..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hiçbir padiþaha kalmadý, sana da kalmayacaktýr. -Nizamî
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Modernizm ve Post-Modernizm > osman demircan




12 Temmuz 2011
Aþklar Fýþký Kokmakta  
osman demircan
Eskiden bedenlerdi orospu. Þimdi duygular ve düþünceler, cep telefonundaki mesajlar, e postadaki iletiler orospu. Herkesin elinde cep telefonu... Mesaj atmakta gün boyu. Yazýlar gün boyu fýþký kokmakta. Ýnsanlar sabahtan akþama, aþkamdan sabaha; yirmi dört saat kafasýný kaldýrmamakta teknoloji dýþkýsýndan. Her gün yeni bir icat çýkmakta. Ortalýk taze dýþký diðer adýyla fýþký kokmakta. Düþünceler kara sinek kadar ancak.


:BJHJ:
Eskiden bedenlerdi orospu. Þimdi duygular ve düþünceler, cep telefonundaki mesajlar, e postadaki iletiler orospu. Herkesin elinde cep telefonu... Mesaj atmakta gün boyu. Yazýlar gün boyu fýþký kokmakta. Ýnsanlar sabahtan akþama, akþamdan sabaha; yirmi dört saat kafasýný kaldýrmamakta teknoloji dýþkýsýndan. Her gün yeni bir icat çýkmakta. Ortalýk taze dýþký diðer adýyla fýþký kokmakta. Düþünceler kara sinek kadar ancak. Duygular laðým faresinden farksýz. Pis kokular etrafa yayýlmakta. Aþklar fýþký kokmakta. Cep telefonundaki ýþýklar arka ve tekin olmayan sokaklarýn gece lambalarý gibi. Her yürek cep telefonunun yaydýðý ýþýðýn altýnda bekleyen bir orospu gibi. Gelen çaðrýyla ya da mesajla þuh bir gülümseme dudaklarda. Erkekler kadýnlarýn orospuluðunu çalmakta ya da cep telefonunun zili çalmakta. Alo sesi ayyuka çýkmakta. Alo sesinin açýlýmý cep telefonunun ýþýklarýyla yüzlere yansýmakta: Anla Lütfen Orospuyum... Kadýnlar ve erkekler dönüþtürülmüþ toplumun birer yanlarý. Kadýn ve erkek kafasýný arabanýn camýna kaptýran Müjde Ar gibi. Bu filmin gerisini siz düþünün. Y a da boþverin düþünmeyi. Elinize bir cep telefonu alýn, arayýn hemen birini. Modernizm böyle bir þey. Ýnsaný orospuya da döndürür arsýza da. Modernite ise teknolojiden gerektiði gibi yararlanmaktýr. Gel gör ki toplum moderniteden yoksundur. Ýnsanlar teknolojiyle kabalaþmakta. Daha derine inen ve topraðýn birkaç metre altýnda patlayan bombalar gibi ruhun en derin yerlerini parçalamakta. Teknoloji insan ruhunu derinden yaralamakta. Parlayan cep telefonu ýþýklarý insanýn ruhunu karartmakta. Cep telefonlarý gereksiz kullanýldýðýnda insanýn elinde patlamakta. Mesajlarda, aþkýmlar, hayatýmlar, canýmlar, cicimler... Oysa sözlerde kalan mesajlar ancak cümlelerle öpüþür. Her yöne gidebilen mesajlar, baþkasýný da bulur ve onunla öpüþür. Dünyada güvenilir insan sayýsý azalmakta. Çünkü zihniyet olarak piçlik artmakta. Kadýnlar erkeklere güvenemediklerinden, erkekler kadýnlara güvenemediklerinden dem vurmakta. Kadýnlarýn ekseriyatý zihniyet olarak orospu. Hal böyle olunca yaþam tarzý olarak piçlik artmakta. Sonuç olarak toplum süngerleþmiþ ise hiç sorgulamadan kendine dayatýlaný emmekte. Kendisine sunulan bir takým kalýplarý seçenek ve özgürlük zannetmekte. Bir topluluðun içinde telefonunuz çalar ve çýkarttýðýnýz çep telefonu sýradan sadece iþlevsel olduðu için taþýdýðýnýz bir araç ise imaj dünyasýnda yaþayanlar için siz ne kadar birikime sahip olursanýz olun, entelektüel birikiminiz ne olursa olsun siz bir hiç sayýlýrsýnýz; ama çýkarttýðýnýz telefon son teknolojik özelliklere sahip ise dünya görüþünüz, hayatý yorumlayýþ biçiminiz ne olursa olsun belki bu konularda hiç bir fikir sahibi olmasanýz bile bir numara olursunuz.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: sünger önüne konan her þeyi emer.
Gönderen: Taner SARGIN / , Türkiye
8 Aðustos 2011
Modernizm ile postmodernizm'i karýþtýrmamalý bence. Tüketim kültürünün toplumumuza dayattýklarýný eleþtirmiþsiniz. Evet, bu konuda size katýlýyorum. Toplum da süngerleþmiþ ise hiç sorgulamada kendine dayatýlaný emiyor. kendisine sunulan bir takým kalýplarý seçenek ve özgürlük zannediyor. bir topluluðun içinde telefonunuz çalar ve çýkarttýðýnýz çep telefonu sýradan sadece iþlevsel olduðu için taþýdýðýnýz bir araç ise imaj dünyasýnda yaþayanlar için siz ne kadar birikime sahip olursanýz olun, entelektüel birikiminiz ne olursa olsun siz bir hiç sayýlýyorsunuz. ama çýkarttýðýnýz telefon son teknolojik özelliklere sahip ise dünya görüþünüz, hayatý yorumlayýþ biçiminiz ne olursa olsun belki bu konularda hiç bir fikir sahibi olmasanýz bile bir numara oluyorsunuz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köpekler ve Ýt Herifler
Üç Türlü Ýnsan
Ýnce Bir Tülüm
Tüm Aþklar Faþizm Kokmaz
Baþka Bir Yol Yoksa Ýnancýn Seni Nereye Kadar Götürür
Keyfin Bilir
Örümcek ve Kelebek
Dünya
Tüm Evli Sevgililerin, Sevgililer Günü Kutlu Olsun
Olan Daðdaki Garibana, Karakoldaki Garibana Olmakta

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
En Ateþli Anýmda Gel Yanýma [Þiir]
Öperek Beni Öldür [Þiir]
Cayýr Cayýr [Þiir]
Kar Yangýnlarý [Þiir]
Söyle Neden Konuþmuyorsun [Þiir]
Gözlerim Kan Davalýdýr Her Geceye [Þiir]
Kefenden Çiçekli Elbise [Þiir]
Martý Beyazý [Þiir]
Gül Þarabý [Þiir]
Varlýðýn Sevda Yokluðun Fýrtýna [Þiir]


osman demircan kimdir?

Yüreðimin ve beynimin tavanýnda buluyorum, tozlu mýsralarý. Aklým bir çatý katý. Gözlerim yýldýzlarla dolduðunda, bakýþlarýmýn ýþýltýsý vurur satýrlara. Ýþte o zaman, þiirler bir Samanyolu olur. Mehtaplý gecelerimi vururum gözyaþlarýmla biriktirdiðim göllere. Her mýsra bir dal gibi düþer, þiir denizlerine. Kýzýl bir duyguya boðulurum o an. Akarým ellerinize.

Etkilendiði Yazarlar:
Herkes


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman demircan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.