..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Kent > Ahmet Melih Karauðuz




8 Aðustos 2011
Bir Masanýn Öyküsü  
Ahmet Melih Karauðuz
Bilmezsiniz ama masalarda yaþar. Onlarda aný, huzur kokar.


:CAEJ:
    - Lütfen oturun.
   - Çay alýr mýsýnýz?
   - Peki çok güzel.
   - Bakar mýsýnýz? Biz iki çay alabilir miyiz?
    Aslýnda anlatmaya nereden baþlayacaðýmý bilmiyorum...
    -Tabi tabi not tutabilirsiniz!
    Ee, evet, galiba nereden anlatmaya baþlayacaðýmý biliyorum. Bundan yaklaþýk otuz beþ sene önceydi. Babam o zamanlar saðdý... Onunla birlikte gelmiþtim buraya. Burasý daha yeni açýlmýþ bir yerdi. Masalar yeni, camlar temiz ve içerideki þu gördüðünüz raflarda toz bile yoktu. Ýlk kez çayý burada içmiþtim. Sonra býrakamadým...
    -Sigara alýr mýsýnýz? Buyrun ateþ...
    Þu sigarnýn en çok yaktýktan sonra özlediðim dostumun kokusunu içime çekermiþ gibi dumanýn çekmesini seviyorum. Þu dumanýmýn yükseldiði yerler bomboþ araziydi. Daha sonra tam arkanýzdaki alana o devasa binayý yaptýlar, ne iþe yaracaksa! Buralarda binalar arttý, benim de yaþým. Oralar her zaman kalabalýklaþýrken benim çevrem hep azalýyordu. Oradaki en eski binalardan bile yaþlýyým ben. Lütfen havayý içinize çekin. Ýþte bu hava eskiden böyle deðildi. Ýçinize çektiðinizde lanet bir gaz kokusu deðil, tertemiz çiçek kokularý alýrdýnýz.
    Neyse hikayeme dönelim.
    O ilk günden sonra buraya hep geldim. Hep bu masa ve bu sandalyede oturdum. Çayý ilk günkü gibi lezzetli... Çayýn ve anýlarýn tadý hep ayný lezzette olur burada.
    Bir de kalfa vardý, genç bir delikanlýydý. Týpký sizinki gibi, siyah gözler, kalýn ama ona asalet katan kaþlarý, seyrekte olsa uzun saçlarý vardý. Tam bir sigara tiryakisiydi. Beni çok severdi, ben de onu. Onun elinde büyüdüm desem yalan olmaz. Ben de çok emeði vardýr...
    Neyse yýllar ilerledikçe burayý daha çok sevmeye baþladým. Gazete okuma alýþkanlýðým buradan gelir. Saðolsun kalfa her gün gazete alýrdý, ben de onlarý okurdum.
    Hayatýmda sadece bir gün, ne gazete okudum ne de de buraya geldim. Babamýn öldüðü gündü o gün. Annem feryat figan içinde, ben ne yapacaðýmý bilmez bir haldeydim. Çok geçmedi annem de kendini astý.
    Bana siyahý sorsanýz, o gün gözüme inen ve beni günlerce terketmeyen þey olarak tanýmlarým. Annem öldükten sonra benim tek evim vardý, orasý da burasý. Ne evlendim, ne de kýzlarla tanýþtým. Ýçeride yatardým, kalfa da yeni sahibiydi dükkanýn. Ýþte yeni babam da oydu. Sigaraya da burada baþladým. Gazete, çay ve sigara... Hayatýmý ancak bu üçüyle anlatabilirim size. Bunlar olmasaydý bilin ki ben de olmazdým herhalde.
    Yine bir sabah kalktým, tam dükkaný açacaðým, ortalýkta asker...
    12 Eylül sabahýydý. Sokaða çýkmak yasak. Bizim kalfayý içeri almýþlar. Burayý da aradýlar ama bir þey bulamadýlar. Ben daha on yedi yaþýndayým o yýllar. Kalfa dükaný bana emanet etti, bir kaç ay sonrada iþkenceden öldü.
    Artýk yalnýzdým ve bu masadan baþka da mal varlýðým yoktu.
    Özal zamanlarý, altýn çaðýný yaþadý burasý. Evler artýnca müþteri de arttý. Ama bu masaya benden baþka kimse oturmadý...
    Hayatýmda ilk kez aþýk olmayý denedim. Tüm cemreler düþmüþtü ve az da olsa bahar çiçeklerinin kokusunu aldýðýnýz vakit, bir kýz gördüm. Karþýdaki dükkanda çalýþýyormuþ. Tam yanýna gideceðim gün; öðrendim ki, gitmiþler. Ee þanssýzdým! Takmadým, hayat devam ediyordu. Ben de onun akýþýna býraktým kendimi. Ama hayattan asla þikayet etmem. Çünkü hayat bana buralarý tanýma fýrsatý verdi.
    Þu karþýda bir cami vardý. Müezzini, makamýnca ezan okurdu. Cumalara oraya giderdim. Sonra onu depreme dayanýksýz diye, yýktýlar; yenisinide yapmadýlar. Ben de pek cumalara gitmez oldum o zamandan sonra.
    Bugünlere kolay gelmedik. Aslýnda birilerine borç vermeyecek kadar, akýllanmam gerekirdi en azýndan. Ama akýlnanamamýþým.
    - Bakýyorum da ne çabuk vakit geçmiþ. Benim otuz beþ seneye sýðdýramadýðým anýlarý taþýyan eþyalarý, bir saatte toplamýþsýnýz.
    -Sýra buraya geldiyse tabi kalkarým. Her þeyi aldýnýz! Bari bu masayý bana býraksanýz! Çünkü biz birlikte yaþadýk ve birlikte ölmemize müsade etmelisiniz!
    - Ýþte bu da dükkanýn tapusu. Tüm borçlarým bitti.
    Size bir masanýn hikayesini anlattým. Umarým kafanýzý aðrýtmamýþýmdýr. Masalar da yaþar unutmayýn!


Ýnsancýl- Ekim 2011



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kent kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Kentin Öyküsü

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Not Defterinden Arta Kalanlar
Bizim Mahallenin Ýnsanlarý - 1 -
Ölümüne Sýnav

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Þehir Bu Gece de Karanlýk [Þiir]
Ben Kimim? [Þiir]
Schindler'in Listesi [Þiir]
Ayrýlýk Zordur [Þiir]
Baba... [Þiir]
Bil ki Ben Gitmiþim [Þiir]
Çocuk [Þiir]
Gittikten Sonra... [Þiir]
Gitme... [Þiir]
Mutsuzuz Çünkü... [Deneme]


Ahmet Melih Karauðuz kimdir?

Uçsuz bucaksýz çölde bir kum tanesiyiz. Elbette deðerimiz var. Bir avuç kumla beraber.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli, Necip Fazýl, Adnan Menderes


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Melih Karauðuz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.