..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, duygularýn dilidir. -W. Winter
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Hilâl Erboyacý




24 Kasým 2011
'Zekaný Unut Daima Çalýþkan Ol'  
'Zekaný Unut Daima Çalýþkan Ol'

Hilâl Erboyacý


Ben öðretmenim. Baþlangýçta ben varým. Ama ben ’ben’ deðilim sýnýfa girdiðimde. Ben demokrasinin ýþýðý, özgürlüðün sembolü, adaletin savunucusuyum. Ben evrensellikle birleþmiþ, ileriye umutla bakan, doðruyu görebilen bir sevgi yumaðýyým. Adým þu ya bu ne farkeder?


:AIHJ:



Aylardan hangi ay, yýllardan hangi yýl bilmiyorum. Gökyüzünün gizemli esmerliðinden dolunay, hiç yitirmeden parlaklýðýný süzüldü, indi ayaklarýma. Okuldayým, öðrenciler her zaman olduklarý yerde sýra olmuþlar, belli ki bayrak töreni. Parmak uçlarýma iyice yerleþen dolunayýn aðýrlýðýný hissediyorum. Sonra onu öðrencilerin üzerinde gezdiriyorum üç kez...Uyanan bedenim hala o rüyanýn etkisinde gezinir sýk sýk, hala o rüyada anlamlý bir mesaj arar.

Ben öðretmen olmak için yaratýlmýþým. Buna daha lise yýllarýnda nasýl inanmýþsam þimdi de ayný coþku ve heyecanla inanýyorum. Öðrenme azmiyle yanan gözlerde görüyorum: düþüncelerini hiç çekinmeden ifade edebilme isteðini. Okþadýðým her baþta, öptüðüm her yanakta’ fikri hür,vicdaný hür, irfaný hür’ bir kuþaðýn elektriðini alýyorum. Sormayýn, içimde öyle bir yangýn, yanýp tutuþuyorum.

’Fikren, ilmen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular’ yetiþtirebilme sorumluluðunun aðýrlýðýný hissediyorum omuzlarýmda. Rüyamý hatýrlýyorum ve ’Muhtaç olduðun kudret damarlarýndaki asil kanda mevcuttur.’ söylemini. Titreyip bir daha kendime geliyorum. Biliyorum, ben öðretmen olmak için yaratýlmýþým. Bir eser oluþturma görevi verilmiþ bana. Devraldýðým kuþaðý aydýnlatma; doðruya, iyiye ve güzele yönlendirme peþindeyim. Bireysel tutkularým yok benim. Çoktan ’biz’ bilincine eriþmiþim. Büyük düþünen, nesnel olabilen, ulusunu çaðdaþ uygarlýk seviyesine çýkarma mücadelesi veren, baðýmsýzlýk ve özgürlük aþkýyla dolu; vatanýna, bayraðýna, cumhuriyetine sahip çýkan bir kuþaðýn yetiþmesine baþ koymuþum.

‘Önce insan olmak!’ dedim öðrencilerime. Saygý ve sevgiyi kaybetmeden birbirimizi anlayabilmek demokrasi çizgisinde ve paylaþmak güzelim dünyayý savaþsýz, kavgasýz olabildiðince mutlu. ’Sonra güçlü olmak! dedim. Kolay kolay mücadeledenkaçmamak. Örnek verdim Kurtuluþ Savaþý’ný ve yeni hayatýn müjdecisi olan, halka raðmen deðil, halk için kurulan Cumhuriyeti. Yüreði kan aðlayan bir ulusun azmiyle, cesaretiyle Ata’sýnýn peþinde aydýnlýða çýkýþýný.

Ben öðretmenim. Baþlangýçta ben varým. Ama ben ’ben’ deðilim sýnýfa girdiðimde. Ben demokrasinin ýþýðý, özgürlüðün sembolü, adaletin savunucusuyum. Ben evrensellikle birleþmiþ, ileriye umutla bakan, doðruyu görebilen bir sevgi yumaðýyým. Adým þu ya bu ne farkeder? ’Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin özellikle bugünkü gençliðine ve yetiþmekte olan çocuklarýna hitap ediyorum. Batý senden, Türk’ten çok geri idi. Manada, fikirde, tarihte bu böyleydi. Eðer bugün batý nihayet teknikte bir yükselme gösteriyorsa Ey Türk Çocuðu,o kabahat senin deðil, senden evvelkilerin affolunmaz ihmalinin neticesidir. Þunu da söyleyeyim ki, çok zekisin malum! Fakat zekaný unut daima çalýþkan ol.’ diyen Baþöðretmen Atatürk’ün yýlmaz takipçisiyim.

Kýzýmýn adýný Dolunay koydum, sýnýrsýz ufuklar açsýn diye ülkeme. Býraktýðýmýz yerden emaneti, aydýnlýðýyla ulaþtýrsýn kendisinden sonra gelecek kuþaklara. Gözümüz arkada kalmayacak biliyorum. Nice asýrlar yücelecek, yükselecek Türkiye ve nice Dolunaylar taþýyacak ay-yýldýzlý bayraðý büyüyen omuzlarýnda. Ve biz öðretmenler dudaklarýmýzda sýcacýk bir tebessüm , alnýmýz ak, baþýmýz dik, gurur duyacaðýz sonsuza dek býraktýðýmýz eserle...


2001



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ah! Ahmet Haþim...
21 Mart Dünya Þiir Günü
Çýnar
Pembe Panjurlu Ev
Sýzlanmalar
Ýnþirah
Arena
Yüreðimi X Iþýnlarýna Kapadým
Ne Çok Ortak Yanýmýz Var
Sürgünlerim Oldu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Har Elinden [Þiir]
Kutsi ve Asi [Þiir]
Erteledik [Þiir]
Orantýsýz Güç [Þiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Þiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Þiir]
Çanakkale'de Zafer Muþtulanmýþtý [Þiir]
Sessiz Kahramanlarýmýz [Þiir]
Yapay Tanrýlar [Þiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Þiir]


Hilâl Erboyacý kimdir?

Yaþam söz üzerine kurulmuþ. Yazý sözü kalýcý kýlmýþ. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yýllarda baþladýðým serüvenime bir iz býrakmak ve geleceðe katkýda bulunmak üzere çýktým. . Bir hoþ sada býrakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Türk þiirinin tüm isimlerinden etkilenmiþ olmam mümkün..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hilâl Erboyacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.