..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlar, tersine çevrilmiþ anýlardýr. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




2 Ekim 2011
Allah'a Kopmaz, Sarsýlmaz Baðla Baðlanmak  
Fuat Türker
Rabb’ine sýðýnan insan, hýzla akan nehirde akýntýya kapýlýp sürüklenmeyen bir yaprak gibidir. Ara sýra akýntýnýn þiddetinden sarsýlsa da, güçlüdür, sürüklenip gitmez.


:AAHJ:
Sýkýntý ve ihtiyaç içinde edilen duaya icabet eden Allah, kuluna þahdamarýndan yakýndýr. Rabb’i bu kadar yakýnken, insanýn bu kadar uzak olmasý ne büyük yanýlgýdýr. Nefsinin bencil tutkularýna takýldýðý oranda insan þeytana yakýn, Allah’tan ise o denli uzaktýr. “Ben” diyen kiþi zalimleþir, kendisine zulmeder, kendi elleriyle kendisini cezalandýrýr, mahveder ve ona kapýlar açýlmaz. Onlarýn “... kulaklarýnda bir aðýrlýk vardýr ve o (Kur’an), onlara karþý bir körlüktür. Ýþte onlara (sanki) uzak bir yerden seslenilir.” (Fussilet Suresi, 44)

Oysa insan Rabb’ini aþkla sevmek için gelir dünyaya. Allah’ýn rýzasýný yaþamaya, Allah’ýn ahlâkýyla ahlâklanmaya, Allah’a kul olmaya gelir.

Ruhundaki sevgiyi öldürmüþ insanýn o ölüyü diriltmesi, o sevgiyi açýða çýkarmasý gerekli. Allah aþkýný ve Allah korkusunu hissetmeli. Bu duygularý içi titreyerek yaþayan insan dünyanýn ve ahiretin tüm güzelliklerine kavuþur. Kalpten tam olarak Allah’a teslim olan insan, þeytanýn kontrolünden çýkar; artýk onu Rabb’i yönetir. Gönülden teslim olmak, sürekli derinliði, mutluluðu ve güzelliði yaþamaktýr…

Güzel söz söylendiðinde Allah’a yakýnlýk artar. Güzel söz söylemek mümine özeldir. Sözün güzel olanýný söyleyen insan Allah’ýn tecellisini üzerinde görür. O’nun güzel isimleri insanda ne kadar tecelli ederse, kiþi Rabb’ine o kadar yakýnlaþýr.

Ýnsan, Rabb’ini zikretmediði, O’ndan uzak olduðu an zayýf düþer. Kur’an’da, “Allah’ýn nuru”nun, isminin yüceltilmesine izin verdiði evlerde olduðu ifade edilir. Allah’ýn Kendisi’nin anýlmasýna izin vermesi çok önemlidir. O zaman Allah, Kendisi’ni zikreden kuluyla birliktedir.

Ýki kiþi konuþurken üçüncüsü Allah’týr, üç kiþi konuþurken dördüncüsü Allah’týr. O, sinelerin özündekini, gizlinin gizlisini bilir, her konuþulaný duyar, insanýn her anýný görür, içinden geçen her düþünceyi bilir. Uyanýkken, uyurken, yürürken, konuþurken, tek baþýna kaldýðýný zannettiði anda da Allah hep kulunun yanýndadýr.

Allah, teslim olsun diye kuluna hastalýk verir, bela verir. Bunlarýn tümü Allah’ýn lütfudur; Kendisi’ni hatýrlatýr. Ýmtihan zamanýnda hep Allah’ý hatýrlar insan, Rabb’ine yakýn olur.

Ölümcül hastalýða yakalanmýþ ruh haliyle Allah’a yakýn olmalý; kopmaz, sarsýlmaz bir baðla baðlanmalý. O zaman ne evin, ne arabanýn, ne de kariyerin önemi kalýr. Samimi insan için Allah’a kul olmaya engel, Allah’a yakýnlaþmaya da bir sýnýr yoktur.

Rabb’ine sýðýnan insan, hýzla akan nehirde akýntýya kapýlýp sürüklenmeyen bir yaprak gibidir. Ara sýra akýntýnýn þiddetinden sarsýlsa da, güçlüdür, sürüklenip gitmez. Allah ile kurduðu yakýn ve kesintisiz baðlantý, ahirette de onu kýyamet gününün korkusundan ve sonsuz azaptan kurtarmaya vesile olur.

Þeytanýn vesveselerine ve kýþkýrtmalarýna uyan ve Allah’ý anmayan kiþi ise þeytan nereye sürüklerse oraya gider. Bir nimet kaybý, eksiklik ya da zorlukla karþýlaþtýðýnda, bunun Allah’ýn imtihaný olduðunu düþünemez. Dünya hayatýndaki sayýsýz güzellik ve nimeti kendisi için yaratanýn Allah olduðundan ve ‘o gün’ kendisine ulaþan nimetlerin tümünden sorgulanacaðýndan gaflettedir. Oysa yakýn olmayý reddettiði Rabb’ine ‘tesbit edilmiþ günde’ kavuþacak, dünyada neye çaba harcadýðýný düþünüp-anlayacaktýr.

Onlar senin Rabbine sýra sýra sunulmuþlardýr. Andolsun, siz ilk defa yarattýðýmýz gibi bize gelmiþ oldunuz. Hayýr, bizim size bir kavuþma-zamaný tesbit etmediðimizi sanmýþtýnýz deðil mi? (Kehf Suresi, 48)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.