..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüþlerim var -saðlam görüþler-, yine de her zaman onlara katýlmýyorum. -G. Bush
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




26 Kasým 2011
"Uyanýk" ve Çýkarcý Karakter  
Fuat Türker
Gerçek anlamda ‘uyanýklýk’, yalnýzca Allah’ýn hoþnutluðunu gözetmek, þeytanýn telkinlerine ve nefsinin bencil tutkularýna aldanmamak, imanýný ve güzel ahlak özelliklerini artýrmak, dinin ve müminlerin çýkarlarý için çaba göstermektir.


:AAEC:
Ýnsanýn, kiþisel çýkarlarýnýn bir diðer insanýn ya da toplumun çýkarlarýyla çatýþmasý durumunda, kendi çýkarlarýndan özveride bulunmasý Allah’ýn rýzasýna en uygun olan davranýþ. Yaþadýðýmýz ortamda ise kiþisel çýkarlara dayalý bir toplum modeli görürüz. Çarpýk görüþlerle örülü toplumda yetiþen kiþi de, çocukluðundan baþlayarak çýkarcý ve bencil bir karakter edinir; aldýðý telkinler bu yöndedir. Gördüðü örnek insan modeli fýrsatçý, her koþulda kendi çýkarlarýný gözeten bir modeldir. Böylece kiþi zamanla bu en önemli özelliði kazanýr ve ‘gemisini kurtaran kaptan’ haline gelir. ‘Babasýna bile güvenmez’, ‘önce can, sonra canan’ sözüne uygun olarak sevdiklerinin beklentileri yerine kendi isteklerine öncelik tanýr.


Cahiliye toplumunda, Kur’an ahlaký yerine fýrsatlarý kendi lehine deðerlendirmeye dayalý genel bir ahlak oluþmuþtur. Herkes hazýr bulduðu hiyerarþi içinde kendisinden bir kademe altta olanýn omuzlarýna basarak -ve dahasý o kiþiyi ezerek- yükselmeye çalýþýr. Allah korkusunu içinde taþýmayan bu kiþilere göre her fýrsat deðerlendirilmelidir, ne pahasýna olursa olsun… Uyanýklýk olarak görülen bu çýkarcý zihniyet, Allah’ýn beðendiði güzel ahlak yerine insanlara basit ve güvenilmez bir karakter kazandýrýr.


Bu kiþilerin de zaman zaman özveride bulunduklarýný, yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine yardým ettiklerini görebiliriz. Ancak yaptýklarý yardýmý müminler gibi Allah’ýn hoþnutluðu için deðil, insanlara gösteriþ amacýyla ya da toplumda iyi bir yer edinebilmeyi hedefleyerek yaparlar. Kur’an bu konuda, oldukça hikmetli olan þu örneði verir:


"Ey iman edenler, Allah’a ve ahiret gününe inanmayýp, insanlara karþý gösteriþ olsun diye malýný infak eden gibi minnet ve eziyet ederek sadakalarýnýzý geçersiz kýlmayýn. Böylesinin durumu, üzerinde toprak bulunan bir kayanýn durumuna benzer; üzerine saðnak bir yaðmur düþtü mü, onu çýrýlçýplak býrakýverir. Onlar kazandýklarýndan hiçbir þeye güç yetiremezler. Allah, kafirler topluluðuna hidayet vermez. " (Bakara Suresi, 264)


Bu kiþiler yaptýklarý baðýþlarýn bilinmesini, hatta medyada yer almasýný arzu ederler çünkü çok fazla insan bu ‘hayýrseverlik’ gösterisine tanýk olacaktýr. Bu durum hem enaniyetlerine hoþ gelir hem de toplumda iyi bir imaj oluþturduklarýný ve böylece karlý bir ticaret yaptýklarýný düþünürler. Rabb’imiz, gerçekte cimri olan söz konusu kiþileri Kur’an’da bahçe sahipleri örneðiyle tarif eder:


"Gerçek þu ki, Biz o bahçe sahiplerine bela verdiðimiz gibi, bunlara da bela verdik. Hani onlar, sabah vakti (erkenden ve kimseye haber vermeden) onu (bahçeyi) mutlaka devþireceklerine dair and içmiþlerdi. (Bu konuda) hiçbir istisna yapmýyorlardý." (Kalem Suresi, 17-18)

"Nihayet sabah vakti birbirlerine seslendiler: "Eðer ürününüzü devþirecekseniz erkence kalkýp-çýkýn." Derken, aralarýnda fýsýldaþarak çýkýp-gittiler: "Bugün sakýn oraya hiçbir yoksul girip de karþýnýza çýkmasýn" (Kalem Suresi, 21-24)


Ayetlerde söz edilen bahçe sahipleri, yoksullarla karþýlaþmadan bahçelerine gitmeye çalýþmaktadýrlar. Çünkü bir fakirle karþýlaþmalarý durumunda, ona yardým etmek zorunda kalacaklardýr. Ýnsanlarýn yardým etmediklerini görmemeleri için böyle davranmaktadýrlar. Ancak bu samimiyetsiz ve ikiyüzlü kiþiler sonunda Allah’ýn azabýyla karþýlaþýrlar.


Gerçek anlamda ‘uyanýklýk’, yalnýzca Allah’ýn hoþnutluðunu gözetmek, þeytanýn telkinlerine ve nefsinin bencil tutkularýna aldanmamak, imanýný ve güzel ahlak özelliklerini artýrmak, dinin ve müminlerin çýkarlarý için çaba göstermektir. Tüm bunlarý rahmani bir yarýþ olan ‘hayýrlarda yarýþ’ içinde yerine getiren samimi mümin de gerçek anlamda ‘uyanýk’ olan insandýr. Çünkü müminin aklý ve þuuru son derece açýktýr, gaflet uykusunda deðildir.


Kendi ihtiyacý olduðu halde yalnýzca Rabb’ini hoþnut etmek amacýyla yoksullara veren özverili müminlerin alacaklarý karþýlýk ise, parýltýlý bir aydýnlýk ve sevinç olacaktýr.


Kendileri, ona duyduklarý sevgiye raðmen yemeði, yoksula, yetime ve esire yedirirler.
"Biz size, ancak Allah’ýn yüzü (rýzasý) için yediriyoruz; sizden ne bir karþýlýk istiyoruz, ne bir teþekkür."
"Çünkü biz, asýk suratlý, zorlu bir gün nedeniyle Rabbimiz’den korkuyoruz."
Artýk Allah, onlarý böyle bir günün þerrinden korumuþ ve onlara parýltýlý bir aydýnlýk ve bir sevinç vermiþtir. (Ýnsan Suresi, 8-9-10-11)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.