..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her devrim yokolup gidiyor ve peþinden yalnýzca yeni bir bürokrasinin artýklarýný býrakýyor. -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Sevgili Özbek




5 Kasým 2011
Bayram Gelmiþ  
Sevgili Özbek
Kilometrelerce uzaklardasýn Geçmiþten kalan sevdalarýma dair Yâdýmýn son duraklarýndasýn Bir bayram daha geçip gidiyor böyle Dem aldým sensizliði gözlerimdesin


:AICB:
Kilometrelerce uzaklardasýn
Geçmiþten kalan sevdalarýma dair
Yâdýmýn son duraklarýndasýn
Bir bayram daha geçip gidiyor böyle
Dem aldým sensizliði gözlerimdesin

Bu bayram uzun uzun oturup düþündüm ne yazacaðým diye. Hani her bayramda her yazar bir þeyler yazar ya kendisince, bayramý kelimelerle anlamlardýrmaya çalýþýr ya, ben de çocukluðumdaki bayramlarý hatýrlayarak, bu günkü bayramlarla karþýlaþtýrarak anlamlandýrmaya çalýþtým kendimce. Bu günkü bayramlar neden o çocukluðumuzdaki gibi heyecanlý deðil, biz mi eskidik yoksa bayramlar mý eskidi, ya da neler deðiþti o günden bu güne?

Bayramlarýn içeriðini incelediðimizde bayramlarýn eskimediðini ve her bayramýn hep ayný özelliklerde, hiç deðiþmeden bu güne kadar geldiðini görüyoruz. Peki o zaman, o zamanlardaki bayram sevinçleri “nerededir” þimdi? Ya da çocukluðumuzda ki o bayramlarýn heyecanlarý nereden geliyordu, o coþkunun, o sevincin, o sevgilerin nedenleri neydi? Aklýma binbir tane cevap geliyor. Her þey o kadar temiz ve sade idi ki o zamanlar, bayramlar bu sadeliklerle insanlarýn içine iþliyordu. Ýçinde barýndýrdýðý güzellikleri adeta bizlere neþrediyordu. Neþe, sevgi, aþk ve barýþ getiriyordu. Biz de bu içeriklerden etkilenerek, ailemize, çevremize yansýtýyor, paylaþýyorduk. Yapýlan bir çok þey bilinçsizce geliþiyor olmasýna raðmen güzeldi. Yapýlan her þey insanca inancýn içerisinde olduðu için, fakir veya zengin olsun, o dilek ve arzularýn içerisine baþka hiç bir þey eklemeden bayramý kutluyor, bayramýn sevincini yaþýyordu/k.

Giyim-kuþam, yiyip-içmek, gezmek-tozmak, dostluk-düþmanlýk vs. gibi, daha bir çok sayamadýðým toplumsal aneneler ve sosyal iliþkiler, hepisi öyle saf ve temizdi ki, kötülülükler, ya da baþka þekil davranýþlar yok gibiydi, olanlarda az olduðundan görülmüyordu. Yapýlan her þey çok detayýna inilmeden yapýldýðý için, bayramlar hep güzel geçiyordu. Bayram günlerinde insanlar hiç bir þeyin etkisinde kalmadan yalnýzca bir noktada birleþiyordu.

Günümüzde ise hiçte öyle deðil. Eskisi gibi sene de bir kere bayramdan bayrama et tüketilmiyor. Her gün et tüketildiði için artýk kurban bayramý, sýrf farz olunduðu için yapýlýyor, veya “desinler” diye yapýlýyor, ya da “amaan o eskidendi” denilerek geçiþtiriliyor. Yahutta bayram geldiðinde, o eski heyecanlardan asla eser kalmýyor. Bayramýn içerisindeki güzellikler çoðu insan tarafýndan tamamen unutulmuþ durumda. Bu durumun kýrsal kesimlerde dahi eskisi gibi olmadýðýný düþünüyorum. Ýnsanlarýn günlük meþguliyetleri o kadar çok ki, bayramý o eskilerdeki heyecan ve zevkle beklemiyor, kutlayamýyor. Teknolojinin geliþmesi, binbir çeþit dizilerin oluþu, dünya deðiþiminin insanlarý etkilemesi, çok para kazanma arzusu, modern ve rahat yaþama arzularý gibi bir çok istek ve taleplerin oluþmasý, insaný beyinen ve ruhen meþgul ettiði için, eski bayram güzellikleri unutuluyor. Kuþaklarýn deðiþmesi, ebeveynlerin tükenmesi de bunlarýn etkileri arasýnda. Eski deðerleri taþýyan anne babalar, gerek hayat þartlarýndan olsun, gerek günümüzün getirdiklerine uyum saðlamak açýsýndan olsun, çoluk çocuklarýna milli ve kültürel deðerlerimizi yeterince ya veremiyor, ya da öðretemediklerinden, eski bayramlar sevinçleriyle yerini kaybediyor.

Ýþte burada da bu günkü kuþaðýn þansýz olduklarýný düþünürüm hep. Teknoloji gençliði öylesine esirleþtirmiþ ki kendisine, (çocuklarýmýz dahi) artýk herkesin elinde son model telefonlar var. Kulaklarýnda kulaklýk, her yerde insan iletiþiminden uzak, kendi kendine müzik dinliyor veya “facebook” gibi paylaþým sitelerinde kendilerince eyleniyor. Çaðýmýzýn evvelini ve ahirini görmediði gibi, deðerlerimizi de görmüyor, göremiyor. Böylece bayramlar gibi bir çok öz kültürümüz kayboluyor. Çocuklarýmýzýn beyinleri artýk hayal gücüyle, o beklenilen sevgi hazineleriyle geliþmiyor, hatta hiç bir þey de geliþmiyor. Artýk bayramlarda ne biz yetiþkinlerin heyecanýný görmek mümkün ne de çocuklarýn sevincini görmek mümkün ki; bayram denilince aklýma hep çocuklar gelir. Hayat bizi kendisine benzetirken, bayramlarýmýz, bayram güzelliklerimiz elimizden kayýp gidiyor.

Türkiye’de son günlerde yaþanan acý olaylar ve afetlere raðmen, bayramlarýn içerisinde ki o sevgiyi, o barýþý, o paylaþýmlarý hatýrlayýp, bunun bize ve yaþantýmýza kattýðý deðerleri unutmayarak, gelecek nesillere yaþatabilme þansýný bulmak ümidiyle; barýþý gelmesi temennileriyle;

Bayramýnýz Kutlu Olsun…

Fransa 05/11/2011

Sevgili Özbek




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgi Nedir [Þiir]
Nevruz Bayramý (Aný) [Þiir]
Bahar-ý Düþ Lütfen [Þiir]
Baþ Öðretmen Atatürk [Þiir]
Feodal Kýrýntýlar [Þiir]
Kars"ý Yaþamak [Þiir]
Ýnsan Olmak [Þiir]
Dar Aðacýnda Üç Fidan [Þiir]
Dünden Kalma Aþk Bu [Þiir]
Dýþarýda Kar Var [Þiir]


Sevgili Özbek kimdir?

Siir yaziyorum, ve hikaye denemelerim var. Amacim gerçekten yazabilmek.

Etkilendiði Yazarlar:
Nazim Hikmet Ran ve gerçekten yazan her yazar


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sevgili Özbek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.