..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aðlamak da bir zevktir. -Ovidius
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > mahmut dað




25 Temmuz 2011
Sen Ýnsansýn  
mahmut dað
insana dair garip bir yazý.


:AFIH:
Dünya gözünün önünde un ufak olsa hiç umurunda olmaz deðil mi? Yaksalar, yýksalar, çalýp çýrpsalar bana ne der geçersin deðil mi? Senin dýþýnda her þeye ama her þeye saldýrsalar “bana dokunmayan yýlan bin yýl yaþasýn!” der avunursun kendi kendine deðil mi? Tek düþüncen yalnýzca kendindir. Kendinin dýþýnda hiçbir þey göremezsin. Her þeye ufkun kapalýdýr. Hiçbir yabancýyý almazsýn küçük zihinsel dünyana. Ancak zihnini emip geçen yalancýlara kapýlarýn ardýna kadar açýktýr her zaman. Çünkü onlar seni yüceltiyordur sözleriyle. Çünkü onlarýn yalanlarý seni sen yapan küçük hesaplarýna katkýda bulunuyordur. “Sevgili.” Derler, sevilip yüceldiðini sanarsýn, kanarsýn yalanlarýna ve verirsin benliðinin elinde avucunda ne kadar sevgi varsa. “Ýstikrar.” derler, dünyayý amuduna kadar yerler de ses çýkarmazsýn. Çünkü aradýðýn sözcük istikrardýr. Ýstikrar dedikleri tatlý yalana satarsýn benliðini. Ve satarsýn insan kimliðini istikrar denen yalana. Sonra da kalkarsýn kutsal þeylerden bahsedersin kirli zihninden fýþkýran kirli sözcüklerinle. Hani insandýn sen? Ne oldu deðerlerine? Ne oldu kutsal bildiðin devrim ve din sözcüklerin? Ve hani yaratýlanlarýn en þereflisiydin sen?

Kadim zamanlarda yaþamýþ bilgelere göre en yüce varlýktýr insan. Ölümü bildiði kadar bilinçli öldürmeyi de bilir. Güdülerini akýl teknesinde yoðurup dürtü yapmýþtýr. Ve isteðinin sýnýrý yoktur insanýn. Ýþte o sýnýrsýz istektir ki; yer yüzününb en güçsüz ve en ucube varlýðýný insan yapmýþtýr. Yani gücünü güçsüzlüðünden alýr insan. Ýnsandýr kutsal sözleri indiren gökyüzünden yeryüzüne. Ve yine insandýr kutsal sözlerin sahibi adýna, haykýrarak sözlerinin en kutsallarýný kan döküp can alan. Hiçbir hayvan yada bitki iyi yada kötü diye sýnýflandýrýlamaz. Çünkü bilmez hayvan iyiyide kötüyüde. Bilmez hayvan bilinçli sahip olmayý. Hiçbir hayvanýn eyleminde net bir bilinç aranýlamaz. Ama insan öylemidir? En bilinçsiz eyleminde bile bilinç altý düzeyinde yine bir bilinç vardýr. Ýnsan bilgiyle sever, bilgiyle nefret eder ve yine bilgiyle öldürür rakibini. Bilmeyi bilmektir insan olmak kýsaca.

Önce ölümü bildi insan. Sonra ölümün karþýtý yaþamý buldu. Sonra yeniden yorumladý çevresini, yeniden bir dünya kurdu. Ölüme karþý ölüm getiren yasa koyucular yaptý kendi elleriyle. Ve neleri kurban etti onlara bir bilsen atalarýnýn yaptýklarýný. Önceleri yeryüzündeydi yasa koyucular. Sonra benzeyiverdiler insana. Yemek yediler, þarap içtiler ve hatta seviþip çoðaldýlar. Sonra insan biraz daha anladý dünyayý ve kendini ve kendi doyumsuzluðunu. Ve fýrlattý semaya yasa koyucularýn tümünü. Güneþ oldu, ay oldu, yýldýz oldu yasa koyucular. Ama yetmedi insana bu kadarý. Sonra görünmez oluverdi, ve tek oldu bir anda. Tek bir yasa koyucu dedi insan, ve cümle cümle indi gökyüzünden yeryüzüne çetrefilli çapraþýk yasalar. Peki ne deðiþti? Hiçbir þey… yine bildi insan, yine buldu bir neden ve yine öldü, yine öldürdü. Önce ortak kullandýðý topraklara sahip çýktý. Güçlü olan öldürdü güçsüz olaný. Güçlü daha fazla güçlendi, güçsüz ezildi iyice. Sonra diþisini mal yaptý insan. Süsleyip köleliði; “eþ” dedi, “yar” dedi, “yaren” dedi… allayýp pulladý, ve köle yaptý erkekler diþilerini. Ve sosyal köleliðin adýna da bir güzel aile dedi. Öðretti babalar çocuklarýna ailenin kutsallýðýný. Kýzlar öðrendi nasýl köle olunur, ve erkekler biliyordu nasýl köle alýnýr. Ve sonra gökyüzüne uzandý insanýn doyumsuz avuçlarý. Sürekli bilmek istiyordu, sürekli öðrenmek. Çünkü biliyordu insan artýk bilmenin güç olduðunu.

Þimdi dön bak kendi içine eyinsan! Neyi ne kadar biliyorsun? Ve bildiklerinin ne kadarý sana yeni sorular sorduruyor. Biliyorsun, öðrendin atalarýndan ve yaþadýðýn onca yýldan. Her yeni yanýt belkide bir sürü soru demek. Ve bilgin arttýkça artýyor bilme isteðin. Bildikçe güçleniyorsun, güçlendikçe daha çok bilmek istiyorsun. Bir atomun neler yapacaðýný biliyorsun, ve biliyorsun suyun nasýl geldiðini, ve nasýl döndüðünü dünya üstünde. Biliyorsun bulutu, yaðmuru, rüzgarý. Ve biliyorsun nasýl ýþýk saçar güneþ, yýldýzlar, ay. Ýnsan nasýl kuþlar gibi uçar biliyorsun. Peki ne kadar biliyorsun kendini, benliðini, neden nefes alýp verdiðini? Peki ne kadar biliyorsun neden dünyadasýn? Ve biliyormusun insan olmanýn ne demek olduðunu? En son ne zaman dönüp baktýn içine? En son ne zaman yüzleþtin kendinle? Farkýndamýsýn bencilliðinin? Peki ya ne kadar biliyorsun asýl gücün ne olduðunu?

Þimdi dön bak yüreðine ey insan! Sor yüreðine asýl güç neymiþ, ve neymiþ asýl bilgi. Sen atalarý ölüme kafa tutmuþ tek türün evladýsýn. Apansýz ölüme inat hayatta kalmayý sürdürmüþ tek türün evladý… ölümü bilen tek türsün, bile bile ölümü yaþamdan zevk alan tek tür. Farkýndasýn maddenin var oluþ amacýnýn. Farkýndasýn evrensel sürerliðin, ve farkýndasýn ne demek olduðunun sonsuzluðun… sen insansýn.
Deli filozof. 06 Aðustos 2007 Pazartesi, 04:09



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevinilmez Hiç Bir Ölüme.
Hayat ve Yaðmur
Ýki Kiþilik Gerçek Bir Düþ
Hep Yalnýzlýk! Hep Yalnýzlýk!
Çölde Ýsyankar Bir Kum Tanesi
Denizin Sevda Þarkýsý.
Kemanýn Çýðlýðýnýn Öyküsü
Yalnýzlýða Dair
Þeytanla Empati
Beklemeyi Býrak

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bize Özgü Bir Hayat
Samed Behrengiye Mektup
Seyir Defterinin Altýn Sayfasý
Tek Çözüm, Hepiniz Ölün
Omelasta Devrim
Dünden Bu Güne Faþizm
Gökkuþaðýnýn Mektubu
Ateþbaz
Aþkýn Her Hali
Karanfil Kokusu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýz Yolcu [Þiir]
Hayat ve Hayat2 [Þiir]
Adem ve Havva Masalý [Þiir]
Bir Kucak Aþk [Þiir]
Savaþ Korkularýnla [Þiir]
Aþk ve Huzur [Þiir]
Zýtlýkta Birlik [Þiir]
Her Hangi Bir Masal [Þiir]
Yalnýzlýða Sürgün [Þiir]
Sýcak Gülüþler [Þiir]


mahmut dað kimdir?

týpký erasmusun dediði gibi; delilik mutluluktur. bu düsturdan yola çýkýp beni delirten yazma tutkusunu özgür ve çýlgýn düþlerin, ve hayal gücümün en çýlgýn halinin emrine verdim. yazmak, yaratma tutkusunun insan zihnindeki tüm açmazlardan kurtulup, sözün ak ve kara büyüsüyle biçimlenmiþ en gerçek halidir. çünkü söz büyüdür, gerçek söz deliliktir.

Etkilendiði Yazarlar:
J. R. R. Tolkien, Samed Behrengi, Stephan King, R. A. Salvatore, Tess Geritson... ve daha nice güzel kalemler


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © mahmut dað, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.