..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey yaþam kadar tatlý deðildir. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > Taner SARGIN




12 Haziran 2011
Ya Ezilip Bükülüp Koþullara Ayak Uyduracaksýn; Ya da Koþullarý Etkileyen Bir Deðer Olacaksýn.  
Koþullar deðerleri yaratýr, o deðerler yeni koþullarý belirlemede etkili olur.

Taner SARGIN


Doðrularý savunmak. Doðruluðu, dürüstlüðü bir yaþam þekli yapmak, ortaya çýkan zorluklarla olgunlaþmak ve inadýna o kadar lezzet kazanmak, ayný zeytin gibi, aþýmýz gibi. Doðrularý savunmanýn zorluðundan, yanlýþ ve kolayca kabul edilebilene yenilen, soruþturmadan, araþtýrmadan ve olgunlaþmadan hayatýný mantar gibi yaþayan o kadar insan var ki, hocam.


:BCHH:
Bir söz vardýr: "Ýnsanýn iþi ne ise, aþý da odur." derler.

Biz zeytinciyiz yani zeytin tarýmýyla uðraþýyoruz. Kasým ayýnda zeytinlerimizi toplar havuzlara koyarýz. Bu havuzlar zeytin ile dolarken belirli bir oranda su ve kaya tuzuyla zeytinin uzun süre saklanmasýný saðlarýz. Havuz dolduðu zaman yapacaðýmýz "baskýya" hazýrlýk olarak bir katman tuz eker ve bir örtüyle kapatýrýz. Kenarlarýndan hiç zeytin çýkmayacak þekilde baský tahtalarýyla kapatýrýz. Sonra üzerine kaptaki zeytin miktarýnýn yüzde yirmisi oranýnda aðýrlýk koyarýz. Bu iþleme baský vurma denir. Bundan sonra suyunu çekip birkaç gün öyle bekletiriz. Bu iþleme de kuru baský denir.

Bunlarý neden yazdým? Bu iþe aþina olan zeytin üreticisi için bilinen iþler. Bilmeyenlerle paylaþmak istedim . Dalýndan kopan zeytin acýdýr. Baský zeytinin acý suyunu çýkartýr. Zeytin çerez gibi olur. Biz zeytinlere ne kadar eziyet etsek; çýkacak bir delik býrakmadan, basýp tuzu, vursak baskýyý öylece bekletsek o kadar olgunlaþýr. Bu iþlem ne zamandan beri yapýlýr kimlerin katkýsý ile bulunmuþtur bilmiyorum ama Zeytine yapýlan bu eziyet iþte böyle bir deðer yaratýyor.


Zamaný geliyor zeytin üreticisi de eziliyor bir anlamda. Kar yaðar dallar kýrýlýr, don yapar zeytinler piþer, yani zeytin meyvesinin içersindeki su soðuktan donarken genleþir ve meyvenin dokularýný parçalar. Aðaç gövdesindeki suyun donarak içten kabuða doðru oluþturduðu çatlama seneler alacak tahribat yapar. Zeytin aðacý yaz kýþ yapraðýný dökmez, yani kýþ aylarýnda vejetasyona girmez. Kýþ ayýnda birkaç gün güneþ görse hemen uyanýr ve çalýþmaya baþlar. Böyle bir zamanda aniden kar yaðýþý baþlar ve hava soðursa, tahribatýn sonucu birkaç yýl mahsul unutulur. Çiftçi ne kadar ezilse ekonomik þartlar altýnda yine de üretir, inadýna üretir. Çünkü biliyoruz ki ne kadar üretirsek dýþ ülkelerden almak zorunda kalmayýz. O kadar ucuz gýda maddesini ülkemiz insanýna sunarýz. Ülke olarak o kadar az borçlanýrýz. Hepimiz bu þekilde kelimelere dökmemekte inadýna üretiriz. Yoksa yanlýþ mý yapýyoruz? Bu böyle olmuyor mu? Niye biz rahata kavuþamýyoruz? Niye üreticinin elinden yok pahasýna alýnan ürünler birkaç misli fiyata tüketiciye satýlýyor? Geçen sene çiçeklenmenin sonu tozlaþma döneminde yaðan yaðmur zeytin rekoltesini düþürdü. Buna raðmen sofralýk zeytin toptan satýþ fiyatý ortalama 3–5 lira arasýnda seyrediyor. Ama bu zeytinlerin tüketiciye sunulduðu gýda reyonlarýnda 8–12 lira arasýnda seyrettiðini görüyorum. 3 liradan üreticiden alýnan zeytinin üretim maliyeti 2.5 liradýr. Bu arada belirtmek isterim sofralýk zeytin miktarýnýn düþük olmasýndan dolayý yaðlýk zeytin sofralýk olarak piyasaya girdi bunu sizler bilmezsiniz ama bizler takip ediyoruz. Bu nedenle Yunanistan’dan zeytinyaðý ithalatý yapýlýyor.

Avrupa’da bir ineðe 2,5 dolar günlük destek veriliyor. Japonya da bu 7,5 dolar. Biz Avrupa’dan ithal et alýyoruz. Baþka ülkeden aldýðýmýz bir ürün o ülkenin çiftçisine bizim verdiðimiz bir destektir. Hadi buna bir diyeceðimiz yok. Onlar da çiftçi, ama onlar zaten kendi ülkeleri tarafýndan destekleniyor. Bir de biz niye desteklemek zorunda kalýyoruz. Bazý yetkililer rahatça söyleyiveriyor: "Gerekirse ithal doktor getiririm." ‘’ithal öðretmen getiririm’’ Hadi getir. Öðretmen getir, avukat getir, doktor getir, çiftçi getir, sanayici getir. Ne olacak bizim yetiþdirdiklerimiz, bunun için açtýðýmýz okullar, harcanan emekler?

Deðerli öðretmenlerimden Recep BOZKURT hocamýn hayatýnýn bir bölümünde geçen olaylarý yazdýðý "Bir Yaþam Yolculuðu" isimli romanýný çýktýðý günlerde aldým. Bir çýrpýda okudum. Baþka kitaplar da yayýnladý. Uzmanlýk alaný yerel tarih olsa da güzel romanlarý var. Burada belirtmeden geçemeyeceðim. Diyeceðim böyle bir eðitimci nasýl yetiþiyor? Affedersiniz hoþgörünüze sýðýnarak yazýyorum. Ýthal etsek bu kadar deðerli biri yurt dýþýndan gelir mi?

Doðrularý savunmak. Doðruluðu, dürüstlüðü bir yaþam þekli yapmak, ortaya çýkan zorluklarla olgunlaþmak ve inadýna o kadar lezzet kazanmak, ayný zeytin gibi, aþýmýz gibi. Doðrularý savunmanýn zorluðundan, yanlýþ ve kolayca kabul edilebilene yenilen, soruþturmadan, araþtýrmadan ve olgunlaþmadan hayatýný mantar gibi yaþayan o kadar insan var ki, hocam.

Recep BOZKURT Hocamýzýn daha önce yazdýðý "Ulusal Kurtuluþ Savaþýnda Ýznik" isimli araþtýrma kitabý Ýznik vakfý tarafýndan çýkarýlmýþ olup burada geçen bir bölümü aktarmak istiyorum. ’’...Ýstanbul Maltepe’de bulunan Uçak Atýþ Okulu Subay ve öðrencilerinin uçaklarýyla birlikte Anadolu’ya kaçýrýlýþý da bir destan gibidir. Bu okulun bütün personeli Anadolu’ya geçmek istemektedir. Oysaki okulun mühimmatý, malzemeleri, batyaryalarý sýký bir gözetim altýndadýr. Buna raðmen poligonun bütün eþya ve malzemesi Ýznik üzerinden Anadolu’ya kaçýrýlmýþtýr .’

Evet deðerleri koþullar yaratýyor. Milli mücadele esnasýnda Anadolu ’muzun her bir köþesinde destanlar yaratýldý. Kahramanlar vardý halk vardý bütün amaç vataný savunmaktý. O zor koþullarda yaratýldý bu deðerler. Günümüzün rahata kavuþmuþ nesline bakýyorum da yedikleri bir lokma ekmeðin dahi bedellerinin tarihimizde ödendiðini bilemeden yaþadýklarýný görüyorum. Þu an elimizde olana sahip çýkmak çok mu zor? Birilerinin deðerlerimizi bu denli yok saymasý, satmasý karþýsýnda uyanmalý. Yakýn tarihimizi incelemek bunun için ne yapmamýz gerektiðini gösterecektir.

Yazýmý Recep hocamýn Ulusal Kurtuluþ Savaþýnda Ýznik isimli kitabýnda geçen bir paragrafla noktalamak istiyorum. "Milli mücadele iþgale uðramýþ ya da sürekli iþgal tehdidi altýnda bulunan yörelerde, diðer yörelere nazaran çok daha meþakkatli, çok daha kanlý, çok daha zor geçmiþtir. Ýznik gibi yörelerde Korkaklar, kaçanlar, rahat yaþamayý onurlu yaþamaya tercih edenler, iþbirliði yapanlar ve hainler; yiðitler, kahramanlar iç içe yaþamýþlardýr."

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ::
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
12 Haziran 2011
Zeytinin çilesi gibi insanýn çilesi de sürecek. Acý suyu, iyice çýkana dek. Zeytin isyaný öðrenene dek belki de...Belki de zeytin yok olana dek. Ama kadim zeytin, mantarla bir olabilir mi?..Elinize saðlýk..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumsal olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ayasofya Müzesinin Cami Olmasýnýn Arka Planýnda Neler Olabilir?
Singapur'da Çocuk Fahiþe, Afrikada Bir Çocuðun Ölümle Dansý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dondurulmuþ Ölüler
Yenidünya Düzeni Güçlerinin Günümüz Ýnsaný Üzerindeki Politikalarýný Gerçekleþtirme Araçlarý
Suriye Hususunu Doðru Deðerlendirmek.
Yenidünya Düzeni Güçlerinin Politikalarýný Gerçekleþtirme Araçlarýndan Yeni Osmanlýcýlýk ve Anadolu Kültürünün Ötekileþtirilmesi
Piraha Ýnsanýnýn Yaþam Tarzýndan Postmodern Yaþam Tarzýna Çaðdaþlýk Ýrdelemesi
Mutluluðun Kaynaðý Ýnsan Ýnsanýn Çeliþkisi Yabancýlaþma
Belgesel Yapmak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Git Kendinde Kaybol Arama Beni [Þiir]
Keþiþ Daðýnda Erguvan Kokusu [Þiir]
Müþküre [Þiir]
Topraktan Gelen Sesler [Þiir]
Ýçimde Bir Þiir Ölüyor [Þiir]
Yavaþ Yavaþ Ölürler Neruda"yý Nazým"ý Tanýmayanlar [Þiir]
Kayýp Þiirler Þehrinde Yitirdiklerim [Þiir]
Hava Kar Yaðýp Buz Kesiyor [Þiir]
Geceye Saçlarýndan Dökülenler [Þiir]
Filler ve Çimen (*) [Þiir]


Taner SARGIN kimdir?

Yakamozlarý yazmaktan çok, içine girmemin getirdiði duyguyu yazmayý tercih ederim.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Taner SARGIN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.