..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey yaþam kadar tatlý deðildir. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Modern > Özgür Kavaz




16 Eylül 2001
Masal ve Yalnýzlýk  
Özgür Kavaz
O sabah uyandýðýnda kafasý karmakarýþýktý. Önceki geceden, uykusundan, yolculuðundan ve rüyalarýndan kalmasý gereken acýlarý yoktu. Hiçbir þey yoktu!


:BGJG:
.
O sabah uyandýðýnda kafasý karmakarýþýktý. Önceki geceden, uykusundan,yolculuðundan ve rüyalarýndan kalmasý gereken acýlarý yoktu. Hiçbir þey yoktu!.
Dýþarýda adam mý yoksa kadýn mý olduðunu kestiremediði birisi mahellenin köpeði ile konuþtu. Herhangi birisi!..
Bu ses onu hiçbir yere götürmedi. Anýlar tazelenmedi. Kafasý yastýkta, kýsa perdenin altýndan görünen gökyüzüne doðru süzülen kuþlarýn hangi türden olduðunu bilmeden ve hiçte merak etmeden, doðuda, karanlýk bir ülkenin ýþýklý þehrindeki ölüleri hatýrladý. Yarým kalan duygular, iç çekiþler... Sonbaharda, soðuk ve yaðmurlu bir günde býrakmýþtý o þehri ve ölülerini.
Lavaboya gitti, elini yüzünü yýkadýktan sonra sandelyenin üstündeki elbiselerini giyindi.
Odanýn içinde bir ileri bir geri gidip geldi. Sigarasýný yakýp dýþarý çýktý. Köþebaþýndaki gazeteciden deðilde, daha uzaktaki istasyondan aldý gazeteyi. Sigarasý biterken bir içim daha. Acý!
Gelirken karda býraktýðý ayak izlerine basarak geri dönüyordu. Her þey ters döndü bir ayakabý tabanýnda. Arabalar geçti ve hiçbirinden bakan olmadý. Karþý kaldýrýmdan bir kýz çocuðu el salladý. Bir saða bir sola zýplayarak yoluna devam etti. Bir çiçek gibi narin parmaklarý vardý...
Yaþasaydý oda bu yaþlarda olacaktý...
Çocuðun arkasýndan uzunca bir süre baktý. Gözlerini yumup onun neþesini hissetti. Gözlerini açtýðýnda baþka þehirlerin ýþýklý sokaklarýnda yaðmur altýndaydý. Çocuk ufacýk bir ayrýntý gibi duruyordu bembeyaz karýn üstünde. Baþka çocuklar yanýna yaklaþmadan, arkasýna dönüp adamýn olduðu yere baktý. Sonra çocuklar kendi aralarýnda þakalaþtýlar ve gözden yittiler. Bir kez daha dönse... Ölmese...
Ahmet’in dedesi, yüz yaþýna kadar yaþayacaðýndan emin, doksanüç yaþýna kadar yaþadý.
Anlattýðý masallardaki gibi... Masallarýn hiçbirini unutmaz ya da karýþtýrmazdý. Belkide onlarý
gerçek sanýrdý. Derken; gecelerden bir gecede, doksanüç yýldýr alýp verdiði soluklarýn birinde
ufak kýz çocuklarý gibi o da uyuya kaldý! Artýk yeni dünyasýnda baþka çocuklara da anlattý masallarýný. Sonra uyanmadý.... Hayat masal mýydý, yoksa o mu öyle olduðunu sanýyordu? Evvel zaman içinde gerçek neydi? Ölülerin uyanmasýný beklediði o uzun yedi yýl boyunca yalnýzlýðý yaþadý, þimdiki gibi. Mezarlýklar beyazdý ve sessizdi her kar yaðýþýndan sonra...
Her sabah ayný saatte uyanýyordu. Sanki geç uyansa bir daha hiç uyumayacaktý. Belki de masal olacaktý! Bu korkuyla aylardýr hep erkenden uyanýp, gündüzün geceye, bu þehrinde kuzeydekine ulaþtýðý ‘o aný’ beklerdi.
Ahmet her gün ‘o anýn’ gelmesini bekler. Ahmet garip adam, garip insan!
Çay iki kere soðumuþ, iki kere ýsýnmýþtý. Her zamanki gibi, yine okumadý gazetenin ilk sayfasýný. Baþlangýçlarý sevmezdi. Ölü çocuklarýn gözlerindeki usul usul baþlangýçlarý... Adamýn karýsýný býçaklayýp, kendisini altýncý katýn camýndan kuþlarýn mavisine attýðýna benzer haberden; liderin son maçýnda yediði, yine hakem hatalý gole kadar geçen sayfalarý hayretle okudu.Beþ yýl iþ tecrübesi olan bayan eleman arayan bürolar, ölüm ve baþ saðlýðý ilanlarý, birçok þey vaad eden banka reklamlarý... Hepsinde de doðal olmayan bir þeyler vardý. Ýlaný verende, okuyanda bunun farkýndaydý aslýnda! Ne yediðini, nasýl yediðini bilmeden kahvaltýlýklarýn artanlarýný kaldýrýrken gözleri buðulandý yalnýzlýðýna ve masallara. Geçliðinin onunkine benzediðini söyleyen dedesi geldi aklýna. Buruk bir hal aldý eli, çaydanlýk. Son sürat zaman geçti bir yerlerden ve yolculuklarý unutturdu silik harfler misali.
Ahmet’in dedesi, askerlik yaptýðý üç yýl dýþýnda hiç rüya görmemiþ, hiç yalnýz kalmamýþ. Askerden önce evlenmiþ, döndüðünde de oðlunu konþuyor ve yürüyor buluvermiþti. Artýk, uykularý kimsesizlik, sahipsizlik bilmez. Tek üzüntüsü: Kanadý kýrýk kuþlar gibi, uzak diyarlara gidememekti. Bunun dýþýnda sadece düþler, masallar ve toprak kokusu.
Bulaþýklarý yýkadý. Ortalýðý temizledi. Çarþýyý gezip yemeklik aldý. Domatesi ve ekmeði
unutmadý ama sigarayý unuttu. Yalnýzlýðý onu unutmadý, tuttu. Döndüðünde vakit gelmiþti.
Oysa yarým kalmýþ masallardaydý. Dedesi yaþasa ve mümkünsüzlüðü görse! Veya çocuk ufacýk parmaklarýyla ýlýk yaþlarýný silse, elleri pamuk pamuk yüzünde gazinse, yanaðý yanaðýna deðse...
‘O an’ geldi! Yine yolculuk vakti! Bu þehri diðerine götüren, gündüzü geceye baðlayan trene bindi. Sonsuz mutluluk, garip hisler, ölüm; hepsi hýzlanan trenle birlikte toprakta kaybolup görünen köstebekler misali gidip geldiler.
Son durakta indiðinde yine hiçbir þey hatýrlamýyacaktý. Ama yaðmur tüm olanlarý bile- cekti. Her þeyi unutmanýn tek yolu o tren ve o andý...Yeni bir trene binip gündüzün þehrine ulaþtý tekrar. Hergünkü gibi, yine yataðýna uzanýp, aðýr bir iþ yapmýþ gibi uykuya daldý...
Rüyasýnda her þeyi yalnýzlýðý ile nam salmýþ masallar þehrine anlattý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn modern kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sisler Altinda Bir şehir

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýzýlderili Olma Istegi - F. Kafka -
Mektup
Aşk Mektubu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
O Mahur Bir Daha Gelmez [Þiir]
Sürülerin Koruyucusu [Þiir]
Kendini Nerede Ararsa Orada Bulur Insan [Þiir]
17 Mevsim [Þiir]
Bana Anlat... [Þiir]
Ses, Sessizlik ve Zaman [Þiir]
Kadin Yoktu... [Þiir]


Özgür Kavaz kimdir?

Nerden geldigimi ve nereye gittigimi bilmiyorum. . . Oysa bir masal kahramani olsaydim, herkes ve sen bilecektiniz. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Franz Kafka, Fernando Pessoa, Gabriel Garcia Marquez


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özgür Kavaz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.