..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Uzaybilim > Fuat Türker




20 Ekim 2011
Delice Bir Düþünce: "Evren Tesadüflerin Eseridir"  
Fuat Türker
Yataðýnýzda yatarken ya da yolda yürürken de dünyanýn döndüðünü anlamýyorsunuz… Ancak dünyamýz uzayda dev kütlesiyle saniyede 200 km. gibi muazzam bir hýzla yol alýyor. Þu an 200 km. yol aldýk bile ve 400... 600...


:BFGC:
“Evrenin þu anki yapýsýnýn tümüyle bir tesadüf eseri olabileceði düþüncesi, tümüyle delice bir düþüncedir. Delilik kavramýný argovari bir hakaret niyetiyle deðil, tamamen psikolojideki teknik anlamýyla kullanýyorum. Gerçekte bu tür bir düþünce ile þizofrenik düþünce tarzý arasýnda büyük benzerlikler vardýr.” [Karl Stern, Montreal Üniversitesi Psikiyatristi]

Evren, derin düþünmemize ve Allah’a yaklaþmamýza vesile olabilecek örneklerden biri. Dünyanýn ve uçsuz bucaksýz evrenin yaratýlýþýný düþünen insan, tüm evreni saran ihtiþamý ve kusursuz dengeyi daha iyi anlar. Ýnsan uzayýn sonsuz boþluðunda asýlý duran küçücük bir kürenin üzerinde yaþar. Dahasý bu küre her an uzaydan gelebilecek tehlikelerle karþý karþýya. Ýnsanýn ise bu tehlikelere karþý alabileceði hiçbir önlem yoktur.

Örneðin milyonlarca ton aðýrlýðýndaki göktaþlarý uzayda baþýboþ dolaþýr. Bunlarýn herhangi biri dünyaya çarparak yaþama zarar verebilir. Dünyayý tehdit eden bir baþka tehlike kaynaðý, güneþte oluþan patlamalar.Güneþteki patlamalar artabilir ve dünyaya gelen zararlý ýþýnlarýn oraný yoðunlaþabilir. Yalnýzca gökyüzünde deðil yeryüzünde de insan yaþamýný tehdit eden birçok tehlike vardýr.

Yer kabuðunun biraz altý, maðma dediðimiz çok sýcak bir "ateþ tabakasý"yla kaplý. Ve yer kabuðu bir elmanýn kabuðuna oraný ölçüsünde maðmadan korunur. Bu yüzden, her an bir yanardað patlamasýyla yer altýndan lavlar yeryüzüne çýkabilir. Ya da yerkabuðunda meydana gelecek bir kýrýlma büyük bir depreme neden olabilir... Ýnsan, her an bu gibi tehlikelerle birlikte yaþadýðýný hiç unutmamalý. Dünyamýz, bu olasý tehlikelerden çok hassas dengeler sayesinde korunur. Bu gerçekleri düþünen insan anlar ki, dünya üzerindeki tüm canlýlar, Allah’ýn dilemesiyle ve O’nun yarattýðý kusursuz bir denge sayesinde yaþarlar.

Uzay boþluðu alýþtýðýmýz yaþam biçiminden tamamen farklý. Þu anda oturduðunuz yerin 560 km yukarýsýnda güneþteki patlamalardan kaynaklanan ve hýzý saatte 100 binlerce kilometreyi bulan radyasyon fýrtýnalarý gerçekleþmekte. Bir de uçsuz bucaksýz uzay boþluðundaki kendi konumunuzu düþünün. Bunun için öncelikle dünyadaki uzaklýk kavramýyla, evrendeki uzaklýklarý kýyaslayalým.

Evrende en yakýn iki yýldýz arasýnda 30 trilyon km uzaklýk var. Gökyüzünde parýldayan yýldýzlarýn en yakýný ise sizden 500 trilyon km uzaklýkta.

Bir de kendi galaksimizin içindeki yerimize bir bakalým. Samanyolu Galaksisi, içinde yaklaþýk 300 milyar yýldýz barýndýrýr. Bu 300 milyar yýldýzdan yalnýzca biri bizim Güneþimiz. Güneþ’in etrafýnda 9 ayrý gezegen büyük bir uyum içinde dönerler. 12 milyar km2’den geniþ bir alaný kaplayan Güneþ sistemi içinde, Dünyamýz çok küçük bir yer tutar.

Uzayda her an devam eden hareketlilik ise daha da dikkat çekici. Dünya, saatte 1670 km hýzla kendi çevresinde döner. Ayný anda kendisinden 103 kat büyük olan Güneþin çevresinde de tam dönüþ yapar. Bu sýrada Dünyanýn hýzý saatte 108 bin km. Yani silahtan çýkan bir merminin hýzýnýn yaklaþýk altmýþ katý… Dünya ayný zamanda Güneþle birlikte saniyede 200 km. hýzla Vega yýldýzýna doðru hareket eder. Bu da, saatte 720.000 km gibi olaðanüstü bir hýz. Bu sýrada galaksimiz de hareket halinde. Bizim ise her an yaptýðýmýz bu kapsamlý yolculuktan bizim haberimiz bile olmaz.

Þu an oturduðunuz yerde hiçbir sarsýlma olmuyor. Yataðýnýzda yatarken ya da yolda yürürken de dünyanýn döndüðünü anlamýyorsunuz… Ancak dünyamýz uzayda dev kütlesiyle saniyede 200 km. gibi muazzam bir hýzla yol alýyor. Þu an 200 km. yol aldýk bile ve 400... 600...

Allah’ýn kurmuþ olduðu kusursuz dengeler sayesinde bu yolculuðu hiç hissetmeyiz. Nasýl olup da böyle bir hareketliliði bir an bile hissetmediðinizi hiç düþündünüz mü?..

Yalnýzca sayýlar bile Allah’ýn evrendeki muhteþem yaratmasýný sergiler. Bilim, yaratýlýþ gerçeðini kanýtlamýþtýr. Þimdi sýra, bilim dünyasýnýn bu gerçeði görmesi ve öðüt alýp-düþünmesinde. Bu gerçeklere karþý kayýtsýz kalmak, bir tür "büyülenme"den baþka birþey deðildir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Su, Özel Yaratýlýþýyla Tesadüflere Meydan Okur
Arýlar Yok Olursa?..
Küçük Tahta Parçasýndan Dev Aðaca
Mucize Buluþma
Daðlardaki Mucizeler
Darwin'in Korktuðu Baþýna Geldi!
Tavus Kuþlarý
Bu Kuþ Kuluçka Makinesi Yapýyor
Bir Devrin Hurafesi
Zaman Nedir?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.