..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Gülün dikene katlanmasý onu güzel kokulu yaptý." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Numan Kurt




11 Temmuz 2011
Aliþen Emmi'nin Dükkâný  
Numan Kurt
Rahmetli dedem ilginç bir adamdý. Yaþar Kemal'in "Yer Demir Gök Bakýr" adlý romanýndaki Koca Halil gibi neredeyse köyün hepsine küserdi


:AHIG:



ALÝÞEN EMMÝ'NÝN DÜKKANI
13/1/2009


Rahmetli dedem ilginç bir adamdý. Yaþar Kemal'in "Yer Demir Gök Bakýr" adlý romanýndaki Koca Halil gibi neredeyse köyün hepsine küserdi. Bazen biz torunlarýndan baþka kimseyle konuþmadýðýný düþünürdüm ben. En yakýn komþusu Bakkal Aliþen Emmi ile uzun yýllar kavgalý yaþadý. Ne zaman bir yaðmur yaðsa onlarýn kavgasý da patlardý. Þimdi iyi anýmsamýyorum ama iki evin arasýndaki dar geçitten dolayý olmalý. Kýsacasý ceviz kabuðunu doldurmaz , eften püften, bugün hepimize gülünç gelen nedenler. Gerçi kavgalarýnda el, yüz çizikliðinden baþka yaralama da olmazdý ya.Hani adam, karþýsýndakine "Hava da bulanýyor, yaðmur yaðacak herhalde." demiþ. Karþýdaki de kaldýrmýþ vurmuþ. Adam "Ne vuruyorsun?" deyince de "Sen bana ördek dedin." demiþ. "Yaðmur yaðacak, su birikecek, ördekler yüzecek." diye devam etmiþ. Ýþte bizimkilerinki de böyle bir kavga. Anlayacaðýnýz köylümün söyleyiþiyle "kýl-kendir" sebeplerle olurdu kavgalarý. Yaþlandýðýnda dedemin en yakýn dostu rahmetli Aliþen Emmi'ydi. Onun bakkal dükkanýndan hiç çýkmazdý dedem.
Aliþen Lale'nin bakkal dükkaný, köylümün alýþveriþ yaptýðý, ondan da önemlisi dükkandaki tahta kalaslara oturup "lafýn belini kýrdýðý" yerdi. O sohbetleri, yakýnmalarý, atýp tutmalarý çocuk ve yeni yetme gözlerimizle hayranlýkla izlerdik. Dükkan; içeriye girince karþýda tereklerin, tezgahýn bulunduðu, tezgahtan sonra iki duvara dayanmýþ, bir de kapýya yanlamasýna uzanan oturma kalaslarýndan oluþan bir göz yerdi. Oturmalýklarýn tezgaha yakýn olanlarýna büyükler, kapýya yakýn yerlere de yer bulabilirsek biz çocuklar, gençler otururduk. Titiz adamdý Aliþen Emmi. Ne satarsa ve sattýðý da tartýlmasý gereken bir þeyse gramý gramýna denk getirirdi. Koyu sohbete giren büyüklerimizden biri "Aliþen, ver ordan elli kuruþluk þekersucuðu!" der,o katý, cevizli, þimdikilere benzemeyen þekersucuðunu þapýrtýyla, afiyetle, bizim de aðzýmýzýn suyunu akýtarak yerdi. Biz çocuklar da bakardýk öyle. "Bu Cafer de onca bisküvileri, lokumlarý, þekersucuklarýný niye yemez." derdik çocuk aklýmýzla. Burasý bizim olsaydý bakýn nasýl yerdik biz. Aliþen Emmi'nin dükkanýný anlatýrken o hararetli sohbetlerden iki kiþi kalmýþ aklýmda. Biri "Kürt Emmi" diye bildiðimiz, o zaman gerçek adýný hiç duymadýðýmýz Mustafa Amca'ydý. Her yýl yaðmurun yaðmadýðýndan, ekinlerin bitmediðinden yakýnýr; ama hasat mevsiminde de en çok buðday onun tarlasýnda çýkardý. Anlatýrken herhangi bir konuyu "Söze atiriyim (getireyim)" diye baþlardý. Diðeri de "Topalýn Bayram" olarak anýlan yakýn komþumuz Bayram Amca'ydý. "Yaniye" diye baþladýðý sohbetlerini severdim nedense. Aliþen Emmi'nin dükkaný akþamlarý kapansa bile bir ihtiyaç için geç saatlerde vardýðýmýzda ya kendisi ya da Nimet Ana hiç üþenmeden açarlardý dükkaný, bir kibrit de olsa verirlerdi.
...........
Ankara'da oturan köylüm Feyzullah Kaya, Aliþen Emmi ile ilgili, benim çok hoþuma giden bir anýsýný anlattý. Onun aðzýndan buraya aktarýyorum: "Bir gün Ýstanbullu Amca'nýn oðlu Hasan'la (Genç yaþta rahmetli oldu.) birer yumurta aldýk, bakkala gidiyoruz. Ben elimdeki yumurtayý kulaðýma yaklaþtýrýp salladým, yumurta cýlk. Temiz, saf Hasan'a:
-Sendeki yumurtaya bakayým, hangisi büyük?
Hasan, yumurtayý verdi.Ayný renkteki yumurtalarý deðiþtirdim. Bakkala varýnca Aliþen Emmi önce bendeki yumurtayý güneþe tutup baktý:
-Senin yumurta sýnýfý geçti, dedi.
Sonra Hasan'daki yumurtaya baktý:
-Oðlum, senin baban böyle hile bilmezdi. Sen nereden öðrendin?
Yaptýðýmdan haberi olmayan Hasan'ýn utancýný düþündükçe bugün de üzülürüm."
.............
Geçenlerde Cafer'e takýldým."Senin tezgahta durup da hiçbir þey yemediðine hayret ederdik." dedim. Bu yazdýklarým yeni deyimle elbette ki "nostalji". O zamanlar gerçek bir Anadolu köyü olan köyümden bende kalanlarý gençler de okur, öðrenirse mutlu olurum.
"Kimse cesaret edemezdi
Aþýr Emmi'nin yanýna oturmaya
Ne zaman vuracaðý belli olmazdý yumruðu
Yanýna oturanýn sýrtýna
Ve ben unutamam hiç
Köyümün uzun boylusu Þýh Mehmet aðabeyin
Diþleri arasýnda çýkan tuhaf ýslýðý
Aliþen Emmi'nin dükkanýnda"


Numan Kurt



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gecenin Zifiri Karanlýðý, Sis ve Sancý
Ýlginç Adamdý Benim Dedem
Köyümde Düðün Var (Dý)
Yoksulun Gönlü Zengin
Müdür Koltuðunda Yatan Fare
Karanlýk, Aðaran Yol, Köpekler ve Korku
Önce Gerçekler, Sonra Özlemler ve Hayaller
Dön Geri Bak
"Þýp" Diye Sevmiþim Ben
Yunnak, Deðirmen, Kömbe

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Adý Yaþar'dý, Yaþadý Mý!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bak, Kimler Var, Unutulur Mu Hatýralar [Þiir]
Yýllarýn Ötesinden [Þiir]
Güzel Günler Yaþadýk [Þiir]
Bölük Pörçük (4) [Þiir]
Bölük Pörçük (3) [Þiir]
Ben, O Köyü Çok Sevdim [Þiir]
Baharda Özlerim Memleketimi [Þiir]
Gül Yüzlü Anaya Mektup [Þiir]
Elele Gezmek Ýsterim [Þiir]
Dayým Fotoðraf Ýstemiþ [Þiir]


Numan Kurt kimdir?

1951 Nevþehir-Hacýbektaþ-Sadýk Köyü doðumluyum. Ýlkokulu köyümde,ortaokulu Nevþehir'de,öðretmen okulunu Kýrþehir'de,eðitim enstitüsünü Konya Selçuk Eðitim Enstitüsünde okudum. 1972'den 1998'e kadar Mucur'da ve Ankara'da çeþitli okullarda çalýþtým. 1998'de Ankara-Batýkent Mobil Lisesi edebiyat öðretmenliðinden emekli oldum. On yýl çeþitli dershanelerde ÖSS hazýrlýk kurslarýnda çalýþtým. Þimdi köyümle,köyümün insanlarýyla,okullarda yaþadýðým ilginç olaylarla ilgili yazýlarý bu blogumda ve köy sitemizde yazýyorum.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Numan Kurt, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.