..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Matematiðe, yalnýzca yaratýcý bir sanat olduðu sürece ilgi duyarým. -Godfrey Hardy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Ahmet GÜNAY




17 Aralýk 2011
Ýnþaatta Kaba Ýnþaatýn Önemi  
Ýnþaatta Kaba Ýnþaatýn Önemi

Ahmet GÜNAY


Ýnþatta Kaba Ýnþaatýn Önemi: Bir inþaatta en önemli etken kaba inþattaki proje uygunsa ondan sonraki en önemli etken malzeme ve iþçiliktir...


:CBDJ:
ÝNÞAAT MÜHENDÝSLÝÐÝNDE KABA ÝNÞAATIN ÖNEMÝ
Ýnþaat Mühendisliðinde kaba inþaatýn önemi diye baþlýk yazdýk belki dikkat çeker belki þu önce MESLEK mi yoksa PARA mý diyen mühendis ve mimarlarýn,Yapý sahiplerinin,Ustalarýn dikkatini çeker . Aslýnda bu yazýyý kaleme almamdaki bir sebep te geçenlerde bir tv kanalýnda bir mühendisin mantolamanýn korrozyonu önleyerek binanýn saðlamlýðýna katkýda bulunduðunu söylemesidir ..
O mühendis mantolama iþi yapýyor ve yaptýðý iþin binanýn saðlamlýðýnada katkýda bulunduðunu söylemekte bir sakýnca görmüyor. Amaç PARA. Tamam ýsý yalýmýna biþey denmez..
Bir inþaatta sýva veya mantolama veya binanýn dýþ dekorasyonu iç dekorasyonu nedir makyaj makyajda neye yarar içersi kof hasta bir insanýn yüz rengini makyajla falan gibi þeylerle genç diri göstermek gibi bir þeye benzer..
Þimdilerde birde döþemelerde strofor asmolin kullanýlýyor bu kullanýlan strofor asmolinler heralde ýsýya yangýna dayanýklý malzemedir yapanlar düþünmüþtür onu yoksa Allah esirgesin onu da bir yangýnda göreceksek o kötü. Ýnþallah havalar inþaatlarýn yapýldýðý güzel günler gibi giderde bir þey görmeyiz..
Bu arada güçlendirme konusunuda ele alayým Betonarme sistemde güçlendirme diye bir þey nasýl olur ki yýkýp yeniden yapýlmasýndan daha pahalý olmaz mý? Eðer gerçekten güçlendirme yapýlacaksa.. Kaldý ki betonarmeyi rijit olarak kabul ettikten sonra üzerinde oynamak ne kadar doðru bir yaklaþýmdýr.. Helede temelde oynama ne derece saðlýklý dýr?
Kaba inþaat tecrübeli mühendislik ve dikkatli kaliteli bir iþçilik gerektirir. Dýþtan veya içten görülecek estetik iþçilik yani mimari özellikler yapýnýn saðlamlýðýyla Allah esirgesin bir depremde can ve mal kaybýna sebep olmasý veya enkaz haline dönüþmesiyle bir ilgisi yoktur. Ne yazýk ki insanlar yapýnýn boya badana gibi özelliklerine daha çok önem veriyorlar . Oysa yapýnýn istendiði taktirde boya veya badanasýný her yýl yenileyebilirler. Dýþ veya iç görünümlerini alçý ve benzeri süslemelerle estetiðini deðiþtirebilirler. Ancak yapýnýn kendisini yani mühendislik hizmeti alan bölümü olan kaba inþaatý dediðimiz yapýnýn kendisini yýkmadan deðiþtiremezler…
Þimdi kaba inþaatý bir ele alalým ve korrozyon nasýl önlenir onada deðinelim, Bu arada inþaat yapýmýnda suçlu kim onada ýþýk tutalým. Bir inþaatta betonu sevmiyen en büyük etken topraktýr. Neden toprakve nem; Toprak kullandýðýnýz donatýya nerden temas ederse ordan kýsa sürede malzemeyi korrozyona uðratýp ordaki donatý çapýný inceltir nihayet kopar ve o malzeme ordan çalýþmaya baþlar . oysa betonarme dediðimiz þey demirle betonun orantýlý bir þekilde birleþmesinden meydana gelen rijit yani katý bir yapý malzemesidir. Þimdi temelden baþlýyalým ve bu arada yazýnýn içinde suçluyuda suçlularýda beraberinde bulalým.
Temel atýlmadan önce temel zeminin tam kotunda kazýlýp tesviyesi yapýlýr. Þimdi bu iþçiliði biraz yükseltir. O zaman bu yapý sahibinin pek iþine gelmez yapan kalfa veya ustanýnda iþine gelmez, kontrol da ya anlamaz veya önemsemez. Oysa en önemli þey binanýn kotunda oturtulmasýdýr. Bu kotunda olan zemine üzerine konulacak donatýnýn toprakla temasýný kesmek için en az 10 cm grebeton serilir. Þimdi burada 10 cm grebeton maliyet demek olduðundan (hem malzeme hem iþçilik) buda yapý sahibinin , kalfa veya ustanýn pek iþine gelmez ve yine kota ve kalýnlýðýna önem vermeden grebeton dökülür. Artýk temel donatýlarýnýn baðlanmasý aþamasýna gelinmiþtir. Bu grebetonun üzerinde yumruk büyüklüðünde bir çamur parçasý toprak parçasý kalsa donatýyla temas etmesiyle kýsa sürede o donatýyý ordan keser. Buda tamamen bir .dikkatsizlik önemsememe sonucudur . (Dikkat her iþte en önemli faktördür.)Temel demirleri baðlanýr . Burada demirci 3-5 parça demiri kývýrmadan yani iþçilikten kaçar (hatta bazan bu mühendiste biþey bilmiyor bukadar demir ne yaa ben falan yerde ayný inþaatta çalýþtým bunun yarýsý demir vardý bu mühendis batýrmýþ seni diyerek) inþaat sahibinin kafasýný karýþtýrýr. (o yaptýðý kontrollu bina kaçýncý deprem kuþaðýnda olduðundan bihaber. Ukalalýk yapacak ya) demirci 3-5 demirin kývýrma iþinden kaçar ve kontrolde ya gözünden kaçar yada pek anlamaz her ne hâl ise temel betonu dökülür. Burada pas payýnýn asgari 5 cm alýnmasý uygun görülür. 7-10 cm almak maliyeti artýrýr deðil mi?
Hatta o 3-5 demirin kývýrma iþçiliðinden kaçan demirci birde arkadaþlarýnýn arasýnda hava atar. Mühendise yutturdum diye..
Artýk temel dokülmüþ sýra artýk kolon kalýp iþine gelmiþtir. Bu arada iþinde çabuk bitmesi istendiðinden kolonlarda þakul ve kot kullanýlmasý iþçiliði uzattýðýndan kaçýnýlarak gözle yapýlmasý daha iþi çabuklaþtýrýr. O zamanda tabi hata kaçýnýlmazdýr. Betonarme sistemde demirle beton sýkýsýrsa yaný tam aderans saðlanýrsa sisten tam olur . Tabi bu arada kalýp yaðlanýr bazý yerlerindeki yaðlar donatýyla temas eder bu yað o donatýnýn temas ettiði yerde aderansý engeller ve o donatýda ordan çalýþmaya baþlar. Bu da önemsememek ve dikkatsizlik. Kalýp içinde kullanýlan donatýlar birbirine 90 derecelik açýyla konur bazan etriyeleri kalýba sýðmaz ya kalýpçý ölçüye uymaz yada demirci pas payýný hesabetmez etriyeleri esas donatýya 90 derece deðilde 50-60 derecelik bir þekilde yerleþtirir buda hiçbir iþe yaramaz sadece donatý kullanýlmýþtýr o kadar.
Evelce beton elle karýlýr dökülürdü bu binalar hep sakat þimdi hazýr beton çýktýda belki biraz kalite geldi diyebiliriz. Döþeme kalýbýna demir baðlandý bu defa elektrik iþçisi boru döþeyecek ya demirin alttan yükseltilmesi lazým onun için 2-2,5 cm çapýnda taþ toplayýp demirin altýna koymak zor olduðundan oda ordaki tahta parçalarýný kullanýr. Tabi beton dökülüncede o tahta parçalarýnýn olduðu yerdeki demirler zamanla çalýþmaya baþlar .. Genelde inþaatlar güzel havalarda yapýldýðýndan havanýn her zaman öyle olacaðý zannedilir . Bazanda Allah esirgesin hava bozar yeraltýndan bir þimþek çakar. O zaman yapýlan bu hatalarý yapanlarýn yüzüne çarpar .. Ondan sonra falcý gibiler tv de boy gösterir bir müddet sonra yine unutulur devam..
Fazla uzatmaya gerek yok burada kesiyim iyisi . Bizde uzun yazýlar pek okunmazda.
Eskiden yapanlar eser kalsýn diye yapardý . Helâlinden kazanýrdý ve kazandýðýnýnda bereketi olurdu. Allah korkusu vardý . EE þimdi Allah kimseyi lânetlemez . Allah tan korkmayýn Allah sever (Amenna) diyen akademisyenler var.. Þimdi temel amaç para ucuza malettin mi ne olur?Kâr olur. Zaten devlette ihaleyi ucuza yapana vermiyor mu? EE ucuz etin yahniside ocakta kokar..
Artýk herkes kendine bir yol bulmuþ amaç PARA kimi sakal býrakýp yapar kimi sakalsýz yapar. Dinide kendine uydurmaya çalýþýr. Oysa peygamberimiz s.a.v. ne demiþ ‘’Eðer inandýðýn gibi yaþamýyorsan,yaþadýðýn gibi inanmaya baþlarsýn’’Kaldýki ata sözlerimizde dahi söylenen söze itiraz mümkün deðildir. Þimdi, artýk yaþadýðý gibi inanma çaðý galiba.. Uzatmaya gerek yok . Saðlýcakla kalýn.. Sürc-i lisan ettikse affola..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kabak Aþýlý Karpuza Dikkat
Ýnsan Denen Mahluk
Gül'mü Lâle'mi ve Ýslâm'ýn Sembolü
Deprem Gerçeði
Para - Para - Para
Oku Bak Kendini Bulacaksýn!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kutlu Doðum Haftasý Münasebetiyle Veda Hutbesi
Duyarsýz Olmak Erdem Oldu...
Politika mý? Siyaset mi?
Türk Þenayýðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ormanda Büyüyen Adam Azgýný - - Ne Utanmaz Köpekleriz. [Þiir]
Emir Sultan ve Pir Mehmet'ten [Þiir]
31 - Mart Vakasýnda Koca Sultan Abdülhamid Han [Þiir]
Sür Eþeði Nýðde'ye [Þiir]
12/05/1959 Tarihli Hüradam Gazetesinden [Þiir]
Osmanlý'da Gül Mü? Lale mi? [Deneme]
Nefis Nedir? Nefisin Kademeleri Nedir? [Bilimsel]


Ahmet GÜNAY kimdir?

1980 yýlý Adana Müh. Bil. Fak. Akþ. Ýnþ. Müh. Böl. Mezunu.

Etkilendiði Yazarlar:
Babam Burhaneddin Günay,Gazeteci Turhan Dilligil,Prof.Dr. Necmeddin Erbakan,Ahmed Hulusi ve ......


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet GÜNAY, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.