..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir ülke baðýmsýz olmadan, baðýmsýzlýk da erdem olmadan ayakta duramaz. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Mehmet Önder




30 Temmuz 2011
Hortlak Gibi  
Mehmet Önder
Hüseyin amca, diþlerini göstere göstere “Gördün mü nasýl hortladým!” der gibi alaylý alaylý yüzüme bakýyor.


:AFFI:



HORTLAK GÝBÝ


Küçük bir köyde, orta büyüklükte bir ilçede ya da bir büyük kentte yaþarken farklý þeyler hissedersiniz. Örneðin, köyde herkesi tanýrsýnýz; kiminle karþýlaþýrsanýz karþýlaþýn, selamsýz geçmek büyük ayýp sayýlýr. Bu anlamda çevreniz dopdoludur.
Sýradan gidersek, bir ilçede belli sayýda ahbabýnýz, akrabanýz olur; çok iyi tanýmasanýz da, göz ucuyla selamlamadan geçemediðiniz çokça kiþi olur.
Gelelim büyük kente; burada doðru dürüst kimseyi tanýmazsýnýz. Belki abartý gibi gelecek ama, “Hým, bizim alt katta bunlar mý oturuyormuþ!” dendiðiniz bile olur.
Bana göre en iyisi orta büyüklükteki yerlerde oturmaktýr. Aradýðýnýz her þeyi bulduðunuz gibi, toplumun büyük çoðunluðuyla iyi kötü bir tanýþýklýðýnýz olur.

     …

Yalnýz, her þeyin yarým yamalaðý gibi, yarý tanýþýklýðýn da sakýncalarý olabiliyor. Bugün size bir korkulu öykü anlatacaðým. Korkulu dediysem, telaþlanmayýn; benim yaþarken korktuðum, sizin belki de gülüp geçeceðiniz bir olay bu. Oturduðum küçük ilçede, adýný Hüseyin, diye bildiðim bir amca vardý. Yaþlýca. Göz ucuyla selamlaþmak þöyle dursun, açýkça oturur sohbet ederdik. Daha doðrusu o konuþur ben dinlerdim. Çok ilginç anýlarý vardý, dinlemek hoþuma giderdi. Emekli öðretmenmiþ; dikkatli, sözlerini tartarak konuþan, ne söylediðini bilen biri.
Yýllarca arkadaþlýk yaptýk, sohbet ettik; ama hiçbir zaman “Amca senin adýný Hüseyin, diye biliyorum, doðru mu? Hele þu soyadýný da baðýþlayýver belki gerekli olur, demeye gerek duymadým. Açýkçasý kimlik denetimi yapmak aklýma bile gelmedi. Hem adý Ahmet olsa diyelim, “Ben Ahmet’lerin sohbetini sevmem.” deyip kalkýp yürüyecek deðildim ya.
Arkadaþlýðýmýz böyle sürüp giderken, bir gün bir ilan duyuldu; “Emekli öðretmen Hüseyin Özgün’ü yitirdik.”
Sokakta, parkta sohbet etmek dýþýnda yakýnlýðýmýz olmasa da, bir tek aile bireyini bile tanýmasam da iyi arkadaþtýk. Gittik son görevimizi yaptýk.
     Dedim ya, yokluðu hissedilen “Keþke ölmeseydi, yine þurada oturup sohbet etseydik.” dedirten biriydi Hüseyin amca.

      …

Ölümünden birkaç ay sonra idi sanýrým. Yine parktayým; bir sýraya oturdum, günlük gazetelere göz atýyorum. Gölgesinden anlaþýldýðým kadarýyla, biri tepeme dikildi, öylece duruyor. Okuduðum bölümceyi bitirip baþýmý kaldýrdým ki, Tanrým! Sanki baþýmdan aþaðýya bir kazan soðuk su devirdiler. Kaným dondu, vücudum tepeden týrnaða buz kesti.
      Hüseyin amca, diþlerini göstere göstere “Gördün mü nasýl hortladým!” der gibi alaylý alaylý yüzüme bakýyor.
      Kendimi toparlamaya çalýþýyorum. Ancak “Hüs se yin amcaaa!” diyebildim, kekeleyerek. O da, baþka birine demiþim gibi, saðýna soluna baktý; kimse yok, der gibi avuçlarýný açtý. Sonra da siteme baþladý:
- Senin arkadaþlýktan anladýðýn böyle oluyor demek! Üç aydýr hasta yatýyoruz…



      Cenazene geldim ya, desem, olmaz.
      Sahi, bu amcanýn adý ne ki? Yýllar sonra “Senin adýn neydi?” desem, o da yakýþýk almaz þimdi.


av.mehmetonder@hotmail.com     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine baðlý Furunlu Köyü'nde doðdum. Ýlkokulu köyde, lortaokulu Çýrpý Mustafa Adanýr Ortaokulu'da okudum. Bayýndýr Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliði baþta olmak üzere birçok iþte çalýþtým. Ege Týp Fakültesi'nde memur olarak iþe baþladým. Buradaki on bir yýla yakýn çalýþmam süresinde önce Ýzmir Namýk Kemal Akþam Lisesi'ni, ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Ýlk Beþ yýlýný Ýzmr merkezde, kalanýný Bayýndýr'da olmak üzere yirmi iki yýla yakýn bir süredir serbest avukatlýk yapmaktayým. Evliyim, Alp Deniz adýnda sekizinci sýnýf öðrencisi bir oðlum var.

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin, Rýfat Ilgaz, Muzaffer Ýzgü


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.