..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




4 Aðustos 2011
Ölüm ve Çocuk  
Fuat Türker
Ölümü yok olmak ya da toprak olmak olarak anlamasý çocuk için yýkýmdýr. Anne - babasýnýn bir gün ölerek toprak olacaðýný zanneden çocuk, psikolojik açýdan dengesini yitirir.


:ACDC:
Çocuklar hakkýndaki, “henüz küçük, anlamaz, çocuktur” düþüncesi doðru deðildir; özellikle günümüz çocuklarý oldukça zekidir. Din, fýtrat olarak inanç eðilimli yaratýlmýþ olan çocuklarýn ruhuna seslenir ve ruhsal yapýlarýna uygun düþer. Çocuða küçük yaþta Allah anlatýlmalý, Allah sevgisi verilmelidir. Allah ve din öðretilmezse çocuk kendisini boþlukta hisseder; dünyayý kâbus gibi görür.

Çocuða özellikle ölüm konusu çok dikkatli anlatýlmalýdýr. Ölümü yok olmak ya da toprak olmak olarak anlamasý çocuk için yýkýmdýr. Anne - babasýnýn bir gün ölerek toprak olacaðýný zanneden çocuk, psikolojik açýdan dengesini yitirir. Kendisinin de bir gün yok olacaðý düþüncesi, çocuðu ayný ruh haline sürükler. Oysa anne ve babasýyla cennette kavuþacaðý, onlarla birlikte olacaðý söylenirse, çocuk ruhen ve bedenen çok saðlýklý olur.

Doç. Dr. Sefa Saygýlý "Cocuk Yetiþtirmede Altýn Kurallar"ýnda çocuk ve ölüm konusundaki görüþlerini þu sözlerle açýklar: "Ölümün hayatýn bir parçasý olduðu fikriyle tanýþan çocuklar, bu konuda kendileriyle hiç konuþulmayan çocuklara oranla ölümden daha az korkar. Çocuðumuz ölüm üzerine durup dururken tartýþmaya hevesli deðilizdir. Ne var ki aile yaþamýndaki bir kayýp, bunun hangi duygulara yol açtýðý ve ne anlama geldiði hakkýnda konuþmak için zaman ayrýlýrsa, çocuklar da ölümü hayatýn bir parçasý olarak görür. Çocuklarýn ölüm hakkýnda kendi fikirleri oluþmuþtur; bu nedenle doðrularýn söylenmesi durumunda kafalarýnda korkunç düþüncelere daha az yer kalýr. Çocuklar ölüm üzerine rahatlýkla konuþabildiklerinde, ondan daha az korkar ve bir yakýnlarýný kaybettiklerinde de daha anlayýþlý olurlar."

"Çocuklarda Davranýþ Bozukluklarý" adlý kitabýnda ise Sayýn Saygýlý þu açýklamalarý yapar: "Dindar olan ailelerin, Allah inancý ve sevgisiyle yetiþen çocuklarýnda ölümün yol açtýðý mahzurlar görülmemektedir... Herhangi bir ölüm halinde, ahiret inancý çocuðu teskin eder. Bu yüzden Ýslâm terbiyesi ile yetiþtirilen çocuklarda ruhî bozukluklara az rastlanýr. Depremden korkan, daha doðrusu "en güçlü" babasýnýn kaçýþýna mâna veremeyen çocuk, Yüce Allah’ýn iradesi olmadan yapraðýn bile kýmýldayamayacaðýný bilseydi, hadiseyi zihninin derinliklerinde iz býrakmadan, zararsýz geçirebilirdi."

Hatalý bir yaklaþým olarak ise þu örneði verebiliriz... Yurt dýþýnda bir dergide yayýnlanan bir makalede çocuk ve ölüm konusunda anne babalara þöyle bir tavsiye vardýr: "Çocuðunuzun köpeði ölürse, derin bir uykuya daldýðýný, kardeþi, arkadaþý ya da bir yakýný ölünce onlarýn bir seyahate çýktýðýný söylersiniz."

Ancak bu makale nedeniyle dergiye anne babalardan sayýsýz mektup gelir. Ailelerin þikayetleri çocuklarýnýn da ayný þeyleri yaþamaktan korktuklarý, uyumaktan kaçýndýklarý, onlarla seyahate çýkamadýklarý, bu durum karþýsýnda ne yapacaklarýný þaþýrdýklarý yönündedir. Makaleyi yazan doktorun cevabý ise; "Bu meseleyi fazla kurcalamakla hata ettik" olur.

Oysa hayatýn en kesin gerçeði olan ölüm kuþkusuz "kurcalanmalý", üzerinde derin düþünülmeli, her an gelebileceðinin bilincinde yaþanmalý ve sonsuz hayat için hazýrlýklý olunmalýdýr. Yukarýdaki örnekten de çok açýktýr ki ölümle her þeyin biteceði, yokluk, hiçlik düþüncesi insanýn yaþamýný azap içinde sürdürmesine sebeptir. Ýnsan, ölüm sonrasý bir yaþamýn bilincinde olduðunda, yaþadýðý zorluklar kolaylaþýr. Kuþkusuz bu çocuklar için de geçerlidir. Ölümün, gerçek yaþama geçiþ aþamasý olduðunun bilincindeki çocuk korku ve üzüntü hissetmeyecektir.

Annesini ya da babasýný kaybeden çocuklara söylenen, "bir daha annen ya da baban asla gelmeyecek, onlarý artýk göremeyeceksin" gibi sözler korkunçtur. Anne babasýný bir daha göremeyecek olmasý, çocuk için dehþet verici bir düþüncedir. Dolayýsýyla “bizleri Allah yarattý, ahirette, cennette yine hep birlikte olacaðýz” denildiðinde, çocuk ruhsal yönden rahatlýk içinde olur; sevgisi devam eder.

Prof. Dr. Atalay Yörükoðlu, çocuk ve ölüm konusunda þu önerilerde bulunur: “Çocuklar ölümle, çok erken yaþlarda ilgilenmeye baþlarlar. Öldükten sonra iyilerin cennete gideceðini öðrenmek, onlar için çoðu zaman yatýþtýrýcý olur... Sevdiði dedesi ölen bir küçük çocuk, bu gerçeði çok güzel dile getirmiþti: Dedem beni býrakýp cennete gitti, orada baþka çocuklarla oynuyor!..”

A. Yörükoðlu’nun, anne ve babalara çocuk ve ölüm konusundaki bir diðer tavsiyesi de þöyle; “Onlarýn, sevdiði kiþilerle bir öte dünyada buluþmak ümidini kýrmayýn." (Çocuk ve Ruh Saðlýðý, Ýþ Bankasý Yay. Shf. 194)

Çocuk inançlý yetiþtirildiðinde, bu onun tüm hayatýný mutlu ve huzur içinde yaþamasýna vesile olacaktýr. Bu þekilde yetiþtirilen bir çocuk, yaþý ne kadar küçük olursa olsun, olgun bir akla ve ahlaka sahip olur. Çocuk tek güç sahibinin Allah olduðunun bilincinde olursa, yaþadýðý olaylar karþýsýnda duygusal yýkýma uðramaz. Her olayýn Allah’ýn kontrolünde olduðunu bildiði için hoþuna gitmeyen bir þeyle karþýlaþtýðýnda yakýnmaz, güzel ahlak sergiler.

Din gerçek anlamda yaþanmadýðýnda insanlarýn ve dolayýsýyla toplumlarýn saðlýðý bozulur. Dýþarýya çýktýðýmýzda insanlarýn ne kadar mutsuz olduklarýný görmemek imkansýzdýr. Çocuklarýmýzýn beslenmelerine dikkat ettiðimiz kadar ruhlarýnýn da beslenmesine özen gösterelim. Çünkü din, çocuðun saðlýklý ve mutlu olmasýný saðlayan ruhsal besindir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.