..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek sanat, gizlenmesini bilen sanattýr. -Anatole France
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




26 Eylül 2011
Kalpteki Hastalýklar: Kin ve Nefret  
Fuat Türker
Allah’ý gönülden seven insan, O’nun yarattýðý insanlarý da sever. Bu sevgi, þefkati, merhameti, acýmayý, özveriyi, güzelliklerden zevk almayý, huzur ve mutluluðu beraberinde getirir.


:ABFC:
Tartýþmak, çekiþmek, sürtüþmek, düþmanlýk, kin ve nefret beslemek inanan insanlarýn titizlikle kaçýnmasý gereken ve Allah’ýn Kur’an’da tarif ettiði ahlâka aykýrý kötü özellikler. Mümin hiçbir zaman bu duygulara kapýlmamalý, her zaman samimi, mütevazý, þefkat ve sevgi dolu olmalý. “Allah’a ve Resulü’ne itaat edin ve çekiþip birbirinize düþmeyin, çözülüp yýlgýnlaþýrsýnýz, gücünüz gider. Sabredin. Þüphesiz Allah, sabredenlerle beraberdir. (Enfal Suresi, 46) buyruðuna uyarak, diðer müminleri incitebilecek söz ve davranýþlardan özenle kaçýnmalý, sevgi ve güven ortamlarý oluþturmalý.

Kin, kýskançlýk, rekabet ve küsmek, güzel ortamýn önündeki önemli engeller. Müminler arasýnda herhangi bir rekabet yaþanmamalýdýr. Çünkü her samimi mümin, bir diðerine engel çýkarmadan Allah’ýn dinine hizmet edebilir. Tek bir bedende, birbirleriyle uyum içindeki organlar gibi, her mümin bir diðerinin yardýmcýsý ve destekçisidir. Yapýlan iþler sonucu Allah’ýn verdiði baþarý da bu ortak çalýþmanýn sonucunda gerçekleþir.

Allah’ýn dinine yardým amacýyla yapýlan “hayýrlarda yarýþ” rahmani bir yarýþtýr ve bu yarýþta kýskançlýk, rekabet gibi duygulara yer yoktur. Hiçbir mümin kendisinden daha fazla hizmet etmiþ olan kardeþine karþý içinde kin ve haset gibi duygular barýndýrmamalý. Onlarýn dualarý Kur’an’da bildirildiði gibidir: "Bir de onlardan sonra gelenler, derler ki: "Rabbimiz, bizi ve bizden önce iman etmiþ olan kardeþlerimizi baðýþla ve kalplerimizde iman edenlere karþý bir kin býrakma. Rabbimiz, gerçekten Sen, çok þefkatlisin, çok esirgeyicisin." (Haþr Suresi, 10)

Mümin, Rabb’inin rýzasýný kazanmak için dinin ve müminlerin çýkarlarýný gözetmeli, inananlarýn refahýný artýrmaya çalýþmalý, Allah’ýn hoþnutluðunun her zaman en çoðunu arama konusunda ödün vermemeli, þeytanýn hile ve vesveselerine kanmamalý, imanýný arttýrma çabasý içinde olmalý, nefsinin bencil arzularýna kapýlmamalý ve kalbini karartacak kýskançlýk, kin ve nefret gibi duygulardan arýnmalý.

Kin ve nefret, kalbinde hastalýk olan kiþilerde bulunur. Kur’an’da, “Yoksa kalplerinde hastalýk bulunanlar, Allah’ýn kinlerini hiç (ortaya) çýkarmayacaðýný mý sandýlar? (Muhammed Suresi, 29) buyrulur. Kalplerinde hastalýk bulunanlar kine, nefrete, öfkeye, dedikoduya, tartýþmaya ve saldýrganlýða yatkýndýrlar. Kin, bu kiþilerin içlerinden gitmez; adeta bir tutku gibidir. Müminin kalbinde ise bu duygulara yer yoktur.

Sevgi, merhamet, þefkat, hoþgörü ve tevazu imanýn en önemli kanýtlarýndandýr. Sevgi, yaþamý güzelleþtiren çok büyük bir nimettir. Gerçek sevgi ise ancak derin bir iman, Allah sevgisi ve Allah korkusuyla yaþanýr. Kur’an’ýn öðrettiði sevgi, samimi inananlarýn kalplerini yumuþatýr, Allah’ýn güzel sýfatlarýnýn, üzerlerinde tecelli etmesine vesile olur.

Müminlerin sevgilerini en fazla yöneltmeleri gereken varlýklar ise Allah’ýn birer tecellisi olan diðer müminlerdir. Çünkü, "Mü’minler ancak kardeþtirler..." (Hucurat Suresi, 10)

Müminler arasýndaki kardeþlik, derin sevgi ve muhabbet cennet halkýnýn özelliklerindendir. Orada gerçek mutluluða kavuþmuþ insanlarýn kalplerinde hiçbir kötü duyguya yer olmayacaktýr. "Onlarýn göðüslerinde kinden (ne varsa tümünü) sýyýrýp-çektik, kardeþler olarak tahtlar üzerinde karþý karþýyadýrlar." (Hicr Suresi, 47)

Dolayýsýyla içinde kibir, kýskançlýk, çekememezlik gibi Allah katýnda hoþ karþýlanmayan duygular barýndýran insan, kendini gözden geçirmeli ve Rabb’ine sýðýnmalý. Gözleri ve vicdanlarý körelmiþ insanlarý, içinde yaþadýklarý mutsuzluktan kurtaracak tek yol Kur’an ahlâkýný yaþamalarý. Allah’ý gönülden seven insan, O’nun yarattýðý insanlarý da sever. Bu sevgi, þefkati, merhameti, acýmayý, özveriyi, güzelliklerden zevk almayý, huzur ve mutluluðu beraberinde getirir. Ancak o zaman birbirine sevgiyle bakan, nimet ve güzelliklerin deðerini bilen insanlarýn oluþturduðu güven ve huzur dolu bir yaþam kurulabilir.

“Sizden önceki toplumlarýn derdi size de bulaþtý: Haset ve kin. Kin beslemek, kökten kazýyan þeydir. Allah’a yemin ederim ki iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe iman etmiþ olamazsýnýz.”(Tirmizi; Huccetü’l Ýslam Ýmam Gazali, ihya’u Ulum’id-din, 3. cilt, Çeviri: Dr. Sýtký Gülle, Huzur Yayýnevi, Ýstanbul 1998, s. 425)

Fuat Türker



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.