..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes cennete gitmek ister ama kimse ölmek istemez. -Joe Louis
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > Sevgili Özbek




10 Temmuz 2011
Göydað"da Yaðmur Yaðdý Gözlerime  
Sevgili Özbek
Yayla, tüm muhteþemliði ile gözlerimizin önündeydi. Allah’ým bu ne güzellikti ! Gözlerim, bedenim, ruhum inanmýyordu bu harikuledeliðe ! Dört bir yaný daðlarla çevrili ve yatay þeklinde yukarýdan aþaðýlara doðru edalý gelin gibi süzülerek kurulmuþtu yayla.


:AHBH:
Haziran 2011 Büyük Kýmýlý köyünden Göydað ya     ylasýna gitmek için sabah erkenden yola koyulduk. Üç saat, yol boyunca uçurum kenarlarýndan, taþlý yollardan, koltuklarýmýzda sýçrayarak, ayaklarýmýz yerden kesile kesile, ve sanki atlý karýncalardaymýþýz gibi, kahkahalarla devam ettik. Ben arabanýn taþlý yollarda limitin üzerinde hýzlý gitmesine alýþýk olmadýðým için, minibüs her an devrilecek diye arada bir korkuyordum. Yol boyunca doðanýn el deðmemiþ muhteþemliðini izlemek ise bir baþka keyifti ! Yemyeþil ovalar, tepeler ve dört bir yanýn çevrili olduðu daðlar tüm görkemliði ile bizimleydi ; gittikçe yükseklere çýkýyorduk. Temiz ve pâk hava tebessümle esiyordu genizlerimizde ve nihayetinde yaylaya varmýþtýk…

Yayla, tüm muhteþemliði ile gözlerimizin önündeydi. Allah’ým bu ne güzellikti ! Gözlerim, bedenim, ruhum inanmýyordu bu harikuledeliðe ! Dört bir yaný daðlarla çevrili ve yatay þeklinde yukarýdan aþaðýlara doðru edalý gelin gibi süzülerek kurulmuþtu yayla. Her yaný yemyeþil, hiç görmedimiz çiçekler ve beyaz papatlarla kaplýydý. Kuþ ekmeði dediðimiz yenilir bitki ise hiç görmediðim þekilde yorgan gibi örtmüþtü topraðý ve toprak sanki ev sahipliðini yalnýzca kendisi üstlenmiþ gibi, kapýlarýný sonuna kadar açmýþtý. Kayalar yer yer birlik olmuþ, tepeler ise grup grup sal taþlarý baðýrlarýna basmýþ, adeta anýtlaþmýþlardý ! Taþlarýn arasýndan bile rengarenk çiçekler fýþkýrmýþtý. Silim soðaný her yerde mis gibi kokuyordu !

Orta yerlerde daðlardan kar sularý ve kaynak sularý birleþerek çaylar oluþturmuþtu. Çaylarýn kýyýlarý ise yarpýz, su sandalý ve daha adýný bilmediðim bir çok bitkilerle kaplýydý. Çayýn hemen yanýnda esger (asker) bulaðý, soba borusu takýlarak kaynak suyun akmasýný saðllýyordu. Buz gibi nefisti su ! Tanrý’nýn bizlere sunduðu bu armaðan, keþfedilmek için duruyordu. Gökyüzü tam baþýmýzýn üzerinde, elimizi atsak dokunacak gibiyiz. Yer yer bulutlu, yer yer güneþliydi.

Karþý taraflara baktýðýmýzda isyana muktedir baþý ile Eleyez daðý, ve yaný baþýnda ufacýk kalmýþ diðer daðlar… Onlar bile sanki bizimleydi. Daðlarýn döþünde yer yer, üzeri tozdan karalmýþ, ama altýnda dumur dumur kar taneleri… Hayvanlar daðlarýn sinesine yayýlmýþ, vakur duruþlarý ile otlayýþlarý, doðanýn muhteþemliðinde mutluluklarýný yansýtýyordu! Atlar rüzgârla yarýþýyorlardý sanki ve ilk defa toplu halde atlarýn koþmalarýný izlemiþtim hayranlýkla !

Güneyden rüzgâr ýlýk esiyordu. Yüzlerimizi hafif bir tebessümle okþarken, notalarýný bilmediðim þarkýlar mýrýldanýyordu. Ta uzaklardan, hiç bilmediðimiz yerlerden gizemli sözler fýsýldýyordu. Rüzgârýn içindeki gizemi keþfediyordum. Rüzgârla birlikte Lilipar bulaðýna doðru ilerlerken ; yayla sanki bir baþka bedene bürünüyordu. Ah Lilipar ! Koca koca kayalarýn arasýndan halay çeker gibi kaynýyordu. Üzeri ise Lilipar çiçekleri ile sarý ve yeþil renklerinin ahengiyle kaplýydý. Eksi beþ derece soðuk suyu merhem gibiydi !

Doðanýn muhteþemliði bitmiyordu izlemekle… Yaþamak doyasýya ve günlerce…

Ve tam orta yerinde Göydað’ýn, sal taþlarla insanlarýn kurduklarý tek bacalý evler vardý. Evlerin yanýnda yine taþlar üst üste yýðýlarak kocaman alanlý, hayvanlarýn yatacaklarý yer olan aðýllar. Mihriban abam’ýn tandýrý ve peynir yapýþý ise baþka bir doðal güzellýkti. Misafirperverlikleri anamdan kalma deðerleri hatýrlatmýþtý bana Nafiye abamý, Fatma halamý hatýrlatmýþlardý… Ev ahalisi hepisi birden hürmet etmeðe çalýþýyorlardý. Eski deðerlerimizden hiç bir þey kaybetmemiþler, doðanýn muhteþemliði ile bütünleþiyorlardý…


Benim hayatýmda yer alan ve varmak istediðim tüm güzellikler Göydaðda hakîmdi. Her þey öylesine muhteþemdi ki, oralarý býrakýp gelmek beni endiþelendiriyordu. Bizi yine baðrýna basacaðýný söylüyordu Göydað. Bir daha ki sefere, bekle beni melodim, yine geleceðim sana !

Göydað haziran 2011

Sevgili Özbek




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ayrýlýk
Kadýn Kim Edebiyat Kim *
Ýnternet ve Biz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgi Nedir [Þiir]
Nevruz Bayramý (Aný) [Þiir]
Bahar-ý Düþ Lütfen [Þiir]
Baþ Öðretmen Atatürk [Þiir]
Feodal Kýrýntýlar [Þiir]
Kars"ý Yaþamak [Þiir]
Ýnsan Olmak [Þiir]
Dar Aðacýnda Üç Fidan [Þiir]
Dünden Kalma Aþk Bu [Þiir]
Dýþarýda Kar Var [Þiir]


Sevgili Özbek kimdir?

Siir yaziyorum, ve hikaye denemelerim var. Amacim gerçekten yazabilmek.

Etkilendiði Yazarlar:
Nazim Hikmet Ran ve gerçekten yazan her yazar


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sevgili Özbek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.