..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu kitap çok gerekli bir açýðý dolduruyor. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




14 Haziran 2011
Kime ve Neye Kulluk?  
Fuat Türker
Sahte ilahlarýný terk ederek Allah’a yönelen bir insan, boþlukta sürüklenmekten kurtulur, tek gerçek ilah olan Allah’a sýðýnarak, yalnýz O’na kulluk ederek huzur ve güven içinde yaþar. Þirkin karanlýklarýndan –Allah’ýn dilemesiyle- nura çýkar.


:ACAF:
Yaþamýn ve ölümün yaratýlma nedenini, "O, amel (davranýþ ve eylem) bakýmýndan hanginizin daha iyi (ve güzel) olacaðýný denemek için ölümü ve hayatý yarattý..." (Mülk Suresi, 2) ayetiyle bildirir Yüce Allah. Ýnsan dünyada kendisi için belirlenmiþ olan yaþamý süresince bu konuda imtihan olur.

"Ben iman ettim" demek yeterli deðildir. Kiþi, Allah’a olan imaný, baðlýlýðý, kararlýlýðý, sabrý ve özel olarak yaratýlan olaylarla sýnanýr.

Allah’a kulluk, yaþamý Allah korkusu ve O’nun hoþnutluðu üzerine inþa etmektir ve "…Þüphesiz benim namazým, ibadetlerim, dirimim ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah’ýndýr." (Enam Suresi, 162) ayetiyle dikkat çekildiði üzere insanýn tüm yaþamýný kapsar. Vicdanlý ve samimi bir insanýn yapmasý gereken, kulluk bilinci taþýmak, yaratýlýþ amacýný düþünmek ve tüm yaþamýný Yüce Rabb’imizin bildirdiði þekilde, O’nun sýnýrlarýný koruyarak geçirmeye çalýþmaktýr.

Allah’ýn verdiði nimetler, Allah’ýn hoþnutluðunu kazanabilmek için yalnýzca birer araçtýr. Dolayýsýyla insanýn ölümü, yapayalnýz Allah huzurunda sorgulanacaðýný, cennet ve cehennemi unutarak yalnýzca dünyevi çýkarlar peþinde olmasý büyük yanýlgýdýr.

Þeytan insana imaný yaþamayý zor ve sýkýntýlý gösterir. Ancak Allah, samimi kullarýna imaný sevdirir ve onlarý karanlýklardan çýkararak Kendi dosdoðru, aydýnlýk yoluna iletir. Dolayýsýyla sinsi karakterli þeytan, Allah’a kullukta samimi çaba içinde olan müminleri verdiði telkinlerle kandýramaz, yaþadýklarý aydýnlýktan kendi bataklýðýna çekemez.


Gerçek sýkýntý ve eziyet, “…Kim Allah’a ortak koþarsa, sanki o gökten düþmüþ de onu bir kuþ kapývermiþ veya rüzgar onu ýssýz bir yere sürükleyip atmýþ gibidir.” (Hac Suresi, 31) ayetiyle bildirildiði üzere, þirktedir. Sahte ilahlarýný terk ederek Allah’a yönelen bir insan, boþlukta sürüklenmekten kurtulur, tek gerçek ilah olan Allah’a sýðýnarak, yalnýz O’na kulluk ederek huzur ve güven içinde yaþar. Þirkin karanlýklarýndan –Allah’ýn dilemesiyle- nura çýkar.

Þirk, yalnýz birtakým eþya ya da putlara tapmakla sýnýrlý deðildir. Allah’tan baþka varlýklardan yardým beklemek, onlarýn hoþnutluðunu aramak ve Allah dýþýnda baþka bir varlýðýn rýzasýný Allah rýzasýna tercih etmek; bunlarýn tümü, Allah’tan baþka ilah edinmektir, þirktir. Ýnsanýn kendisini bu durumdan uzak/müstaðni görmesi büyük hatadýr.

Hýrsla dünyevi hedeflere yönelen insanýn, þuurunda olmadýðý bir baþka gerçek daha vardýr. Dünya hayatýnda kulluk ettiði onlarca putu býrakýp yalnýzca Allah’a kulluk etmediði sürece asla gerçek huzuru bulamayacaktýr. Çünkü insanýn nefsi sýnýr tanýmaz ve bitmek tükenmek bilmez tutkulara sahiptir. Bencil tutkularýnýn tatmini için yaþayan kiþi, herþeye sahip olsa da, nefsi asla tatmin olmaz. Sahip olduðu herþey daha da tatminsiz olmasýna yol açar; çünkü hepsinin daha iyisi ve daha kusursuzu vardýr. Sürekli bir baþka tutkunun peþinde koþarak azgýnlaþan birinin kuþkusuz mutlu bir yaþamý olmayacaktýr.

Ýnsanýn, kendisiyle ilgili olumsuz bir þeyi duyduðu anda deðiþtirmesi gerekir. Ayette iman sahipleri, ”Ýþittik icabet ettik” derler. Ýnsan þirk koþuyorsa, ”tamam sonra düzelteceðim” demesi samimiyetsizliktir. Anýnda deðiþtirmelidir; çünkü vakti olmayabilir. Aksini düþünüyorsa, Allah korkusunu gözden geçirmelidir.

Ýnsanlarýn mutluluk ve nimetler içinde yaþayabilmelerinin tek yolu, yalnýzca Allah’a kulluk etme bilincini taþýmalarýdýr. Bu gerçek unutulduðunda ahlaki dejenerasyon, insan iliþkilerindeki yozlaþma, çýkar ve beklentilere dayalý iliþkiler, güçlünün zayýfý ezmesi, acýmasýzlýk, zalimlik, sahtekarlýk ve düþmanlýða hayat sahasý açýlýr. Allah’ýn buyruklarýný terk edip, kendi hevalarýna uymalarý, insanlarý ciddi dejenerasyona sürükler.

Bu þuurla, yaþamlarýný Allah’ýn hoþnutluðunu kazanmak doðrultusunda sürdüren insanlar, dünyayý bencil tutkularýný gerçekleþtirebilecekleri bir mekân olarak görmezler. Nefislerini tatmin etme gibi bir hýrs içinde olmaz; Allah’a gereði gibi kulluk etme konusunda samimi istek taþýrlar. Ölümün yakýnlýðýný, cennet ve cehennemi tefekkür ederler… Allah’ýn gizlinin gizlisini bildiðinden ve yaptýklarýndan haberi olduðunun farkýndadýrlar ve bu nedenle davranýþlarýnýn her zaman Kuran ahlakýna uygun olmasýna titizlik gösterirler.

"Ben, yalnýzca Allah’a kulluk etmek ve O’na ortak koþmamakla emrolundum. Ben ancak O’na davet ederim ve son dönüþüm O’nadýr." (Ra’d Suresi, 36)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.