..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþama karþý sýmsýcak bir sevgi besliyorum... -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Melike Karaca




4 Ekim 2011
Kuþlar,diþiler ve Kadýnlar  
Melike Karaca
Kuþlar anlamsýzlaþtý,kadýn erkekleþti,tutkuyla sevilmeyen bedenler çoðaldý..


:AIEJ:
Geçen gün beþ senelik evli olan arkadaþýmla sohbet ederken dudaklarýndan þu kelimeler döküldü ' biliyor musun RD , biz öpüþmüyoruz ' Þöyle bir bakakalmýþým.. Neden dediðimde ise yine o mutsuzluktan aþaðý sarkan dudaklar aralandý 'bilmiyorum çabalamýyor bunun için' ..

Bakakaldýðým yerde þöyle bir pencere açýldý. Sahne canlandý ..Beþ yýllýk bir evlilik , inanilmaz güzel bir kadýn ve ruhsuz bir adam..Bir de yanlarýnda diþisine kur yapan güvercinler..

Güvercin deyip geçmeyin. Size gerçekten insanlýk dersi veriyorlar. Allah'ýn mucizelerinden biri gibi daðdan inmiþ dað adamý olsanýz ; size nasýl adam olmanýz gerektiðini gösteriyor sanki. Utanmadan,çekinmeden, 'erkek adam yapmaz ' demeden ,ulu orta aþk dansý yapýyor.

Tüylerini kabartýyor,bilindik bir melodiyle baþlýyor disinin onunde kendi çapýnda dönmeye.Sanki bir aþk dansý..Sanki diþiye tapýnma.. Diþiyse gayet ciddi duruyor erkek güvercinin önünde. Tapýnmaya deðerim dercesine. Sonra diþinin tüylerini temizliyor tek tek erkek güvercin. Sanki boynunu öper gibi okþar gibi. Sonra da gagalari birleþiyor belli bir ritmle dans eder gibi oluyorlar. Resmen öpüþmek bu baþka bir þey deðil. Sonrasýnda diþi izin verirse mutlu son.. Ve erkek güvercin diþisini kaybederse asla bunlari bir baskasina yapmiyor.


Küçüklüðümden beri balkona paket paket pirinç döküp balkonu Konak Meydani' na çeviren kuþlarý izleyen ben ,öyle olaylara þahit oldum ki ; o küçücük bedenimdeki aklýmla güvercin olmayý dilemiþtim.

Aile birlikleri öyle kuvvetli ki inanamazsýnýz.. Anne ,yani diþi dominant bir kere. Baba ,erkek koruyucu,sadýk,ruhunu egoya satanlarýn tabiriyle kýlýbýk..

Yuva yaptýklarý yerin karþý çatýsýnda , yumurtalar çatlayýp kuþlar uçana kadar ,yaðmur yaðdýðýnda bacalarýn içine girip güneþ açtýðýnda tüneyip yavrularýný gözetlemek suretiyle günlerce beklediler. Hele kuþlarýn uçma vakti geldiðinde sürü halinde gelip; herbiri farklý stillerde sorti yapýp resmen 'iþte böyle uçulur aslaným' der gibi ders verdiler.

Ve yavrularý uçurdular..

Kimi saðýnda uçtu ,kimi solunda resmen destek olarak..

Es kaza anne yiyecek bulmak için yavrunun yanýndan ayrýldýðýnda,yavru tek baþýna karþý çatýya uçtuðunda anne hemen gelir kafasýna kafasýna gagasýyla vurarak onu terbiye ederdi.

Ve biliyor musunuz kafasý gýdaklanan yavru güvercin, o sýcaðýn altýnda üç gün öylece orda durma cezasý aldi....Sonra annesi geldi,tüylerini temizledi,affetti ve birlikte uçup gittiler..

Ölümlerine þahit olmuþluðum vardýr kuþlarýn. Kimi yaramaz bir çocuÐun saçmasýyla balkonumuza düþerdi,kiminin kanadý kýrýlýr kedilere yem olurdu, kiminin cansýz bedený aðacýn altýnda dururdu karýncalar yok edene kadar. Genelde biz babamla ölen kuþlarýmýzý (tüm uçan kuþlar bizimdi) çatýya býrakýrdýk.Sanki ailesine teslim edermiþ gibi. Ve çatýya açýlan cam pencereden izlerdik usulca ayinlerini.. Tüm akrabalar kuþun cansýz bedeni etrafinda toplanir belli sesler çýkarýrlardý.

Buna kargalar da dahil..

Bakýn acýmasýz doðada bile akrabalýk iliþkileri var,yardýmlaþma var ,bir diþiye tapýnma (deger verme) ,yüceltme durumu var . Ve bizler insan ! olarak kuþlardan öteye geçemeyen varlýklarmýþýz meðerse.

Onlarýn bozulmayan doðasýndan örnek çýkarmayacak kadar kuþ beyinliymiþiz. Biz doðayý mahfetmekle kalmayip doðanýn etik deðerlerini,var oluþun belli kurallarýný hiçe sayan insancýklarmýþýz. Bizler sosyopatlaþan insanlara donüþmüþüz resmen.

Bir kadýnýn ruhunu aç býrakmanýn ,onun Allah vergisi estetiðini hicçe saymanýn kadýnýn ruhunun valizini kapýnýn önüne koymak anlamýna geldiði kadar bunun, bumerang gibi kendimize nasýl döneceðini bilmeyen ahmak insanlarmýsýz..

Yine 60-70 kuþaðýnda bir nebze saflýk duygusu vardýysa da
dejenere olan erkek toplumunda ruhu aç býrakýlan kadýnlar, bir erkeðin kanatlarý altýna girme, orada sýcacýk yaþama fikriyle oðlanlarýna sarýldýlar.. Oðlanlari kocalarý oldu, saç stillerine karýþtý,makyajlarýna karýþtý. Anneler mutlu oldu cunku kocalarýndan ilgi diye bekledikleri þeyi oðullarýndan gördüler. Aslýnda farkedildiklerinin farkýna vardilar.Daha çok þýmarttilar oðlanlarýný. Ve sonunda kadýn ruhunu aç býrakan,kadýný kýsýtlamayý marifet sanan,adamlýk sanan erkekler çýktý ortaya..

Kuþlar anlamsýzlaþtý,kadýn erkekleþti,tutkuyla sevilmeyen bedenler çoðaldý. ýisaca biz hayvanlaþtýk...


ps: Erkek anneleri lütfen oðullarýnýza küçük yaþlarda kuþ,böcek,týrtýldan önce kadýný anlatýn.. Kadýnýn ne olduðunu da kuþlardan örnek vererek anlatýn.Anlatýn ki benim yetiþemediðim,anlatýlanlarla, tv den izlemek suretiyle o sýcacýk insanlarýn atmosferini hissedebildiýim zamanlarýn çocuklarý gibi yetiþsinler..Yetiþsinler ki gitgide sosyopatlaþan erkeklerin öldürdüðü kadýnlarý haberlerde görmeyelim artik..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kadýn ve Kadýnsal Ýsh'ler Üzerine... Türk (Ýsh) Japan (Ýsh)
Ruh,farkýndalýk Hali ve Yollar...
Vatan Saðolsun
Ýliþkiler, Deðiþim ve Deðiþtirip Kendileþtirdiðimiz Ýnsancýklar
Kutular ve Bulutlar


Melike Karaca kimdir?

Gözünü gerçek dünyaya açtýðýnda lülelerini savurarak koþan çokça hayal kuran ,bolca da gülümseyen bir çocuktu. Genç kýz oldu saf aþka koþtu. Aþktan gözünü açtýðýnda Arap ülkelerinden birinde çölün ortasýndaki evindeydi. Anlamadýðý arapça þarkýlarýn saniyelerinde bolca küfretti yüklediði anlamlara. Baktý olmadý ; beyaz tarantulaya el salladý,çölden gelen efsunlu kediye göz kýrptý . Alaaddin'in yumuþacýk halýsýyla ülkesine uçtu. Þimdilerdeyse Smyrna'da dolaylarýnda kaydettiði herþeyi silmeye çalýþýyor. .

Etkilendiði Yazarlar:
Haldun Taner,Jorge Luis Borges,Murathan Mungan,Duygu Asena,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Melike Karaca, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.