..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamdan korkmayýn çocuklar. Ýyi, doðru bir þey yaptýnýz mý yaþam öyle güzel ki. - Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > derya eðilmez




28 Aralýk 2011
Saðlýðýmýz Nereye Gidiyor?  
derya eðilmez
Siyasete alet edilemeyecek en önemli unsur insan saðlýdýr. Son yýllarda yap boz tahtasýna dönen saðlýk politikalarý insan hayatýna verilen deðerin en güzel göstergesidir.


:BGGC:
Saðlýkta uygulanan politikalar, ülkeyi yönetenlerin elinde koz olmuþtur yýllarca. AKP hükümeti bu politikayý hasta açýsýndan çok güzel kullandý. Yalnýzca SSK hastanesine gidip ilacýný içerden almak zorunda kalan hastalarýn serbest eczanelere gidebilmesi, sosyal güvencesi olmayanlara yeþil kart verilmesi, özel hastanelerin yeþil kart hariç sosyal güvencesi olan herkese açýlmasý gibi uygulamalar AKP`nin oy oranýný ciddi anlamda artýrdý. Ancak düþünülmeden oy kaygýsý ile atýlan yanlýþ adýmlar, eczane ve firmalardan sonra hastayý da olumsuz etkilemeye baþladý.
SSK lý hastalarýn serbest eczanelerden ilaç alabilmesi, ihtiyacý olsun veya olmasýn her önüne gelene yeþil kart karnesi verilmesi, özellikle eðitim seviyesi düþük, doðru düzgün iþi olmayan insanlarýn, baþbakanýn üç çocuk öðüdünü zevkle uygulamasý, özel hastane ve devlet hastanelerinden herkesin hizmet alabilmesi gibi popülist yaklaþýmlar, saðlýktaki harcamalarý önüne geçilmez boyutlara taþýmýþtýr.
Ýlaçta 18 olan KDV 8`e düþürülerek, eczacýnýn raftaki ilaçta % 10 kaybýna sebebiyet verilmiþti. Akabinde ilaç fiyatlarý düþürülerek yine eczacýnýn raftaki ilacýnda zarar etmesine neden olunmuþtu.(Ýlaç firmalarýnýn bir kýsmý oluþan zararý kýsmen karþýlarken bir kýsmý karþýlamamýþtý) Bu arada sürekli göz ardý edilen bir husus vardý ki kimse tarafýndan gündeme dahi getirilmedi.
Ýlaçta fiyat düþüþüne giden hükümet firmalara resti çekince ilaç fiyatlarý jet hýzýyla düþtü. Mesela sekiz sene önce 65 tl ye satýlan bir antidepresan bugün 6 tl ye satýlýyor. Yine 55 tl ye satýlan tansiyon ilacý 12 tl ye inmiþ durumda. Söz konusu indirim ilaçlarýn hemen tamamýnda var. Peki firma yükün altýndan nasýl kalkýyor? Diyelim ki 35-40 tl ye mal ediyordu 50-55 tl ye depolara gönderiyordu. Fiyat düþüþünden sonra 30-35 tl ye mal ettiði ilacý depolara 4-5 liraya satamayacaðýna göre firmanýn nasýl bir tasarruf tedbiri uyguladýðýný sormak lazým. Akla iki ihtimal geliyor, önceki yýllarda ya 4-5 liraya mal edip fahiþ fiyatlara satýyordu ki böylece ilaçta yapýlan fiyat indirimlerinden çok zarar görmedi ya da ilaçtaki etken madde ve yardýmcý maddeler üzerinde oynama yapýlarak ilaçta maliyet en aza indirildi. Eðer etken madde üzerinden tasarrufa gidilmiþse durum gerçekten de vahim. Asýl sorulmasý gereken bu soru firmalara þimdiye kadar soruldu mu acaba, sorulduysa ne cevap alýndý, sorulmadýysa niye sorulmadý öðrenmek en doðal hakkýmýz olsa gerek.
Yýlbaþýndan itibaren ASM ler de yazýlan reçetelere de muayene ücreti uygulamasý geliyor. Üç kaleme kadar 3 lira, üç kalemden sonra ki her kalem için 1 lira. Üstelik bu uygulama yeþil kartlý hastalarý da kapsayacak. Çünkü onlarda SGK ya devredilecek. Hastane muayene ücretleri de zamlanacak. Bedel ödeme muayene ücretleri ile sýnýrlý kalmayýp, alýnan ilaçlarýn ödenmeyen kýsmý içinde geçerli olacak. Devlet pek çok kalem ilacýn tamamýný ödemeyip fiyat farký çýkarmaya baþladý bile. Ýlaç düþüþleri hastaya yaramadý. Tansiyon, þeker gibi rapora dâhil olan ilaçlarda dahi hasta cebinden fark ödemeye baþladý.
Evleninceye kadar babanýn bakmakla yükümlü olduðu kýz çocuklarý, yeni uygulama ile 18 yaþýndan itibaren belirli bir prim karþýlýðý sigortalý kalabiliyor. Prim ödenmezse, tedavi ve ilaç giderleri karþýlanmýyor.
Saðlýk giderlerinde sürekli kemer sýkmaya çalýþan hükümet, düþünmeden attýðý adýmlarýn ceremesini halktan çýkarmaya çalýþýyor. Vatandaþýn tedavi giderini en asgariye düþürmeye çalýþýrken ülkemize yurtdýþýndan doktor ithal edeceðini söyleyen saðlýk bakaný, meslektaþlarýndan intikam almaya çalýþýrcasýna tam gün yasasý, ithal doktor gibi akýl tutulmasýna haiz uygulamalar yapýyor.
Doktor ve eczacý hasým veya rakip olarak deðil de saðlýk zincirinin bir halkasý gibi görülmediði müddetçe zincirin halkalarý birer birer kopmaya ve saðlýðýmýz elden gitmeye devam edecektir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Erbekan Yeni mi Anlaþýldý?
Geçici 15. Madde Tozlu Raflara Kaldýrýldý
Erbakan Yeni mi Anlaþýldý?
Muhaliflere Ders Olsun (!)

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kendisi Dev Yüreði Küçük Adamlar
Bu Bono Baþka Bono
Eyvah Texastayým
Saðlýkta Özelleþtirmenin Yeni Halkasý Aile Hekimliði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Günlük [Öykü]
Mahkemede Bir Gün [Öykü]
Ahmet Haþim ve Yalancý Ay [Deneme]
Gaziantep Ýzlenimlerim [Deneme]
Prangasýný Kýran Kapalý Kadýnlar [Deneme]
Bir Kadýn Ne Ýster? [Deneme]
Bizler Gerçekten Çocuk Olmuþuz [Deneme]
Muadil Ýstemezuk [Deneme]
Belki Yarýn Çok Geç Olabilir [Deneme]
Þaþmýþým Bu Muadil Ýlaçtan [Deneme]


derya eðilmez kimdir?

eczacý,ressam,yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Cengiz Aytmatov,Reþat Nuri Güntekin,,Yakup Kadri Karaosmanoðlu,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © derya eðilmez, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.