..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçý, toplumda uzun çalýþma ve çabalardan sonra alnýnda ýþýðý ilk duyan insandýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Fuat Türker




2 Kasým 2011
"Ýnfak Et, Arþýn Rabb'i Eksiltir Diye Korkma"  
Fuat Türker
Þeytan, imani yönden zayýf kimseleri dünyevi kayba uðrayacaklarý telkiniyle korkutur; ancak gerçekte ona uymanýn sonu insaný kayýp ve yýkýma götürür. Rahmetiyle gerçek zenginliði vaadeden ise istediðini zengin eden (Muðni) Allah’týr.


:ADBD:
Peygamber Efendimiz(sav) Hz. Bilal (ra)’in evine ziyarete gider ve evin bir köþesinde hurmalarýnyýðýlmýþ olduðunu görür. Allah Resulü; “ya Bilal bunlar nedir?” diye sorar, Hz. Bilal; “senin içinbiriktirdim ya Resulullah” diye cevap verir. Bunun üzerine Peygamber (sav); “Ýnfak et ya Bilal infak et, arþýn Rabbi eksiltir diye korkma" der.

Ýnfak, “Allah yolunda infak edin ve kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayýn. Ýyilik edin.Þüphesiz Allah, iyilik edenleri sever.” (Bakara Suresi, 195) ifadesinden anlaþýldýðý üzereinsaný ahiretteki tehlikeden koruyan önemli bir ibadet. Ýnsaný manevi kirlerden arýndýrýr, Allah’ýn hoþnutluðunu kazanmaya vesile olur. Ancak etmiþ olmak için infak edilmez. Kur’an’abaktýðýmýzda, infakýn gerçek bir ibadet olabilmesi için bazý þartlarý olduðunu görürüz.

Rabb’imizin buyruðuna uygun olarak ve yalnýzca O’nun rýzasýný kazanmayý hedefleyerek, ihtiyaçtan artakalan ve sevilen þeylerden vermek, gerçek anlamda infak etmektir. Ýnfakýn Allah Katýnda kabul görmesi için, yapýlan yardýmý baþa kakmamak, eziyet vermemek, bollukta da darlýkta da vermek, cimrilik etmemek ve göz yummadan alýnamayacak bayaðý þeyleri vermeye kalkýþmamak gerekli. Ayrýca Allah, gösteriþ amacýyla ve hoþa gitmiyorken edilen infaký kabul etmeyeceðini haber verir. Ýnfak gönülden olmalý. Zaten insan sevdiði þeyi istemeye istemeye deðil, ancak gönülden arzu ederek verebilir.

Kur’an ayetlerinde mülkün asýl sahibinin ve rýzýk verenin yalnýzca Allah olduðu haber verilir. Birçok insan ise yalnýzca kendi çalýþmasý karþýlýðýnda para kazandýðýný, evine götürdüðü rýzký da sadece kendi gayretiyle elde ettiðini düþünür. Oysa “Ve orda sizler için ve kendisine rýzýk vericiler olmadýðýnýz kimseler (varlýklar ve canlýlar) için geçimlikler kýldýk.” (Hicr Suresi, 20) ayetinde çok açýktýr ki; rýzýk verici olan ve geçimlikler kýlan Rabbimiz’dir; insan niyet ederek, çaba göstererek sebep kýlýnmaktadýr. Ve “kendilerine rýzýk olarak verdiklerimizden infak ederler.” (Bakara Suresi, 3) ayetiyle de bildirildiði gibi mümin yine Allah’a ait olan þeyden infak etmektedir.

Mübarek Ramazan ayýndayýz. Bu ay insanlarýn kendilerini Allah’a daha yakýn hissettikleri ve ibadetlerine daha titizlik gösterdikleri bir dönem. Ancak, Allah’ý daha fazla zikretmek, infak etmek, zekat ve sadaka vermek gibi ibadetler yalnýzca Ramazan ayýna özel ibadetler ve güzel davranýþlar olmamalý. Hiçbir çýkar gözetmeden yalnýzca Allah’ýn rýzasýný arama ve Allah’ýn sýnýrlarýný koruma konusunda her zaman sadýk ve kararlý olunmalý.

Kur’an ahlakýný tam olarak yaþama çabasý içinde olmayan birçok insan, bu ayda mallarýndan çok azýný ihtiyaç sahiplerine verir ve önemli bir ibadeti yerine getirmiþ olmanýn rahatlýðýný yaþar. Oysa yapýlan yalnýzca vicdaný rahatlatmaktýr. Kur’an’da bildirilen infak kavramý, "... Ve sana neyi infak edeceklerini sorarlar. De ki: "Ýhtiyaçtan artakalaný." Böylece Allah, size ayetlerini açýklar; umulur ki düþünürsünüz." (Bakara Suresi, 219) ayetindeki ‘ihtiyaçtan artakalan’ý vermektir.

Ýnsanýn nefsi kýskançlýk, bencillik gibi çeþitli kötü ahlak özelliklerine eðilimli bir yapýda yaratýlmýþtýr. Kullarýna karþý merhameti çok olan Rabbimiz, inanan insanlarýn imanlarýný güçlendirmek ve bu nefsani zayýflýklardan kurtulabilmeleri için fedakarlýk yaparak sevdikleri þeylerden vazgeçmelerini ister:

Sevdiðiniz þeylerden infak edinceye kadar asla iyiliðe eremezsiniz. Her ne infak ederseniz, þüphesiz Allah onu bilir. (Ali-imran Suresi, 92)

Ýnfak ederken insan niyetinde samimi olmalý, Allah’ýn hoþnutluðu dýþýnda bir amaç gözetmemeli, çýkar beklememeli. Ýnsanlarýn "ne çok infak etti", ya da "takva sahibi" demeleri için salih ameline þirk katmamalý.

Allah’ýn verdiði malý yine O’nun yolunda harcamayan ve yýðýp biriktiren insan gelecek korkusu taþýyan ve dünyevi çýkarlarýný ahiretten önde tutan kiþidir. Böyle davranan kimse Rabb’ine tevekkül etmiyor demektir. Þeytan, imani yönden zayýf kimseleri dünyevi kayba uðrayacaklarý telkiniyle korkutur; ancak gerçekte ona uymanýn sonu insaný kayýp ve yýkýma götürür. Rahmetiyle gerçek zenginliði vaadeden ise istediðini zengin eden (Muðni) Allah’týr. Hangimiz bereket yaðmuruyla ýslanmak ve iki kat ürün almak istemez ki?..

Yalnýzca Allah’ýn rýzasýný istemek ve kendilerinde olaný kökleþtirip-güçlendirmek için mallarýný infak edenlerin örneði, yüksekçe bir tepede bulunan, saðnak yaðmur aldýðýnda ürünlerini iki kat veren bir bahçenin örneðine benzer ki, ona saðnak yaðmur isabet etmese de bir çisintisi (vardýr). Allah, yaptýklarýnýzý görendir. (Bakara Suresi, 265)

Fuat Türker




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Kur'an'daki Babalar
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - II
Ýttihad-ý Ýslam Nedir?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - I
Zan, Gýybet ve Tecessüs Nedir?
Ýslam Ýle Þereflenen Bir "Hicret Ehli"nin Hikayesi - I
Allah Korkusu [hakkýnda Detaylý Bir Yazý]

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýlk Öðretmenimiz
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Onlarýn Fazlasý Var...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - I

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.