..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilinç ruhun sesidir, tutkular ise bedenin. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýnternet ve Gerçek Dünya > Vildan Sevil




26 Ekim 2011
Ýzedebiyat Yönetimine ve Üyelerine Açýk Mektup  
Son düzenlemeyle site içi yorum kutusu benim anlayamadýðým nedenlerle kaldýrýldý. Yerine, Facebook’ta paylaþým konuldu. Bir yanýyla olumlu bir düzenleme. Ancak olumsuz yanlarý da var sanýrým.

Vildan Sevil


Ýzedebiyat, gerçekten, demokratik iþleyiþin egemen olduðu, kariyer ve erk hastalýðýnýn bulunmadýðý nadir örneklerden biri, benim ulaþabildiðim þu sanal dünyada. Ayrýca, editörlerin kýlýç kullanmasýna gerek kalmadan, insanlarýn huzur içinde yazdýðý ortamlarýn yaratýlabileceðinin, bunun korkulacak bir þey olmadýðýnýn da bir örneðidir Ýzedebiyat.


:CJDB:
Çok gecikmiþ olan yazý yaþamýma, sekiz ay önce, bazý dostlarýn yüreklendirmesiyle Ýzedebiyat’ta baþladým.
Ýnternetle iliþkim, merak ettiðim konularý açýp okumaktan öte gitmiyordu. Bir de, kolay üye olunabilen ya da üyelik istemeyen, haber ve þiir sitelerinde yorum yazýyordum.

Site iþleyiþini öðrenmek, durmadan oraya buraya týklamak, yanlýþlýklar yapmak, düzeltmeye çalýþmak çok zamanýmý aldý.

Adý saný duyulmamýþ, gençliði çoktan geride býrakmýþ birinin yazýlarýna ilgi duyulmayacaðýný sanýyor, yalnýzca, bunca yýl heybede biriken yükü biraz boþaltmayý, olduðu kadarýyla da paylaþmayý amaçlýyordum.

Ýzedebiyat’ta yazmak, site üyelerinden içtenlikli destek görmek yüreklendirdi. Eh, ülkemizin gündemi de suskunluðun sinir bozucu boðuculuðuna taþýdýðý için, ailede ve kendimdeki saðlýk sorunlarý elverdiði sürece yazmaya çalýþtým. Dahasý, “Madem yazýyorum ve okunuyor, baþka yerlerde niye yazmayayým?...” diyerek þýmarýklýðý ele aldým. Hele de genç okurlarýn varlýðý, olaðanüstü kamçýladý bu þýmarýklýðý.

Sitelere dalýp çýktýkça, sanal ortamý tanýdýkça, Ýzedebiyat, yüreðimin derinlikliklerinde ayrýcalýklý bir yer edindi.
Ýsteyenin istediði gibi düþüncelerini aktardýðý, özgür, saygýsýzlýklardan, yýkýcý polemiklerden uzak, ciddi, editoryal yapýnýn duyumsanmadýðý huzurlu ortam nedeniyle Ýzedebiyat’ýn özel bir site olduðu düþüncesi oluþtu. Sitenin bu özellikleri nedeniyle, site yönetimini, üyelerini yürekten kutlamayý, teþekkürlerimi sunmayý borç bilirim.

Ýzedebiyat, gerçekten, demokratik iþleyiþin egemen olduðu, kariyer ve erk hastalýðýnýn bulunmadýðý nadir örneklerden biri, benim ulaþabildiðim þu sanal dünyada.

Ayrýca, editörlerin kýlýç kullanmasýna gerek kalmadan, insanlarýn huzur içinde yazdýðý ortamlarýn yaratýlabileceðinin, bunun korkulacak bir þey olmadýðýnýn da bir örneðidir Ýzedebiyat. Bütün bu özelliklerin, titizlikle korunmasý, sürdürülmesi hepimizin görevi olmalý, diye düþünüyorum.

Þimdi gelelim, eleþtiri bölümüne:

Ýletiþim bölümü aracýlýðýyla ya iliþki kurulamýyor ya da ben beceremiyorum. Bu nedenle açýk mektuba baþvurdum.

Ben, yapýtlarýn yorumlanmasýný önemseyen biriyim. Uzun zamandýr, “Yorum nedir, nasýl yapýlmalýdýr, yararlarý nelerdir?” içerikli bir yazý yazmayý istemekle birlikte, pek çok konu gibi ona da sýra gelmedi. Yola geç çýkmanýn sonuçlarý iþte...

Son düzenlemeyle site içi yorum kutusu benim anlayamadýðým nedenlerle kaldýrýldý. Yerine, Facebook’ta paylaþým konuldu. Bir yanýyla olumlu bir düzenleme. Ancak olumsuz yanlarý da var sanýrým.

Facebook, uzun yazýlarýn okunmadýðý bir paylaþým sitesi. Her konuda yazý ya da þiir de uygun düþmüyor oraya. Bu durumda iki seçenek var: Ya hiç paylaþmamak ya da paylaþýlanýn güme gitmesi. Oysa o yapýtlarda, müthiþ bir beyin emeði var, ikisine de gönlüm razý deðil.

Yorumlarýn içeriði, yazara yönelikse baþka, herkese açýk ortamlarda baþka olabilir. Bu olanak da elimizden alýnýyor.

Oysa, içtenlikle, bilgiyle donatýlmýþ bir yorum, yazarý, yorumu yazaný ve okuru zenginleþtiren bir edim bence.

Beðendiðim bir yazý ya da þiir okuduðumda, bir coþkuya kapýlýyor, ona emek verenle duygu ve düþüncelerimi paylaþmak istiyorum.

Güzellikleri, coþkuyla alkýþlýyor; aklýmý, yüreðimi týrmalayan bir þeyler varsa, yazara, ozana iletmemeyi iki yüzlülük sayýyorum. Yanlýþ algýlamýþ olurum, o, benim algýmý düzeltir... O, yanlýþ yapmýþsa, aceleye getirmiþse, yapýtýný düzeltir, güzelleþtirir; ikimiz de kazançlý çýkarýz sonuçta, diyorum.

En kýsa anlatýmla, yorumu, ben böyle algýlýyorum. Bunun dýþýnda, yorumun laçkalaþtýðý sitelerde, az okunma pahasýna, yorum yazmýyorum, olup bitiyor. Laf olsun diye yapýlan yorumlara rastladýkça, “Niye yazmýþ acaba?” diyerek kafamý çatlatýyordum. Çünkü, sanal ortamdaki cehaletimden ötürü, yorumlarýn, “Hýýýmmm... “Oku” diye yorumluyorum, yorum yapmazsan ben de seni okumam iþte, küstüm!...” diyerek ve salt bu amaçla çalakalem yapýlabileceðini bilmiyor, düþünmüyordum. Yazýlarýn, kâðýda yazýldýðý zamanlarýn insanýyým, onlarýn dümenlerini az çok bilirdim. Artýk, sanalýn raconunu da öðreniyorum, çözümünü de buluverdim iþte...

Deðerli yönetici ve üyeler...

Acaba, hem site içi yorum kutusu açýk tutulsa, hem de Facebook’a olanak tanýnsa nasýl olur?... Bence çok iyi olur ama teknik buna olanak elveriyor mu?...

Günlerdir, anasayfada bu konuda yazý bekliyorum.

Kimseden ses çýkmayýnca, bari ben yazayým, sorun benden mi kaynaklanýyor, kaçýrdýðým bir internet inceliði mi var, yoksa doðru mu düþünüyorum, anlamak istedim.

Böyle bir konuda açýklama, gerekiyorsa bir tartýþma, Facebook kutusunda yapýlýr mý? Yapýlmazsa ben anasayfadan baþka bu sorularýma nereden yanýt alabilirim?

Her olasýlýða karþý, kendimce önlem alýp ileti adresi vereyim:
sevilvldn2011@gmail.com

Umarým, konuyla ilgilenenler çýkar, ben ve benim gibi (Baþkalarý da varsa) ayný sorularý soranlar, hep birlikte aydýnlanýrýz.

Güzel yazý ve þiirleri paylaþtýðýmýz nice günlere, sevgi ve saygýyla...

26.10.2011
Vildan Sevil




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ýz Edebiyatçýlar içinde görüþlerim
Gönderen: Haydar Köprülüoðlu / , Türkiye
4 Haziran 2012
Sayýn Vildan Sevil, Ýzedebiyat sitesi için düþündüklerinize katýlmamak mümkün deðil. Ýzedebiyat Sitesinin yöneticilerini ve üyelerini tanýmadan da bana sýcak, hem de çok sýcak geldiði için daðarcýðýmda bulunanlarý dökmek ihtiyacýný duydum. Bu konuyu daha insanca söylemek istersek dolupta taþmak da diyebiliriz. Fiziki yaþým çok olsa da, ellili yaþlarda þiire baþladýðým için, þairlik yaþým genç sayýlýr. Þair ve þiir yazýmda da belittiðim gibi, insan yaþamýn içinde ya þairdir, ya da þair gibi düþünür. Bu düþünceye kendi payýma, -düz yazýnýn yetersiz olduðu hallerde, devrik cümleler daha çok önem kazanýyor- diyorum. Ýzedebiyat Sitesinin en öne çýkan özelliði de özgürlüðü benimsemesidir. Ýz Edebiyat Yöneticilerine ve Üyelerine Saygýlarýmla.

:: hehhehhe
Gönderen: lacivertiðnedenlik / , Türkiye
27 Mayýs 2012
sesimizi sonunda duydular ,vonderfullllllllll:))))// Evet, teþekkürü düþündüm ama çok geç oldu. Belki diðer aksaklýklarla birlikte, tekrar ele alýrýz. :))




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýnternet ve gerçek dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýzedebiyat Üyelerine Açýk Mektup: Koþun, Face Dayatmasýna Karþý Durun!..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Referandum Gününden Hoþ Sedalar
30 Mart 1972 Kýzýldere Katliamý (Dev, Baþ Ýstiyor/ G. Akýn)
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…
N. Ç!.. N. Ç!.. N. Ç"ler!.. Hepimiz Tecavüzcüyüz!..
Geçmiþin Ýzdüþümünde Bir Kýsýr Döngü
Erkek Egemen Toplumdan Erkek Dininin Egemen Olduðu Topluma
Cumhuriyetin Rövanþý Ya da Þeriata Doðru Adým Adým Mý?..
Teslis Sendromu >> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru
Savcý Mehmet Kiraz, Þafak, Bahtiyar, Elif… ve Dün, Bugün, Yarýn…
Sultanahmet"ten Femen Geçti Amma!.. Biz Ne Anladýk Bu Ýþten?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.