..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En tatlý sevinçler, en hiddetli kederler sevgidedir. -Pearl Bailey
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - M.Nihat MALKOÇ
M.Nihat MALKOÇ - UMUT ÇÝÇEKLERÝ
Site Ýçi Arama:


Ana Sayfa
  Somuncu Baba Dergisi"nin 100. Þeref Sayýsý (M.Nihat MALKOÇ) 5 Þubat 2009 Yazarlar ve Yapýtlar 

“Dergi hür tefekkürün kalesidir” demiþti Cemil Meriç “Bu Ülke” adlý kitabýnda… Gazeteler günün haberlerine deðinir ve bunlarý deðiþik açýlardan yorumlar; bu yüzden bir günlük ömrü vardýr gazetelerin. Ya dergiler; dergiler öyle midir? Gazetenin aksine dergiler daha kalýcýdýr. En azýndan yayýnlandýðý dönem içerisinde hayatiyetini sürdürürler. Birçok aydýnýn duygu ve düþüncelerini iki kapak arasýna alan dergiler fikriyatýmýza ýþýk tutarlar.

  Beyaz Perdedeki "Vali" (M.Nihat MALKOÇ) 17 Ocak 2009 7nci Sanat (Sinema) 

Farklý kiþiliðiyle, cesaretli çýkýþlarýyla, halktan yana tavýr ve davranýþlarýyla sýra dýþý bir valinin hayatý beyaz perdede… Fakat bu senaryo bir masa baþýnda yazýlmadý. Bu senaryo gerçek hayattan alýndý, bizzat yaþandý. Aksiyon-dram türündeki sinema filmi “Vali”yi Çaðatay Tosun adlý genç bir yönetmen yönetmiþ. Ayný yönetmen filmin senaryosunu da Batur Emin Akyel’le birlikte yazmýþ. “Vali” filminde geniþ ve daha çok, genç bir oyuncu kadrosu görev almýþ…Uður Polat, Erdal Beþikçioðlu, Ýsmail Hacýoðlu, Hakan Boyav, Þebnem Dönmez, Ayþegül Ünsal, Þemsi Ýnkaya, Gökhan Soylu, Özgür Çevik, Türkü Hazer isimlerini görüyoruz “Vali” filminin afiþinde. Filmin yapýmcýlýðýný da Ata Türkoðlu üstlenmiþ.

  "Özgürlük Þiirleri" Ýki Kapak Arasýnda (M.Nihat MALKOÇ) 16 Ocak 2009 Yazarlar ve Yapýtlar 

Ne türküler yakýlmýþtýr, ne þiirler yazýlmýþtýr özgürlük üstüne. Bazýlarý özgürlüðü insanlýkla, aþkla, umutla ve hayata tutunmakla özdeþleþtirmiþtir. Güvercin ve zeytin dalý barýþ ve özgürlüðün sembolü olmuþtur kültürümüzde. Bütçelerinin yarýsýný silahlanmaya ayýranlar da barýþ ve özgürlük lafýný aðýzlarýnda sakýz etmekten geri durmamýþlardýr yine de.

  Ali Püsküllüoðlu ve Sözlük Çalýþmalarý (M.Nihat MALKOÇ) 9 Temmuz 2008 Yazarlar ve Yapýtlar 

Daima söylerim: “Her ölüm erkendir aslýnda.” Hayat bütün zorluklara ve sýkýntýlara raðmen yaþanmaya deðerdir. Ölümü kimse sevdiklerine yakýþtýrmak ve yaklaþtýrmak istemez. Her ölüm arkasýnda bir enkaz býraksa da þair ve yazarlarýn ölümü ayrý bir yýkýmdýr. Çünkü onlarýn hayran kitleleri vardýr. Böyle ölümler sadece yakýn akrabalarý deðil, ölen kiþinin sahip olduðu okur kitlesini de derinden etkiler. Ölüm, bu sefer de pek çok sözlük hazýrlayarak ve özgün eser vererek Türk diline hizmet eden Ali Püsküllüoðlu’nu aramýzdan ayýrdý. Püsküllüoðlu, bugüne kadar yirmiden fazla Türkçe sözlük yayýmlamýþtý.

  Doðumunun 800. Yýlýnda Nasreddin Hoca (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Türkiye 

Türk mizahýnýn tartýþmasýz en büyük ismi olarak kabul edilen Nasreddin Hoca, insanlarý gülmekten kýrýp geçiren fýkralarýyla özdeþleþmiþtir. Onunla kýyaslanabilecek baþka bir mizah ustasý ne Türkiye’de ne de dünyada vardýr. Hoca güldürürken çok kere de düþündürür insanlarý. Bu açýdan bakýnca ona nüktedanlýðýnýn yanýnda filozof da diyebiliriz.

  Þimdi Besteler Suskun… Göç Etti Avni Anýl… (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Sanat ve Sanatçýlar 

Ölüm meleði Azrail, kýymetli kýymetsiz ayrýmý yapmadan “Her canlý ölümü tadacaktýr” ayeti gereðince canlarý ötelere taþýyarak ölümsüzleþtiriyor. Gün geçmiyor ki sala sesleriyle uyanmayalým. Gerçi son yýllarda þehirlerde sala seslerini pek duymuyoruz. Zira ölümü çaðrýþtýran bu sesler, insanlarýn moralini bozuyor diye artýk þehirlerde yankýlanmýyor. Oysa gerçeklerin üstünü örterek onlarý bertaraf edemeyiz. Ölüm de hayatýn vazgeçilmez bir gerçeðidir. O hepimizin tadacaðý, bazý kiþilere göre acý, bazý kiþilere göre tatlý olabilecek bir duygudur. Bu, kiþinin sürdüðü ömrün içeriðine göre deðiþiyor. Kiþi cenneti de, cehennemi de dünyadan götürüyor. Kimseyi suçlamaya, boþu boþuna yakýnmaya hakkýmýz yoktur.

  Camilerin Görevi ve Ahmet Yüter Örneði (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Toplum ve Birey 

Arapça bir kelime olan caminin sözlük anlamý “toplayan”dýr. Müslümanlarýn ibadet mekâný olan camiler kulluk görevlerimizi ifa ettiðimiz yerlerdir. Camiler Müslümanlýðýn þiarýdýr. Camiler Müslümanlarýn toplu halde veya tek baþýna namaz kýlýp, ibadet ettikleri umuma açýk mübarek mekânlardýr. Türkiye’de 80 bin civarýnda cami bulunmaktadýr. Bu camilerin tamamýna yakýný halkýn hayýrlarýyla yapýlmýþtýr. Devlet bu camilerin çoðuna imam atýyor ama camilerin elektrik, su, bakým ve onarým giderleri hayýrseverler tarafýndan karþýlanýyor. Türkiye’de camiler bir türlü dolmuyor, insanlarý camilere bir türlü çekemiyoruz.

  Sürmene"m!… Sürmene"m!… Âh Sürmene"m!.. (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Yerler 

Sürmene’m!… Sürmene’m!… Âh Sürmene’m!... Her gece yarýsý girersin rüyalarýma… Tam orta yerinden ikiye bölersin uykularýmý. Aydýnlatýrsýn gecenin zifiri karanlýðýný. Umutlarýmýn çýkýnýnda en muteber azýk olursun. Hasretin aklýmý çevirir yangýn yerine. Annemsin, babamsýn, kavgam ve de sevdamsýn. Þimdi senin o berrak hatýralarýnýn aydýnlýðýnda gecelere tafra satarým. Çay toplayan kýnalý eller çaya deðil, sanki umuda uzanýr. “Fýndýk dalda tekleme/Kýz saçlarýn ekleme/ Ayrýldýk Sürmene’den/Gelir diye bekleme” türküsü kulaklarýma deðince hasretin közü yakar yüreðimi.

  Sürmene Anlatýlmaz, Yaþanýr!.. (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Yerler 

Sürmene’m!… Sürmene’m!… Âh Sürmene’m!... Gençliðimizin fýrtýnalarýný sende býraktýk. Deli dolu yanlarýmýzý topraðýna gömdük. Sen ki içimize altýn harflerle yazdýðýmýz bir sevdasýn. Baba ocaðýmsýn, ana kucaðýmsýn sen… Yaðmurlarýnda ýslandýðým günlerin hatýrasý suluyor ruhumun goncalarýný. O masum gençlik aþklarýnýn üzeri henüz küllenmiþtir. Daðlara, taþlara ve aðaçlara çizdiðimiz kalpler ancak silinmiþtir. Fakat hiçbiri gönüllerden silinmemiþtir. Seneler geçse de nabýzlarýmýz ‘Sürmene’ diye atar. Sürmene’nin taþý, topraðý þairlerimizin ilham kaynaðý olmaya devam ediyor. Bu þehir dünüyle, bugünüyle ve yarýnýyla içimizde yaþýyor. Sazýmýz sözümüz sýladan izler taþýyor. Türkülerimizin naðmeleri bizi bu topraklara baðlýyor. Yeþille mavinin kucaklaþtýðý Sürmene’m dosta güven, düþmana korku salmaya devam ediyor.

  Doðumunun 63. Yýlýnda Ahmet Hilmi Ýmamoðlu (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Toplum ve Birey 

Köprübaþý’mýzýn deðerli simalarýndan biri olan Ahmet Hilmi Ýmamoðlu’nu 31 Mayýs günü kaybetmiþtik. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öðretim Üyelerinden olan ve uzun yýllardan beri eðitim camiasýna hizmet eden Ýmamoðlu’nun çok geniþ bir dost çevresi vardý. Buna cenazesinde bizzat þahit olmuþtuk. Þiddetli bir yaðmurda ebedî istirahatgâhýna gönderdiðimiz Ahmet Hilmi Hocamýzý binlerce insan son yolculuðuna uðurlamýþtý. Bu insanlarýn çoðu onun öðrencisiydi. Duyan herkes son vazifeye koþmuþtu.

  Þair H. Mustafa Tomaç"ýn Ardýndan… (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Yazarlar ve Yapýtlar 

Ölüm bir güzel insaný daha aramýzdan ayýrdý. 21 Haziran 2008 tarihinde Trabzon’un önemli söz üstatlarýndan biri olan Hüsnü Mustafa Tomaç’ý kaybettik. Mustafa Tomaç Aðabeyin 1934 senesinde Trabzon’un Beþtaþ(Kanliga) köyünde baþlayan hayat yolculuðu 21 Haziran 2008 tarihinde son buldu. O da her nefis gibi ölümü tattý. Bizler de günü gelince ölümü tadacaðýz. Ne mutlu bu dünyadan hoþ bir seda býrakarak göç edenlere…

  "Üryan ve Ýsyan" Üzerine (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Yazarlar ve Yapýtlar 

Trabzonlu genç þairlerden Ömer Turan’ýn ilk kitabý “Üryan ve Ýsyan” elimde… Kitap, Kýyý Dergisi Yayýnlarý arasýnda çýkmýþ. Kitabýn kapaðýndaki üç serçe, þiir sofrasýna buyur ediyor sizi. Bembeyaz bir zemin üzerindeki bu üç serçe sanki þiir tarlasýnda imge avcýlýðýna soyunmuþ izlenimi veriyor bize. Kitap sanki þairin Trabzonlu oluþuna iþaret edercesine 61 sayfadan meydana geliyor. 1971 yýlýnda Yomra’da doðan Ömer Turan’ýn arka sayfadaki kýsa biyografisini okuyunca doðrusu þaþýrýyorum. Çünkü þair ilk þiirini 2006 senesinde Hayal dergisinde yayýnlamýþ. Yani 35 yaþýnda þiir dünyasýnda ‘ben de varým’ demiþ. Ýlk þiirini yayýnladýktan iki yýl sonra da bu ilk kitabýný okuyucularýyla buluþturmuþ. Kitaptaki özgün ve birbirinden güzel þiirleri okuyunca insan içinden “Bugüne kadar neredeydin be birader!...” diyesi geliyor. Bir þair okuyucusuyla buluþmak için niçin bu kadar uzun süre bekler?

  Ömer Güner"in "Düþler ve Düþünceler"i (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Yazarlar ve Yapýtlar 

Trabzon’un en köklü ve donanýmlý gazeteci ve yazarlarýndan biridir Ömer Güner… Güner’in Trabzon basýn tarihindeki yeri ve önemi herkes tarafýndan takdir edilir. 1925 yýlýnda Trabzon’da doðan Güner, 83 yýldan beri Trabzon’un meselelerine tercümanlýk ediyor. 1976 yýlýndan beri emekli hayatý yaþayan Güner, hiçbir zaman dünyadan elini ayaðýný çekmemiþtir; daima hayatýn içinde olmuþtur. Trabzon’un son yarým yüzyýlýný onun kaleminden okuduk. Gazeteciliðe 1961 yýlýnda Trabzon’da yayýmlanan “Ses” gazetesinde baþlayan Ömer Güner, 1962’den sonra aralýksýz olarak Cumhuriyet gazetesinin Trabzon muhabirliðini yaptý. Bu görevinin yanýnda Trabzon’da yayýnlanan pek çok dergi ve gazetede kalem oynattý. Uzun zamandan beri hasta olmasýna raðmen Karadeniz gazetesindeki yazýlarýna devam etmektedir.

  2008 Avrupa Futbol Þampiyonasý"nýn Ardýndan… (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Türkiye 

Günümüzde futbol bir heyecan ve göz zevki olmaktan öte bir endüstriye dönüþtü. Futbol artýk sadece futbol deðil. Bu piyasada büyük paralar dönüyor. Dünyanýn gözü kulaðý futbolda artýk… Futbolla yatýp futbolla kalkýyoruz. Dünyanýn büyük takýmlarý büyük þirketler kadar kazanýyor. Günümüzde futbol kulüpleri de borsaya açýlýyor. Özellikle transfer dönemlerinde futbol piyasasýnda 200 milyar dolarlýk para akýþý gerçekleþiyor. Bazý ülkelerin bütçesinden daha büyük bütçeye sahip dünya kulüpleri var. Dünyanýn en zengin futbol takýmý olan Ýngilizlerin efsanevi Manchester United’ýnýn bugünkü deðeri bir milyar sterlin, yani yaklaþýk 982 trilyon TL’yi buluyor. Fabrikalar gibi, onlarýn da çalýþanlarý, tesisleri, ihracat ve ithalat iþleri var. Büyük rakamlar dönüyor futbol piyasasýnda. Futbol bulunduðu yeri kalkýndýrýyor. Büyük paralarla yapýlamayacak reklâmlar futbol aracýlýðýyla çok daha etkili olarak yapýlabiliyor. Dünya Kupasý ve Avrupa Kupasý organizasyonlarýnda büyük paralar dönüyor. Reklâm gelirleri, bilet satýþ paralarý, televizyon yayýn ücretleri toplanýnca futbolun büyük þirketlerden daha fazla kazandýrdýðý açýkça görülüyor. Futbol bacasýz fabrika gibi…

  Gümüþhane Üniversitesi Hayýrlý Olsun (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Eðitim 

Gümüþhane Üniversitesi nihayet kuruldu. Bu üniversite þehrin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkýnmasýna büyük faydalar saðlayacaktýr. Gümüþhane’de hýzlý bir göç dalgasý görülmektedir. Geçimini bu topraklardan temin edemeyenler bu þehri terk etmektedir. Bu þehre üniversitenin kurulmuþ olmasý göçü önleyecektir. Belki de tersine göç baþlayacaktýr. Yani iþ ve aþ imkâný bulan Gümüþhanelilerin bir kýsmý þehirlerine geri döneceklerdir.

  Ýlk Atom Mühendisimiz Ahmet Yüksel Özemre"nin Ardýndan… (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Yazarlar ve Yapýtlar 

Sayýlarý çok az olan, çaðýmýzýn alperenlerinden biri daha göçtü dünyamýzdan… Türkiye’nin ilk atom mühendisi Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre’den bahsediyorum. “Âlimin ölümü âlemin ölümüdür” demiþti Resulullah Efendimiz… Bu söz ne kadar da doðrudur. Gerçekten de âlimler âleme ýþýk saçýyorlar. Onlar göç edince âlem karanlýkta kalýyor. Rahmet-i Rahman’a göç eyleyen Ahmet Yüksel Özemre, Türkiye’nin medar-ý iftiharýydý. 34 yaþýnda profesör olma baþarýsýný göstermiþti. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun eski baþkanlarýndandý. Tam bir görev adamýydý. Fizik alanýnda otorite sayýlýrdý. Fransýzca, Ýngilizce, Ýtalyanca, Almanca ve Ýspanyolca dillerini bilirdi. Ýlmi açýdan Türkiye’nin deðil, dünyanýn da sayýlý bilim adamlarýndan biriydi kendisi… Bir o kadar da mütevazýydi.

  Ýnfak En Hayýrlý Yatýrýmdýr (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Din 

Hepimiz biliyoruz ki dünya bir imtihan salonudur. Bu salonda her gün sýnanýyoruz. Fakat sýnanma süresi ve sýnanma þekli herkes için ayný deðil. Allah herkesi ayný þartlarda imtihan etmiyor. Bazýlarýný yoksullukla, bazýlarýný hastalýklarla, bazýlarýný felaketlerle imtihan ediyor. Yoksulluk da bir çeþit imtihandýr. Kiþi sadece çalýþmakla zengin olamaz. Özünde çalýþmak ve gayret olsa da zenginlik bir nasip iþidir. Bazýlarý fakirlikle imtihan edilirken bazýlarý da zenginlikle imtihan ediliyor. Bu anlayýþla hayatýmýza çekidüzen vermeliyiz.

  Anadolu Basýný Susturulmasýn (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Kesinlikle Karþýyým! 

Basýn milletin gözü, kulaðý ve dilidir. Halkýn göremediklerini görür, duyamadýklarýný duyar, söyleyemediklerini de söyler. Bugün Türkiye’de bin 300 radyo kanalý, 360’ýn üzerinde televizyon kanalý ve iki binin üzerinde de süreli yayýn vardýr. Bunlar çok sesliliðe zemin hazýrlayarak demokrasiye hizmet ediyorlar. Fakat son zamanlarda Anadolu’da çýkan gazeteler tedirgin… Çünkü “Kamu Ýhale Kanunu ile Kamu Ýhale Sözleþmeleri Kanununda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Tasarýsý” nýn yasalaþmasý halinde, Anadolu basýnýnýn ilan gelirleri yok olacak. Bu sektörde çalýþan binlerce insan var. Bunlarýn çoðu zor þartlar altýnda çalýþarak yaþam mücadelesi veriyorlar. Yeni kanun þüphesiz ki onlarýn iþini iyice zorlaþtýracaktýr.

  Akþam Oldu Hüzünlendim Ben Yine!… (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Sanat ve Sanatçýlar 

Akþam oldu hüzünlendim ben yine” þarkýsýný her dinlediðimde, geçen zamanýn bizlerden ne çok þey kopardýðýný düþünürüm. Her geçen gün taze baþlangýçlara zemin hazýrlarken öte yandan, yaþanan an’ýn da tarih olmasýna yol açýyor. Geçen günler muhayyilemizde izler býrakarak zaman ötesine taþýnýyor. Geçen zaman yýllarýn harmanladýðý kýymetlerimizi de koparýyor bizden. Gün geçmiyor ki bir yaprak kopmasýn dalýndan.

  Düðün Evinde Cenaze Hüznü Yahut Hasan Doðan"ýn Ölümü (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Toplum ve Birey 

Ölüm genç bir spor adamýný aramýzdan ayýrdý. Türkiye Futbol Federasyonu’nun çiçeði burnunda baþkaný Hasan Doðan 05 Temmuz Cumartesi günü geçirdiði kalp krizi sonucu hayatýný kaybetti. Oysa bir hafta evvel Türk millî takýmý Avrupa Futbol Þampiyonasý’nda Avrupa’nýn ve dünyanýn sayýlý takýmlarýný diz getirerek Avrupa üçüncüsü olmuþtu. Önce gruptan çýkmýþlar, ardýndan yarý finale kadar yükselmiþlerdi. Yer gök kýrmýzý beyaza boyanmýþtý. Büyük küçük sokaklara dökülmüþtük; içimiz içimize sýðmýyordu. Bu baþarýnýn mimarlarý Türkiye Futbol Federasyonu Baþkaný Hasan Doðan, Teknik Direktör Fatih Terim ve yüreklerini ortaya koyan futbolculardý. Þimdi bu baþarý sacayaðýnýn bir ayaðýný maalesef kaybettik. Avrupa’yý titreten ve adýndan sýkça söz ettiren takýmýn baþkaný artýk yok aramýzda.

 

 



BEN

Leylâ’yý ararken Mevlâ’yý buldum
Muhabbet yükünün kervanýyým ben
Hicran ateþiyle sararýp soldum
Hakikat yolunun rehvânýyým ben

Sevda çöllerinde kum tanesiyim
Yürek daðlarýnýn virânesiyim
Hayat iksirinin peymânesiyim
Sevgi tekkesinin ihvânýyým ben

Kan aðlýyor içim, yüzüm gülmez ki
Gözyaþým sel olur kimse silmez ki
Ateþte yanmayan közü bilmez ki
Bu yalan dünyanýn mihmânýyým ben

Gönlümde oturur, kira vermezsin
Bahçemdeki güller kurur, dermezsin
Aðyara dalar da beni görmezsin
Umarsýz aþklarýn harmanýyým ben

Ayrýlýk ateþi kavurur beni
Eser deli rüzgâr savurur beni
Nefretin silkeler, aþk vurur beni
Sevda ülkesinin fermanýyým ben

Yürek kaleleri bir bir düþüyor
Hayalim almýyor, aklým þaþýyor
Gam yükünü garip gönlüm taþýyor
Çekilmez dertlerin dermanýyým ben

15 Temmuz 2005/TRABZON

M.NÝHAT MALKOÇ

















 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 28.03.2024 19:49:46