..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Materyalist bir dünyada yaþýyoruz, ve ben de materyalist bir kýzým -Madonna
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Melike Karaca




4 Ekim 2011
Ýliþkiler, Deðiþim ve Deðiþtirip Kendileþtirdiðimiz Ýnsancýklar  
Melike Karaca
Çünkü siz, mükemmellik adýna kandýrýlýp bu yolda koþarken ruhunuzu beklemeyenlerdensiniz... Çünkü siz bir erkeðin saçlarýný,rimellerini,hayallerini ,ayakkabýlarýný,rujunu elinden almadýnýz..


:AFGC:
Ýliþkiniz neden bitti diye on kiþiye sorsak mutlaka içinden 9u 'Çok deðiþti son zamanlarda ,ilk günlerdeki gibi deðildi' der . Hakikaten de öyle ; eðer bitmiþ bir iliþkiniz varsa mutlaka hayatýnýzda birþeyler oluýmsuz anlamda deðiþtikten sonra bitmiþtir. Eðer karþýnýzdaki deðiþmediyse siz deðiþmiþsinizdir. Ayrýlýklarýn özünde deðiþim baþkalaþým,yabancýlaþma,hazýmsýzlýk vardýr. Saydýðým bu dört kelimenin eþ anlamý deðiþimdir iliþkilerde.

Mesela hazýmsýzlýk.. Sorunlu bir evliliktesiniz , bitiþ anýna kadar tüm sorunlarý hazmetmiþ hatta belki kapatmýþsýnýz ama bittiðinde 'hazmedemedim' þeklinde aðzýnýzda naçizane bir kelime çýkmýþ. Ýnsana demezler mi ' e be kardeþim bugüne kadar hazmettin de þimdi neden bunun adý hazýmsýzlýk oldu' diye. Derler.. Çünkü siz karþýnýzdakini 'deðiþti çok deðiþti' diye çekiþtirirken aslýnda kendi deðiþiminizi ,hazýmlýyken hazýmsýz olma yolunda süratle ilerlediðinizi farketmezsiniz. Çünkü dünyada en karakterli insan da olsanýz sürekli deðiþirsiniz çünkü evren sürekli bir deðiþim içerisindedir. Ondandýr ya evlilik insan doðasýna aykýrý diye çoðu insanýn haykýrýþlarý. En azýndan ben kendi evliliðimden biçtiðim paylarla 'evlilik neden insan doðasýna aykýrý' sorusuna bu þekilde bir cevap bulabildim.

Aslýna bakarsanýz ruh eþinizi bulmadan evliliði yürütmeniz çok zor. Gözyaþlarýnýz bile ayný deðilse beklediðiniz ,umut ettiðiniz bir atmosfer oluþmuyor kendiliðinden. Ve biz evliliði okadar yüce bir yere koyuyoruz ki aslýnda biz kadýnlarýn kendiyle çeliþtiði,cevap veremediðimiz sorularýn beynimizin ortasýndan su kaynaðý gibi fýþkýrdýðý nokta burasý bana göre. En baþta abartan bir toplumuz düðünler,þaþaalý gelinliklerimiz,aylar süren ev dekorasyonlarýmýz,uyum takýntýmýz,mükemmeliyetçi yönümüz pskikolojik anlamda evlilikten beklentilerimizi çoðaltýyor.

Bu beklentiler çoðaldýkça da karþýmýzdakini deðiþtirmeye baþlýyoruz.Çünkü biz mükemmeliz ..Evimiz þahane,gelinliðimiz çok güzeldi,düðünde herþeyýmýz kusursuzdu,biz sacýmýzý supurge yapan emektar ama ayaklarý üzerinde durabýlen þahsiyetlerdik.. Mükemmellik denizinde can kurtaran sarýsýn,kýrmýzý mayolu cankurtaranlarýz kimimize göre. O yüzden mükemmelleþmiþ biz,karþýmýzdaki erkeði de mükemmelleþtirmeliyiz. Öyle ki saçlarýný uzatýp maþalamalý,týrnaklarýný gokkusagýna cevirmeli,rimellere boðup pespembe topuklu ayakkabýlar giydirmeliyiz. Ýdam sandalyesine baðlanmýþ kendini kurtarmaya çalýþan erkeðimiz nefretle bize bakarken ; biz ona nasýl adam olmasý gerektiðini ojeli parmaklarýmýzý sallaya sallaya öðretmeliyiz rujlu dudaklarýmýzdaki sahte gülümsemeyle.. Ýþte siz sevgilinizi,kocanýzý,erkeðinizi kadýnlaþtýrýrken bir yandan da adam! olmasýný öðütlüyorsunuz. Kusura bakmayýn ama o adamýn yerýnde olsam içimdeki güçle yemyeþil bir hulk olur arkama bakmadan kacardým ..

Ama bundan da önemlisi bir kadýný deðiþtirmek.Ýdam sandaylesine saçlarý fönlü,makyajlý,topuklu ayakkabýlarý çok guzel gorunen býr kadýný baðlar erkek. Sonra baþlar herþeyini çýkarýp kenara koymaya. Makyajýný sildirir,eteðini pantolonla deðiþtirir,ojelerini çýkarýr, týrnaklarýný keser,ayakkabýlarýný babetlerle deðiþtirir.Bir müddet bekler sandalyede ruhu aç kalan kadýnýn býyýklarýnýn çýkmasýný,kaþlarýnýn uzamasýný,saçlarýnýn boyasýnýn akmasýný..Kadýn yaþlanýr bir anda. Bu arada erkek kendi yarattýgý erkek-kadýna tiksinerek bakar.Çünkü kendinden farký kalmamýþtýr.Artýk býyýklýdýr,sakallýdýr ,týrnaklarý kýsadýr ayný pantolonun iki beden küçüðü kadýnýn ayaðýndadýr kýsaca salaþ biri olmuþtur .Erkekten farký yoktur..

Bu sefer vazgeçer erkek dýþarýdaki taþ hatunlara bakmaya baþlar.Ama siz hala idam sandalyesinde parmaðýnýzdaki yüzükle ölüm saatinizi beklemektesinizdir. Erkeðinizse elinde sigarasý sýrtý size mil ötede dönük, taþ hatunlarý kesmektedir.Birden aklýna gelirsiniz erkeðin,döner elini koynunuza sokar , ordan aç kalan ruhunuzu çýkartýp masanýn üstüne koyar.Çünkü o da mükemmelleþmelidir.. Siz erkek olmuþsunuzdur ve þimdi kadýn kalan ruhunuz deðiþmelidir. Elinden geleni ardýna koymaz mükemmel erkek mukemmel sozlerýyle.

Onu da idam sandalyesinde baðlamaya kalkar fakat ruh çoktan valizini alýp çýkýp gitmiþtir o koyundan. Adý üstünde ruh iþte.. Baðlanmaz öyle dünyevi metaryallerle..Ruh gidince çoktan ölmüþsünüzdür zaten.Kalan cesedinizi parangalardan kurtarmaya cesaretiniz,kadýnlýðýnýz kaldýysa siz de yemyeþil býr hulk olup kalkar gidersiniz.Sonra onca mükemmellik yolunu kat eden siz ýssýz býr yerde oturur ruhunuzun geri gelmesini beklersiniz.

Çünkü siz, mükemmellik adýna kandýrýlýp bu yolda koþarken ruhunuzu beklemeyenlerdensiniz... Çünkü siz bir erkeðin saçlarýný,rimellerini,hayallerini ,ayakkabýlarýný,rujunu elinden almadýnýz..

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Merhaba
Gönderen: Melike Karaca / , Türkiye
5 Ekim 2011
Maalesef deðiliz :) Sevgiler

:: Hoþgeldiniz
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
5 Ekim 2011
Anlaþýldý... Bir elinizde iðne, diðerinde çuvaldýz. Batýrýp çýkarmalarýnýzý, deliþlerinizi, kanatýþlarýnýzý izleyeceðim. Erkek, onbinlerce yýllýk üstün insan(!) kalýtýný aymazlýkla, gururla taþýyýp duruyor ama biz ezilen cins olarak kadýnlar da hiç masum deðiliz. Baþarýlar, sevgiler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kadýn ve Kadýnsal Ýsh'ler Üzerine... Türk (Ýsh) Japan (Ýsh)
Kuþlar,diþiler ve Kadýnlar
Ruh,farkýndalýk Hali ve Yollar...
Vatan Saðolsun
Kutular ve Bulutlar


Melike Karaca kimdir?

Gözünü gerçek dünyaya açtýðýnda lülelerini savurarak koþan çokça hayal kuran ,bolca da gülümseyen bir çocuktu. Genç kýz oldu saf aþka koþtu. Aþktan gözünü açtýðýnda Arap ülkelerinden birinde çölün ortasýndaki evindeydi. Anlamadýðý arapça þarkýlarýn saniyelerinde bolca küfretti yüklediði anlamlara. Baktý olmadý ; beyaz tarantulaya el salladý,çölden gelen efsunlu kediye göz kýrptý . Alaaddin'in yumuþacýk halýsýyla ülkesine uçtu. Þimdilerdeyse Smyrna'da dolaylarýnda kaydettiði herþeyi silmeye çalýþýyor. .

Etkilendiði Yazarlar:
Haldun Taner,Jorge Luis Borges,Murathan Mungan,Duygu Asena,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Melike Karaca, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.