..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yüz kiþinin içinde aþýk, gökte yýldýzlar arasýnda parýldayan ay gibi belli olur. -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dil > Fuat Türker




24 Haziran 2011
Kendini Ýsraf Etmek  
Fuat Türker
Ýsraf denildiðinde genellikle para, yiyecek ya da mallarýn israfý düþünülür. Oysa zamandan saðlýða kadar Allah’ýn bahþettiði her nimetin, Allah rýzasý dýþýnda gereksiz yere harcanmasý bir israftýr. Ve Allah, “Sonra o gün nimetten sorguya çekileceksiniz.” (Tekasür Suresi, 8) buyurarak insanlarýn, verdiði nimetleri nasýl kullandýklarýyla ilgili ahirette sorguya çekileceklerini haber verir.


:BCDA:
Amaçsýzca, gereksizce yiyecek, mal, para, zaman ve benzer harcamalar yapmak israftýr. Ýsraf, "...Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez. (Araf Suresi, 31) ayetiyle bildirildiði üzere Allah Katýnda beðenilmeyen bir davranýþtýr.

Allah, göklerde ve yerde yarattýðý her þeyi kullarýnýn emrine vermiþ, görünür ve görünmez nimetlerle rýzýklarýndýrmýþtýr. Ýnsanýn yapmasý gereken bu nimetleri israf etmemek ve Rabb’inin hoþnutluðu amacýyla kullanmaktýr.

Ancak din ahlakýndan uzak yaþayan birçok insan sýnýrsýzca tüketir ve bununla övünür. Kur’an, “O: "Yýðýnla mal tüketip-yok ettim" diyor. Kendisini hiç kimsenin görmediðini mi sanýyor?” (Beled Suresi, 6-7) ayetiyle buna iþaret eder.

“...Ýsraf ederek saçýp-savurma. Çünkü saçýp-savuranlar, þeytanýn kardeþleri olmuþlardýr; þeytan ise Rabbine karþý nankördür.” (Ýsra Suresi, 26-27) ayetindeki ifadeyle israf edenler "þeytanýn kardeþi"dirler. Müminler bu uyarýyý dikkate alýr, israf etmekten titizlikle sakýnýrlar.

Mülkün gerçek sahibi Allah’týr. Bu nedenle müminler sahip olduklarý hiçbir þeyin gerçek sahibi olmadýklarýnýn bilincindedirler. "Akrabaya hakkýný ver, yoksula ve yolda kalmýþa da. Ýsraf ederek saçýp-savurma. (Ýsra Suresi, 26) hükmü gereði ihtiyacý olana yardým ederler ancak gereksiz harcamada bulunmazlar.

Ýsraf denildiðinde genellikle para, yiyecek ya da mallarýn israfý düþünülür. Oysa zamandan saðlýða kadar Allah’ýn bahþettiði her nimetin, Allah rýzasý dýþýnda gereksiz yere harcanmasý bir israftýr. Ve Allah, “Sonra o gün nimetten sorguya çekileceksiniz.” (Tekasür Suresi, 8) buyurarak insanlarýn, verdiði nimetleri nasýl kullandýklarýyla ilgili ahirette sorguya çekileceklerini haber verir.

Zaman insan için en büyük nimetlerdendir. Ýmtihan mekaný olan dünyada insan, kendisine tanýnan süreyi Allah’ýn hoþnutluðunu kazanmak amacýyla yaþamalýdýr. Ancak birçok insan zamanýný deðerlendirmesi gerekirken ’öldürür’. Allah’tan uzak yaþar, boþ iþlerle zamanýný israf eder; müsrifçe tüketir.

Ýlmin sahibi Allah’týr. Ancak bazý insanlara ilminden dilediði kadarýný verir. Allah’ýn lütfettiði bilgiye sahip olan her insan, hem bu nimetten hem de Allah’ýn varlýðýný ve üstün gücünü diðer insanlara anlatmaktan sorumludur. Bunu yapmadýðý takdirde Rabb’inin verdiði bilgiyi israf etmiþtir.

Bugün toplumda birçok anne baba çocuðuna Allah’ý tanýtmaz, ona Allah sevgisini ve Allah korkusunu öðretmez. "Henüz küçük, ilerde nasýlsa öðrenir" diye düþünür ve Allah’ýn yasakladýðý davranýþlarda bulunmasýna ses çýkarmaz. Zaman ilerledikçe de çocuk çevresinden aldýðý yüzlerce telkin nedeniyle gördüðü her þeye alýþkanlýk gözüyle bakar, yaratýlýþýn delillerini göremez. Allah’a ve yaratmasýna karþý duyarsýz ve ilgisiz bir insan haline gelir.

Çocuðu Allah’tan ve imandan uzak yetiþtirmek, onu hem dünyada zarara uðratacak hem de ahiretini ve sonsuz cenneti kaybetmesine neden olacaktýr. Anne babanýn bu sorumluluðu yerine getirmemeleri ise çocuklarýný israf etmeleri anlamýna gelir.

Saðlýk da insan için büyük bir nimettir. Ýnsan, Allah’ýn kendisine emanet olarak verdiði bedenine en iyi þekilde bakmakla sorumludur. Saðlýðý bahþeden de hastalýðý veren de kuþkusuz Allah’týr. Ancak insan saðlýklý yaþamak için, saðlýklý beslenmeli, sebeplere sarýlmalýdýr. Bu da, kiþinin fiili duasý olur. Bedenine gerektiði gibi bakmadýðýnda, zararlý ve temiz olmayan yiyecekleri tükettiðinde kiþi saðlýðýný israf eder.

Dünyada her insanýn ihtiyacýna yetecek kadar besin kaynaðý vardýr. Ancak gýda maddelerinin israf edilmesi nedeniyle milyonlarca insan açlýk çekmektedir. Allah, verdiði nimetlerin en doðru ve en verimli þekilde kullanýlmasýný emrederken evlerden lokantalara ekmekler, yiyecekler, meyve ve sebzeler çöpe atýlmaktadýr. Bu çok büyük israftýr ve nimete karþý nankörlüktür.

Enerji kaynaklarý konusunda da israftan kaçýnýlmalýdýr. Örneðin boþa akan su, açýk kalan ýþýk birer israftýr. Ýsraftan kaçýnarak tasarruf edilen para, Allah rýzasý için yapýlacak bir iþte kullanýlabilir.

Allah, harcamadaki ölçüyü Kuran’da “Onlar, harcadýklarý zaman, ne israf ederler, ne kýsarlar; (harcamalarý,) ikisi arasýnda orta bir yoldur.” (Furkan Suresi, 67) ayetiyle haber verir. Harcadýklarýný da Allah’ýn rýzasýný gözeterek kullanmaktan müminler büyük haz alýrlar.

Peygamberimiz (sav) ve ashabýnýn da "Yüce Allah dað gibi altýn verse, bunu O’nun yolunda harcamayý temenni ettikleri" bildirilir. (Ýbn Mâce, Mukaddime, 10, Zekât, 3)

Dünyadaki toplu israfa çözüm bulmak, akýlcý önlemler almak da müminlerin önemli sorumluluklarýndandýr.

Dünyada Ýsraf Edenlerin Ahiretteki Ýflasý

Þeytanýn kardeþi olarak israf içinde yaþayanlar ahirette Rabb’lerinin huzurunda sorgulanýrlar ve hesaptan iflas etmiþ olarak ayrýlýrlar. Bu duruma düþmemek için ahirette verilecek hesaptan korku duyarak yaþanmalýdýr. Ýnsan, önden gönderdiklerinin yeterli olduðunu zannederken, hepsinin boþa gittiðini görüp hüsrana uðrayabilir.

Ahirette yoksul olmamak için, nimetleri ne hoyratça kullanarak israf edelim ne de kýsalým. Allah’ýn lütfettiði nimetleri savurganlýða dönüþtürmeyelim; kayba uðramamak için þükredelim nankörlük etmeyelim.

... siz de, sizden öncekilerin kendi paylarýyla yararlanmaya kalkýþmalarý gibi, kendi paylarýnýzla yararlanmaya baktýnýz ve siz de (dünyaya ve zevke) dalanlar gibi daldýnýz. Ýþte onlarýn dünyada ahirette bütün yapýp-ettikleri (amelleri) boþa çýkmýþtýr ve iþte onlar kayba uðrayanlardýr. (Tevbe Suresi, 69)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dil kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Münafýklar Ateþin En Alçak Tabakasýnda
Annelere Karþý Güzelliði Ýlke Edinmek
Ýyi Bayramlar

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýlk Öðretmenimiz
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Kur'an'daki Babalar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.