, zihni bulutlu yapan ve Leyla ile Mecnun, Mona Rosa ve Rüveyda’yý yeþerten masum aþk’lardýr onlar…

  Kendini Bilmek (Yûþa Irmak) 7 Þubat 2022 Kültür Çatýþmalarý 

Ýnsan erdemleriyle yücelir. Erdemler içinde ilk sýraya: “kendini bilme”yi koyabiliriz. Belki borsalarda, kurlarda deðil ama gerçeði bilen gönüllerde kendini bilenin deðeri yükselir…

  Baðýþlanmak Ýsteyen Affeder Ama… (Yûþa Irmak) 7 Þubat 2022 Din 

Haklýlýða dayalý güç ve kuvvet sahibinin, maddi ya da manevi yaptýrýmdan vazgeçerek, suçluyu, affedip baðýþlamasý, insani erdem yapýlanmasýnýn en büyük özelliðidir. Evet, meselenin hukuki yaný kadar ahlaki yaný da oldukça mühimdir. Çünkü, yanýlgý kaynaklý sorumluluk çok çeþitli, çok katmanlý karmaþýk bir olgudur.

  Ýnsan ve Bunalým (Yûþa Irmak) 16 Þubat 2022 Ruhbilim 

Bazý düþünce insanlarý içinde bulunduðumuz çaðýn bir “bunalým çaðý” olduðunu söylerler. Sokaklara sýðmayan, baðýrýp çaðýran, etrafa saldýran, uyuþturucuya eðilimli gençlerin hazin hikâyelerini medyadan izleyip okuyoruz.

  Elem Çiçekleri (Yûþa Irmak) 12 Mart 2022 Yazarlar ve Yapýtlar 

Hilmi Yavuz, Aliþanzâde Ýsmail Hakký’nýn 1927 yýlýnda Elem Çiçekleri adýyla yayýmlanan Les Fleurs du Mal çevirisini yayýna hazýrlayan yazarlarýmýz arasýnda yer alýyor. Dilimizdeki bu ilk çeviriyi diðer “Kötülük Çiçekleri” çevirilerinden farklý bir yere koyan Yavuz, þiirlerin Osmanlýca metnini Fransýzca orijinalleriyle tek tek karþýlaþtýrdýðýný aktarmýþtý.

  Sözü Þiir Olan Sultanlar (Yûþa Irmak) 12 Mart 2022 Yazarlar ve Yapýtlar 

Evet, uygarlýklar taþ, demir ve alçýdan mamul yapýtlarla yani salt görsel deðerlerle, tarihin kaydettiði parlak zaferlerle ve görkemli yaþama biçimleriyle miras kalmamýþtýr. Çünkü sadece bunlarýn toplamý uygarlýk deðildir. Büyük medeniyetlerin asýl cevheri sözdür, onlarý mayalayan da hiç kuþkusuz sözdür. Çünkü her þey bir sözle baþlamýþtýr...

  Anlatmak Bir Armaðandýr (Yûþa Irmak) 17 Mart 2022 Yazarlar ve Yapýtlar 

Hele hele bir insanýn sevdiðini söylemesi, içindekilerini anlatmasý, hislerini bilmek, yüreðindekini hissetmek seven için en güzel armaðandýr deðil mi?

  Dalýndan Koparken Tekrar Açan (Yûþa Irmak) 7 Nisan 2022 Yazarlar ve Yapýtlar 

Okumanýn sonu yok. Elime geçen her kitabý okumaktan gözlerim uzaðý görmez oldu artýk. Çok ilginç bu durum. Normalde yakýný göremiyor olmam gerekirken uzaðý göremiyor oluþumun hikmetini henüz çözebilmiþ deðilim… Demek ki gözlerimin uzaðý görememesi okumayla ilgili bir durum deðil deyip okumaya, yazmaya devam…

  Kum ve Köpüðü (Yûþa Irmak) 9 Nisan 2022 Yazarlar ve Yapýtlar 

Halil Cibran hakkýnda çok þey okudum. Sizler de çok þeyler duymuþ olabilirsiniz. Cibran; gerek eðitim hayatý, gerek eðitim hayatý için Siyonist aileler tarafýndan finanse edilmesi yüzünden kendi döneminde bu coðrafyada çok fazla deðer görmemiþ sürgün yazarlar arasýnda yer alýyor.

  Ýsmi Var Atlar (Yûþa Irmak) 19 Nisan 2022 Anadolu Kültürü 

At eski kültürümüzde Asyalý atalardan tevarüs edilen belki en deðerli þeydir. Atlarýn bir yas alameti olarak ters eyerlenmesi Anadolu sahasýnda da uzun zaman devam etmiþtir. At üzerinde geçen bir ömür sahibine þan katar. Üç senede bir padiþahýn atlarýndan birisinin yeniçeri aðasýna verilmesi, bir armaðan geleneði olarak ata verilen deðeri gösterir. Has Ahýr’ýn iþleyiþi ayrýntýlý bir nizamnameye baðlýdýr.

  Niçin Yazýyorsunuz? (Yûþa Irmak) 29 Nisan 2022 Sanat ve Sanatçýlar 

Yazmak için yazarlarýn da kendince sebepleri var mýydý acaba diye bir araþtýrma yaptým ve gördüðüm kadarýyla çoðunun yazmak için sebepleri var imiþ. Ýþte o isimlerden bazýlarý niçin yazdýklarýný þöyle anlatmýþlar…

  Hýrsýz (Yûþa Irmak) 14 Mayýs 2022 Toplumbilim 

Ey teknoloji, sen nelere kaadirmiþsin? Eskiden babam ve arkadaþlarý çoðunuzun bildiði köy odalarýnda mýrra eþliðinde sohbet ederlerken, köy yaþlýlarýnýn meclisi küçük oda bakla sofa bir mekanda bu mevzular da anlatýlýr bende bu konuþmalarý can kulaðýyla dinler sonra bunlarý hafýzama kayýt etmeye çalýþýrdým.

  Sadettin Kaplan’ý Kimler Tanýyor? (Yûþa Irmak) 22 Haziran 2022 Yazarlar ve Yapýtlar 

Bir edebiyat ansiklopedisine giremeyince üzülen arkadaþýný Peyami Safa þöyle teselli etmiþ: “Bizim gibi ülkelerde bir ansiklopediye girmek, ancak onu hazýrlayanýn yakýný olmakla mümkündür.” Yani üstat kimsenin, bileðinin hakkýyla bir yere gelemediðine, dost ahbap iliþkilerinin önemli olduðuna dikkatlerimizi çekmiþ bu sözüyle…

  Düþünce (!) Den Notlar (Yûþa Irmak) 14 Eylül 2022 Entelektüel 

Kendini, kendi benliðinden, bencilliðinden, kendinden kurtaramayanlarýn, ne kendisine, ne de bir baþkasýna faydasý dokunamaz.

  Pavese’nin Yaþama Uðraþý (Yûþa Irmak) 6 Kasým 2022 Sanat ve Sanatçýlar 

Ýntihar yeni bir þey, bir rastlantý ya da âni bir karar deðildi onun için; düpedüz tasarlanmýþ, hatta tecrübe edilmiþ bir eylemdi.

  Devletler Nasýl Ölür? (Yûþa Irmak) 20 Mart 2023 Toplumbilim 

Ferdin dini olur ama devletlerin ve þirketlerin dini olmaz. Zaten Abbasiler de bir Ýslam devleti deðildi. Abbasi Devleti’ydi; Müslümanlar tarafýndan kurulmuþ yine Müslümanlarýn zaaf ve hatalarýyla tarihten silinmiþlerdi.

  Þiirin Þifresi Nasýl Çözülür? (Yûþa Irmak) 26 Nisan 2023 Sanat ve Sanatçýlar 

Pandemi döneminde Clubhouse “Serbest Çaðrýþým” grubunda yaptýðýmýz edebiyat konuþmalarý hariç uzun zamandan beri dostlarla çenemiz yorulana kadar kültür, sanat ve edebiyat ile ilgili sohbetlere hiç katýlmadým. Geçtiðimiz Ramazan ayýnýn sonlarýna doðru Ayasofya’da meþhur köfteciye arkadaþlar iftara davet ettiler. Ýftarýmýzý açtýktan sonra Çorluluya geçtik.

  Edebiyat Düþüncesi Üzerine… (Yûþa Irmak) 7 Mayýs 2023 Entelektüel 

Sanatýn ortaçað boyunca rahmani ve içsel gayeleri önemsemiþ olmasý bizi, bugünkü edebiyatýn bir eksen kaymasý yaþayýp yaþamadýðý sorusuyla karþý karþýya getirir.

  Baþörtülü Cadýlar (Yûþa Irmak) 19 Mayýs 2023 Türkiye 

Arthur Miller “Cadý Kazaný”ný yazdýðýnda Amerika McCarthy dönemini yaþýyor ve komünistler girdikleri inlerde bir bir avlanýyordu. Daha bir yüz yýl bile geçmeden yeni bir cadý avý baþladý ve hepimiz bu avýn Müslümanlara yapýldýðýný yakinen biliyoruz!

  Kýlýçdaroðlu Tayyip Erdoðan’ýn ‘muhalif’i mi, Yoksa, ‘mefhum - U Muhalif’i mi? (Yûþa Irmak) 23 Mayýs 2023 Politika 

Türkiye Baþkanlýk seçiminin ilk turu Cumhur Ýttifaký’nýn zaferiyle bitti. Ýkinci turda belli ki halk tercihini yine Erdoðan’dan yana yapacak. Ayýn 28’inde gerçekleþecek ikinci tur seçimlerine az bir zaman kala %5,4 oy alan Sinan Oðan’da Cumhur Ýttifakýna destek vereceðini açýkladý. On altýlý masa da yanýna Ümit Özdað’ý aldý. Bu katýlýmýndan sonra, Özdað’ýn, Kýlýçdaroðlu için söylediði sözler sosyal medyada alay konusu oldu… Evet, “On altýlý masa”cýlarla “Cumhur Ýttifaký” arasýndaki seçim yarýþý tam gaz devam ediyor.

  "Tufandan Önce" Kitabý Üzerine Notlar (Yûþa Irmak) 18 Eylül 2023 Yazarlar ve Yapýtlar 

Türk hikâye sanatý en yakýn Sami Paþazade Sezai’ye kadar uzanýr. Ama hikâye denince Ömer Seyfettin ve Ahmed Hikmet Müftüoðlu’nu hatýrlarým.

  Büyük Þairlerin Þiirleri Nasýl Okunur? (Yûþa Irmak) 18 Eylül 2023 Sanat ve Sanatçýlar 

Geçen haftasonu akþam arkadaþlarla mahallemizin çay ocaðýnda sohbet için bir araya gelmiþtik. Yatsý namazý vakti yaklaþýnca Hayati Ýnanç hocayý gördük...

  Tarihimizi Aydýnlatan Bir Kitap (Yûþa Irmak) 1 Kasým 2023 Yazarlar ve Yapýtlar 

“Osmanlý Ýmparatorluðu bana ait deðil, bu ümmete aittir. Ben onun hiçbir parçasýný veremem. Býrakalým Yahudiler milyonlarýný saklasýnlar. Benim imparatorluðum parçalandýðý zaman, onlar Filistin’i hiç karþýlýksýz ele geçirebilirler. Fakat yalnýz bizim cesetlerimiz taksim edilebilir. Ben canlý bir vücut üzerinde ameliyat yapýlmasýna müsaade edemem.”

  Sefil Tarihçilerimiz! (Yûþa Irmak) 1 Kasým 2023 Yazarlar ve Yapýtlar 

Evet, Harb, ciddi bir ilim adamý; onun için sempatiler, antipatiler önemli deðildi; hakikat önemliydi. Arap kaynaklarýndan Osmanlý-Arap iliþkilerinin gerçek durumunu günýþýðýna çýkarmanýn güçlüðünü görmüþ; çünkü Osmanlý’yý karalama esasýna dayanan peþin hükümle kaleme alýnmýþlardý.

 

 





 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 19.04.2024 07:35:16