..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðallýk sahip olunan deðil, kazanýlmasý gereken bir erdemdir. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Mehmet Sinan Gür




4 Kasým 2002
Seçim 2002 Sonuçlarý ve AKP  
Mehmet Sinan Gür
Hayýrlý (mý) olsun.


:CABD:
Seçim 2002 Sonuçlarý ve AKP

Recep Tayyip Erdoðan seçimleri kazandýðý belli olduktan sonra bir balkondan halký selamlýyor. Yanýnda elinde mikrofon olan bir adam onu halka sunuyor ve bir eliyle mikrofonu Erdoðan’a uzatýrken diðer eliyle Erdoðan’ýn elini yakalamaya çalýþýyor ve baþarýyor. Erdoðan boynunda bir rahatsýzlýk varmýþ gibi baþýný döndürüp adama bakamýyor ama mikrofonu alýyor. Adam Erdoðan’ýn elini öpmek için eðilip hamle yapýyor. Erdoðan elini öptürmüyor.

Bir gazetecinin uzattýðý mikrofona ve sorduðu soru üzerine ters ters bakýp, “Ben bunu daha önce söylemiþtim” diyor.

Bu tablo, gelecek dönemde neler yaþayacaðýmýzýn kýsa bir özetidir.

Bilinen sözde söylendiði gibi, her ülke layýk olduðu þekilde yönetilir. Yani sonuç Türkiye’nin gerçek görüntüsünü veriyor. 2 ay önce Türkiye’nin daha da saða kayacaðýný söylemiþtim. AKP’nin baþarýsý geçici bir tesadüf olmadýðý gibi, örgütlü, gayretli bir çalýþmanýn sonucudur. 2 ay önce söylediðim söz hâlâ geçerli. Yaþamým boyunca, þimdiye kadar öðrendiklerim doðruysa, önümüzdeki dönem Þeriatçýlarla Cumhuriyetçiler arasýnda mücadelenin kýzýþacaðýný düþündürüyor.

Uzun süredir, demokrat yapýdaki kiþilerde her seçimden sonra gördüðüm (geçmiþte belediyelerin kaybedilmesi, Erbakan’ýn Baþbakan olmasý) uzlaþmacý eðilimin doðru olmadýðý görüþündeyim. Evet, AKP’de toplanmýþ olan oylarý veren kiþilerde çok þey deðiþmiþtir. Eskisine göre belki biraz daha ýlýmlýdýrlar. Ancak bu hem yeterli deðildir, hem de bütün AKP’lileri kapsamadýðý açýktýr. Bundan birkaç ay önce polisle çatýþan Hizbullah ve onun gibi adamlarýn, din tarikatlarýnýn oylarý acaba bu seçimde kime gitti? AKP onlarý içinde barýndýrýyor. Bunu aklýmýzdan çýkarmamalýyýz.

Kanýmca uzlaþmacý olmak, alýnan sonuç karþýsýnda çaresiz kalmaktan ötürü o görüntünün, gücün kanatlarý altýna girmekle eþ deðerdedir. Böyle bir tutum yalnýzca yeni hakim gücün artmasýna neden olur. Bu güç, açýk düþünceli, aydýn insanlara annelik yapmayacaktýr.

Demokrat kiþilerin uzlaþmacý bir tutum almasýna çok þaþýyorum. Çünkü o demokrat kiþiler, kendisiyle tam olarak ayný görüþte olmadýðý için, biraz da kiþisel nedenlerle hizipler yaratmýþ, eski CHP’nin yýkýlmasýna neden olmuþtur. Çok sayýda sivil toplum örgütü vardýr ama hiçbiri yeteri kadar güçlü deðildir. Nedeni demokrat olan kiþilerin –yanlýþ yorumlanmýþ – demokrat kiþilikte olmalarý yüzünden baþkalarý ile anlaþamamasýdýr. Bu yazdýklarýmdan sakýn uzlaþmacý biri olmadýðým anlamý çýkmasýn. Uzlaþma, yakýn görüþ içinde olan kiþiler arasýnda yapýlýr; yapýlmalýdýr. Çünkü biraz edebî bir deyiþle “dünyada birbirinin aynýsý iki tohum, iki saç kýlý yoktur”. Demokrat olmak, bireysel olmakla eþ tutulmuþtur. Sað görüþ bir kiþi çevresinde mutlak bir hiyerarþiyi öngörür. Özgür görüþ ise yanlýþ olarak hiçbir düzene organizasyona girmeme, hiç ama hiçbir düzenli otoriteyi kabul etmeme þeklinde yorumlanmýþtýr. Çünkü bu durumda özgürlük yara alýr. Kiþi saðcýlara benzer.

Aslýnda AKP sürekli söylediðim, hep üzerinde durduðum kurumlaþma, örgütlenme, kiþilere baðlý olmama ilkelerini bir ölçüde yerine getirmiþtir. Tayyip Erdoðan yasaklý olduðu için Baþbakan olamayacaktýr. O yüzden partiyi tek baþýna yönetmemektedir. Seçmen bu durumu bile bile oyunu Erdoðan’a, Türkiye’de ilk kez olarak bir kiþiye deðil, AKP’ye yani bir partiye vermiþtir. Bu durum onlar için iyi ama Türkiye Cumhuriyeti için kötüdür. Neden bu kadar kesin konuþuyorum? Çünkü AKP’li belediyelerin uygulamalarýný biliyorum. AKP’li belediyeler hiç sözü edilmeyen, halbuki yaþamsal önemde olan kültür ve doðayý korumak yerine yok etmeye çalýþmýþ ve çalýþmaktadýr. Bergama sunaðýnýn Almanya’da, Brelin Müzesinde olmasýna neden olan zihniyet þimdi bizi yönetecek. Her zaman þikayetçi olduðumuz yolsuzluklar bu dönemde de olacak. Belki tek partili dönemde CHP’nin ve sonra Demokrat Partinin, AP’nin ANAP’ýn yaptýklarýný yapmaya çalýþacak. (Türkiye’nin tek baþýna iktidar olan beþinci partisi) “Benim memurum iþini bilir” sözü kulaklarýmdan gitmiyor. Yalnýz bulunduðum çevrede Büyükþehir Belediyesinin uygulamalarýný görüyorum. Türkiye Cumhuriyeti þimdiye kadar hiç böyle bir durumla karþýlaþmamýþtýr. Karamsar bir tablo çizdiðimin farkýndayým. Ancak sözünü ettiðim –laiklik ilkesini çiðnemeye çalýþan – kesimi çeþitli þekillerde güçsüz göstermek, görmek, uzlaþýlabilir kabul etmek, büyük tehlikeyi hafife almak anlamýna gelir. Büyük tehlike daha antidemokratik bir Türkiye’dir.

“Doðrunun her karþýtý yanlýþtýr. Ancak yanlýþýn her karþýtý doðru deðildir.” Bu söz çerçevesinde karþý çabanýn doðru temeller üzerine kurulmasý gerektiðini söylemeliyim. Özet olarak büyük ölçekte gözden kaçýrmadýðým temelim þudur: Dünyada küreselleþme yaþanmaktadýr. Türkiye dünyanýn gittiði yönde istese de istemese de payýný almaktadýr. Bununla birlikte iki þey geliþmektedir. Biri totaliterleþme, biri demokratikleþmedir. Gidiþin istediðimiz yöne olmasý için mücadele etmek gerekir ve mücadele etmeden, doðru görüþler savunulmadan baþarý kazanýlamaz. AKP, bizi kazaya uðratmadan demokratikleþmeye götürecek bir parti deðildir.

AKP, karþýsýnda doðru görüþ, örgütlenme olmadýðý için baþarýlý olmuþtur. Bütün Türkiye’yi kendi yaþadýðý marjinal yer gibi sanan, öyle gören insanlarýn sorumsuz davranýþlarý yüzünden baþarýlý olmuþtur. Gerçek demokratlar doðru örgütlenmeyi becerebilmelidirler. Yoksa gelecek yalnýz demokratlar için deðil, herkes için pek iyi olmayacaktýr.

Bu seçimin tek iyi sonucu olmuþtur. Artýk TV’de yüzünü görmekten nefret ettiðim parti baþkanlarýný eskisi kadar sýk görmeyeceðim anlaþýlmýþtýr. 4 parti baþkaný birden ayný anda siyaseti býrakýyor. Bu durum, yakýn gelecekte baþka iyi bir sonuca yol açacak. Siyasi partilerin güdümündeki bazý TV kanallarý ve gazeteler kapanacak. Ama eminim ki þekil deðiþtirerek, yeni bir isimle yeniden karþýmýza çýkacaklar.

4.Kasým.2002

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yok öyle
Gönderen: Nida / Ýstanbul
10 Aðustos 2009
Ecevit acuru hala yorum yapýyor. Týkamayýn Türkiye\'nin önünü Cem,hala Gülhane Parkýnda. Biz ceviz olamadýk. Tutun sami. Depremden sonraki, arkeoloji tutkunu. Derdiniz ne... Rejim sömürgeciliði bitti artýk. Koca bir Türkiye var. Dahasý Asker var. Senin yaygaran kime... Bir kaþýk su mu kaçtý genzine.

:: Yokb aþka kýta
Gönderen: Nida Karaçizmeli / ukrayna
5 Kasým 2002
Ilýmlý olmayýp ne yapacaksýnýz... Ýhtilal mi? Kaçýncý sabit fikirlerini yaþýyorsun gecenin.Her Ý\'de 5 sene geriye gidiþlerimize say. Hayatým da vermedim, vermemde. Lakin, çýðýrtkanlýðða serzeniþ ne derece... Rejim... Uyuyonlar yok ve gözlerine tuz basanlar.

:: Yanýt
Gönderen: M. Sinan Gür / Kadýköy
5 Kasým 2002
Sayýn Nida Karaçizmeli, Hayýr, ihtilal yapmayalým. Öyle bir þey söylemedim zaten. Çözüm yazýnýn içinde var ama gene de söyleyeyim. AKP’nin önüne doðru bir alternatif koyalým. Yazýmý bir daha okudum. Ama deðiþtirmiyorum. Belki bazý konularda çok karamsar olabilirim. Söylediklerimin doðru olmadýðýný uygulamalarýyla kanýtlasýnlar. Saygýlar

:: Yanlýþ
Gönderen: Mehmet SEÇKÝN / Ýstanbul
5 Kasým 2002
Sen anlaþmaktan ziyade kavgacý, sert uslüp kullanmýþsýn. Yazýk diyorum. Bizim insanýmýzdaki önyargý böyle olduktan sonra sizin gibilerin yapacaðý yargýsýz infaz olur. Elele birþeyler yapsanýza. O zaman göreceksiniz saygýyý ve sevgiyi, düþüncenin özgürlüðünü. Býrakýn artýk böyle düþünceleri bir kenara. Sen ve benzer ayný düþüncede olan insanlar böyle yaparsa geleceðe nasýl bakacaksýnýz. Kavgayla mý geçecek bir ömür. Býrakýn artýk kuyu kazmayý, birazda gül uzatýn birbirinize.

:: hayal
Gönderen: Mehmet Mumcu / kadiköy
5 Kasým 2002
Sayýn Sinan BEY\'in düþüncelerine katiliyorum, ancak Türkiye ne Sinan Bey\'in umduðu kadar cesaretli ve kararlý ve doðru yolu bulabilecek bilgide olacaktýr, Nede Mehmet Seçkin\'in dediði kadar birbirine gül atacak sevecenlikte olacak týr. Hayal kurmaya gerek yoktur. Dikkat edin önceki secimlerde insanlar, Sayýn Ecevite nerden icab ettiyse oylarýný verdiler, özellikle gençler , þimdi ne deðiþtide oyu bu kadarda kaldý.. þimdide bu milletin evladý nasýl Cem Uzan\'a ne düsünceyle oy vermiþtir.. Bütün siyasi partiler tamami ihale anlayýþýyla devam etiðinden, kusura bakmayýn ama Türkiye deðiþmeyecektir.. Biliyorum kimi arkadaþlar bana " sizin gibi insanlar böyle dedikçe ülke deðiþmez zaten" gibi sözler duyulacaktýr. Allah aþkýnýza hiçmi televizyon seyretmiyorsunuz,- yada çevrenize bir bakmýyorsunuz.. Bunlarý yaziyorum, Ama asla bu ülkeden vazgeçmiyorum ve " LÜMPEN " deðilim. Yarýnlara umutla bakmak dileðiyle...

:: ekleme
Gönderen: Mehmet Mumcu / kadiköy
5 Kasým 2002
Bu arada yazi vesile oldu, eklemenecek cok sey varki.. Hangi görüþ olduðu önemli deðil ancak; Türkiye\'de sakli bir 22 yýl var, bunun hesabi verilmedi, ve halen daha dün deprem, ondan önce susurluk ve daha bir çok yolsuzluk, cinayet, ve P.K.K. hiçbirisinden memlelket için olumlu sonuç yok, Ahlaksiz kimi siyasetçiler halen devlet kadrolarýnda yada þurda yada burda.. Cavit Çaðlarý, Selim Edesi Meut Yýlmazý Halil Bezmeni, Murat Demireli, Çakýcýyý ve daha binlerce vatan düþmanlarýný unutmayýnýz Ve ondan sonra " Kitap Türkiyesi masalýna" vede birbirine gül atan ancak bir diðerinin gerçekten gül mü atýyor, yoksa kazýkmý atýyor, Yoksa gerçekten kim kuyumuzu kazýyor,

:: hayal
Gönderen: Mehmet Mumcu / kadiköy
5 Kasým 2002
Ne A.K.P. deðiþmiþtir yüksek ideallerinden, nede Türkiye buna (her nekadar umursamaz görünsede) izin verecektir. atý alan üsküdarý geçmiþtir. Ahlak, Eðitim ve Ekonomi birbirinden ayrýlmaz parçadýr artýk. Biz artýk IMF \' ye olan dünyanýn borcunu þu þartlarda nasýl odeyeceðimizi düþünmeliyiz. Zaten onlarda bize bu borcu odettirmek istemiyorlar, ne tavizler koparýrýzýn peþindeler, bizi avrupa birliðine alacaklarýný sananlar çok saftýrlar, ve koca koca insanlar bunun için uðraþýyorlar, Lütfen saf olmayalým , Onlar bizi Müslüman olduðumuz için almamazlýk etmezler, Onlar Yetmiþ milyona dayanmýþ türkiyeyi niye alsýnlar ki, her gün taviz ve yeni krediye sebebiyet verecek durumlar... Önce içeriyi adam edeceksin, Vurgunlarý yok edeceksin, sonrada dýþarýya yeni borç istemek istemek için gitmiyeceðiz. Türkiye þu anda borcunu ödeyemiyor, makinalar durmuþ, bu makinalarýn çalýþmalsý için para lazým , gidiyorsunuz adamlar size " PROGRAM KARÞILIÐI KREDÝ + KIBRIS+GÜNEYDOÐU+ + + + + + " diyorlar.. bunlarýn adamlarýda ülkede öpöz türk olarak aran,mýzda dolaþýyor. Sizin yazdýklarýnýzla pekde alakasýz olsada, biraz içimi dökme fýrsatý bulduðumdan bu kadar geniþ ve farklý þeyler yazmaya yeltendim.. Demek istediðim aslýnda, durumumuz pek parlak deðil... nerden tutarsanýz orasý elinizde kalýyor.. Tuzu kuru olanlar hariç.....

:: Yanýt: Sn. Mehmet Sinan Gür, Sn. Mehmet Mumcu
Gönderen: Mehmet SEÇKÝN / Ýstanbul
5 Kasým 2002
Sn. Mehmet Sinan Gür zamanla AKP\'nin demokratikleþme sürecinin iþleyeceðine ne kadar siyasi ideolojisinden yana deðilsem de Türkiye\'miz için hayýrlý bir sonuç vermesini dilerim. Kanaatimce Sn.Mehmet Mumcu bahsettiðiniz kiþileri, yolsuzluk v.s. altyapýsý saðlam bu tek baþýna iktidar çözecektir. Bir koalisyon hükümetinin bunu baþarabileceðine inanmýyorum. Bunlarýn çözülmesi için bu zamana kadar tek gerekli olan tek baþýna bir partinin gelmesiydi. Bu da oldu. Saygýlar.

:: Ekleme
Gönderen: Mehmet SEÇKÝN / Ýstanbul
5 Kasým 2002
Gül atýlmaz, uzatýlýr. "Sn. Mehmet Mumcu Yorumunuza göre söylediðim söz siyasi görüþler arasýnda farklý anlaþýlýyor. Ýnsan iradesiyle kim olursa olsun kuyunuzun kazýlmasý veya kazýk atýlmasýný engelleyebilir, anlayabilir ve düþünceniz uðruna mücadelenizi saygý çerçevesinde, hukuki yollarla verebilirler." Eve ekmek götüremeyenlerin halinden anlayan varsa kime? neden? oy verdiðinin de bilincindedir. Zamanla görülecektir. Kim kimin kuyusunu kazacaktýr. Siyasilerin baþka iþleri yok ne de olsa yediremezler kendilerine, o yine ona þöle dedi vay efendim yok þöyle yaptý bunlarý bir geçelim sonra Türkiye\'mizi yüceltelim. Kimse kimsenin fasafisolarýný televizyonlarda izlemek zorunda deðil. Bu yüzden bu seçimlerde geçen seçimlerde seçilenler seçilememiþtir. Aðýzda deðilde iþte bu kadar çalýþsalar ne güzel olurdu. Saygýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cola Turka Üzerine
Sultanahmet Camii Avlusunda Çirkin Standlar
Türkiye'de Petrol Var!
Seçim 2007 Sonuçlarý ve Akp
Fransýz Demokrasisine Bakýn
Ýzedebiyatta Yenilikler Tartýþmasý Forum Notlarý
01 08 Cinayetin Sorumlusu Kim?
R. T. Erdoðan Türkiyeliliði Keþfetti.
01 07 Amerikan Rüyasý
Kitap - Af Eski Bir Gelenek

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yemen Türküsü
Kitap - Sevdalinka - Ayþe Kulin
Erbil (Kuzey Irak) 1
Kitap - Karl Marx 32inci Dereceden Masonmuþ
Rüya Gibi - Kafkas Halk Danslarý Gösterisi
Empati Kelimesinin Anlamýný Hrant Dink'ten Öðrendim
Sezen Aksu Konserinin Düþündürdükleri
Film Kitap - Turyetski Gambit ve Plevne Savaþý
Boykot Bütün Dünyada Yayýlýyor
Ýngilizce Eðitim I, ODTÜ ve Oktay Sinanoðlu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.