..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarýna verdiði addýr. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Güngör Karauðuz




23 Temmuz 2011
Devrek'ten Söz Eden Bir Yazar: Emin Çakýroðlu  
Güngör Karauðuz
DEVREK'TEN SÖZ EDEN BÝR YAZAR: EMÝN ÇAKIROÐLU


:BBDI:
yiyeceklerin tedarikine yaramaktadýr, ipek böcekçiliði unutulmuþ bir durumdadýr.”

***

“Çay kýyýsý ve þehir etrafýný kaplayan bahçelerin ötesinde ziraat sahalarýna girilir. Burada toprak þehirliler tarafýndan ekilmekte, arpa, buðday, çavdar, keten ve mýsýr gibi mahsuller elde edilmektedir.”

***

“Devrek’te þehir kuruluþunun doðal þartlarýn en mühimlerinden diðer biri içme suyu meselesini, kuyular halletmiþtir. Hemen her evin serenli bir kuyusu vardýr. Bundan baþka, Devrek’ten güneye doðru tatlý eðimlerle yükselen yamaçlarda bulunan ve kýsmen su geçirebilen topraklardan sýzan sular þehir etrafýnda bazý çeþmelerin yapýlmasýna elvermiþse de; bu çeþmeler içme suyu ihtiyacýný önlemekten çok uzaktýrlar. Yamaçlarda killi topraklarýn fazlalýðý, yaðmur sularýnýn eðime tabi olarak akmasýna ve dolayýsýyla kaynaklarýn azlýðýna sebep olmuþtur. Mamafih þehre oldukça yakýn bir mesafede bulunan “Dað suyu” adýndaki iyi bir suyun getirilmesi düþünülmektedir. Fakat biraz gayret ve masraf isteyen bu mesele þimdilik ancak düþünce halinden ileri gidememektedir.”

***

“Devrek için önemli bir yol da Devrek-Tefen þosesidir. 17 kilometre olan bu þose, þehri demiryoluna ulaþtýran en kýsa kara yoludur. Devrek’in inkiþafý ve geleceði için, bu istasyona baðlanmasý en önde düþünülmelidir. Bu suretle demiryoluna kavuþacak olan Devrek’te, hem canlý bir hareket görülebilir; hem de halkýn emeði kýymetlendirilmiþ olur.”

***

“Devrek’in çarþýsý oldukça basit ve iptidaidir. Birkaç bakkal ve manifaturacý dükkâný, demirci ve marangoz tezgâhý ile bunlarýn yanýnda þöhreti ta Amerika’ya kadar ulaþan el iþi baston yapan iki bastoncu imalâthanesi bulunmaktadýr. Birçok þehirlerimizde olduðu gibi, kahvelerin sayýsý oldukça fazladýr. Kasabada iyi bir lokanta yoktur. Otele hiç tesadüf edilmez. Ancak bir iki han bu iþi görmeye çalýþmaktadýr. Devrek çarþýsýnda temizlik ve sýhhî kontrol de zayýftýr. Þehirde henüz elektrik de yoktur. Hâlbuki kasabadan geçen çaydan elektrik elde edilmesi hususunda faydalanmak seksen yüz bin lira kadar paraya bakmaktadýr. Halk, þehirlerinin elektriðe kavuþmasý için çok istekli ve her fedakârlýða hazýr görünüyor. Bu itibarla, Devrek Belediyesi þehrin zenginleriyle el birliði yaparsa, bu kadar paranýn tedariki güç bir þey olmayacaktýr.”

***

“Ancak þu var ki, Devrekliler, mühim bir iþ ve ticaret merkezi olan Zonguldak’a amele, tüccar, memur ve her nevi iþ adamý olarak akýn etmekte ve þehirlerinde oturmamaktadýrlar. Bu ise, Devrek’in büyüme ve geliþmesine diðer engellerden daha fazla tesir eden bir olaydýr. Eðer Devrekliler, þehirlerinin yükselme ve ilerlemesini istiyorlarsa; her þeyden önce þehirlerinde kalmak için lüzumlu tedbirleri almaya çalýþmalý.”


Makalede ifade edilen görüþlerin ýþýðýnda, Devrek’te bazý noktalarda ilerlemeler kaydedilmiþken;
meyvecilik ve gül yetiþtiriciliðinin ihmal edilmesi ile


göçün engellenememesi gibi bazý noktalarda aksaklýklarýn devam ettiði anlaþýlmaktadýr.


Kalýn saðlýcakla…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýbrahim Hamdi Efendi'nin Kaleminden Devrek ve Bölgemiz
"Devrek ile Çevresi Tarih ve Kültürü Üzerine" Baþlýklý Kitabýmýz Hakkýnda
Zonguldak Bölgesi'nin Yetiþtirdiði Bir Yerel Tarihçi ve Düþündürdükleri
Osmanlý Devleti Döneminde Devrek'te Yaþanmýþ Bazý Büyük Felaketler
Müzeler ve Devrek Arkeoloji - Etnografya Müzesi Kurulmalý mý?
Hýzýrbey Ýli - Devrek - Hamidiye
Abdullah Sabri Efendi
Zonguldak Bölgesi"nde Medeniyetin Ýlk Filizlendiði Ýlçemiz: 7500 Yýllýk Devrek"in Eskiçað Tarihi Üzerine
Bölgemizi Ziyaret Eden Bir Seyyah: Wýllýam Francýs Aýnsworth
Tarihi Eser Yaðmacýlýðý, Definecilik ve Bölgemiz


Güngör Karauðuz kimdir?

Daha çok eskiçað dünyasýný konu alan hikaye ve roman tarzý edebi yazýlarý okumayý severim. Gezi-inceleme yazýlarýna karþý da büyük ilgi duymaktayým.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Güngör Karauðuz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.