..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm > Akakiy Akakiyeviç




11 Aðustos 2011
Ramazan Bizim Neyimiz Oluyor?  
Aleviler Oruç Tutmaz

Akakiy Akakiyeviç


Türkiye’de yaþayan insanlarýn hepsinin oruç tuttuðu varsayýmýndan hareket eden bu düþünüþ biçimi açýkça totaliter bir toplum tahayyülünün tezahürlerinden biridir. Türkiye toplumunda sadece Sünniler yaþýyormuþ gibi, bu dinsel kimliðin inancýna özgü deðerler genelleþtirilerek toplumun tümüne dayatýlýr.


:BFAE:
Ramazan Bizim Neyimiz Oluyor?

Kameri takvimle Ramazan Ayý, Türkiye toplumunun ortak dini deðerlerine vurgu yapan bir aidiyet sembolü olarak her zaman öne çýkarýlmaktadýr. Türkiye’de yaþayan insanlarýn yüzde doksan dokuzunun Müslüman olduðu savýyla, yazýlý ve görsel basýnda sürekli olarak Ramazan’ýn kutsallýðýndan, oruç tutmanýn en önemli ibadetlerden biri olduðundan dem vurulmaktadýr. Türkiye’de yaþayan insanlarýn hepsinin oruç tuttuðu varsayýmýndan hareket eden bu düþünüþ biçimi açýkça totaliter bir toplum tahayyülünün tezahürlerinden biridir. Türkiye toplumunda sadece Sünniler yaþýyormuþ gibi, bu dinsel kimliðin inancýna özgü deðerler genelleþtirilerek toplumun tümüne dayatýlýr. Demokratik toplumlarda her bireyin yaþam biçimine saygý gösterilir ve serbestçe ibadet yapmasýna imkân tanýnýr. Olmasý gereken budur. Fakat toplumumuzda, bahsedilen demokratik teamül çiðnenir ve sadece Sünnilerin inanç biçimine saygý gösterilir. Diðer dinsel azýnlýklarýn inançlarýný serbestçe yaþama arzularý Sünni Ýslam’ýn insafýna býrakýlýr. Buradan hareketle Türkiye toplumunda Sünni-Ýslam olmayan unsurlarýn dinsel tahakküm altýnda olduklarý sonucuna ulaþmak mümkündür.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne vatandaþlýk baðýyla baðlý olan herkesin Türk kabul edildiði tanýmý aslýnda eksiktir. Bunun bir de yazýlý olmayan fakat bilfiil uygulanan diðer bir boyutu vardýr. Türk tanýmýnda eksik olan yan “Sünni Ýslam inancýný benimseyen kimse” ibaresi olmalýdýr. Devletin asli unsuru olan ve devlet kademesinde ilerlemenin temel þartlarýný taþýyan sadece Sünni-Türk insan tipidir. Dolayýsýyla devlet aygýtýný elinde tutan Sünni-Türk insanýnýn inanç biçimi de kamusal alana hâkim olmaktadýr. Böylece diðer inançlarýn meþruiyeti de ortadan kalkmaktadýr.

Aslýnda çok iyi bilinmektedir ki, bu toplumda Alevilerin yüzde doksan dokuzu oruç tutmamaktadýr. Aleviler deyince de yaklaþýk olarak sekiz, dokuz milyonluk bir kitleden söz etmekteyiz. Küçük bir Avrupa ülkesi nüfusuna eþdeðer bu kitlenin dinsel tercihi yok sayýlarak, çoðunluðu teþkil eden Sünni inancýna teþmil edilmektedir. Özellikle, televizyon izlerken, Ramazan’dan oruçtan bahsederken düþündüm. Ramazan bizim için, Alevi toplumu için ne anlama gelmektedir. Kendi kendime sorduðum bu soruyu da hemen cevapladým. Ramazan Alevi toplumu için bir kâbustan baþka bir þey deðildir. Olaðan hayatýn akýp gitmesine engel olan, kamuya açýk yerlerde insanlarýn günlük yeme, içme gibi ihtiyaçlarýný bile karþýlamakta oldukça zorlandýklarý, dinsel fanatizmin yer yer teröre dönüþtüðü olaðanüstü bir aydýr. Bu ayda olaðan yaþamýný idame ettirmeye çalýþan insanlarýn baþlarýna ne geleceðini ancak “Allah” bilir.

Bu itibarla Ramazan Ayý, Türkiye toplumunda farklýlýklarýn tebarüz ettiði, farklýklarýn zenginlik deðil birörnek toplum tahayyülünün önünde engel teþkil ettiði bir ay olarak deðerlendirilmelidir. Denilebilir ki, her inanca eþit mesafede olunmalý ve saygý duyulmalýdýr. Doðrudur. Sünni Ýslam inancýnýn gereklerinin yerine getirilmesine hiç kimsenin engel olmadýðý gayet iyi bilinmektedir. Fakat ayný anlayýþý karþý taraftan beklemek de hakkýmýz olduðu halde ne yazýk ki ayný hassasiyeti göremediðimiz gibi tersine baskýya bile maruz kalabiliyoruz. Ramazan ayýnda oruç tutmayan insanlar ötekileþtirilir. Oruç tutmayana da saygý gösterilmesi gerektiði görmezden gelinir. Zira ikiyüzlü bir hoþgörü anlayýþýdýr söz konusu olan.

Böyle bir düþünce þekli, býrakýn insan haklarýný dinsel düþünüþ ile bile çatýþma halindedir. Hoþgörünün Ýslam dini için vazgeçilmez önemini Yunus Emre “yaratýlaný hoþ gör yaratandan ötürü” vecizesiyle dile getirmiþtir. Buna mukabil Sünni Ýslam için hoþgörü kavramýna fiiliyatta yer yoktur. Ramazan ayýnda oruç tutmayanlar þiddetli bir biçimde cezalandýrýlýrlar. Býçaklanarak öldürülürler, ýrmaklara atýlýrlar, þiddetin her türlüsü fütursuzca uygulanýr. Durum bu þekilde ortaya konulduðu zaman da, “birtakým kendini bilmezlerin yaptýðý, genellenemeyecek tikel bir olay” olarak yorumlanýr. Ýslam’a özgü dinsel fanatizm hiçbir zaman kabul edilmek istenmez, yapýlanlar görmezden gelinir. Bu anlamýyla býrakýn Ramazan’ý, Ýslam dini, Alevi toplumuyla Sünni toplumunun ortak paydasý deðildir ve hiçbir zaman da olmamýþtýr.

2011 Yýlý Ramazan Ayýnda(Aðustos) yazýldý.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ýki teþekkür
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
15 Aðustos 2011
Deðerli yazara ve yorum yaparak konuyu baþka açýdan destekleyen Þahin'e teþekkürler... Konu çok kapsamlý ve giderek artan bir þiddeti iþaret ediyor. Geçen hafta Erzurum'da sokakta sigara içen kadýna yapýlan saldýrý, Almanya'da Yeþiller'den Türk milletvekiline oruç tutmadýðý için yine Türklerin saldýrýsý... Camilerden teravih saatlerinde yapýlan yüksek sesli yayýnlar... TV'lerin dindarlýk yarýþý... Kamu kuruluþlarýnda, belediyelerde yemekhanelerin Ramazan'da iþlemez hale gelmesi... Son yýllarda, azýnlýk din adamlarýnýn büyüklerimize kurmak zorunda kaldýklarý (Eskiden olmazdý) iftar sofralarý... Trabzon, Malatya, Hýrant cinayetleri ve sonuçsuzluðu... Sivas cehennemi... Biraz daha gerilerde kalan Kahramanmaraþ, Çorum Alevi kýrýmlarý... Hemen akla gelen bu örnekler, yüzde 99'u müslüman (Sünni)olduðu durmadan söylenen halkýmýzýn, yüzde 1'lik azýnlýða reva gördüðü tutum ise... Bu orantýsýzlýktaki vahþeti, öncelikle müslümanlarýn sorgulamasý gerekmez mi? Hiçbir olayda, güçlü bir tepki gelmediði için, çok sözü edilen hoþgörünün, neyin hoþgörüsü olduðunu sormak gerekmez mi? Suskunluðun, sinsi ve gizli bir desteðin nereden ve ne için geldiðini sorgulamak gerekmez mi? Sorular bitmez... Sevgiler, saygýlar yürekli yazarlara...

:: hoþgörü
Gönderen: Osman Volkan Þahin / ,
14 Aðustos 2011
tepeden bakmanýn bir itirafý olarak "hoþgörü", bence muhafazakarlaþan deðil, "münafýklaþan" bir toplumun yalanlarýndan biri deðil mi? kimse kýzmasýn, bitmek tükenmek bilmeyen bir sýnýf atlama hýrsýyla daha dindar görünmeye çalýþanlara ne diyeceðiz? bunlarýn, sýnýf atlama hayallerini engellemediðin müddetçe ramazanda ne yaptýðýnýn bir önemi yok. ancak mevcut durumda kendilerinde kuvvet görenler için paha biçilmez bir fýrsat deðil mi? aslýnda mütedeyyinlerin de bu konuya kafa yormasý gerekmez mi? evet. yazýnýza bir katký sunmak isterim: Alevilerin de müslüman olduðunu söyleyerek, Alevilere inançlarýný öðretmeye kalkýyorlar. Ancak buradaki "müslümanlýk"tan kasýtlarý Sünnîlikten baþka bir þey deðildir. Bu da bizi baþtaki "hoþgörü" yalanýna götürmektedir. Gerçek dünyada ise, Sünnî patron, Sünnî ya da Alevî demeden sigortasýz çalýþtýrýyor, 1500 tl'lýk iþe asgarî ücret veriyor, aradaki farký da hüpletiyor. Ayný þekilde yapan Alevî patronlar yok mudur? Vardýr elbette. Hiç böyle yapmayan patronlar da vardýr. Kimse kýzmasýn diye uzun uzun anlatalým. Sonuçta sömürüde de bu din ve mezhep ayrýmý ortadan kalkýyor. Türkiye'de bu denli bir Sünnî anlayýþýnýn hakim olmasýnýn devlet yönetimi bakýmýndan irdelenmesi gerekiyor. "Sokaktaki" dindar insanýmýzýn burada bir kusuru yok. Cesaret gerektiren yazýnýz için teþekkür ederim.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinler, Ýnançlar ve ateizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik ve Kemalizm

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Muhafazakar Tahayyülde Osmanlý Ýmgesi
12 Eylül,anayasa Tartýþmalarý ve 1960 - 1980 Dönemine Dair Bazý Deðerlendirmeler
Türkiye'nin Yeni Vesayeti: Muhafazakar Hegemonya
Dersim Meselesi,chp'nin Tutumu ve Cumhuriyet Politikalarý Üzerine
Otoriter Demokrasimizin Hal-i Pür Meali
Kýlýçdaroðlu'nun Mevkii Belli Oldu: Sað (A) Açýk Oynuyor!
Muhaliflikten Muktedirliðe,maðduriyetten Mütegallibeliðe
Açýlýmýn Mantýðý ve Ýslamcý Muhafazakârlarýn Toplum Tahayyülü Üzerine
"Yeni" Chp ve Sol Arayýþlar
Nuri Bilge Ceylan’ýn "Taþra Epiði" : Bir Zamanlar Anadolu’da…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Memurun Sabah Mesaisi Öncesi Gördükleri,düþündükleri [Öykü]
Alevilik Ýslam'ýn Dýþýndadýr..! [Deneme]
Askeri Vesayetten Sivil Otoriter Vesayete: Kýsýrdöngü,imkanlar ve Sýnýrlar [Deneme]
Futbol ve Ben [Deneme]
Türban ve Ýslami Kesim Üzerine Bazý Mülahazalar [Deneme]
Rus Edebiyatý'nda Gerçekçilik Akýmýnýn Öncüsü: Gogol'un Palto'su [Ýnceleme]
Son Otuz Yýlýn Ýdeolojisi Yeni Muhafazakarlýk [Ýnceleme]
Seçmen Davranýþlarýnýn Önemi ve Dp (Akp) 'Nin Nasýl Uzun Süre Ýktidarda Kaldýðý Üzerine Bazý Deðiniler [Ýnceleme]
Çoðunluk: Türk Kimliðinin Sýradan Halleri [Ýnceleme]
Son Ekonomik Krizin Düþündürdükleri [Ýnceleme]


Akakiy Akakiyeviç kimdir?

Özellikle eleþtirel yazmaya özen gösteren,Türkiye tarihi,politika,sinema ve hatta edebiyat üzerine kafa yoran ve yazmaya çalýþan ve yazmayý önemseyen bir amatör yazar. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Gogol,Puþkin,Çehov,Ahmet Ýnsel,Murat Belge,Ömer Laçiner v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Akakiy Akakiyeviç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.