..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Özgürlük ve Eþitlik > Hilâl Erboyacý




21 Aralýk 2011
Adaletin Kestiði Parmak Acýmaz  
Adaletin Kestiði Parmak Acýmaz

Hilâl Erboyacý


Ýþin özü burada. Samimiyetsizlik. Ülkemizde siyasi görüþlerin argümanlarýyla, bu siyasi görüþe sahip insanlarýn yaþam biçimlerine bakýn, hep çeliþki görürsünüz. Üsttekiler hep ezer alttakileri..Bununla ne siyasi görüþ, ne inanç, ne de konulmuþ kurallar baþ edebilir. Bu nedenle kavgamýz hep birinin üstünde olabilmektir. Üstünde olalým ki daha az ezilelim; üstünde olalým ki daha çok ezebilelim!


:BDBC:
‘Mýsýr'da güvenlik güçleri iki kadýn eylemciyi feci þekilde dövdü.’, ‘Afganistan'da iþgalci Amerikan askerleri hamile bir Afganlý kadýný evinde öldürdü.’, ‘ Ýran’da Sakine Aþtiyani kocasýný öldürdüðü ve zina yaptýðý gerekçesiyle recm cezasýyla ölüme mahkum edildi.’,‘Taksim'de iki kadýn taksiciyi dövdü’, ‘Polisler kadýný tekme tokat dövdüler.’ ‘ Ýki gencin kavgasýnda bir kiþi býçaklanarak öldürüldü.’, ‘Üç gün önce eþi ve eþinin ilk evliliðinden olan kýzýný öldürdüðü iddia edilen …. yakalandý. 49 yaþýndaki ……… aralarýnda geçmiþe dayalý husumet bulunan 47 yaþýndaki ……….’ý sað gözünden býçaklayarak öldürdü. '13 yaþýndaki …..'ye rýzasýyla 26 kiþi tecavüz etti' !!!!!.....

Sonra Mehmet Akif ERSOY’dan bir kýssa:

Kocakarý ile Ömer

Yüzü gülmüþtü teyzenin, baktýk,
Biz de çýktýk vedâ edip artýk
Hiç görünmeksizin gelip geçene,
Doðru indik Halife'nin evine.
"Þimdi nerdeysegün doðar, kalýver."
Diye, koyvermiyordu, çünkü, Ömer.
Etti az sonra subh-i velveledar
Uyuyan þehri kamilen bidar
Öðle geçmiþti, çýktý geldi kadýn.
-Galiba, teyze, uykusuz kaldýn!
Ýþte baðlanmak üzredir nafakan,
Alacaksýn her ay gelip buradan.
Þimdi affeyledin deðil mi beni?
-Böyle göster fakat adaletini. M.A.E

Ýnsanlýk Hz. Ömer adaletini yitireli asýrlar oldu. Heyhat! Bu nasýl bir nisyandýr? Bu nasýl bir gaflet? Bunca kiþisel geliþim ,psikoloji, sosyoloji, psikiyatri gibi bilim dallarý geliþtirirken insanoðlu, bu nasýl bir çeliþki? Doðrusal anlamda hep bir geliþime, terakkiye doðru gidileceði kabul edilir. Skolastik dönemden çaðýmýza varana kadar geçen asýrlar içerisinde filozoflarýn felsefelerinde, teknolojide, yaþam biçimimizde hep ‘bir adým daha’ vardýr..

Yýllar önce Alev ALATLI’nýn Nuke Türkiye’sini okuduðumda duyduðum heyecaný hiç unutmuyorum. Belki de gözümüzde büyüttüðümüz, hep ulaþmak istediðimiz bir ülkenin yerle yeksanýydý hissettiklerim.. Sonra Irak’ýn yaþadýklarý birer birer gözlerimizin önünde. Örnek çok, keþke daha az olsa..

Hak’tan yana ne varsa önce Ýslam gelir aklýma.. Ýslam ülkelerinin durumu ortada.. Ve elbette ülkem.. Asýrlar boyunca medeniyetler kurmuþ, medeniyetlere ad olmuþ, ülkem..Neden hala isyanlarda? Bireyden aileye, aileden kurumlara, kurumlardan devlete kadar hak, hukuk ve adalet üçgeninde çözemediðimiz ne? Bu kadar argüman geliþtirilirken neden yetmez ahvalimize?

Korku egemen toplumlarda içten içe kanayan bir bunalým her zaman vardýr.. Korku egemenliðinin sonu tarih boyunca hep hezimet olmuþ. Biz Müslümanlar hep Allah’ýn adaletiyle açýklarýz bu durumu. O zaman neden hala bunca adaletsizlik, haksýzlýk? Bu sorunun cevabýnda gizli her þey.

Ýnançlarýmýz, sözde eylemlerimiz. Bid’atlarýn geliþiminde menfaat var. Yalan bir hadis’in uydurulma sebebini masum bulabilir miyiz? Elbette bulamayýz. Ýnsan durduk yerde neden Peygamberimizin söylemediði bir þeyi söyledi diyiverir. Elbette kendisi, çevresi adýna o hadisle yola çýkarak bir þeyler elde etmek, paye kazanmak, çýkar elde etmek için.

Ýþin özü burada. Samimiyetsizlik. Ülkemizde siyasi görüþlerin argümanlarýyla, bu siyasi görüþe sahip insanlarýn yaþam biçimlerine bakýn, hep çeliþki görürsünüz. Üsttekiler hep ezer alttakileri..Bununla ne siyasi görüþ, ne inanç, ne de konulmuþ kurallar baþ edebilir. Bu nedenle kavgamýz hep birinin üstünde olabilmektir. Üstünde olalým ki daha az ezilelim; üstünde olalým ki daha çok ezebilelim!

Çözüm diyeceksiniz..Bize çözümden söz et! Eðitim desem, gülebilirsiniz bana. Doðru, balýk baþtan kokar.. Cahiliye döneminden, insanlýðýn kurtuluþunda peygamberimiz olmasaydý sadece söylemlerle nereye varýrdýk? Hz. Ömer’den boþuna söz etmedik. Yani güç ve otorite ezebilmek için deðil ezilenleri korumak, hak ve adaleti saðlamak için. Bu nedenle:

“Davud! Biz seni ülkede hükümdar yaptýk, sen de insanlar arasýnda adaletle hükmet, keyfine/nefsinin hevesine uyma ki seni Allah yolundan saptýrmasýn.”(Sad, 38/26).

“Resulüm! eðer hüküm verirsen, aralarýnda adâletle hüküm ver. Þüphesiz Allah, adâletli davrananlarý sever.” (Maide, 5/42). gibi ayetler yer alýr Kur’an’da.

Elbette insanlýk açýsýndan baktýðýmýz zaman illaki her þeyi Ýslam’la da açýklamak zorunda deðiliz. ‘ senin dinin sana, benim dinim bana. Dinde zorlama yoktur.’ diyen bir dinin boyutundan çýkýp genel bir kanaat geliþtirdiðimiz zaman da bir yerlere varabiliriz elbette.. Allah akýl vermiþ, bireyselliði býrakýp aklýmýzý tüm insanlýk adýna kullanabilsek çözüm kendiliðinden gelir zaten. Sokrates’in karýsýna söylediði sözü hepimiz biliriz: ‘Ya haklý yere öldürselerdi?’

Mustafa Kemal ATATÜRK’le baþlayan bir kurtuluþ serüveninde halkýn saðduyulu davranmasý, bu ülkenin kaderini belirleyen ve birden çok güce karþý haklý bir mücadelenin kazanýlmasýnda dünya üzerindeki en güzel örneklerden biri olmuþtur. Oysa, þimdi dünyayý þöyle bir uzaydan seyredelim. Ýstenildiði zaman ‘olmaz’ dediðimiz neler oluyor. Koskoca imparatorluklar yýkýlýyor bir günde. Absürt egemenlikler kuruluyor, insanlar acýmasýzca öldürülüyor, bir satranç müsabakasýnda güçlü olan kazanýyor..

Güçlü bir ülke olmanýn yolunun kurumlaþmýþ olmaktan geçtiðini iddia ediyorum. Devlet Baþkanýnýz deðiþebilir, farklý iktidarlar yönetimde yer alabilir. Adaletten, haktan, eþitlikten yana kanunlarýnýz, yönetmelikleriniz olmadýðý sürece bu infial sürüp gidecektir. Ýnanmadýðýnýz halde birilerinin yanýnda yer almak tek mücadeleniz haline gelecektir. Bu ülkenin adil, haktan yana, çýkarsýz, nesnel kanun koyuculara ihtiyacý gittikçe artmaktadýr. Deðilse ‘Adaletin kestiði parmak acýmaz’ sözü içi boþ bir sözden öteye geçemeyecektir. Sorunun ana kaynaðý siyasallaþmaktan çýkýp, insan olma çizgisinde hiçbir ayýrým yapmadan tüm insanlarýn huzur içinde yaþayacaðý bir dünya kurabilmektir..Ne yazýk ki bu dünyaya ‘Ýnsan Haklarý Evrensel Beyannamesi’ bile artýk yeterli gelememektedir..






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zendagi Migzara (Yaþam Devam Ediyor)
Sakýnan Göze Çöp Batar
Söylemler ve Eylemler - 9
Sosyalleþmek mi Edepsizlik Mi/ Edebiyat Siteleri ve Yorumlar
Söylemler ve Eylemler - 7 -
Çizik Çizik Yürekler
Çaðdaþ Bir Yusuf Has Hacip ve Maðaranýn Kamburu

Zor Zanaat Kadýn Yazar Olmak
Neydi O Güzelim Ders Kitaplarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Har Elinden [Þiir]
Kutsi ve Asi [Þiir]
Erteledik [Þiir]
Orantýsýz Güç [Þiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Þiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Þiir]
Çanakkale'de Zafer Muþtulanmýþtý [Þiir]
Sessiz Kahramanlarýmýz [Þiir]
Yapay Tanrýlar [Þiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Þiir]


Hilâl Erboyacý kimdir?

Yaþam söz üzerine kurulmuþ. Yazý sözü kalýcý kýlmýþ. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yýllarda baþladýðým serüvenime bir iz býrakmak ve geleceðe katkýda bulunmak üzere çýktým. . Bir hoþ sada býrakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Türk þiirinin tüm isimlerinden etkilenmiþ olmam mümkün..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hilâl Erboyacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.