..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > Ömer Faruk Hüsmüllü




22 Aðustos 2011
Bu Bir Futbol Klasiðidir  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Recep Kaptan, rakip takýmýn solunun kuvvetli, saðýnýn ise zayýf olduðunu yýllarýn verdiði tecrübe ile sezdi. O yüzden sað taraftan ataða geçti. Bir çalým, bir çalým daha. Önünde boþ bir alan yarattý. Saðdan ilerledi. Bir çalým daha, saðdan biraz daha gitti ve kaleci ile karþý karþýya gelince durdu. Acelesi yoktu, çünkü “nasýl olsa gol olacak” düþüncesiyle rakip futbolcular olduklarý yere çivilenip kalmýþlardý. Bir adým bile atmaya niyetleri yoktu.


:BDDC:
Sayýn okur! Bu öyküde anlatýlanlarýn gerçek yaþamdaki olay ve kiþilerle hiçbir iliþkisi yoktur, dersem inanýr mýsýnýz? “Ýnanmýyorum!” dediðinizi duyar gibiyim. Ama gene de benden size tavsiye; inanmasanýz da, hiç olmazsa inanýyormuþ gibi yapýnýz.
Ýki futbol takýmýnýn ezeli rekabetinden bahsedeceðim size. Bu öylesine bir rekabet ki seksen seneyi aþkýn bir zamandýr devam ediyor. Bu süre içinde yapýlan maçlarýn hemen hemen tamamýný hep bir takým kazanmýþ. Yani bu takýmlardan bir tanesi hep galip iken diðeri hep maðlûp. Neyse maçý anlatalým:
Sahaya çýkan takýmlardan birinin baþýnda Deniz Kaptan, diðerinin ise Recep Kaptan vardý. Deniz Kaptan takýmýnýn file bekçisi iken, Recep Kaptan forvet oyuncusüydu, gol umuduydu, kýsacasý her þeyiydi.
Kaptanlar kurallar gereði, kýrk yýllýk dost gibi tokalaþtýlar, öpüþtüler ve birbirlerine hediyelerini sundular. Yurtdýþýndan getirilen tecrübeli orta hakem, kale seçimi ve ilk vuruþu yapacak takým için kaptanlara “yazý mý tura mý?” diye sordu. Parayý havaya fýrlattý. Bütün gözler paranýn düþtüðü yere çevrildi. Eðilip baktýlar: Ne yazý ne tura! Para diklemesine hafif ýslak çimlere çakýlmýþ kalmýþtý. Yeniden attý.
Sonuçta kale seçimini Recep Kaptan, ilk vuruþu da Deniz Kaptan yapacaktý. Futbolcular kendi yarý sahalarýna koþarak gittiler. Deniz Kaptan ayaðý topun üzerinde hakemin baþlama düdüðünü bekliyordu ki, yüksek sesle Recep Kaptan bir þiir okumaya baþladý. Oyuncu arkadaþlarýný motive etmek istiyor olmalýydý. Þiiri duyan orta hakemin kaþlarý çatýldý, hemen cebinden Ýngilizce yazýlmýþ futbol nizamnamesini çýkarýp ilgili maddeyi okuduktan sonra hiç tereddüt etmeden Recep Kaptan’a kýrmýzý kartý çekti.
Herkes þaþýrmýþtý. Recep Kaptan itiraz etse de faydasýzdý, çýkmaktan baþka bir çaresi yoktu. Tribünlerden küfür yaðýyordu…
Bu duruma itiraz eden bir baþkasý daha vardý: Kaptan Deniz. “Ben rakibimi hakem kararýyla yenmeyi sportmenliðime yakýþtýramam. Sahada alýn teri dökerek yenmek isterim O nedenle bu haksýz kararýn düzeltilmesini talep ediyorum. Gerekçe olarak da olayýn maçýn baþlama düdüðünden önce meydana geldiðini, oynanmayan bir maçta hangi gerekçe ile olursa olsun oyuncunun atýlamayacaðýný gösteriyorum. “ dedi ve Dünya Futbol Komitesi’nin toplanmasýný talep etti. Adý geçen komite hemen oracýkta toplandý ve iki dakika içinde bir karar alarak bunu hakeme teblið etti: Recep Kaptan, oyuna girebilirdi; ama baþka bir oyuncunun yerine… Yani maç baþladýktan sonra, teknik adamlar bir oyuncuyu çýkaracak ve Recep Kaptan’ý alacaktý.
Baþlama düdüðü çaldý. Deniz Kaptan “Taca at da oyuncu deðiþtirsinler.” Diyerek topu karþýsýndaki arkadaþýna verdi verdi ve kalesine doðru koþtu.
Þakirt spordan transfer edilmiþ olan bir oyuncu çýktý, onun yerine Recep Kaptan girdi. Girdi girmesine de bu sefer de baþka bir problem ortaya çýktý: Recep Kaptan’ýn formasý diðer arkadaþlarýnýnkinden farklýydý. Kýrmýzý kartý görüp dýþarý atýldýðýnda sinirlenip parçaladýðý formayý çýkarýp baþka bir tane giymiþti. Hakem:
-Mister Recep, bu ne hal? Diye sordu.
Recep Kaptan:
-Ne varmýþ halimde? Gömleðimi, pardon formamý deðiþtirdim. Milli takýmýn renkleri olan gömleðimi, pardon formamý çýkardým onun yerine ak formayý giydim. Kýsacasý ben deðiþtim. Deðiþmek de mi kurallara aykýrý?
Orta hakem, bu ülkede sýk kullanýlan “Irmaktan geçerken at deðiþtirilmez.” Ve “Köprüyü geçene kadar ayýya dayý de.” sözleri olduðunu hatýrlýyordu, ancak bu sözlerin konu ile ilgisi olup olmadýðýný bilmiyordu. O nedenle gene cebinden nizamnameyi çýkardý, baktý. Bu konuda bir yasak var mýydý? Vardý, fakat görememiþti. Ne olacak þimdi? Hakem:
-Tüm oyuncularýn formasý ayný olmalý. Ya siz ya da arkadaþlarýnýz formasýný deðiþtirmeli.
Deyince, Recep Kaptan:
-Ben hangi gömleði, pardon formayý giyiyorsam, ekibim de aynýsýný giyer. Çünkü biz beraber yürüdük bu yollarda… Dedi. Hakem cümlenin sonundaki ifadeyi anlamadý, baþýný Recep Kaptan’ýn arkadaþlarýna doðru çevirip forma deðiþtirmeyi kabul edip etmeyeceklerini soracaktý ki hepsinin yeni formalardan kapmak için yedek kulübesindeki malzemeciye doðru hücum ettiklerini gördü. Ekip göz açýp kapayýncaya kadar gömleklerini, pardon formalarýný deðiþtirmiþti bile. Ýþte deðiþimin gücü! Filozof Herakleitos, boþuna dememiþ: “Her þey deðiþir; deðiþmeyen tek þey deðiþmenin kendisidir” diye.
Neyse ki bu sorun da tatlýya baðlanmýþtý. Maç gene baþladý. Bakalým seksen senedir Deniz Kaptan’ýn takýmýný yenemeyen Recep Kaptan’ýn takýmý ne yapacaktý?
Recep Kaptan, rakip takýmýn solunun kuvvetli, saðýnýn ise zayýf olduðunu yýllarýn verdiði tecrübe ile sezdi. O yüzden sað taraftan ataða geçti. Bir çalým, bir çalým daha. Önünde boþ bir alan yarattý. Saðdan ilerledi. Bir çalým daha, saðdan biraz daha gitti ve kaleci ile karþý karþýya gelince durdu. Acelesi yoktu, çünkü “nasýl olsa gol olacak” düþüncesiyle rakip futbolcular olduklarý yere çivilenip kalmýþlardý. Bir adým bile atmaya niyetleri yoktu.
Deniz Kaptan, karþýsýnda duran Recep Kaptan’a seslendi:
-Atma Recep, din kardeþiyiz.
-Evet, din kardeþi olduðumuz doðru da, senin galiba artýk futbolun da globalleþtiðinden haberin yok!
-Ne demek o?
-Sana þöyle anlatayým: Topun þekli nasýl?
-Yuvarlak.
-Ah iþte, bu! Küresellik yani globalleþme böyle bir þey. Herþey globalleþirken zaten yusyuvarlak olan top bu sürecin dýþýnda kalabilir mi?
-Az önce ben seni kurtarmýþtým, oysa sen bana þimdi kýyýyorsun!
-Global anlayýþta acýma, hele hele minnet duyma hiç yoktur. Yakaladýn mý geçireceksin…
-Neyi, nereye geçireceksin?
-Topu caným, topu kaleye geçireceksin.
Dedi Recep Kaptan ve gene sol tarafa iyi uçabilen, sað taraftan giden topa ise sadece bakmakla yetinen Deniz Kaptan’ýn saðýndaki çataldan þýk bir vuruþla topu aðlara gönderdi.
Dakika:1 Gol:1 Stad yýkýlýyor.
Deniz Kaptan bu vefasýzlýða çok bozulmuþtu. Bunun acýsýný çýkarmak için az önce ses etmediði gömlek, pardon forma deðiþtirmeye itiraz edecekti. Bu suçtu ve cezasý da çok aðýrdý. Hükmen maðlûp sayýlma, küme düþme ya da sportif faaliyetlerden sürekli yasaklanma gibi…
Orta hakem cebinden çýkardýðý nizamnameyi tekrar inceledi, Deniz Kaptan hukuktan anladýðý için ona yardým olsun diye ilgili maddeyi çabucak bulup gösterdi. Orta hakem Dünya Futbol Komitesi’ni bir kez daha toplantýya davet etti. Görünen o ki Recep Kaptan’ýn takýmý bu sefer hapý yutmuþtu. Herkes sportif faaliyetlerden sürekli yasaklanma cezasý alacaðýný umuyordu. Ancak ne olduysa oldu ve yapýlan oylamanýn neticesinde bir oy eksik olduðu için bu ceza verilemedi. Hadi ayýp olmasýn diye bir “kýnama” cezasýyla iþ geçiþtirildi.
Maç bu duraklamadan sonra yine baþladý. Yan hakemlerden biri orta hakeme Deniz Kaptan ile ilgili çok gizli kamera kayýtlarýna ulaþýldýðýný, oradaki görüntülerin bir sporcuya yakýþmadýðýný söyledi. Orta hakem “Özel yaþantý mahremdir; bizi ilgilendirmez!” dedi ise de gizli kalmasý gereken bu konuþma stadýn hoparlörlerinden canlý olarak yayýnlandý. Bunu duyan Deniz Kaptan, teknik adamdan kendisini deðiþtirmesini istedi. O da bu isteði kabul etti. Deniz Kaptan çýkarken yerine giren Kemal Satýroðlu’na hem kalesini hem de kaptanlýk bandýný teslim etti.
Yeni Kaptan Kemal, girer girmez baþladý baðýrmaya:”Bana bak Recep, benim adým Kemal. Bekle goller geliyor!” Recep Kaptan sordu:
-Ne ile, hangi kadro ile atacaksýn golleri?
-Orasý seni ilgilendirmez. Benim adým Kemal! Top da bulurum, gol atacak adam da. Benim adým Kemal.
Kemal Kaptan böyle diyordu, ama der demez de koruduðu kalenin sað tarafýndan bir gol yiyordu. Tabi atan Recep Kaptan’dý. Ne yazýk ki Kemal Kaptan’ýn da sað tarafa uçma, sað tarafý koruma yeteneði yoktu.
Recep Kaptan’ýn bir golü ofsayt gerekçesi ile sayýlmayýnca itiraz etti. Hakem:
-Bu golü sayamam; çünkü ben bitarafým.
Deyince Recep Kaptan:
-Hakem efendi, dikkat et! Bitaraf olan, bertaraf olur. Sonra söylemedi, deme. Ýlk uçakla bir daha buraya gelmemek üzere ülkene dönmek zorunda kalýrsan da þaþýrma!
Cevabýný verdi.
Goller hep ayný kaleye giriyordu. Atan hep ayný futbolcuydu. Seyirci de artýk saymaktan býkmýþtý. Maçý seyretmeyi býrakýp, gündüz olmasýna raðmen havai fiþek patlatmaya baþladýlar.
Seyirciler yaðmur atýþtýrmaya baþlayýnca havai fiþek atmayý býraktýlar. Artýk hep bir aðýzdan þarkýlarýný söylüyorlardý:
Beraber yürüdük biz bu yollarda
Beraber ýslandýk yaðan yaðmurda
Þimdi dinlediðim tüm þarkýlarda
Bana herþey seni hatýrlatýyor
***
Deðerli okur! Okumaktan sýkýldýn deðil mi? Valla ben de yazmaktan sýkýldým.
Maçýn sonucu ne mi oldu? Hani sýkýlmýþtýnýz? Ama illa ki skoru da öðrenmek istiyorsunuz. Söyliyeyim: Ben diyeyim 10-0, siz isterseniz deyin 20-0.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýronik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deliden Mektup Var
Bir Murat Dört Surat
Korona Hikayeleri - 8
Dilsiz Fahiþe - 8 (Son)
Korona Hikayeleri - 7
Korona Hikayeleri - 4
Korona Hikayeleri - 5
Korona Hikayeleri - 6
Korona Hikayeleri - 3
Ayda 15 Bin Lira Gelir Getiren Bir Ýþinizin Olmasýný Ýster Misiniz?

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Küçücük Hikâyeler - 2
Acayip Bir Hikaye
Küçük Hikâyeler - 1
Senin Hikayen
Prostat
Bir Ölünün Günlüðü - 8 Son Bölüm
Bir Ölünün Günlüðü - 7
Hýrsýz Kim?
Bir Ölünün Günlüðü - 3
Bir Ölünün Günlüðü - 4

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.