..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her gün yeniden doðmalý. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gelecek > Deniz Ak




6 Eylül 2011
Gurbetlik Meseleler!..  
Deniz Ak
Gurbetlik!.. Ýnsan bu kelimeyi düþündüðünde dahi yüreðinde hemen bir þeyler sýzlýyor, sadece düþününce!.. Bak nasýl da hemen düþtü yüzünüz!.. Evet zor bir kavram, uzaklýk ifade ediyor, vatan hasreti yurdundan!.. Bu kelimeyi sadece insanda deðil, eþyada da deneyin yine ayný..


:BCAG:


Gurbetlik Meseleler!..


Gurbetlik!.. Ýnsan bu kelimeyi düþündüðünde dahi yüreðinde hemen bir þeyler sýzlýyor, sadece düþününce!.. Bak nasýl da hemen düþtü yüzünüz!.. Evet zor bir kavram, uzaklýk ifade ediyor, vatan hasreti yurdundan!..
Bu kelimeyi sadece insanda deðil, eþyada da deneyin yine ayný. Taþýndýðýnýz düþünün bir yerden bir yere, eþyalar nasýl yabancý olur, bizi evimize geri götürün der gibi!..Böyle bir þey sanýrým bu hayat ta, hep gurbetteyiz, yolcu gibi, gelip dolaþýp gidecek olan!.. Hamurumuz bu dünyada yoðrulmadý, kaderimiz bu dünya da yazýlmadý ki buralý olalým!.. Kim bilir, belki o yüzden gelirken aðlýyoruz hep, giderken gülüyor Mevlana gibi!...Kim bilir gerçek vatanýmýz nasýl bir yer!.. Arkadaþlar deniyor ki, insan ya cennet ehlinden yada cehennem ehlinden yaratýlýrmýþ fýrkalar halinde!.. Sonra bu dünyada yaþar, tekrar dönermiþ cennet yada cehennemine!.. Ýnsanýn iþi de zor hani, eþyalar dahi yerini yadýrgarken biz koca dünyalar deðiþtiriyoruz da sesimiz çýkmýyor. Aslýnda çýkýyor ama karýþtýrmayalým þimdi ortalýðý da yine bize mýzýkçý demesinler!.. Niye mutsuz hep aðlak insanoðlu bu dünyada düþünün!..
Ben birde, baþka ülkelere tek baþýna giden ve orada aile kurmaya çalýþan insanlara çok üzülürüm!.Düþünsenize size ait olmayan bir yere gidiyorsunuz, size ait olmayan bir yaþamý yaþamak zorunda kalýyorsunuz!.. Sonra kelimelerini öðrenip tekrar cümle kurmaya çalýþmak, konuþabilmek için çocuk gibi ne acý!.Köklerini býrak bir toprakta, sonra gövdeni al köklerinden çekmeye baþla, ne kadar çekebilirsen!.. Vatanýndan ayrý, köklerinden uzak yaþa, insan için ne zor durum!...Ýnancý, insani vasýflarý zayýflamýþ bir memlekete gittiyseniz iþiniz daha da zor. Öyle bir gurbetlikte yaþýyorsanýz ben derim ki; hemen tasý taraðý toplayýn dönün evinize. Yada uzaklara gitme niyetindeyseniz sakýn yüreðiniz ve kökleriniz için bunu yapmayýn!. Doðacak çocuklarýnýz bir yaprak gibi savrulacaktýr yeryüzünde. Sonra uyumsuz, huzursuz insan topluluklarý!.. Evlilikler yarým, çocuklar eksik, inançlarýnýz harc¬-ý alem!.. Þimdi böyle politikalar geliþtirilmeye çalýþýlýyor, bazý zeki politikacýlarýmýz tarafýndan. Çok zekiyiz ya göremiyoruz bir sonraki sonucu bu konuda. Býrakýn insanlar kendi ülkelerinde yaþasýnlar kýsýtlý bütçeleriyle de olsa!.. Para her þey demek deðildir. Çocuðunuzun yumuk ellerinin kokusunu satýn alamazsýnýz parayla yada kaçýrdýðýnýz yýllarýnýzý evinizden ayrý!.. Bunu gurbetlik olmayanlar anlayamazlar!.... Aslýnda bu gurbetlik meselesi, sadece mekanla ilgili bir durum deðildir; Ýnsan kendisine de gurbet, yabancý yaþar kimi zaman!..Fýtratýndan uzaklaþýp bozuldukça yada koþuþturmalardan, içindeki sevgi hissine karþý dahi hasret yaþar. Bir yerlerdedir gözyaþlarý bulamaz, inandýðýný söyleyemez olur, savunduðu uðurda ölemez mesela!.. Bunlar hep gurbetlik vakalardýr ve acý verir insana!..Ütopiksiniz der insanlar hep, bu dünyadan olmayana insanlara!Birde onlar vardýr evet, hep mahcup, hep sesiz hep aceleleri olan, eðrelti yaþayan yeryüzünde!.. Uyuþmazlar bu dünyayla aralarý hep acýktýr, davalý!. Adem ile Havva'yý kandýrdýðýndan beri þeytan insanoðlu kavgalýdýr yalancý dünya ile!.. Düþünsenize; niye olmayalým ki kazanýyoruz sonra yok, biriktiriyoruz yok, yaþýyoruz sonra yokuz, yalancý iþte bakýn!..
Gurbetliðin tek öðrettiði þey insaný olgunlaþtýrmasý, dayanýklýlýk birde!..Gerisi hep yitirilmiþlik!..
Bu kadar gurbetlikten bahsetmiþken size bir gurbet þairinden birkaç dize yazayým da tam olsun yazýmýz!..

…hasretinle yandý gönlüm.. yandý yandý... söndü gönlüm... evvel yükseklerden uçtu... düze indi þimdi gönlüm.. aramýzda karlý daðlar... hasretin baðrýmda kýþlar... baþa geldi olmaz iþler.. yokluðundan öldü gönlüm!...

Gurbet yaralarý kolay kolay sarýlmaz, ama napalým hayat diyip yaþýyoruz. kendi gurbetlerimizde vesselam!..







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Muhakeme Demektir Nerdesin Ey Muhakeme?
Ýstanbul'da Kar!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kelebeðin Ömrü Birgün Ýmiþ!.. [Eleþtiri]
Vefa Ýstanbul da Bir Semt Adýn Kaldý!.. [Eleþtiri]
Dünya Aþk Üzere Ýmiþ!.. [Eleþtiri]
Bir Kuþun Ýki Kanadýndadýr Yaþamak Dediðin!.. [Eleþtiri]
Duy - Arlý - Ýnsan!.. [Eleþtiri]
Yaratan Yaþlýlar Kitaplar ve Çocuklar!.. [Eleþtiri]
Bir Aðacýn Gölgesinde!.. [Eleþtiri]
Ey Leyl Býrakma Bizi!.. [Eleþtiri]
Bir Derdin mi Var!.. [Eleþtiri]
301 Can - In Hesabý!. [Eleþtiri]


Deniz Ak kimdir?

Ýçten birkaç kelime!. .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Deniz Ak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.