..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yanlýþ sayýsýz þekillere girebilir, doðru ise yalnýz bir türlü olabilir. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gelecek > Haydar Köprülüoðlu




5 Ekim 2011
Suç da Ýþler Güçlüsü  
Haydar Köprülüoðlu
Yazýmda da belirttiðim gibi Atatürk'ün eli çok güçlü deðildi. Tek parlili bir siyasi yapý, mümeyyizli, çift dereceli seçim,bugünkü anlayýþýmýza göre bir lideri , siyasi yönde güçlü yapamazdý. Onun önderliðinde kurulan Cumhuriyet, devrimler ve lider Atatürk,Türk toplumu tarafýndan büyük kabul görüyordu. Olaylarý önceden sezme gücü vardý. 1. Dünya Savaþýný Osmanlý Ýmparatorluðu'nun kaybedeceðini önceden söylemiþti. Mustafa Kemal, rütbece kendinden büyük muhatabýna bir hareketi sebebiyle karþý çýkýnca, iþimize karýþma Kemal cevabýyla karþýlaþmýþtý. Atatürk Falih Rýfký Atay'a anlattýðý bir anýsýnda o muhatabýna þunlarý söyler : "...Evet çok þey yapacaksýnýz, fakat yapacaðýnýz þeyler korkarým ki memleketi içinden çýkýlmaz bir girdaba sokmaktan baþka bir þeye yaramayacaktýr. Eðer ben ve benim gibi düþünenler, o gün hayatta bulunursak, sizin bugünkü sözlerinizi takdirle yad etmeyeceðiz. Temenni ederim ki, bizi çýkýlmaz müþkülat içinde terketmeyeseniz" demiþtir. Saygýlar.


:BAEF:
Suç da iþler güçlüsü

Özdeyimdir bilinir her iþçiye bir baþçý
Baþtaki doðrusuydu sonrakiler suçlusu
Geç de olsa inanýr, görerek yanlýþýný,
Felsefi olasýlýk, ‘Suç da iþler güçlüsü’.

Altýndað'dan seyretmiþtim Ankara’yý, demokrasiyi, demokrasi özgürlüklerini; özgürlükler yeni fikirleri; yeni fikirlerse tartýþma ortamlarý yaratmýþtý.

Ülke sorunlarý bir okul panelindeki benzer fikirlerle yönetilemez. Alternatif karþý fikirler geliþtirilmelidir. Bu þekilde geliþme gösteren karþý görüþler, kalýcý gündemler yaratarak, ülkedeki siyasi partilerin sayýsýný azaltabiliriz. Bu ülke kalýcý fikirlerle büyük mesafeler alabilir. .

Atatürk tek baþýna, çoðulcu demokrasiye gerek duymadan özgürce, milli iradeyi, laik ülke bütünlüðünü saðlamýþtý. Bugünkü hükümet yapýmýza göre, Atatürk ‘ün eli Adalet ve Kalkýnma Partisi kadar güçlü deðildi.
Atatürk'ün, düþüncelerinin, devrimlerinin büyüklüðü buradadýr.

Ülke baðýmsýzlýðýný, toplumun milli iradesini, ülke hükümranlýðýný cumhuriyeti ilan ederek, devrimler yaparak, hurafelerle yönetilen halkýn dini inançlarýna da, sahip çýkarak, bir takým yobazlarýn elinden kurtarmýþtý. Laiklik kavramý kalkýnmanýn en büyük teminatýdýr.

‘Öðün, çalýþ, güven’ sloganýyla saðlam bir düzlüðe oturan ülke, geri kalan devlet olma unsurlarýný birer birer elde etmiþti. Baþta ekonomi olmak üzere, sosyal ve yönetim kurumlarý çýð gibi büyümüþtü.

Atatürk ülkeyi bir bütün olarak ele almýþ, dini konumlarý, sosyal konumlardan ayýrmamýþtý. Örneðin emir vererek Ayasofya'da çaðýn araç ve gereçlerinden yararlanarak ilk defa halkýna mevlit okutarak, o ilahi musikiyi dinletmiþtir.

Bir örnek de trenle bir seyahatleri sýrasýnda, bir milletvekilinin kompartýmanýna gelerek, Atatürk'e, bir arkadaþlarýnýn laiklik dýþý harekette bulunduðunu söylemiþtir. Bunun üzerine söylenen kompartýmana gidildiðinde, bir milletvekilinin oturduðu tren kanepesinde namaz kýldýðýný görür. Atatürk hiddetlenerek, "Bunun neresi laiklik dýþý, adam namazýný kýlýyor" diyerek bu milletvekilini azarlamýþ, tren görevlilerine de ilk istasyonda,"indirin bu adamý trenden" demiþ, bundan sonra gelen seçimlerde de adaylýk verdirmemiþti.

Ayný Atatürk, Ýstanbul'da, Bebek koyunda halkla iç içe olduðu bir gün, bira bardaðýný halkýna kaldýrarak, tanýtmak istemesi de sosyal görüþünün bir fotoðrafýdýr.

Baþýna taktýðý panama þapkasýyla, þehir þehir dolaþarak çaðýn gereðini tanýtmasý, okuyup, yazmayan kalmasýn diye milli eðitim seferberliði, mahalle mektepleri açmasý, soyadý kanunu çýkartarak kiþilik kazandýrmasý, kadýnlara oy hakký tanýyarak, medeni haklarýný kazandýrmasý, baþlý baþýna birer devrimdir.








Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gelecek kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çýk Git Artýk Ey Ýklim

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þiir Niçin Yazýlýr
Nazým Hikmet ve Soyaðacý
Akba Kitap ve Yayýnevi
Þair ve Þiir
Gün Aþýmý
Atatürk Diktatör Müydü?
Yýlanýn Baþý Küçükken Ezilmeliydi
Hak Verilmez Alýnýr ve Þike
Zamanýn Ankara'sýnda Cumhuriyet Bayramý
Ankara'da Eski Ramazanlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel ve Necip'in Öyküsü [Þiir]
Ömer Hayyam [Þiir]
Nostalji [Þiir]
Hikaye-i Osmaniye [Þiir]
Bakýn Ne Diyor Eyyam [Þiir]
Volga Mahkumu [Þiir]
Yiðidi Öldür Hakkýný Yeme [Þiir]
Gönül Aðrýsý [Þiir]
Mührü Hümayun [Þiir]
Millete Atýlan Goooool! [Þiir]


Haydar Köprülüoðlu kimdir?

Ýlerleyen yaþýmdan dolayý kýsa yol tabiriyle, konularýmý daha çok nazým olarak ifade etmeye çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþadýðý çaðýn çarpýk düzenini sergileyen yazar veya kiþiler.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Haydar Köprülüoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.