..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > mahmut dað




25 Temmuz 2011
Umutsuzluk Çölü  
mahmut dað
bu yazýyla ilgili söyleyebileceðim tek þey, ilginç bir yazý. ötesi hakkýnda hiç bir fikrim yok. ne zaman yazdýðýmý bile hatýrlamýyroum.


:ADGE:
                    UMUTSUZLUK ÇÖLÜ
umut…
ýnsan yaþamýnýn vazgeçilmezi yada yok edicisi. Her hangi bir durumda her zaman olmasýný istediði bir þey vardýr insanýn… ve bu istek eðer umut kýlýðýna girmiþse yani umuyorsa insan iþte o zaman iki durum vardýr… birincisi bekleneni bulmak insaný sevindirecektir. Ya öteki, yüceltecektir hem kendi gözünde hemde diðerlerinin gözünde... ya umulan bulunmazsa? Peki o zaman ne yapar insan? Ýþte o zaman kötü. Her þey kasýrgaya tutulmuþ yaprak gibi sükut-u hayal fýrtýnasýnda sürüklenmeye baþlar. Duygular, düþünceler insan kafasýnda insanýn bu umudun çerçevesine soktuðu her þey uçar. Ve insan umutsuzluk çölünün tam ortasýnda kalýr. Her þey bitmiþtir sanar insan. Ve baþlar hiçliðin ve kendine deðer verememenin acýsýyla kývranmaya. Hiçbir þey yoktur, her þey bitmiþtir, en yakýnlarý en kötüdür artýk suçlayacak nedenler arar. Suçlu her þeydir, herkestir. Saldýrýr vurup her þeyi kýrar. Yaþam ne onun için çekilirdir nede onun çevresindekiler için. Ne zaman yalnýz kalsa korkar. Hep bir kalabalýkta olmak ister.. her þeyden alýnýr, her þey onu kýrabilir. Bilmeden ve kendisinin tüketildiðini sanarak her þeyi hýzlýca tüketiverir. iþte budur umutsuzluk çölü. Simyacýnýn yazarý doðru söyler. “yaþam bir çöl gibidir” der. “ne zaman insanýn ayaðý tökezlese tüm felaketlerini üzerine salýverir.” Umutsuzluk çölü ise yaþam çölünün adeta dehlizidir.
Peki nasýl kurtulur insan bu kaostan? Ne yapmalýda kurtulmalý. Bu çölün en iyi yaný da insana içinde olduðunu hatýrlatmadýðý zaman yoktur. Nefes aldýðý her saniyede çölün felaketleriyle boðuþan insan her saniye çölün ona sunduðu yeni bir acýyý tadar; ve acýnýn kaynaðýnýn bu çöl olduðunun farkýndadýr. Ancak bu farkýndalýk þüpheli bir inançtýr çoðu zaman. Çünkü, acýyla gelen düþünce kaynaðý ne olursa olsun insan zihni tarafýndan mantýktan uzak, duygusal bir yaklaþým olarak deðerlendirilir. Eðer kurban duygusal biriyse, yani duygularýný ön planda tutuyorsa, o zaman ortaya çýkacak durum korkunçtur yüzde yüz farkýndalýk. Bu farkýndalýk iyidir ancak çoðunlukla her kavramda olduðu gibi kavramlar burada da zincirleme geliþir. Bir defa umutsuzluk çölünün içine düþmüþtür. Yani bir defa umutsuzluk vardýr bilincin en üstünde. Ondan sonra umutsuzluk kaynaklý acýlar umutsuzluðu bir kaþýk yoðurdun kendisinden kat kat fazla olan sütü yoðurt yapmasý gibi insan zihnindeki tüm iyi bilgi ve inanç kýrýntýlarýný umutsuzluða mayalar.

Þu çok iyi bilinmelidirki en ölümcül zehire sahip olan en korkunç yýlan bile eðer insan almasýný bilirse ona zehirin hepsini panzehir olarak sunar. Eðer insan bunun farkýnda olursa çöl ondan çareyi esirgemez. Çareyi olduðu gibi önüne koyar. Çareyi alabilmenin ilk kuralý, her þeyin zýddýyla var olduðunu bilmeli insan. Bunun anlamý iyiyi bilmeyene kötüyü anlatmak mümkün deðildir. Aydýnlýðý bilmeyene karanlýktasýn demek kadar saçma bir þey yoktur. Yani özetle herþeyi anlamak için karþýtýný bilmek gerekir. Ve þu da bilinmelidirki yaþam zýtlýklarýn dengeli çatýþmasýdýr. Ve bu çatýþmayý insan lehine çevirmek istiyorsa hayatý anlamaya kavramlarý karþýtlarýyla anlayarak baþlamalýdýr.

Umutsuzluk çölü tehlikeli ve ölümcüldür. Hem umutsuzluða düþen için, hemde umutsuzluða düþenin çevresindekiler için tehlikeli ve ölümcüldür. Bu þekilde bakýlýrsa bu çölden kurtulmak imkansýz gibi görülüyor deðil mi? Aslýnda kurtulmak düþünüldüðünden çok çok daha basit ve aslýnda düþünüldüðünden çok çok daha az emek isteyen birþeydir. Yukarýda da söz edildiði gibi eðer almasýný bilirse insan en ölümcül yaratýk ölümcül zehrini panzehir olarak sunar insana. Umutsuzluk çölü de kendi içinde çareyi sunmaktadýr aslýnda insana. Nasýl mý? Zýtlýk ve denge teorisi içinde incelenmeli durum. Yani çözüm ellerimizde.

Ýnsanýn karþýlaþtýðý her kötü durum için yapabileceði iki þey vardýr. Bunlardan biri oturup aðýt yakmak, bir diðeri ise kurtulmak için bir çözüm geliþtirip, etrafýndakilerin onun yaptýðýna bakýp kendi yapamadýklarýna aðýt yakmasýný saðlamak. Bunun nasýl yapýlacaðýný yazýnýn devamýnda göreceðiz. Ancak þimdilik yani þu ana kadar bilinmesi gereken tek þey, ne olursa olsun, kurtuluþ mutlaka ellerinizde. Baþka bir deyiþle bir sloganda söylendiði gibi, ya çaresizsiniz, yada çare sizsiniz.

Delifilozof.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevinilmez Hiç Bir Ölüme.
Hayat ve Yaðmur
Ýki Kiþilik Gerçek Bir Düþ
Hep Yalnýzlýk! Hep Yalnýzlýk!
Çölde Ýsyankar Bir Kum Tanesi
Denizin Sevda Þarkýsý.
Kemanýn Çýðlýðýnýn Öyküsü
Yalnýzlýða Dair
Þeytanla Empati
Sen Ýnsansýn

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bize Özgü Bir Hayat
Samed Behrengiye Mektup
Seyir Defterinin Altýn Sayfasý
Tek Çözüm, Hepiniz Ölün
Omelasta Devrim
Dünden Bu Güne Faþizm
Gökkuþaðýnýn Mektubu
Ateþbaz
Aþkýn Her Hali
Karanfil Kokusu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýz Yolcu [Þiir]
Hayat ve Hayat2 [Þiir]
Adem ve Havva Masalý [Þiir]
Bir Kucak Aþk [Þiir]
Savaþ Korkularýnla [Þiir]
Aþk ve Huzur [Þiir]
Zýtlýkta Birlik [Þiir]
Her Hangi Bir Masal [Þiir]
Yalnýzlýða Sürgün [Þiir]
Sýcak Gülüþler [Þiir]


mahmut dað kimdir?

týpký erasmusun dediði gibi; delilik mutluluktur. bu düsturdan yola çýkýp beni delirten yazma tutkusunu özgür ve çýlgýn düþlerin, ve hayal gücümün en çýlgýn halinin emrine verdim. yazmak, yaratma tutkusunun insan zihnindeki tüm açmazlardan kurtulup, sözün ak ve kara büyüsüyle biçimlenmiþ en gerçek halidir. çünkü söz büyüdür, gerçek söz deliliktir.

Etkilendiði Yazarlar:
J. R. R. Tolkien, Samed Behrengi, Stephan King, R. A. Salvatore, Tess Geritson... ve daha nice güzel kalemler


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © mahmut dað, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.