..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyada birbirinin eþi ne iki görüþ vardýr, ne iki saç kýlý, ne de iki tohum. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Güngör Karauðuz




23 Temmuz 2011
Devrek Lisesi ve Ýlk Rüþtü Onur Gecesi  
Güngör Karauðuz
DEVREK LÝSESÝ ve ÝLK RÜÞTÜ ONUR GECESÝ


:BAJI:
    'Benden zarar gelmez
    yuvasýndaki kuþa,
    Kovanýndaki arýya.
    Ben kendi halimde yaþarým
    Þapkamýn altýnda.' ,
    Bu dizeleri -lise arkadaþým Asaf Acar'ýn sesinden- duyalý tam yirmi altý yýl geçmiþ… Neler deðiþti o günden bu yana yaþamýmýzda, yazýlsa bir roman olurdu herhalde. Ýlk defa Rüþtü Onur adý ile Devrek Lisesi'nde, lise 3. sýnýfta tanýþmýþtým edebiyat hocam Mehmet Yaþar Bilen Bey ve O'nun baþkanlýðýnda Kültür ve Edebiyat Kolu'nun hazýrladýðý Rüþtü Onur'u anma “Þiir Gecesi” etkinliði ile. Þairin ifadeleri o kadar akýcý ve yalýndý ki, insaný çeken bir tarafý vardý þiirlerinin.
    Rüþtü Onur, þiirde 'Garip' akýmýnýn, Orhan Veli, Oktay Rýfat, Melih Cevdet gibi temsillerinden biri. Edebiyatta yeni þeyler söylendiði için, bugün bu edebiyat akýmýnýn temsilcileri unutulmadý elbette. Bugün yeni þeyler söyleyebilmek oldukça güç. Bu yüzden olacak ki Mevlana Celalettin-i Rumi çaðlar ötesinden: “Dün dünle birlikte geldi geçti cancaðýzým, bugün yeni þeyler söylemek lazým” diyordu. Rüþtü Onur'u bugün unutulmaz kýlan tek þey, herhalde edebiyatta yeni þeyler söylemiþ olmasýydý. Yirmi iki yýllýk kýsa yaþamýna Rüþtü Onur, altmýþtan fazla þiir, hikâye ve denemeler sýðdýrabilmiþti. Çünkü on altý yaþýnda yakalandýðý ince hastalýðýn tedavisi ile uðraþacaktý ölümüne kadar.
    Bir hastalýktan sonra,
    Mektup yazdým eþe dosta
    -Ýadeli taahhütlü-
    Ve yýldýrým telgraf çektim yâre
    -Cevaplý-
    Neler olmuþ Rabbim, neler.
    Ben tüberkülozdan yatarken, hastanede
    Dostlar unutmuþ adýmý,
    Yar kocaya gitmiþ…
    III
    Ve dünyamýz Rabbim
    Bir hastalýktan sonra
    Eskisi gibi deðil.
    Bu þairimiz belli günlerde Devrek'te gündeme getirilmektedir, týpký 1983'deki gibi. 29 Nisan 1983, Cuma günü saat 21.00'de þimdi yýkýlmýþ olan Halk Eðitim Merkezi salonunda gerçekleþtirilen Rüþtü Onur için yapýlmýþ bu etkinlik, ilkti ve Rüþtü Onur Devrek halkýna görücüye çýkarýlýyordu, A. Suphi Altýnok imzasýyla; o zamanýn imkânlarýnda oldukça pahalý, þýk ve zarif bir davetiye eþliðinde. Rüþtü Onur'un hayatýný ve sanat yaþamýný, Mehmet Yaþar Bilen Bey anlatmýþtý gecede. Gecede görev alan Devrek Lisesi öðrenci arkadaþlar, onun þiirlerini okuyor ve onunla neden þimdiye kadar tanýþmamýþ olduklarý için hayýflanýyorlardý içten içe. Þairin þiirleri okundukça salonda bir duygu seli yaþanýyordu. Hatta þairin mahalle arkadaþlarýndan biri, þairin yaþamýndan kesitler sunmuþtu, duygulanarak ve duygulandýrarak. Unutulmuþ olan böyle yetenekli bir þairi, Devrek halkýna yeniden tanýtan Devrek Lisesi'nin o dönem öðrencileri de, þüphesiz haklý bir gurur içinde idiler. Sýrasýyla sahneye çýkan arkadaþlar büyük bir coþkuyla okuyorlardý Rüþtü Onur þiirlerini:
    Söyle Bana Çocuk, Endiþe: Asuman Bayramoðlu
    Robenson, Memnuniyet: Asaf Acar
    Dua: Ülkü Demiroðlu
    Þükret Allah'a Çocuðum, Tanrýma, Ellerime ve Ayaklarýma Veda: Güngör Karauðuz
    Gün Sonu, Kuþluk Vakti: Ayþe Yaðcý
    Þair Leyla Sokaðý, Nostalji: Muhteþem Sarý
    Geçmiþ Gün, Gece Yarýsý, Beddua: Ercan Deðirmencibaþ
    Denize Serenat, Bir Þarký Söyle Yavrum: Füsun Bostancý
    Ýtiraf I, II: Ýlkin Taþçý
    Nedamet, Nasip: Kader Kadem
    Sen, O'nun Hikayesi: Elif Ünal
    Sonra Devrek Lisesi Müdürlüðü, gecede okunan þiirler ile þair hakkýnda yapýlan konuþmayý, o zamanýn kýsýtlý imkânlarý içinde teksir ile çoðaltýp, geceye katýlan öðrencilere bir nüshasýný Mehmet Yaþar Bilen imzasýyla daðýtmýþtý. Rüþtü Onur adýna Devrek'imizde bazý etkinlikler yapýlýyor. Hatta þairin düþünüp de kýsa sürmüþ yaþamýndan dolayý çýkaramadýðý, ancak “Petek, Yaþamak, Þehir” isimleriyle hep zihninde hayal ettiði dergisinin ismi, þimdi 'Þehir' baþlýðýyla Devrek'te yayýmlanýyor.     Þüphesiz Devrek böyle sanat ruhlu pek çok insan, hatta Kurtuluþ Savaþýmýzda önemli rol oynayan pek çok þahsiyetler yetiþtirdi. Þimdi halkýmýzýn bu insanlara da vefa borcunu ödeme zamanýnýn geldiðini düþünüyorum. Bunlar arasýnda bugün unutulmuþ ancak hatýrlanmayý bekleyen Abdullah Sabri Efendi, Muharrem Saraçoðlu, büyük amcam Hüseyin Baþocakcý (Karauðuz), Arap Kazým, Saðýr Recep, Pat Ahmet'in Niyazi ve nice vatan evlatlarý var. Çanakkale'de, Balkanlar'da ve Kurtuluþ Savaþý'nda þehit olmuþ diðer Devrekli ecdadýmýz adýna Cumhuriyet Alaný'nda bir anýt yapýlmasý, zannedersem bölgenin münevverlerince de þiddetle arzulanan ve beklenen bir projedir.     Aslýnda daha önce de yazdým ama beni duyan olmadý! Devrek'te, her yýl Baston Festivallerimiz kapsamýnda ya da uygun görülecek tarihler arasýnda, Belediyemiz ve Devrek Meslek Yüksek Okulumuz iþbirliði ile iki ya da üç gün sürecek Devrek tarih ve kültür sempozyumlarý tertiplenmiþ olsa, her yönüyle münevver olan halkýmýz daha da aydýnlanacaktýr. Ulusal ya da uluslararasý noktada Devrek'te düzenlenecek olan bu bilgi þölenleri ile Devrek ve çevresinin kültür, edebiyat ve tarihi dokusu bilimsel temellere dayalý olarak ele alýnacak ve bölge halký doðru, bilimsel bilgiler çerçevesinde aydýnlanmýþ olacaktýr. Dolayýsýyla sunulan bu bildirilerin yayýmlanmasýyla, hem bölgemiz ve hem kültürümüz, hem de tarihimiz, ulusal ve uluslar arasý camiada daha tanýnýr ve takdir edilir bir konuma gelecektir.
    Kalýn saðlýcakla…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýbrahim Hamdi Efendi'nin Kaleminden Devrek ve Bölgemiz
"Devrek ile Çevresi Tarih ve Kültürü Üzerine" Baþlýklý Kitabýmýz Hakkýnda
Zonguldak Bölgesi'nin Yetiþtirdiði Bir Yerel Tarihçi ve Düþündürdükleri
Osmanlý Devleti Döneminde Devrek'te Yaþanmýþ Bazý Büyük Felaketler
Müzeler ve Devrek Arkeoloji - Etnografya Müzesi Kurulmalý mý?
Hýzýrbey Ýli - Devrek - Hamidiye
Abdullah Sabri Efendi
Zonguldak Bölgesi"nde Medeniyetin Ýlk Filizlendiði Ýlçemiz: 7500 Yýllýk Devrek"in Eskiçað Tarihi Üzerine
Bölgemizi Ziyaret Eden Bir Seyyah: Wýllýam Francýs Aýnsworth
Tarihi Eser Yaðmacýlýðý, Definecilik ve Bölgemiz


Güngör Karauðuz kimdir?

Daha çok eskiçað dünyasýný konu alan hikaye ve roman tarzý edebi yazýlarý okumayý severim. Gezi-inceleme yazýlarýna karþý da büyük ilgi duymaktayým.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Güngör Karauðuz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.