..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalýnamayaný anlatýyor. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Baþkaldýrý > Özcan Nevres




22 Ekim 2002
Sefaletin Bataðýnda  
Özcan Nevres
Dün Cumartesi Pazarýndan alýþveriþimizi yaptýktan sonra, aldýklarýmýzý arabamýzýn bagajýna yerleþtirirken, arabamýzýn yanýnda genç bir kadýn durdu. Bir eliyle üç yaþlarýndaki çocuðunu elinden tutarken, koluyla bebeðine sarýlmýþ, parmaklarýyla minik mavi r


:AFIG:
Sefaletin Bataðýnda
Dün Cumartesi Pazarýndan alýþveriþimizi yaptýktan sonra, aldýklarýmýzý arabamýzýn bagajýna yerleþtirirken, arabamýzýn yanýnda genç bir kadýn durdu. Bir eliyle üç yaþlarýndaki çocuðunu elinden tutarken, koluyla bebeðine sarýlmýþ, parmaklarýyla minik mavi renkli bir yeleði tutuyordu. Aldýklarýmýzý bagaja yerleþtirdikten sonra, arabamýza binerken kadýn acýlý bir sesle eþime,
Abla bana beþ yüz bin lira verebilir misin? Dedi. Kadýnýn yüzüne dikkatle baktým. Ola ki piþkinlerdendir diye. Kadýnýn yüzü kýpkýrmýzý kesilmiþti. Görünen o ki yaptýðýndan utanýyordu. Eþim çantasýný açýp istediði parayý verdi. Kadýn parayý alýnca hemen bakkala doðru yöneldi. Belli ki eþinin ekmek almasý için verdiði parayla çocuðuna elinde sýmsýký tuttuðu o yeleði almýþtý. Aldýklarýmýzý evimize taþýdýktan sonra içimi bir azap kapladý. Neden o kadýna daha fazla vermedik diye eþimle birlikte kahrolduk. Arabama binip Pazar yerine geri döndüm. Pazarý boydan boya dolaþtým ama kadýna rastlayamadým. Gece yataða girdiðimizde ikimizi de uyku tutmadý. Kadýnýn utançtan kýzarmýþ yüzü, ezikliði, hele hele elinde sýmsýký tuttuðu yelek, bir sefaleti simgeleyen bir bayrak gibi, gözlerimin önünde dalgalandý durdu.
Yýllardýr kalkýnan Türkiye palavralarýyla avutulduk. Bu mu kalkýnma? Ýnsanlar aç, üst baþ periþan. Çöp bidonlarýndan, Pazar yerlerinde, Pazar daðýldýktan sonra, esnafýn iþe yaramaz diye attýklarýndan yiyebileceði bir þeyler arýyorlar. Korkunç bir utanç tablosu bu olanlar. Bu iþin sorumlusu yalnýzca iktidarlar mý? Seçmenlerin hiç mi suçu yok? Yýllardýr bir tabu gibi hep ayný partilere oy vermekle, iktidarlarýn beceriksizliklerine neden olmadýk mý? Gerçi oy verdiðim parti bu dönem meclise girememiþti ama, bu ülkenin yalnýzca insaný deðil, yazarý, politikacýsý olarak olanlar karþýsýnda suçluluk duygusu altýnda ezim ezim eziliyorum. Üzerimize düþen görevleri yapamadýk mý? Yoksa bunun nedeni körü körüne her söyleme alkýþ tutan halk mý?
Yýllarca biz plan deðil pilav istiyoruz söylemleriyle halký uyutanlar ve de plansýzlýklara alkýþ tutanlar, iþte eseriniz. Koca ülkeyi plansýzlýkla, plan deðil pilav istiyoruz diyenlere tuttuðunuz alkýþlarla yerin dibine batýrdýnýz. Bu ülkeyi bu duruma düþürdüðünüz için hiç mi vicdanýnýz sýzlamýyor. Uzantýnýz olan ortaklarýnýz, halký artýk pilavla aldatamadýðý için yeni umutlar serdiler halkýmýzýn önüne. Avrupa birliðine gireceðiz ve çok kýsa zamanda zengin ülkelerin arasýnda olacaðýz. ÝMF den gelecek paralarla iþ alanlarý açýp yoksulluðu yeneceðiz. Ceðiz, ceðiz......Çok geç kaldýnýz çok. Çok önce biz bu iþi kývýramadýk diye havlu atacaktýnýz. Belki yerinize gelenler, Kemalizm’i anýmsayýp, Atatürk’ün açtýðý yola adýmlarýný atarlardý. Belki içlerinden yeni bir Atatürk çýkardý.
Bu iktidarýn olaðanüstü baþarýlarýný yadsýmak olasý mý? Hangi iktidar zamanýnda bu denli bankalar hortumladý. Hangi iktidar bu dönemdeki kadar ÝMF ye avuç açtý? Hangi iktidar borç aldýðý paralarý banka kurtarmalarla heder etti. Demek ki beterin beteri varmýþ. Gerçekten gelen gideni aratýyor.
Bu ülkeyi sayýn Oktay Sinanoðlu’nun dediði gibi tekrar Kuva-yý Milliye ruhu, Atatürk ruhu kurtaracaktýr. Peki o ruhla ne zaman uyanacaðýz. Yoksa tüm bu olumsuzluklarý bir yazgý olarak mý algýlamaya devam edeceðiz. Ey ülkemin güzel ama kolay aldatýlan insanlarý, uyanýn artýk uyanýn. Bu yaþadýklarýmýz hiçbir þekilde yazgý deðildir. Baþýmýza gelenlerin tümüne neden olan oylarýmýzý kullanmaktaki becerisizliðimizdir.
Görünen o ki, bu seçimin ardýndan yeni bir seçim gelecek. Zira hiçbir ekonomi ve kalkýnma programý olmayan partiler meclise girecekler. Servetinin nereden geldiðini açýklayamayan lider ve ya liderlerle bu iþ nereye kadar gider. Takiyyeciler gerçek yüzlerini gösterecekler mi? Gösterirlerse ne olacak? Göstermezlerse kendilerine oy veren tabanýn desteðini yitirecekler. Gösterirlerse yeni bir 28 þubatýn yaþanmasý kaçýnýlmaz olur.
                    Özcan Nevres 20 Ekim 2002



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn baþkaldýrý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Onlar Da Ýnsan

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Muhabbet Kuþlarý Nasýl Üretilir
Onu Ölesiye Sevmiþti
Severek Ayrılalım
Mutluluðu Ölümü Ararken Buldu
Mustafa Efe
Bir Zamanlar Ben De Politikacýydým
Neden Terk Ettin
Baðýmsýz Aday Deli Osman
Güz Gülleri Gibi
O Yalancının Biriydi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.