..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsandaki gerçek güzelliði ancak yaþlandýkça görebilirsiniz. -Anouk Aimee
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




30 Haziran 2011
Ýslam Kan Deðil Barýþtýr; Ýman, Akýl, Ýlim ve Sevgiyle Hakim Olacaaktýr - I  
Fuat Türker
Kan isteyeni Allah o kanda boðar. Allah, Kur’an ahlakýný kansýz hakim edecektir; insanýn buna kanaat getirmesi gerekir. Ýnsaný en etkileyen silah tehdit, saldýrý, yaralamak ve kan mýdýr; yoksa sevgi, þefkat ve merhametle yaklaþmak mýdýr?.. Kuþkusuz en büyük silah sevgidir. Ýman, akýl ve ilim, sevgi ile birleþtiðinde dünyanýn en büyük gücü oluþur.


:ACFG:
Bütün gücünü kullanma ve mücadele anlamýna gelen cihad, Allah’ýn dinini yaymanýn mücadelesidir, tebliðdir. Ýnananlarýn cihadý kendi nefisleri ve yeryüzündeki kötülüklerledir. Nefsindeki ve çevresindeki kötülüklerle mücadele eden mümin, kendisinde ve diðer insanlarda sevgi, saygý, þefkat, merhamet, barýþ, güven ve adalet gibi deðerlerin hakim olmasýna vesile olur.

Ýnsanlara Kur’an ahlakýný anlatmak, Kur’an’la öðüt vermek, iyiliði emredip kötülükten sakýndýrmak; tümü birer çaðrýdýr ve en güzel sözlerdir. "Allah’a çaðýran, salih amelde bulunan ve: "Gerçekten ben Müslümanlardaným" diyenden daha güzel sözlü kimdir?" (Fussilet Suresi, 33) ayetinde söz edilen insanlar, Allah’a çaðrýda bulunan samimi iman sahipleridir. Müminlerin, Rabb’imizin her þeye þahit olduðunun bilincinde olarak güzel sözle yaptýklarý teblið -Allah’ýn dilemesiyle- birçok insanýn imana yaklaþmasýna vesile olur.

Güzel ve yumuþak söz insanlar üzerinde çok etkilidir. Allah, Hz. Musa ve Hz. Harun’u, son derece zalim ve ilahlýk iddiasýnda olan Firavun’a yollarken bile, “Ona yumuþak söz söyleyin, umulur ki öðüt alýp-düþünür veya içi titrer-korkar." (Taha Suresi, 43-44) buyurur.

Kur’an, inanan insanlarýn inanmayanlara ve zulmedenlere karþý sergilemeleri gereken tavrý, “Ýyilikle kötülük eþit olmaz. Sen, en güzel olan bir tarzda (kötülüðü) uzaklaþtýr; o zaman, (görürsün ki) seninle onun arasýnda düþmanlýk bulunan kimse, sanki sýcak bir dost(un) oluvermiþtir… (Fussilet Suresi, 34-35) ayetiyle haber verir.

Ýnsanlarý yanlýþ olandan sakýndýrmak, doðrularý anlatmak, toplumdaki sapkýn görüþlerle fikir mücadelesi yapmak, özellikle yaþadýðýmýz dönemde her Müslüman’ýn önemli sorumluluðudur. Bozgunculuk çýkaran, huzur ve düzeni bozan, barýþý engelleyen fitnenin yeryüzünden kaldýrýlmasý gereklidir. Ancak bu topla tüfekle, kanla deðil fikir mücadelesiyle olacaktýr. Çünkü asýl hedef fitnenin beynidir! Sorunlar konuþarak, þefkat ve hoþgörüyle halledilebilir. Kan kanla temizlenemez.

Yüce Allah insanlarýn arasýný düzeltmeyi ve iyiliði emreder. Kur’an’da, “…Allah’ýn ulaþtýrýlmasýný emrettiði þeyi kesip-koparanlar ve yeryüzünde bozgunculuk çýkaranlar; iþte onlar, lanet onlar içindir ve yurdun kötü olaný da onlar içindir. (Rad Suresi, 25) ayetiyle anarþi, terör, þiddet içeren her türlü bozgunculuk yasaklanýr. Rabbimiz tüm bozguncularý lanetler ve onlarý bekleyen sonsuz azabý haber verir.

Kur’an’a göre, haksýz yere saldýrý ve masum insanlarý öldürmek çok büyük bir suçtur. Yüce Allah bir ayetinde þöyle buyurur: "... Kim bir nefsi, bir baþka nefse ya da yeryüzündeki bir fesada karþýlýk olmaksýzýn (haksýz yere) öldürürse, sanki bütün insanlarý öldürmüþ gibi olur. Kim de onu (öldürülmesine engel olarak) diriltirse, bütün insanlarý diriltmiþ gibi olur..." (Maide Suresi, 32)

Cinayet iþleyeni bile affetmemizin bizim için daha hayýrlý olacaðýný haber verir Kur’an. Suçsuz insanlarý havaya uçurup eylem yapan ve “Allah için yaptým” diyen kiþinin, içinde Allah korkusu taþýmadýðý açýktýr. Buna kahramanlýk denemez; vicdan sahibi her insan bu davranýþý þiddetle lanetler.

Ýslam’ýn kelime anlamý barýþtýr; Allah barýþý ve uzlaþmayý emreder. Kur’an’da yasaklanan bozgunculuk ise, anarþizmin ana özelliðidir. Ýslam bir nurdur. Dini kanla özdeþleþtiren kimseler, Kur’an’ýn nurundan yararlanamayan ve kendi karanlýk gözlüklerinden bakanlardýr. Barýþ bu kiþilerin nefsine zor gelir. Gerçekte zevkli olan barýþtýr ancak onlar savaþtan ve kan dökmekten zevk alýrlar.

Kan isteyeni Allah o kanda boðar. Allah, Kur’an ahlakýný kansýz hakim edecektir; insanýn buna kanaat getirmesi gerekir. Ýnsaný en etkileyen silah tehdit, saldýrý, yaralamak ve kan mýdýr; yoksa sevgi, þefkat ve merhametle yaklaþmak mýdýr?.. Kuþkusuz en büyük silah sevgidir. Ýman, akýl ve ilim, sevgi ile birleþtiðinde dünyanýn en büyük gücü oluþur.

Devam Edecek...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.