..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþünce dilden, dil düþünceden doðar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Fuat Türker




14 Ekim 2011
Müminlere Atýlan Ýftiralar  
Fuat Türker
Ýftiraya uðrayan müminin gösterdiði sabýr, tevekkül ve kararlýklýk, inkarcýlarýn küçük düþürme amaçlarýnýn tam aksine onu onu deðerli kýlar, derecesini artýrýr. Ýftirayý atan fasýklarý ise aþaðýlatýcý azaba yaklaþtýrýr.


:AAIF:
Müminler Kur’an ahlakýndan uzaklaþmalarý için, yaþadýklarý toplumda inkarcýlardan maddi manevi baský ve eziyet görürler. Ýnsanlýk tarihi boyunca Allah’a çaðrýda bulunan samimi müminlere iftira atýlmasý Allah’ýn kanunudur.

Her dönem Müslümanlarýn karþýsýnda, doðru yoldan sapmýþ ve Allah’a isyan üzerine kurulmuþ bir yaþamý benimsemiþ kimseler bulunur. Kur’an’dan uzak yaþayan, adalet, doðruluk, dürüstlük, güvenilir olma gibi güzel ahlak özelliklerine sahip olmayan bu kiþiler, müminlerin imanýna haset eder, kendileri gibi sapmalarýný isterler. Onlara olmadýk suçlamalarda bulunur, iftiralar atar ve onlarýn zarar görmelerinden haz alýrlar.

Ýnkarcýlar, elçinin getirdiði gerçekler kendi dünyevi çýkarlarýyla çatýþtýðý için karþý koyar, türlü iddialarla onu karalamaya çalýþýrlar. Kiþisel çýkarlarýný dini teblið edebilmek için feda etmesi nedeniyle elçiye delilik iftirasý atarlar. Kur’an bu konuya þu ayetlerle açýklýk getirir:

Ya da kendi elçilerini tanýmadýlar mý ki, þimdi onu inkar ediyorlar? Yahut: "Onda bir delilik var" mý diyorlar? Hayýr, o, onlara hak ile gelmiþ bulunmaktadýr ve onlarýn çoðu hakký çirkin karþýlýyorlar. Eðer hak, onlarýn heva (istek ve tutku)larýna uyacak olsaydý hiç tartýþmasýz, gökler, yer ve bunlarýn içinde olan herkes (ve herþey) bozulmaya uðrardý. Hayýr, Biz onlara kendi þan ve þeref (zikir)lerini getirmiþ bulunuyoruz, fakat onlar kendi zikirlerinden yüz çeviriyorlar. (Müminun Suresi, 69-71)

Elçi onlara þan ve þeref getirmiþtir ancak onlar yüz çevirirler. Nedeni de kendi batýl ve yalana dayalý sistemlerinin çökme ihtimali nedeniyle duyduklarý endiþedir. Kendi güç ve iktidarlarýný yitirmemek için elçiyi yalancýlýkla suçlarlar:

Kavminin önde gelenlerinden inkar edenler dediler ki: "Gerçekte biz seni ’aklî bir yetersizlik’ içinde görüyoruz ve doðrusu biz senin yalancýlardan olduðunu sanýyoruz." (Araf Suresi, 66)

Toplumda, elçinin samimi ve hikmetli sözlerini dinleyen, Allah’a baðlýlýðýna ve güzel ahlakýna tanýk olan vicdanlý insanlar, elçiye tabi olurlar. Ýnkarcýlar, samimi müminlerin güçlü baðlýlýklarýný deðersiz göstermek ve diðer insanlarý uzak tutmak için, elçinin ikna yeteneðini kendilerince büyücülükle açýklarlar. Elçiye, çevresindeki insanlarýn beynini yýkadýðý, onlara büyü yaptýðý iftirasýný atarlar:

Ýçlerinden bir adama: "Ýnsanlarý uyar ve iman edenlere, muhakkak kendileri için Rableri Katýnda ’gerçek bir makam’ olduðunu müjde ver" diye vahyetmemiz, insanlara þaþýrtýcý mý geldi? Ýnkar edenler: “Gerçekten bu, açýkça bir büyücüdür" dediler. (Yunus Suresi, 2)

Mümin herþeyin sahibinin Allah olduðuna iman eder, bu gerçeðin bilinciyle kendisine benlik vermez; mütevazý ve Rabb’ine karþý boyun eðicidir. Ancak toplumda þýmarýk ve kendini beðenmiþ kiþiler sevilmediði için, inkarcýlar elçiyi þýmarýklýkla suçlarlar:

"Zikr (vahy) içimizden ona mý býrakýldý? Hayýr, o çok yalan söyleyen, kendini beðenmiþ bir þýmarýktýr." (Kamer Suresi, 25)

Ýnkarcýlar elçi ve müminlerle alay etmeye ve kendilerince onlarý küçük düþürmeye çalýþýrlar. Kur’an ayetlerinde haber verilen, Firavun’un Hz. Musa hakkýndaki seviyesiz üslubu, inkarcýlarýn müminlere karþý içlerinde besledikleri kinin göstergesidir.

Firavun, kendi kavmi içinde baðýrdý; dedi ki: "Ey kavmim, Mýsýr’ýn mülkü ve þu altýmda akmakta olan nehirler benim deðil mi? Yine de görmeyecek misiniz? "Yoksa ben, þundan daha hayýrlý deðil miyim ki o, aþaðý (sýnýftan) bir zavallý ve neredeyse (sözü) açýklamadan yoksun olan (biri)dir." (Zuhruf Suresi, 51-52)

Allah’ýn sevdiði kullarýna yapýlan her kötülük ve her çirkin söz, Allah Katýnda bir azap sebebi olur. Allah sonsuz adalet sahibidir. Ýftiracýlar tevbe etmedikleri ve vazgeçmedikleri sürece azaba derece derece yaklaþtýrýlýrlar. Ve derler ki:

"... Bize ne oluyor ki, kendilerini þerir (kötü)lerden saydýðýmýz adamlarý göremiyoruz." Biz onlarý bir alay konusu edinmiþtik; yoksa gözler mi onlardan kaydý?" Bu, cehennem halkýnýn birbiriyle çekiþmesi kesin bir gerçektir. (Sad Suresi, 62-64)

Ýnkarcýlar, elçileri, haktan uzaklaþtýrýp toplumda batýlý hakim kýlmaya çalýþan güvenilmez insanlar olarak göstermeye çalýþýrlar. Sapkýnlýklarýný din kýlýfý altýnda yaygýnlaþtýrdýklarý iftirasý atarlar:

"Kavminin önde gelenleri: "Gerçekte biz seni açýkça bir ’þaþýrmýþlýk ve sapmýþlýk’ içinde görüyoruz" dediler. O: "Ey kavmim, bende bir ’þaþýrmýþlýk ve sapmýþlýk’ yoktur; ama ben alemlerin Rabbinden bir elçiyim." dedi. (Araf Suresi, 60-61)

Elçiler, hýrsýzlýk ve zina gibi her toplumda çirkin görülen suçlarla itham edilir, çoðu zaman suçsuzluklarý bilinmesine raðmen iftiralar nedeniyle hapse atýlýrlar.

Sonra onlarda (Yusuf’un iffetine iliþkin) delilleri görmelerinin ardýndan, mutlaka onu belli bir vakte kadar zindana atmak (görüþü)aðýr bastý. (Yusuf Suresi, 35)

Ýnkarcýlar, Allah Katýndaki zorlu karþýlýðýný kendilerinden uzak gördükleri için kolaylýkla iftira atarlar. Ancak inkarcý için azap þiddetli olacaktýr. "Doðrusu, uydurulmuþ bir yalanla gelenler, sizin içinizden birlikte davranan bir topluluktur; siz onu kendiniz için bir þer saymayýn, aksine o sizin için bir hayýrdýr. Onlardan her bir kiþiye kazandýðý günahtan (bir ceza) vardýr. Onlardan (iftiranýn) büyüðünü yüklenene ise büyük bir azap vardýr. (Nur Suresi, 11) ayetiyle bildirildiði üzere, iftira mümin için bir hayýrdýr.

Bu olaylar, "Andolsun, mallarýnýzla ve canlarýnýzla imtihan edileceksiniz ve sizden önce kendilerine kitap verilenlerden ve þirk koþmakta olanlardan elbette çok eziyet verici (sözler) iþiteceksiniz. Eðer sabreder ve sakýnýrsanýz (bu) emirlere olan azimdendir. (Al- Ýmran Suresi, 186) ayetiyle dikkat çekildiði gibi, iftiraya uðrayan Müslüman’ýn imtihanýdýr. Ancak bu süreçte diðer Müslümanlar da imtihan olurlar. Müslümanlar olaylara akýlcý yaklaþmalý, Allah’ýn buyruðu gereði etraflýca araþtýrmalý. Eðer kesin kanýt yoksa, iþittiðini yaygýnlaþtýrmak bir yana, hayýrlý zanda bulunmalý ve söylentilere asla inanmamalýdýr.

Ýftiraya uðrayan müminin gösterdiði sabýr, tevekkül ve kararlýklýk, inkarcýlarýn küçük düþürme amaçlarýnýn tam aksine onu onu deðerli kýlar, derecesini artýrýr. Ýftirayý atan fasýklarý ise aþaðýlatýcý azaba yaklaþtýrýr.

Gerçek þu ki, Allah’a ve elçisine eziyet edenler; Allah, onlara dünyada ve ahirette lanet etmiþ ve onlar için aþaðýlatýcý bir azap hazýrlanmýþtýr. Mü’min erkeklere ve mü’min kadýnlara irtikab etmedikleri (bir suç) sebebiyle eziyet edenler ise, gerçekten bir iftira ve açýk bir günah yüklenmiþlerdir. (Ahzab Suresi, 57-58)

Müminler kendilerine atýlan iftiralarý Kur’an ayetlerinin birer tecellisi olarak görürler. Kendilerinden önce yaþayan müminlere isabet eden musibetlerle imtihan olmak ve en zor zamanlarýnda bile Allah’ýn yardýmýyla destekleyeceðini bilmek onlarýn þevklerini artýrýr.

Yoksa sizden önce gelip-geçenlerin hali baþýnýza gelmeden cennete gireceðinizi mi sandýnýz? Onlara öyle bir yoksulluk, öyle dayanýlmaz bir zorluk çattý ve öylesine sarsýldýlar ki, sonunda elçi, beraberindeki mü’minlerle; "Allah’ýn yardýmý ne zaman?" diyordu. Dikkat edin. Þüphesiz Allah’ýn yardýmý pek yakýndýr. (Bakara Suresi, 214)

Ýftira karþýlýksýz kalmaz. Atan iftirayý unutsa dahi Allah unutmaz. Ve hiçbir iftira, baský, alay ve saldýrý müminleri yýldýrmaz; onlarý Kur’an ahlakýný yaþamaktan ve yaþatmaya çalýþmaktan asla alýkoyamaz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Kur'an'daki Babalar
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - II
Ýttihad-ý Ýslam Nedir?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - I
Zan, Gýybet ve Tecessüs Nedir?
Ýslam Ýle Þereflenen Bir "Hicret Ehli"nin Hikayesi - I
Allah Korkusu [hakkýnda Detaylý Bir Yazý]

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Ýlk Öðretmenimiz
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Onlarýn Fazlasý Var...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - I

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.