..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi en azgýn yüreði uysallaþtýrýr, en uysal yüreði azdýrýr. -Alexis Delp
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




31 Aðustos 2011
Bedeninizde Neler Oluyor?  
Fuat Türker
Tüm bu sistemlerin tesadüfen oluþtuðuna inanan kiþinin, tesadüfen çalýþan beynine, tesadüfen atan kalbine ve tesadüfen çalýþan tüm diðer organlarýna güvenerek rahatça yaþam sürmesi mümkün müdür?..


:ABCF:
Çocukluðunuzdan itibaren "benim vücudum" diyerek sahip çýktýðýnýz bedeninizde derinizin hemen altýndan baþlayarak derinliklere kadar her noktada ne gibi mucizevi olaylar gerçekleþtiðini biliyor musunuz?

Örneðin kalbinizin içinde bir jeneratör olduðunu ve bu jeneratör devreden çýktýðý anda bir yedeðinin devreye girdiðini biliyor musunuz?

Ya da ince baðýrsaðýnýzdaki hücrelerin, önlerinden geçen yüzlerce farklý madde arasýndan demir atomunu tanýyabildiklerini ve yakaladýklarýný...

Kendisi de et olan midenizin etleri sindiren asitler salgýlarken, kendi kendisini sindirmemesi için özel bir sisteme sahip olduðunu...

Bir yeriniz kesildiðinde, kanýn pýhtýlaþmasý için en az 20 enzimin çok özel bir planlama içinde harekete geçtiðini... [1]

Baþýnýzdaki hormonal bir bezde üretilen hormon molekülünün, kendisinden çok uzakta bulunan organlarýnýza ulaþarak buradaki hücrelere ne yapmalarý gerektiðini emrettiðini...

Üreme ve kan hücreleriniz dýþýnda bütün hücreleriniz, her saniye yaklaþýk iki bin protein üretir. Bu her gün, her dakika, her saniye gerçekleþen bir iþlemdir. Prof. Gerald L. Schroeder bu ortamý, "Hücrelerimiz, hareketliliðin hiç azalmadýðý birer þaheserdir. Yedi gün, yirmi dört saat, her saniye üretilen iki bin protein, ihtiyaç duyulan noktalara tam da gerektiði gibi daðýlmaktadýr. Burada gece uykusuna çekilmek diye bir þey yoktur." ifadesiyle tarif eder. [2]

Farkýnda bile olmadýðýmýz, gözle göremediðimiz moleküller, bizi yaþatmak için hiç durmadan çalýþýrlar ve bunun için adeta programlanmýþlardýr. Çeþitli "kararlar alýrlar", "iþ bölümü yaparlar", "kontrollü hareket ederler", "tasarruflu davranýrlar"; bilinçli davranýþlar sergilerler. Cansýz moleküllere bu bilinçli davranýþlarý yaptýran hiç kuþkusuz Allah’týr.

Yalnýzca tek bir organýnýzý hareket ettirmek için vücudunuzda birçok kompleks iþlem gerçekleþir. Beyninizde emrin oluþmasý ile baþlayan reaksiyonlarýn sayýsý milyarlarý bulur. Sayýsýz enzimin görev aldýðý sýradan bir hareket için bile, hücrelerde çok sayýda iþlem birbiri ardýnca sürer. Sizin tek bir hareketiniz için bu iþlemler gerçekleþirken, ayný anda beyniniz çalýþýr, kalbiniz kan pompalar, yediðiniz besinler sindirilir, hücreleriniz çoðalýr, tüm organlarýnýz fonksiyonlarýna devam eder. Dahasý siz bunlarý ne fark eder, ne de kontrol edersiniz.

Birkaç tanesinden söz ettiðim bu mucizeler yalnýzca sizin bedeninizde de deðildir. Etrafýnýzdaki insanlar, anneniz babanýz, kardeþleriniz, dostlarýnýz, iþ arkadaþlarýnýz, televizyon ve gazetelerde gördüðünüz kiþiler, þu an yaþayan milyarlarca insan ve ilk insan var olduðundan beri yaþamýþ olan tüm insanlar da bu mucizevi bedene sahiplerdi.

Gerçekte bedeninizdeki enzimler, diðer proteinler ve onlarý denetleyen büyük moleküller de bir þey yapmaya güç yetiremezler. Gerçekleþen tüm bu iþlemler Allah’ýn kontrolündedir ve siz de bu muhteþem sisteme güvenerek aslýnda sonsuz güç sahibi Allah’a teslim olursunuz. Bu sistemde bir aksamanýn ancak hastalýk durumunda olacaðýný bilirsiniz.

Tüm bu sistemlerin tesadüfen oluþtuðuna inanan kiþinin, tesadüfen çalýþan beynine, tesadüfen atan kalbine ve tesadüfen çalýþan tüm diðer organlarýna güvenerek rahatça yaþam sürmesi mümkün müdür?.. Ýnsanýn bu konuda huzurlu yaþayabilme nedeni, kendisine can veren Yaratýcýnýn, bedenindeki tüm sistemleri kontrolü altýnda tutuyor olmasýdýr.

Evrendeki canlý cansýz tüm varlýklardaki her bir molekül Allah’ýn ilhamý ile hareket eder. Bu gerçeði kavradýðýnda insan, tüm yaþamý süresince Rabb’ine dayanýp güvenir. Kendisini bir kader dahilinde yaþatan, sayýsýz nimet veren Allah’a yönelir ve gerçek huzuru tadar. Bu, Yüce Allah’ýn, sanatýnýn kusursuz örneklerini yaratma nedenlerinden biridir. Allah, benzersiz yaratmasýný böyle cömertçe sergiler ki insanlar sonsuz Yaratýcýyý tanýyýp, O’nun gücünü gereði gibi takdir edebilsinler.

Bedeninizdeki yaklaþýk 100 trilyon hücrenin sahibi ve Yaratýcýsý, üstün güç sahibi olan Allah’týr. Allah, insaný sahip olduðu tüm organlarýyla birlikte "en güzel surette" yaratmýþ, kendisini tanýyýp bilmesi için de delillerini sergilemiþtir.

O halde insan, üzerindeki nimetlerin farkýna varmalý, yaþamýný yalnýzca Allah’ýn razý olacaðý þekilde düzenlemeli; sahip olduðu mucizevi bedenin Allah’ýn bir lütfu olduðunun bilinciyle O’na hamd ve þükür içinde olmalýdýr.

Bana ne oluyor ki beni Yaratan’a kulluk etmeyecekmiþim? Siz O’na döndürüleceksiniz. Ben O’ndan baþka ilahlar edinir miyim ki Rahman (olan ) bana bir zarar dileyecek olsa ne onlarýn þefaati bana bir þeyle yarar saðlar ne de onlar beni kurtarabilirler. (Yasin Suresi 22-23)


Kaynaklar:
[1] http://www.evrimteorisi.info
[2] Gerald L. Schroeder, Tanrý’nýn Saklý Yüzü, Çev. A. Ergenç, Gelenek Yayýnlarý, Ýstanbul, 2003, s. 214



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.