..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Gülün dikene katlanmasý onu güzel kokulu yaptý." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Güngör Karauðuz




23 Temmuz 2011
Ýstiklâl Savaþý Gazisi Hüseyin Baþocakcý  
Güngör Karauðuz
ÝSTÝKLÂL SAVAÞI GAZÝSÝ HÜSEYÝN BAÞOCAKCI


:BBGB:
“Gök kubbenin altýnda yatar al kan içinde
Ey yolcu þu topraklar için can veren erler
Hakkýn bu veli kullarý taþ türbeye girmez
Ufrana bürünmüþ yalýnýz bizlerden Fatiha bekler”
Bu satýrlarýnýn sahibi 'Alyanak' lakabýyla Devrek'te ünlenmiþ büyük amcam Hüseyin Baþocakcý, 1.7.1900 tarihinde Devrek'te doðdu. Babasýnýn adý Hacý Eyüp oðlu þehit Ahmet, annesinin ise Fadime'dir. Kardeþlerinin ismi ise, dedem Hasan Karauðuz, büyük amcam Reþat Karauðuz, büyük halam Emine Oktay ve büyük halam Sacide Akman'dýr.
Ýstiklâl Savaþý gazisi olan Hüseyin Baþocakcý, Karadeniz Ereðli'de Fransýz iþgaline karþý düþmanla savaþmýþ, Bolu, Düzce, Hendek, Gerede ile Sakarya, Eskiþehir, Afyon, Dumlupýnar ve Uþak harplerine katýlmýþtýr.
Öðretmen Fatma Raziye Haným ile evlenmiþ, þimdi vefat etmiþ Edip Atalay ve þimdi sað olan Hüsniye Perihan isimlerinde iki çocuðu olmuþtur. Ýstiklal Savaþý'ndan sonra Zonguldak'ta bir süre ticaretle uðraþmýþtýr. Sonra, memleketi Devrek'e dönmüþtür. Devrek'in Karþýyaka Mahallesi'nde Bent Baþý'nda yaptýðý mütevazý evinde hastalanmýþ, Zonguldak Devlet Hastanesi'ne kaldýrýlmýþ ve burada 7. 6. 1966 yýlýnda hakkýn rahmetine kavuþmuþtur.
Yeðeni, amcam Eyüp Karauðuz/Oðuz tarafýndan naþý Devrek'e getirilerek daha önce hazýrladýðý ve bastýrttýðý,
“Sayýn Din Kardeþim! Ezelden niþanlý bulunduðumuz Hakü Bedeninin vuslat düðün merasimi icra edileceðinden gaflette bulunmayýp rahmet ve hayýr dualý hediyenizle teþrifinizi saygýlarýmla beklerim.” davetiyle, dostlarýnýn eþliðinde Devrek þehir mezarlýðýna defnedilmiþtir. Ancak bugün mezarýnýn yeri kaybolmuþtur.
Onun Ýstiklal madalyasý, kardeþi dedem Hasan Karauðuz'a intikal etmiþtir. Ancak Devrek'teki 1998 yýlý sel baskýnýnda, evimiz selden etkilendi ve birinci kat tamamen sel sularýna gömüldü ve madalya da maalesef bu sel sularýnda kayboldu.
Bugün, Ýstiklâl Savaþý'nda Devreklinin bölgede baþlattýðý ve milli mücadelede oynadýðý rolü sadece Hüseyin Baþocakcý, 1964 yýlýnda kaleme aldýðý ve Zonguldak'ta yayýmladýðý, on bir sayfalýk “Ýstiklâl Savaþý ve 30 Aðustos Zaferi Nasýl Kazanýldý” adlý küçük kitapçýkta anlatmýþtýr.
Ýstiklâl mücadelemizin Devrek'teki manevi lideri ise, Birinci Meclis mebusu, Devrek müftüsü Abdullah Sabri Efendi olmuþtur. Bu kitapçýða göre, ikinci adam Hüseyin Baþocakcý'dan baþka, Devrek çevresinin düþman iþgalinden kurtulmasý için, milli mücadelede rol oynayan mücahitler ise þunlardý:
Muharrem Saraçoðlu (milis kuvvet komutaný), Arap Kâzým, Saðýr Recep, Pat Ahmet'in Niyazi, Aðalarda Tosun'un Muharrem, Delik Þakir'in Hasan, Gazi Mustafa, Tirempetin Polis Osman, Kasap Mustafa, Darendeli'nin Mehmet, Hacý Hafýz Siyami'nin Ahmet, Yarým Çavuþ'un Ýsmail.
Devrek milis komutaný Muharrem Bey, Kastamonu havalisi komutaný Osman Bey'den, “Sevgili güzel Ereðli'mize Fransýzlar mýndar çizmeleri ile ayak basmýþ vatan ve millet sizin gibi yetiþtirdiði evlâtlarýndan hizmet bekliyor. Acele koþunuz ve derhal tart ediniz” emirli, bir telgraf alýr. Bundan sonra Hüseyin Baþocakcý geliþen olaylarý þöyle yazar:
“Devrek'te teþekkül eden milis kuvvetleri kumandaný Muharrem Saraçoðlu öz Devrekli otuz iki kiþilik bir kuvvetle hemen Ereðli'ye geliyor, orada Kule, Kart Tarlasý tepelerinden Kestaneci Köyü'ne kadar olan hatta mücahitlerini yerleþtirmiþtir. Ýpsiz Recep milisleri de Göztepesi'nden Gülüç ýrmaðýna kadar olan mesafeye kadar yerleþtirilmiþtir.
Ereðlililer ise Bozhane ve þehir içlerine yerleþtirilip yangýn ve soygunculuk olmamasý için tertibat alýnmýþtýr.
Þimdi ilerlemeye baþlayan Fransýzlar evvela Devrekli milis kumandaný Muharrem Bey, saðýnda Hüseyin Baþocakcý, solunda Arap Kazým olduðu halde kuleden ilk ateþte Fransýz yüzbaþýyý atý üzerinden düþürmeye muvaffak olduk.
Bunun üzerine Fransýzlar yüz geri çevrilerek kaçmaya baþladýlar, Allah Allah sedalarýyla ateþlerimiz devam etmekle, onlar da kendi askerleri üzerine makineli tüfeklerle ateþ ederek Fransýz askerlerini tekrar bizim üzerimize yürütmeye çalýþtýlar. Hastane üzerinden meþeliðe askerlerini sokmaya çalýþýyorlardý. Meþeliðe tekrar sýçrama hareketi yaparak Fransýz askerlerine yaylým ateþ yapýp bu bölükten otuz altý nefer maktul düþürülmüþtür. Fransýz yüzbaþýsýný merasimle Zonguldak'ta Fransýz kabristanýna gömmüþlerdir.
Müsademe fazlasýyla kýzýþmýþ olduðundan denizden de altý kambotla top ateþini üzerimize yaðdýrdýlar. Arka cephemizdeki tarlalarda ekinler sararmýþ olduðundan cayýr cayýr yanmaya baþladý. Dört buçuk saat müdafaadan sonra her tarafýmýz ateþler içinde kaldýðýndan karþýki tepelere muntazam þekilde çekilmeye baþladýk.
O geceyi o sýrtlarda geçirip þafak sökerken Mahmutlar ve Soðancýk köylerinde kuvvetlerimizi istirahat ve gelecek yardým nevakýsýmýzý ikmale çalýþtýk.
Ýki taraf da kuvvetler toplamaya baþladýlar ve bize kuvvet yardýmý için Kastamonu ve civar kasabalardan yardým gelmekteyken nihayet tayyare ile tarassutta bulunan Fransýzlar fazla kuvvet geleceðini gördükleri için yirmi bir gün sonra güzel Ereðli'mizden Fransýzlar donanmasýyla birlikte çýkýp gitmiþlerdir.
Zonguldak'ta ise Ermeni ve Rumlar komite teþkil ederek komite binalarýna bayraklar asmýþlardýr. Fakat milis kuvvetleri komite binalarýna girerek bayraklarýný parçalamýþ ve sokaklara atmýþtýr.”

* * * * *

Þüphesiz o yýllar çok zor yýllardý…
Bu dönemi ve Devreklinin Ýstiklâl Savaþý'nda bölgede oynadýðý rolü anlatan tek kiþi, Devrek milis kuvvetleri içinde ikinci adam Hüseyin Baþocakcý olmuþtur.
Devrek'imiz, Birinci Dünya Savaþý'nda ve Balkan Savaþlarý'nda da ülkesini kahramanca savunmuþ, þehitlik makamýna ulaþmýþ, Türkiye'mizin diðer yörelerindekiler gibi yüce bir halktýr.
Devrek Vefâyâta Mahsus Vukuat Defterlerinin taranmasý ile Ö. Faruk Evirgen tarafýndan, 2008 yýlýnda, “Balkan Savaþlarý'ndan Milli Mücadeleye Vatan Savunmasýnda Þehit Olan Devrekliler (Devrek Vefâyâta Mahsus Vukuat Defterlerine Göre)” adlý yüksek lisans tezine göre, Devrek'te 940 þehit tespit edilmiþtir.
Bu teze göre; 748 Devrekli, Birinci Dünya Savaþý'nda en fazla Çanakkale (Kumkale, Arýburnu, Anafartalar, Seddülbahir, Sýðýndere, Hastaneler), Irak, Kafkas ve Galiçya'da þehit olurken, 150 Devrekli de Ýstiklal Savaþý'nda (Birinci ve Ýkinci Ýnönü, Dumlupýnar, Kütahya, Eskiþehir, Sakarya Savaþlarý, Büyük Taarruz) en fazla Sakarya cephesinde þehit olmuþtur.
Bu þehitlerimizin ortalama yaþlarý 26 ila 30 arasýnda deðiþmekte olup yarýsýndan fazlasý bekârdýr. Devrek'in her köyü þehit vermesine karþýn, en fazla Devrekli þehitlerimiz ise Býlýk, Çukur, Karabaþlý, Sabunlar, Þeyhler, Yazýcýoðlu ve Yýlanlýca'dandýr. Yine Devrekliler, Balkan Savaþlarý sýrasýnda Babaeski, Çatalca, Edirne, Kýrkkilise, Lüleburgaz, Çalýköy, Karadað'da þehit olunmuþken, en fazla þehit Çonkara'da olup, þehitlerin yaþlarý 31 ila 35 yaþ arasýnda deðiþmektedir.
Milletimiz ve Devrekliler sizlere çok þeyler borçludur!
Huzurunuzda saygýyla eðiliyorum!
“Allah yolunda öldürülenlere, 'ölüler' demeyin; hayýr, onlar diridirler, ama siz farkýnda olmazsýnýz.”

* * * * *

Bugün Devrek'te mezarýnýn yeri kayýp Hüseyin Baþocakcý ile Birinci Cihan ve Balkan Harpleri ve Ýstiklal Savaþý þehitlerimiz yanýnda, tüm Devrekli þehitlerimiz için, Devrek'te bir anýt yapýlmasý ne kadar yerinde ve doðru bir iþ olur.
Kalýn saðlýcakla…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýbrahim Hamdi Efendi'nin Kaleminden Devrek ve Bölgemiz
"Devrek ile Çevresi Tarih ve Kültürü Üzerine" Baþlýklý Kitabýmýz Hakkýnda
Zonguldak Bölgesi'nin Yetiþtirdiði Bir Yerel Tarihçi ve Düþündürdükleri
Osmanlý Devleti Döneminde Devrek'te Yaþanmýþ Bazý Büyük Felaketler
Müzeler ve Devrek Arkeoloji - Etnografya Müzesi Kurulmalý mý?
Hýzýrbey Ýli - Devrek - Hamidiye
Abdullah Sabri Efendi
Zonguldak Bölgesi"nde Medeniyetin Ýlk Filizlendiði Ýlçemiz: 7500 Yýllýk Devrek"in Eskiçað Tarihi Üzerine
Bölgemizi Ziyaret Eden Bir Seyyah: Wýllýam Francýs Aýnsworth
Tarihi Eser Yaðmacýlýðý, Definecilik ve Bölgemiz


Güngör Karauðuz kimdir?

Daha çok eskiçað dünyasýný konu alan hikaye ve roman tarzý edebi yazýlarý okumayý severim. Gezi-inceleme yazýlarýna karþý da büyük ilgi duymaktayým.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Güngör Karauðuz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.