..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




17 Ekim 2011
Yaþayanlar Ýçin Umut Her Zaman Vardýr  
Fuat Türker
Asla yarar saðlamayacak konularda yýllarca çaba gösterirken, baþýma gelebilecek olasý felaketler için önlem alýp, en þiddetli afet için bile sýðýnaðýmý hazýrlarken, kaçýp sýðýnabileceðim tek bir güvenli yer dahi bulamayacaðým o günü nasýl da göz ardý etmiþ olduðumu anlýyorum.


:IBF:
Yaþayanlar için umut her zaman vardýr. Umutsuzluk, ölüler içindir. [Theokritos]

Hangi yaþlý insana sorsanýz, yaþadýðý yýllarýn nasýl geçtiðini anlayamadýðýný söyler. Gerçekten de hayat göz açýp kapama süresi kadar. Benim için de ayný; yýllar hiçbir þey anlamadan geçip gitti. Gençliðimde ben de muhtemelen birçok insan gibi, yaþlanacaðýmý pek düþünmedim, hep kendimden çok uzak gördüm. Þimdi ise o çok uzak yýllarýn ne de çabuk gelip beni bulduðunu þaþkýnlýk içinde izliyorum.

"Yaþamýn süresince neler yaptýn, anlat" deseniz anlatacaklarým birkaç saatte biter sanýrým. Yaþlýlýk yüzünden unutmuþ deðilim; her þeyi hatýrlýyorum ancak ne kadar az þey yapmýþ olduðumu görüyorum. Onca yýl, ama iþte anýlarýn hepsi bu kadar; birkaç satýr.

Þimdi ise arkama dönüp baktýðýmda soruyorum; yaþamýmýn amacý neydi? Bugüne dek hiç sormadýðým bir soru; "bu kadar yýlý neden yaþadým?"

Ailem, çocuklarým, iþim; hep bunlar için ömrümü tükettim. Sonrasýnda ne olacaðýný ise aklýma bile getirmedim. Belki de ölümü ve sonrasýný düþünmeyerek sorumluluktan kurtulduðumu düþündüm ancak kendimi kandýrdým. Ölümü herþeyin sonu, her þeyin bitiþi olarak gördüm ama bu kez de yokluk düþüncesinden müthiþ korku duydum.

Dünya çok kýsa ve geçiciydi; o yüzden her anýn tadýný çýkarmaya, doya doya yaþamaya çalýþtým. Dünya hayatýnýn çekici ve geçici süslerine aldandým. Onlar karþýsýnda acze düþtüm. Anlamsýz saplantýlarla aklý balið olmayan çocuklar gibi "oynayýp oyalandým", onlara tutkuyla baðlandým. Hatta, "dünyada ne yaparsak kâr, Allah’ýn verdiði nimetlerin tadýný çýkaralým" gibi cahilce mantýkla, cahilce sözler bile söyledim.

Yýðýp biriktirdiklerime sahip olduðumu zannediyordum. Oysa biriktirdiklerim benim sahibim oldu, emrime verilenlerin emrinde yaþadým; þimdi anlýyorum.

En zenginler bile her þeyini dünyada býrakýp gidiyor. Arkasýndan koþturduðum her þey yok olacak. Peki bu yok olacak þeyleri nasýl amaç edindim?

Yaþamým süresince yaptýðým iyi iþleri hep, "desinler" ya da "demesinler" diye yaptým. Ýnsanlarýn gözünde bir yerlere gelebilmek, çevremden saygýnlýk kazanmak için yoðun uðraþ verdim.

Kimi zaman güzel iþler de yapmadým deðil. Dünyada iyi bir þeyler býrakmak için de gayret ettim. Ama þimdi anlýyorum ki, önemli olan dünyada býraktýklarým deðil, önden gönderdiklerim. Çok açýk ki deðer verdiðimiz her þey gerçekte ölümle birlikte anlamýný yitirecek deðersiz þeyler.

Altýnda yaþadýðým gaflet perdesi yüzünden dünya hayatýnýn amacýný deðil, dünya hayatýndan yalnýzca dýþta olanýný görebildim. Dünyanýn "ölümlü, fani, üç günlük" olduðunu yalnýzca dilimle söyledim. "Dünyaya bir kere gelinir" gibi sözlerim ise ahirete deðil, yine dünyaya yönelik mantýðýmýn ürünüydü. Samimiyet ve ciddiyetten uzak; kimi zaman espri konusu olan sözler. Öyle ya, dünya ölümlüyse yapýlacak planlar da dünyayý hakkýný vererek yaþamaya yönelik olmalýydý.

Oysa yapýlan planlarýn uygulanmasý ve amaçlarýn gerçekleþmesi kesin miydi? Kimi gerçekleþse bile insanýn doyumsuzluðunu artýrmýyor muydu? Sahip olunanla yetinmek yerine hep daha iyisine, daha güzeline ulaþma isteði, hep benden çaldýðýný ve asla tatmin olmayacaðýný bile bile nefsi beslemek deðil miydi? Ya sahip olunan dünyevi þeylerin, insanýn gözünün önünde eskimesi, yýpranmasý ve bozulmasýnýn verdiði acý?..

Dünyevi þeylerin ardýnda koþturmanýn bana hiçbir getirisi olmadýðýný, hayatým süresince bir kýsýrgöngü içerisinde yaþadýðýmý görüyorum. Asla yarar saðlamayacak konularda yýllarca çaba gösterirken, baþýma gelebilecek olasý felaketler için önlem alýp, en þiddetli afet için bile sýðýnaðýmý hazýrlarken, kaçýp sýðýnabileceðim tek bir güvenli yer dahi bulamayacaðým o günü nasýl da göz ardý etmiþ olduðumu anlýyorum.

Ölümün hiçbir þeyi kesip bitirmediðini aksine baþlangýç olduðunu artýk biliyorum. Dünyanýn bir imtihan mekaný olduðunu, Allah’a kulluk amacýyla bu mekanda bulunduðumu, baþýma gelen ve þans ya da tesadüf olduðunu düþündüðüm her þeyin, gerçekte imtihan amacýyla yaratýldýðýný, sýnandýðýmý...

Yaþamýn kýsa ve geçici, ölümün ise her an gelebilecek oluþu ve dünyaya bir kez gelmek; hayatýn asýl gerçekleri bunlarmýþ. Bugüne dek bu gerçeklerin bilincinde olmadan yaþadým. Bugün ise geçmiþimi gözden geçirip, yaþamýmý yeniden düzenliyorum. Binamýn temelini göçecek yarýn üzerinden alýp, Allah’ýn rýzasý üzerine yeniden inþa ediyorum. Bu kýsacýk hayat için, sonsuzluk feda edilebilir mi?..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.